Sta je prioritetnije u Bosni - tvornice ili dzamije?

Post Reply

Mislim da je primarnije graditi

tvornice
38
60%
dzamije
25
40%

Total votes: 63

hananah

#1 Sta je prioritetnije u Bosni - tvornice ili dzamije?

Post by hananah »

S obzirom da mnogi vide stvari crno ili bijelo, otvaram ovu temu s namjerom da vas pitam sta primarnije u Bosni - dzamije ili tvornice?
Moje misljenje je da jedno ne iskljucuje drugo ali ako postoji neka ravnoteza ali graditi samo vjerske objekte a ne otvarati radna mjesta mi je zbilja bizarno :(
Nemojte mi samo reci da su vjerski objekti radjeni od donacija, to i ptice na grani znaju kao i to od cijih donacija. Ali zar ta gospoda donatori ne mogu napraviti tvornicu sa obavezom da ta tvornica od izdvajanja jednog dijela svojih tvornica u roku od recimo 2-5 godina izgradi vjerski objekat.
Last edited by hananah on 25/09/2005 23:23, edited 1 time in total.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Fabrike. Ovoj zemlji treba proizvodnja, zaposljenje ljudi, stabilne i dostojanstvene plate.
avicena

Post by avicena »

Ja nisam glasao jer smatram da treba i jedno i drugo.
Što se tiče tih investitora iz islamskog svijeta koji dijelom pomažu gradnju džamija oni su se debelo opekli o naše političare pa nešto nisu plaho voljni. Sjeti se zeničke željezare.

P.S. Šta će ti hano paralelna tema, ne vidim razliku....

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=18551

...ima još sličnih?
RPM

Post by RPM »

vjerovatno zato sto je puno lakse napraviti dzamiju nego organizovati samoodrzivu proizvodnju, profitabilnu fabriku bez da se zna cija je ... ughm, da nije naslov malo tendenciozan ... ta nisu samo dzamije upitne, neki bi voljeli da je tako ... :D ... sta ce mo sa onim plusicima po brdima ... :lol:
hananah

Post by hananah »

avicena tema je sta je primarnije, i jedno ne iskljucuje drugo, tema nije birati ili ili nego sta je primarnije?
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Ma trebaju nam fabrike al s ovom vlasti sumjam da bi i one opstale.
Ovi ce nam prije navuc belaj nego ozivit ekonomiju.
Sa plusicima se treba igrat matematike, dosta je bilo sabiranja hajde da se sad bacimo na oduzimanje
hananah

Post by hananah »

RPM, otvorila sam ovu temu sa anketom ponukana temom dzamija za dzamijom, jer zelim putem ankete da vidim sto forumasi misle.
Niko ti ne brani da otvoris temu o krizicima. Uostalom, u Sarajevu ja licno ne vidim da se gradi ijedna crkva trenutno, a dzamije preko noci nicu tamo gdje nisu nikad bile. Ok, nek nicu, ali ne na djecijim igralistima i u parkovima. Ok, donacija, ali neka se da adekvatno zemljiste za njih a ne unistavati ovo malo zelenila koje imamo. Uostalom, zasto ne izgraditi tvornicu pa malo po malo izdvojiti sredstva od tvornickog profita pa izgraditi dzamiju. Druga je stvar da dzamija nema, ali ima ih, a tvornica nema :(
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Znaci hocemo fabrike a nemamo ih gdje pravit?
A da ih onda pravimo u Hrvatskoj kao sto je Bosna nekad gradila luku Ploce?
Sto se dzamija tice ostavite djecije parkove i pravite dzamije po Jahorini i Bjelasnici. Svesta nam treba, igralista, parkovi, bazeni, zelenila, parkinzi, pijace, dzamije, fabrike. Pa ako se sve to izgradi ima da nam svaka casrija bude veca od Njujorka. Jel sad bolje?
RPM

Post by RPM »

izgradnja vjerskih i privrednih objekata nemaju veze jedno s drugim, prve finansiraju vjerske institucije a druge sve manje drzava a vise privatni kapital ... prema tome, barem meni, anketa nema nikakvog smisla .... e da, nesuvislo mi je posmatrati sarajevo samo za sebe a ne pogladati stanje u cijeloj be i ha ... opet, neozbiljno bi izgledala situacija kad bi neka vjerska institucija iz Hrvatske dala novac ne za bogomolju vec za fabriku kojoj se vec na pocetku ne zna vlasnik pa i kao takva, ako bi bila profitabilna, bude izvoznik u istu tu Hrvatsku.

