Ratna odšteta od Njemačke. Deutz i Mercedes.
Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
-
530i
#53 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Ispravka, FAP je nastao na osnovi Saurera, kasnije Mercedesa...koristili uglavnom FAMOS motore i mjenjače, opet po licenci Mercedesa. Nisu ništa sami dizajnirali ni u Priboju ni u Hrasnici.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#54 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
komsija mi je radio na mjenjacima u hrasnici ,kaze da su to tolike fule bile da su vracali komplet serije ,jer su radili zupcanike i za njemacku.onda je famos platio dvojicu inzinjera(nijemaca) u kontroli,napravio im kucu ovdje i bili su tu cijelo vrijeme do rata,mijenjali se mjesec/mjesec,jeftinije im to bilo nego transport za vracanje tih fula
Last edited by bitanga_sa_otesa on 15/11/2020 14:09, edited 1 time in total.
- madner
#55 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Nista sami nije bas tacno, sve sami nikad nismo mogli da lici na nesto. No ako smo 2004 mislili da se mozemo vratiti na taj nivo, 2020 nema dilema.
- problemnatravunu
#57 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
u ovom intervjuu sa Matom ima puno toga opisano, koji su to problemi...i na kraju, pošteno govoreći, ni on nije napravio svoje aute u iole bitnijoj seriji, nego sada sve više prodaje tehnologiju i pamet
Ovo što je napravio je jednostavno MORAO da bi pokazao velikim igračima ko je i šta je i šta može,šta zna, dakle nije slučajno da ga je onda Porsche "kupio"
-
BiBi911
#58 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Koji dijelovi, znas li koliko dijelova ti je potrebno za kola,530i wrote: ↑15/11/2020 09:47Proizvode se raznorazni dijelovi za autoindustriju u BiH, dopadalo se to ili ne nekome, tako da i ne stoji baš ova tvrdnja o ekserima. Uostalom, ne treba izmišljati toplu vodu, nego odvrnuti pipu...
Dva su glavna fola, znanje, koje i nije toliki problem i profit što jeste problem. Mnoge fabrike su u problemima, a rade preko stotinu godina.
Elektroauta i njihove komponente jesu budućnost...ja bih se kretao u tom pravcu, da mene neko pita.
Navedi jednu firmu na Balkanu koja moze napravit konkurentan el. Motor(spreman za ugradnju) koji je masom, performansama, upotrebom materijala kao konkurenti.
(Ono u Bihacu nije nasa pamet)
Cekaj kazes znanje nije problem... jel ti imas oci gdje zivis, jesi iz Bosne. Ti ko da si iz neke druge dimenzije.
-
530i
#59 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Al' me pređe....daj isto tako reci za x država na svijetu, kada već iskrivljuješ ono rečeno. Dakle znanje nije problem, ali džaba ti znanje kada proizvedeš auto B segmenta koje mora koštati 50.000 maraka da bi bilo isplativo. To neće niko kupiti, bez obzira na sve. Na to sam aludirao. Zato se uostalom i spajaju proizvođači u veće i veće skupine....dakle znanja ima, isplativosti nema. Okolnosti za vrijeme Jugoslavije su bile dosta drugačije, danas ne postoje.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#60 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Nema ni znanja. Pa Rimac dovodi eksperte iz te branse iz cijelog svijeta i daje im vrhunske plate da bi dobio know-how.
- Ludzak
#61 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Nismo u stanju proizvesti svoje biciklo, a da proizbedemo svoje auto.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#62 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
nemamo ga gdje ni proizvesti kad je namjerno ubijena fabrika lasta na ilidzi ...
-
530i
#63 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Proizvode se bicikla u BiH i idu za izvoz, vjerovali ili ne.
Postoji par ljudi odavdje koji su u nekim vrhovima autoindustrije, samo na ovoj temi je poplava ljudi koji nikako da realno sagledaju prošlost i sadašnjost...
-
tempuser
#64 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
On ti je iz dimenzije gdje se nije prevnula prikolica nego se ulica nagela!BiBi911 wrote: ↑15/11/2020 15:00 Koji dijelovi, znas li koliko dijelova ti je potrebno za kola,
Navedi jednu firmu na Balkanu koja moze napravit konkurentan el. Motor(spreman za ugradnju) koji je masom, performansama, upotrebom materijala kao konkurenti.
(Ono u Bihacu nije nasa pamet)
Cekaj kazes znanje nije problem... jel ti imas oci gdje zivis, jesi iz Bosne. Ti ko da si iz neke druge dimenzije.
Ova država danas ne može da osvoji domaći proizvod koji je zapravo poboljšana tehnologija proizvoda koji je Energoinvest razvio prije 40 godina, a kamo li da osmisli nešto od 0!
