Islamofobija?

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fair, Fair...
Nepopravljiv si!
Pravi islamofob! :x

Sta fali ovoj?

Image

Smeta ti boja?? :D :D
danas

Post by danas »

ja odem na par sati, a tema sva metamorfozirala... bio sahbaz...:-)
sta bi sa mojim postovima??!? :?
hananah

Post by hananah »

Ma boja je ok :) samo malo ta kuka budi strah :(
muthafuca

Post by muthafuca »

?!?!?!?!?!?
islamofobija nije strah nego termin koji znaju i ptice na grani.
sta to znaci prosjecnom zemljaku: da se boji bombasa samoubica ili pijanih vozaca aviona ili premlacivanje nepokrivenih zena.... gluposti
islam se ne mora shvatiti "samo"citanjem Kur'ana, moze se shvatiti i iz hadisia. svako ko je procitao ili citao jedno od dvoje gore navedenog shvatit ce da Islam nije vjera nasilja, TNT-a, aviona i bradonja sa sabljama, to je najsavrsenija vjera, nacin zivota zbog kojeg se boje mnoge zemlje i pojedinci. Kur'an nije negirao ni tevrat i indzil(bibliju), cak ima dosta sura (poglavlja) koji se podudaraju sa biblijom. Islam katolici ne mogu jer negira Isusa kao
(euzubillah) sina od Boga, i zato sto se mole isusu a ne Bogu ili za Isusa.
ako ovo cita neki od nemuslimana bilo bi zadovoljstvo da mu pokazem zasto ce goriti u paklu ako ne odstupi od svojih principa (primjer: sudnji dan i njegovi predznaci koji su se samo ostvarili na koje nas je upozoravao Muhammed a.s. i koji nisu nedvosmisleni kao kod onag nastrodamusa)
za mene islamofobija znaci samo strah nemuslimana da (barem slucajno) ne predju na Islam.

ali mene ja se ne bojim nevjernika jer ce svijetom uskoro vladati islam
muthafuca

Post by muthafuca »

drug ja ne branim al-qaidu, al amere ne zalim ako poginu od njihoove bombe
zalim samo nevine. a to sto se al kaida bori u ime Allaha je isto ko sto se Tihic bori za muslimane. ja se odricem i al Kaide i Tihica i Tyson-a :) :) :)
osim toga pravo je diskutabilan napad na WTC u kojem nijedan cifut nije pogino, u kojem su bili CIA-ini office-i i da nijedan iz CIA-e nije pogino kao i ubleha da je udario avion u pentagon a bila autobomba itd.
Panasonic

Post by Panasonic »

muthafuca wrote:drug ja ne branim al-qaidu, al amere ne zalim ako poginu od njihoove bombe
zalim samo nevine. a to sto se al kaida bori u ime Allaha je isto ko sto se Tihic bori za muslimane. ja se odricem i al Kaide i Tihica i Tyson-a :) :) :)
osim toga pravo je diskutabilan napad na WTC u kojem nijedan cifut nije pogino, u kojem su bili CIA-ini office-i i da nijedan iz CIA-e nije pogino kao i ubleha da je udario avion u pentagon a bila autobomba itd.
Al-qaida se 'bori u ime islama' zasto sto su ti ljudi glupi, fanatici. Eto, cak su toliko glupi da sebe smatraju muslimanima i bacaju bombe nekakve, a nasilje je u islamu zabranjeno. Eto, to je ocit dokaz da su to nenormalni ljudi.

I ja zalim nevine, npr. 100.000 nevinih u Afganistanu, ili 80 nevinih u Londonu (80 ih je bilo cini mi se). Ipak, 100.000 i 80 je velika razlika. Ili recimo 3000 (WTC) i 100.000 je isto velika razlika. Za pentagon sam 95% siguran da se radilo o autobombi, ima jedan dobar flash dokumentarac o tome, http://www.pentagonstrike.co.uk/ izaberite neki jezik koji poznajete.