osim toga za cijenu jednog osrednjeg vjerskog objekta ne mozes opremiti malo veci pogon a niti obezbjediti njegovu pogonsku spremnost, govorim o redu velicine par miliona KM.

btw, mislim da niko nece imati nista protiv ako napravim paralelu ili poredjenje s plusicima, sto sasvim logicne ne mora voditi ka otvaranju nove teme.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Imam idealno rijesenje. Hajde da gradimo fabrike sa minaretima. :razz:
RPM

Post by RPM »

il' u vjerskim skolama otvorit' novi smjer, Management i Upravljanje Proizvodnjom ... :)
CiCiban

Post by CiCiban »

hananah wrote: ali graditi samo vjerske objekte a ne otvarati radna mjesta mi je zbilja bizarno :(
Nemojte mi samo reci da su vjerski objekti radjeni od donacija, to i ptice na grani znaju kao i to od cijih donacija. Ali zar ta gospoda donatori ne mogu napraviti tvornicu sa obavezom da ta tvornica od izdvajanja jednog dijela svojih tvornica u roku od recimo 2-5 godina izgradi vjerski objekat.
imam 2 pitanja
prvo.. hoces li nam pojasniti to (razvoj privrede) s obzirom na prostorni plan BiH, te potrebu za ujednacenim razvojem regiona, i osvrtom na potencijale sirovina-fini proizvod.. :?

drugo.. da navedes postojece projekte za te tvornice.. skupa sa pojasnjenjem studije isplativosti..(cija izgradnja je zastala zbog finansija) :?

pa da krenemo Gospodi donatorima razvaljiVaT vrata, i otkocimo stvar :D
ne bi li nam drzava konacno uzjahala na zelenu granu.. :D

a zatim se mozemo posvetiti postojecim privrednim gigantima..tj. industriji duhana i preradjivaca mesa ( ako sam se pravilno izrazila:D).. i izvrsiti analizu Moguce finansijske konstrukcije na njihovom primjeru :)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

I tako vrtjelo se sve u krug.....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

RPM wrote:il' u vjerskim skolama otvorit' novi smjer, Management i Upravljanje Proizvodnjom ... :)
Ne nego im treba predmet Vodjenje zajednice i upravljanje vjerskim objektom!
buhtelj

Post by buhtelj »

Razvoj IT industrije i tehnologije u vjerskim objektima a svecenici neka budu
tutori :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :P :P :P ......onda ce svi biti veseli a i bogati
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Izgleda da je niko nije shvatio bar ne u pocetku.
Mozda je htjela da kaze da proizvodimo i slazemo a izvozit cemo kad budemo nekome zanimljivi i kad nam otvore vrata za to. Ako to ikad i dodze...
Namece se pitanja privreda ovo ono kao nevezano za politiku a to je u bosni nemoguce. Radi politike a i samih dogadzaja u drzavi mi imamo los imidz u svijetu i kome da sta prodajemo? Ljudi misle da se Bosna granici sa Afganistanom i ovdje niko nece da svati da ti ne pomazu ni hiljade fabrika kad imas sistem i situaciju onakvu kakvu mi sad imamo. Na domace trziste ne moze osim ako ne mislimo mjenjat proizvedenu robu za krompire i sir.
rei

Post by rei »

i tako svaka susa Bosnjake i njihove bogomolje stavlja na stub srama....
pisite... pisite... :zzzz:
winetou

Post by winetou »

Kako razviti privredu kada se zna da je dobar dio radne snage 1990 bio zaposlen u tekstilnoj industriji?