Da ima ljudi koji su u vrhu auto industrije, jedan od njih je moj blizak jaran, ali nije zato što je znanje sticao u "laboratoriji" ili bolje rečeno muzeju MFS-a, nego što se "škol'o" u Americi, zanat pekao u Detroit DIseselu pa tek onda dobacio do Štutgarta i Dailmera.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#65 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Kakvo auto, pa mi još nismo sa grane sisli 
- kabal1337
#66 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Pa citaj sta sam napisao. Dizajn moze, projektovanje tehnicki moze. Proizvodnja ne, jer treba mnogo para. Nije kao da ne postoje CNC firme, Prese i sl. Ali hajde uvezi sve to u ovoj drzavi.tempuser wrote: ↑15/11/2020 09:58NHF ali ne budi smiešan...kabal1337 wrote: ↑15/11/2020 09:34Dizajnirat sve sklopove tj projektovat. Pa studenti masinstva uveliko to rade. Nije kao da nemamo nestrucnog kadra za te stvari. U cadu sve cap cap cap, od analize, do proizvodnje kalupa i sl. Kad su znali napraviti motor znaju i auto.tempuser wrote: ↑15/11/2020 09:26
Ako po dizajn ne misliš na čistu estetiku i to samo na papiru, (na eng. je dizajnirati sinonim za projektovati), projektivati i razviti auto od 0 je puno teže i zahtjevnije od proizvesti.
Što misliš da mnogi kupuju, a neki veliki dijele ili zajednički ravijaju tehnologiju?
Kao će proizvesti i gdje će testirati to što su cap-cap u CAD-u isprojektovali????
Analiza i tesiranje se moze sve uraditi u CAD programima. Logy prije samog fizickog testiranja.
- mayab
#67 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
za kompletan proizvod smo mi slabi i mali, pa i cijela Juga je bila preslaba za takvo šta , sami znate šte je i kakav bio Yugo automobil 
-
tempuser
#68 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Pročitao sam pa se pitam, da li ti uopšte znaš sta je dizajn, odnosno projektovanje? Da proizvođaču obedbjediš nacrte, "teoriju" i simulacije na USB-u, pa da on sam izrađuje i testira prototipe, isprobava razne materijale, otklanja i popravlja u hodu manjkavisti u dizajnu?????kabal1337 wrote: ↑15/11/2020 17:07Pa citaj sta sam napisao. Dizajn moze, projektovanje tehnicki moze. Proizvodnja ne, jer treba mnogo para. Nije kao da ne postoje CNC firme, Prese i sl. Ali hajde uvezi sve to u ovoj drzavi.
Analiza i tesiranje se moze sve uraditi u CAD programima. Logy prije samog fizickog testiranja.
-
tempuser
- kabal1337
#70 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Ah ide sad ta tvoja filozofija...
- mayab
#71 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
pogledajte onaj gore video sa Rimcom, od 19. do 26. minute , tu je sve rekao
-
tempuser
- kabal1337
#73 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Sto to govoris u mnozini?
-
tempuser
- kabal1337
#75 Re: Dali smo u stanju dizajnirati i proizvesti domace auto?
Nisi ti dobar, ljudi se skoluju za to i dolaze u kontakt sa time. I ti dodjes i popisas se po njima.
Ja sam rekao da postoji obrazovan kadar i strucan za to. Kada su mogli projektovati motocikl od nule, mogu i automobil.
Ja tako zamisljam? Pa tako se svugdje radi, kompjuterska analiza pa prototipi i fizicka.
Palamudis dzabe jer se neko izrazio dizajn neke komponente ili tehnicki crtez, model i slicno. Pa tvoja prepirka je zasnovana na onoj eh kad ne mozes drugacije odoh se vaditi na gramatiku i pravopis.
Vau ti si u pravu, je li ti sada lakse.
Kao da nemamo fizicara, i ostalog kadra koji ne bi i fizicki vrsili analizu. Moglo bi sve da se ima novca i da je sistem drugaciji. Nije da se izmislja topla voda.
Pa kad vodis tolike forumske prepiske, idi brani doktorat kada rasipas znanje i pisi naucne radove strucnjace.
Ja sam rekao da postoji obrazovan kadar i strucan za to. Kada su mogli projektovati motocikl od nule, mogu i automobil.
Ja tako zamisljam? Pa tako se svugdje radi, kompjuterska analiza pa prototipi i fizicka.
Palamudis dzabe jer se neko izrazio dizajn neke komponente ili tehnicki crtez, model i slicno. Pa tvoja prepirka je zasnovana na onoj eh kad ne mozes drugacije odoh se vaditi na gramatiku i pravopis.
Vau ti si u pravu, je li ti sada lakse.
Kao da nemamo fizicara, i ostalog kadra koji ne bi i fizicki vrsili analizu. Moglo bi sve da se ima novca i da je sistem drugaciji. Nije da se izmislja topla voda.
Pa kad vodis tolike forumske prepiske, idi brani doktorat kada rasipas znanje i pisi naucne radove strucnjace.