Pozdrav
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:Fair, Fair...
Nepopravljiv si!
Pravi islamofob! :x

Sta fali ovoj?

Image

Smeta ti boja?? :D :D
Da, da... boja... jer nastojim zaboraviti kakva je "green, green grass of home", al' ne daju mi ovi "nadogradjeni" vjernici. Kad se samo sjetim da je Ceric izjavio za austrijske novine da je vise Karadzic uradio na nasim prostorima po pitanju islama, nego on, danasnji reis, u cjelokupnom svom radu... povraca mi se. Ceric ne spominje koliko je Karadzic zasluzan za desetkovanje muslimana, nego koliko je zasluzan za "doislamizaciju". Sve mi se to gadi... Previse je religija izasla na ulicu... postala politika i sama kao takva koalicioni partner svim nacionalistickim strankama na vlasti.

Kad ti vec preporucise "knjigu u sake"... i uci, pocni odavde...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 27&start=0
Reina

Post by Reina »

Stari wrote: color=red]
oni koji ne zele muslimansko Sarajevo
[/color].

Ovo sto sam uokvirio u crveno, slazem se u potpunosti , moze predstavljati jedan vid manifestovanja islamofobije. Ne zeljeti muslimansko sarajevo...je po meni slicno zahtjevu ...zeljeti Zagreb bez katolika ili ....da zasiljim do kraja....isto kao zeljeti pravoslavni Teheran.

Upravo tako, Sarajevo jeste muslimanski grad , Bosna i Hercegovina je drzava sa vecinskim bosnjackim stanovnistvom, a opet kao cudno vam je zasto ljudi sve vise idu dzamije...
Last edited by Reina on 31/01/2006 10:38, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Da li je islamofobija kada npr. nekome smeta ezan na 110 decibela u cetiri ujutro?
Da li je islamofobija kada nekome smeta reisov mercedes u zemlji u kojoj je toliko siromasnih?
Da li je islamofobija kada ti smeta slika zene koja MORA ici dva metra IZA svog muskarca, kao da je ovo Karadjiceva Crna Gora, a ne Sarajevo?

Koliko gore opisane pojave uopste imaju veze sa islamom?
Reina

Post by Reina »

Prenj wrote:Da li je islamofobija kada npr. nekome smeta ezan na 110 decibela u cetiri ujutro?
Da li je islamofobija kada nekome smeta reisov mercedes u zemlji u kojoj je toliko siromasnih?
Da li je islamofobija kada ti smeta slika zene koja MORA ici dva metra IZA svog muskarca, kao da je ovo Karadjiceva Crna Gora, a ne Sarajevo?

ma hajde ne pravi se lud i ne mijesaj babe i zabe.
vonBosnae

Post by vonBosnae »

ISLAMOFOBIJA=ISTINOFOBIJA
Prenj

Post by Prenj »

mashenka wrote:
Prenj wrote:Da li je islamofobija kada npr. nekome smeta ezan na 110 decibela u cetiri ujutro?

ma hajde ne pravi se lud i ne mijesaj babe i zabe.
Ne pravim se lud. Mnogi ucesnik foruma ce kritiku ovih pojava nazvati ISLAMOFOBIJOM.
Zanimljivo je kako se uvijek velike ideje koriste da bi se opravdala djela malih ljudi.
vonBosnae

Post by vonBosnae »

SURA 58
EL-MUDŽADELA * RASPRAVA
(Medina, 22 ajeta)
U ime Allaha, Milostivog, Milosrdnog!