Ko odgovori moze komotno i Nobelovu nagradu dobiti :D
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Onda nek proizvode vojne uniforme uvjeren sam da ce nam trebati kad tad.
bpsang

Post by bpsang »

pa normalno dzamije sta ce nam fabrike ionako nema radnika u njima
a i plate su vece u dzamijama nego u fabrikama
Bosna_E

Post by Bosna_E »

100_KA wrote:pa normalno dzamije sta ce nam fabrike ionako nema radnika u njima
a i plate su vece u dzamijama nego u fabrikama
HAHA najbolja do sad.
bpsang

Post by bpsang »

hananah wrote:RPM, otvorila sam ovu temu sa anketom ponukana temom dzamija za dzamijom, jer zelim putem ankete da vidim sto forumasi misle.
Niko ti ne brani da otvoris temu o krizicima. Uostalom, u Sarajevu ja licno ne vidim da se gradi ijedna crkva trenutno, a dzamije preko noci nicu tamo gdje nisu nikad bile. Ok, nek nicu, ali ne na djecijim igralistima i u parkovima. Ok, donacija, ali neka se da adekvatno zemljiste za njih a ne unistavati ovo malo zelenila koje imamo. Uostalom, zasto ne izgraditi tvornicu pa malo po malo izdvojiti sredstva od tvornickog profita pa izgraditi dzamiju. Druga je stvar da dzamija nema, ali ima ih, a tvornica nema :(
ja samo jednu ako smijem
po broju vise je dzamija i samih vjerskih objekata nego fabrika
savjest

#23 Re: Sta je primarnije u Bosni - tvornice ili dzamije?

Post by savjest »

hananah wrote:S obzirom da mnogi vide stvari crno ili bijelo, otvaram ovu temu s namjerom da vas pitam sta primarnije u Bosni - dzamije ili tvornice?
Moje misljenje je da jedno ne iskljucuje drugo ali ako postoji neka ravnoteza ali graditi samo vjerske objekte a ne otvarati radna mjesta mi je zbilja bizarno :(
Je li ovo pitanje vezano za tvoju Hrvatsku?
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

winetou wrote:Kako razviti privredu kada se zna da je dobar dio radne snage 1990 bio zaposlen u tekstilnoj industriji?
Cim se zaratilo, tekstilna fabrika koja je zaposljavala polovinu mog grada u rs-u, preko 2000, ljudi odmah je pokradena i svi strojevi su prevezeni u susjednu zemlju, sad samo postoje zidovi te fabrike. Da je ostala onakva kakva je i danas dani bi taj narod radio jer sve se vise otvara manjih pogona tekstilne industrije po gradu, kakva je to bila politika da neko dozvoli pad industrije od koje je taj grad zivio? Ni ti koji su drzali grad pod svojom kontrolom nisu obracali paznju na kako sutra kad prodje rat. Podrzavam izgradnju vjerskih objekata, koji su odmah poruseni pocetkom rata. Dosta tih objekata nasi iz stranih zemalja i iz Bosne su svojim donacijama izgradili. Da su ljudi vise slozniji koliko ih ima sad van Bosne, mogli bi pokrenuti barem jednu fabriku u vecini Bosanskih gradova.
No_Comment

#25 Re: Sta je primarnije u Bosni - tvornice ili dzamije?

Post by No_Comment »

hananah wrote:S obzirom da mnogi vide stvari crno ili bijelo, otvaram ovu temu s namjerom da vas pitam sta primarnije u Bosni - dzamije ili tvornice?
Mozda si u naslovu mogla staviti navesti i crkve i krizeve po brdima...inace ako neko zeli dati novac iskljucivo za gradnju dzamije...tu se nishta nemoze uciniti...jer nemoze niko odredjivati kuda ce tudji novac otici...osim naravno vlasnika tog novca...Shto se tice dzamija njih je porushen veliki broj za vrijeme proshlog rata...takva je politika bila...zakolji, protjeraj, siluj, miniraj dzamiju, poravnaj muslimansko groblje...unishti svaki trag postojanja Boshnjaka muslimana na tim prostorima.... da izgleda tako da nisu tu nikada ni postojali tj zivjeli...stoga me ne cudi obnova starih islamskih vjerskih objekata tj spomenika kulture...a josh manje gradnja novih dzamija i islamskih vjerskih i kulturnih ustanova...Shto se tice tvornica... u BIH je nesredjeno i rovito stanje na svim nivoima vlasti...tako da ne znam ko bi u ovom trenutku investirao vlastiti novac u Bih osim da ga halali ...svaki investitor kada investira u neku tvornicu tj drzavu...gleda da ta investicija padne na plodno tlo i da mu se ulozena sredstva vrate a uz to i da zaradi...znaci drzava mora biti stabilna prije svega...
Post Reply