Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bas tako. I malo je licemjerno da neko ko nije niti iz SA, niti živi ikako u BiH, pokušava najezdu turskih kebaba i hurmasica predstaviti genocidom.
Hurmasice su nase, kebab ne … jel to namjerno mjesas?
Ajde?
Kalburabastı (ponekad napisano i kao kalbura bastı) ili kalburabasma (turski, također poznato kao hurmašice u Bosni i Hercegovini, te u ostatku bivše Jugoslavije kao urmašice), a ponekad i pod imenom hurma, su slastice natopljene sirupom koje imaju karakterističan reljefni izgled. Spadaju među omiljene delicije koje se pripremaju tijekom islamskih blagdana, uključujući trodnevni Ramazanski bajram (u turskom jeziku poznat kao Şeker Bayramı ili "Praznik slatkiša") i Kurban bajram.
Ajde?
Kalburabastı (ponekad napisano i kao kalbura bastı) ili kalburabasma (turski, također poznato kao hurmašice u Bosni i Hercegovini, te u ostatku bivše Jugoslavije kao urmašice), a ponekad i pod imenom hurma, su slastice natopljene sirupom koje imaju karakterističan reljefni izgled. Spadaju među omiljene delicije koje se pripremaju tijekom islamskih blagdana, uključujući trodnevni Ramazanski bajram (u turskom jeziku poznat kao Şeker Bayramı ili "Praznik slatkiša") i Kurban bajram.
Logicno da je dosla s istoka ali smo prilagodili sebi, caj turski nismo..nije nam pasao nesto? Ni muhalleb
Kakve to ima veze je li “prilagođeno”? Probaj kebab u Turskoj i probaj u Berlinu, takodjer kod Turaka, to su bukvalno dva različita jela. Raspravljaš o stvarima o kojim nemaš pojma. I kad ti se ukaze na grešku, reagujes nebulozno. I kaHVA ti je Turska. Ova naša verzija. U ovim malim dzezvama sa fildzanim. Pišeš notorne gluposti.
Našli se šveđani, bečlije i ostali prepirati oko dodatnog poturčavanja gastro ponude Baščaršije u vidu izbacivanja tradicionalne ponude a ubacivanja turkije pederskih baklava u duginim bojama, preslatkih sladoleda i smećarskih kebaba.
Šta bi tek rekli za El-Ajliđu?
Doduše, mentalitet šiše, bradica i zaklinjanja Njegovim imenom je odavno prevladao.
Draže nam je turkiye govno nego bosanski lonac.
Logicno da je dosla s istoka ali smo prilagodili sebi, caj turski nismo..nije nam pasao nesto? Ni muhalleb
Kakve to ima veze je li “prilagođeno”? Probaj kebab u Turskoj i probaj u Berlinu, takodjer kod Turaka, to su bukvalno dva različita jela. Raspravljaš o stvarima o kojim nemaš pojma. I kad ti se ukaze na grešku, reagujes nebulozno. I kaHVA ti je Turska. Ova naša verzija. U ovim malim dzezvama sa fildzanim. Pišeš notorne gluposti.
Naslovnica wrote: ↑21/06/2025 18:47
Našli se šveđani, bečlije i ostali prepirati oko dodatnog poturčavanja gastro ponude Baščaršije u vidu izbacivanja tradicionalne ponude a ubacivanja turkije pederskih baklava u duginim bojama, preslatkih sladoleda i smećarskih kebaba.
Doduše, mentalitet šiše, bradica i zaklinjanja Njegovim imenom je odavno prevladao.
Tvoj problem ako ti je draže. Imam puno pravo raspravljati. Piše lik o dijelu Sarajeva gdje sam rodjena. I gdje dolazim po najmanje 7 puta godišnje. Tako da mi vi nećete uvoditi cenzuru.
Uglavnom kakva potražnja, takva i ponuda. I vozdra.
Ajde?
Mogu li Turci zabraniti Bosancima baklavu jer je "prljamo" korištenjem oraha umjesto pistacija? Em im uzmemo jelo, em ga izmijenimo. Moglo bi se to smatrati uvredom.
Ili, ipak, obogaćivanjem?
Sa druge strane, neke države imaju zakone koji kažu da firme, biznisi, moraju imati domaća imena na domaćem jeziku.
Mogu li Turci zabraniti Bosancima baklavu jer je "prljamo" korištenjem oraha umjesto pistacija? Em im uzmemo jelo, em ga izmijenimo. Moglo bi se to smatrati uvredom.
Sa druge strane, neke države imaju zakone koji kažu da firme, biznisi, moraju imati domaća imena na domaćem jeziku.