14. Zar ne vidiš one koji prijateljuju sa narodom onih na koje se Allah rasrdio?58:14a Nisu oni od vas,58:14b niti od njih;58:14c a kunu se na laž i oni znaju.
15. Allah je za njih pripremio kaznu žestoku. Uistinu, zlo je ono šta oni rade.
16. Uzeli su zakletve svoje štitom, te odvraćaju s puta Allahovog. Pa imaće oni kaznu prezrenu.
17. Neće im koristiti imeci njihovi, niti djeca njihova protiv Allaha, nimalo. Takvi će biti stanovnici vatre, oni će u njoj biti vječito.
18. Na Dan kad ih Allah sve podigne, tad će se zakleti Njemu kao što se zaklinju vama - i misliće da su oni na nečemu.58:18 Zar nisu uistinu oni, oni poricatelji!?
19. Ovladao je njima šejtan pa učinio da oni zaborave sjećanje Allaha. Takvi su partija šejtanova. Zar ne, uistinu, partija šejtanova - oni su gubitnici!?
20.Uistinu, oni koji se suprotstavljaju58:20 Allahu i Poslaniku Njegovom, takvi će biti među najnižima.
21. Propisao je Allah: “Sigurno ću pobijediti Ja i poslanici Moji!” Uistinu! Allah je Silni, Svemoćni.
22. Nećeš naći ljude koji vjeruju u Allaha i Dan posljednji, a da vole onog ko se suprotstavlja Allahu i Poslaniku Njegovom, makar bili očevi njihovi ili sinovi njihovi ili braća njihova ili rod njihov. Takvima je upisao u srca njihova iman i ojačao ih Duhom58:22a od Sebe. A uvešće ih u bašče ispod kojih teku rijeke, vječno će biti u njima. Zadovoljan je Allah njima i zadovoljni su Njime. Takvi su stranka Allahova!58:22b Zar ne, uistinu, stranka Allahova - oni su uspješni!?
Prenj

Post by Prenj »

Koja je veza izmedju gornjeg citata i kritike reisovog mercedesa?
Stari

Post by Stari »

Hm....110dB...ili su u Sarajevu investirali u famozne razglasne sisteme pri svakoj dzamiji pa time dosli na te zvucne nivoe...ili Prenj nije bas obnovio gradivo iz fizike. Dragi Prenj... da bi se dostigao zvuk nivoa od 110dB kojeg bi ti osjetio na otvorenom prostoru i na recimo razdaljini od 100-ak m bio bi , vjeruj mi , potreban razglasni uredjaj koji bi bio veci od same dzamije.

evo ti kratkog pregleda sa nekim primjerima zvucnih nivoa da se prisjetis.

Sustanje brezovog lisca na vjetru ................10dB
Macka koja prede........................................15dB
Normalna konverzacija (1m odstojanje).........60dB
Fen (za susenje kose)...................................80dB
Voz u prolazu (10m odstojanje).....................90dB
Vristanje u uho (20cm).................................100dB
Pneumaticka busilica....................................110dB
veliki heavy metall koncerti......................115-120dB
Mlazni avion pod punim gasom (30 m)...........125dB (granica bola)

Htjedoh te upitati...tj zamoliti da se skoncentrises i sam sebi pokusas odgovoriti na pitanje sta je to sto te tjera da pretjerujes kao u ovom slucaju. Meni ne trebas predociti na taj nacin dobiven odgovor....
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote:Hm....110dB...ili su u Sarajevu investirali u famozne razglasne sisteme pri svakoj dzamiji pa time dosli na te zvucne nivoe...ili Prenj nije bas obnovio gradivo iz fizike. Dragi Prenj... da bi se dostigao zvuk nivoa od 110dB kojeg bi ti osjetio na otvorenom prostoru i na recimo razdaljini od 100-ak m bio bi , vjeruj mi , potreban razglasni uredjaj koji bi bio veci od same dzamije.

evo ti kratkog pregleda sa nekim primjerima zvucnih nivoa da se prisjetis.

Sustanje brezovog lisca na vjetru ................10dB
Macka koja prede........................................15dB
Normalna konverzacija (1m odstojanje).........60dB
Fen (za susenje kose)...................................80dB
Voz u prolazu (10m odstojanje).....................90dB
Vristanje u uho (20cm).................................100dB
Pneumaticka busilica....................................110dB
veliki heavy metall koncerti......................115-120dB
Mlazni avion pod punim gasom (30 m)...........125dB (granica bola)

Htjedoh te upitati...tj zamoliti da se skoncentrises i sam sebi pokusas odgovoriti na pitanje sta je to sto te tjera da pretjerujes kao u ovom slucaju. Meni ne trebas predociti na taj nacin dobiven odgovor....
Cijenim tvoje znanje iz fizike, ali ne bih bas raspravljao o dostignucima moderne tehnike ovdje, vec o sustini postavljenog pitanja: Sta jeste, a sta nije ISLAMOFOBIJA, danas, u BiH?
Stari

Post by Stari »

Uh :D sad opet :D moram nabaciti :D onaj :D sarmerski :D kez :D

Jesam stovana A cuo sam .... i to najvjerovatnije vise od sto puta (nisam vodio preciznu evidenciju) ....ne razumjevajuci bas najpreciznije ovaj tvoj pokusaj usporedbe, a uvazavajuci do krajnjosti tvoj autoritet, usudjujem se samo primjetiti da ti vjerovatno hoces reci ...da mislis ....da forumski dopisnik sa nickom Prenj...toliko cesto slusa ezan sa premalog odstojanja...ili je nesto drugo posrijedi...te je iz tog razloga sklon pretjerivanju....ili je razlog njegovog pretjerivanja neznanje. Ja sam posumnjao u ovo zadnje, zbog cega sam si :D uzeo slobodu i pristavio kraci pregled razlicitih nivoa zvuka....Islamofobiju si , medjutim (i reagovala brzo poput kakvog .... :D vaterpolo golmana :D )...spomenula ti ne ja.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kraj ovakvih Bozijih ratnika dobio sam fobiju od RELIGIJE :x
Settler

Post by Settler »

Prenj, "reisov mercedes" su donirali trojica Sandžaklija, koja rade u Njemačkoj - barem mi tako rekoše pouzdani izvori s Bistrika ( jer je i mene zanimalo :D ). Uostalom, zar poglavar Islamske zajednice u BiH treba da se vozi u fići? U čemu se to voze ostala dvojica? Za ovo ostalo ne znam.
Last edited by Settler on 06/09/2005 09:57, edited 1 time in total.
rehaktor

Post by rehaktor »

A wrote:Islamofob nikad nije nacionalista "zapadne" ili "istocne" orijentacije, oni su - koalicioni partneri.
Islamofobi su uglavnom oni koji su protiv radikalizacije islama (i ostalih vjera, no za etiketiranje tih pojava su zaduzeni koalicioni partneri), protiv politizacije vjere, protiv nametanja Islama kao Bosnian way of life, oni koji ne zele muslimansko Sarajevo. Islamofobi su najcesce gradjanski orijentisani forumasi, bez obzira na vjeru (nemalo je muslimana medju njima) i dijagnozu "islamofob" uglavnom nikad ne postavlja niti jedan Bosnjak ili musliman umjerene, gradjanske opcije. To si pravo daju samo oni koji se nadju u nedostatku argumenata u demokratskoj, otvorenoj raspravi sa neistomisljenicima.

Tako sam makar ja to shvatila :roll:
ti si klasican islamofob :D
Prenj

Post by Prenj »

Settler wrote:

Prenj, "reisov mercedes" su donirali trojica Sandžaklija, koja rade u Njemačkoj - barem mi tako rekoše pouzdani izvori s Bistrika ( jer je i mene zanimalo :D ). Uostalom, zar poglavar Islamske zajednice u BiH treba da se vozi u fići? U čemu se to voze ostala dvojica? Za ovo ostalo ne znam.
Ne bih o mercedesu, vec o sustini postavljenog pitanja:
Da li je kritika reisovog mercedesa posljedica ISLAMOFOBIJE ili je rijec o obicnoj kritici jos jednog tuznog postupka jos jednog malog covjeka?
Settler

Post by Settler »

Prenj wrote:
Settler wrote:

Da li je kritika reisovog mercedesa posljedica ISLAMOFOBIJE ili je rijec o obicnoj kritici jos jednog tuznog postupka jos jednog malog covjeka?
Tužan postupak što je prihvatio donirani mercedes? Od čijih novaca su ostala svojica kupila svoje mercedese? I Amerika ima 40 miliona siromašnih, pa nešto ne vidim da se Bush vozi u peglici. Zar ne bi bilo ponizno za muslimane, kad bi se reis vozio u fići ili na biciklu - on ih reprezentira? Koje bi mu ti auto dao?
Prenj

Post by Prenj »

Settler wrote:
Prenj wrote:
Tužan postupak što je prihvatio donirani mercedes? Od čijih novaca su ostala svojica kupila svoje mercedese? I Amerika ima 40 miliona siromašnih, pa nešto ne vidim da se Bush vozi u peglici. Zar ne bi bilo ponizno za muslimane, kad bi se reis vozio u fići ili na biciklu - on ih reprezentira? Koje bi mu ti auto dao?
Ponavljam, ne bih ovdje opet o mercedesu.
Nisi mi odgovorio na pitanje.
Stari

Post by Stari »

Procitavsi jos jednom vlastite priloge na ovoj temi uvidjam da bi (ponajvise zbog intonacije) neko neupucen mogao lako steci utisak da su upravo moji komentari doprinjeli da se rasprava rasplini prema (naoko) nebitnim pojedinostima. Time vodjen pokusavam temu preusmjeriti na ono sto je "bitno"....tj definiciji onoga o cemu pricamo.

Nisam bas jak u stranim jezicima te ce ovaj uvodni prilog vjerovatno biti skromniji nego se neki ocekuju. Zapoceo bih naime sa opstom odrednicom (mozda je pogresno reci definicijom jer ne radi se o egzaktnim naukama...ne znam ):
ISLAMOFOBI
islamofobi (av islam och fobi), rädsla för islam, överdrivna föreställningar om att islam är en religion som leder till negativa beteenden och att muslimers närvaro i ett samhälle utgör en fara. Islamofobin kombineras ofta med idéer om en stor muslimsk konspiration som avser att störta det västerländska samhället.
Nationalenciklopedi.se
Islamofobija, (od rijeci islam i fobi), strah od islama, pretjerane predstave o islamu kao o religiji koja vodi prema negativnom ponasanju, i o tome da prisustvo muslimana u jednom drustvu predstavlja opasnost. Islamofobija se cesto kombinuje sa idejama o velikoj muslimanskoj zavjeri koja ima za cilj rusenje zapadnog drustva.

nordijska Nacionalna enciklopedija

Jel se slazemo oko opisa sta rijec u stvari znaci, predstavlja, obiljezava.....
love

Post by love »

Stvarno ne mogu da vjerujem sve sto citam.Prvo,Islam je dosao u Bosnu prije 600 godina i sta sad? dosao je da ostane svidjalo vam se ili ne.Htjeli vi ili ne ali je islam najveci dio Bosanske kulture,kad bi islam oduzeli Bosna nebi bila to sto jeste,nasi obicaji nebi vise imali nikakvog smisla.
Svima vama kojima smeta sto je Sarajevo muslimanski grad,njima porucujem da je i meni krivo sto je Rim katolicki,sto je Beograd pravolsavni,sto je Tokijo budisticki.....ja zelim da oni budu multi-kulti da islam ima istu ulogu kao i te navedene religije u nevedenim gradovima,ja zelim da u Zagrebu,Rimu,Beogradu ima dzamija koliko i crkava,ne zelim da cujem zvone jer je to multi-kulti grad..ne zelim da vidjam castne sestre isto tako.Koliko ovo moje misljenje ima smisla? :-)
Shvatite da je BIH vecinsko bosnjacka-muslimanska,ako vam smeta brate idite u zemlju koja nije vecinsko Muslimanska(jer vama smeta ocito)
Post Reply