Baklava je arapska svakako
Kao i krofne austrijske
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 21/06/2025 18:54, edited 1 time in total.
bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wok
Fun fact, jeo sam kebab i falafel baš u Gamla Stanu Ja sam samo odgovorio zasto ima toliko radnji. Da su ljudi zeljni hurmasica, prodavale bi se hurmasice na svakom cosku. Ne postoje pravila koja zabranjuju drugacije, dakle, jebiga...
Mislis da su ljudi vise zeljni kebaba od bureka i cevapa?
Ne znam jesu li zeljni ili nisu; samo sam rekao da ocigledno postoji potraznja za tim i to je to. Zasto je ljudi kupuju je druga vrsta pitanja, na koje nemam odgovor. Turske serije? Nešto novo da probaju? Turisti koji dodju ocekuju turska jela i malu tursku? Ne znam. Ja licno ne konzumiram vecinu toga - ne jedem one šarene baklavuštine, ne svidjaju mi se turski čajevi, a nisam ni neki aman zaman ljubitelj donera, osim u teskoj nuzdi...
Naslovnica wrote: ↑21/06/2025 18:47
Tvoj problem ako ti je draže. Imam puno pravo raspravljati. Piše lik o dijelu Sarajeva gdje sam rodjena. I gdje dolazim po najmanje 7 puta godišnje. Tako da mi vi nećete uvoditi cenzuru.
Uglavnom kakva potražnja, takva i ponuda. I vozdra.
Bogami nije moj problem.
A ja ti ne uvodim cenzuru, ne znam otkud ti to?
Last edited by Naslovnica on 21/06/2025 18:59, edited 1 time in total.
Baklava je arapska svakako
Kao i krofne austrijske
Onda hurmašice sa orasima.
Doskočica kao izgovor.
Mahom sve je tp doneseno od velike Perzije, to sto turci zele reci njihovo neka okacu macku o rep
Nope. Morebit grčkog porijekla, morebit perzijskog, morebit srednjeazijskog (turkijskog) porijekla. Ne zna se sigurno. Arapski kolač sličnog oblika je mladji od te tri navedene teorije.
sehohari wrote: ↑21/06/2025 19:26
Dijasporac u Švedskoj, iz Istočne Bosne, se bavi turskim čajem na Baščaršiji.
Da makar ima neku imovinu u Sarajevu, pa hajde.
Uz dužno poštovanje, ali mislim da otvaraocu teme fali legitimnosti da raspravlja o takvim lokalnim stvarima.
Nisam autor teksta ja sam prenio jer se slazem s njim
Smatram da nije tvoja stvar da se baviš time. I ovdje nikome ne pada na um da ode na posjeti odgovarajući ekvivalent klix foruma i komentira izbor švedske kuhinje na centralnom trgu Štokholma.
sehohari wrote: ↑21/06/2025 19:26
Dijasporac u Švedskoj, iz Istočne Bosne, se bavi turskim čajem na Baščaršiji.
Da makar ima neku imovinu u Sarajevu, pa hajde.
Uz dužno poštovanje, ali mislim da otvaraocu teme fali legitimnosti da raspravlja o takvim lokalnim stvarima.
Smatram da nije tvoja stvar da se baviš time. I ovdje nikome ne pada na um da ode na posjeti odgovarajući ekvivalent klix foruma i komentira izbor švedske kuhinje na centralnom trgu Štokholma.
Ludilo.Ali imas pravo smatrati, i ja svasta nesto smatram
Nego, jesi li ti sarajlija de nam prozbori koju o ovome? Imas argument za ili protiv ili je ovo non tema
Razlika između Baščaršije i većine drugih kultnih mjesta u starom dijelu nekog velikog grada je taj što je Baščaršija stvarno mjesto okupljanja lokalaca, a ne samo za turiste. Shodno tome, i lokalni izbor radnji prati ono što lokalci žele, a ne samo da za turiste nude tradicionalnu bosanskohercegovačku hranu. A nije da su sada Željo, Hodžić ili onaj na početku zatvorila, autor teksta se ne čini baš najupućenijim. Baš naprotiv, imaš veliki broj radnji koji baš prodavaju taj neki "bosanski feeling", toga prije nije bilo. Makar ne u tom obimu.
Nego, jesi li ti sarajlija de nam prozbori koju o ovome? Imas argument za ili protiv ili je ovo non tema
Pa eto, kad sam dole, u Sarajevu sam po dva mjeseca. Da li je to dovoljno da sam Sarajlija, ne znam, ali definitivno više veze imam sa tim gradom od tebe.
sehohari wrote: ↑21/06/2025 19:35
Razlika između Baščaršije i većine drugih kultnih mjesta u starom dijelu nekog velikog grada je taj što je Baščaršija stvarno mjesto okupljanja lokalaca, a ne samo za turiste. Shodno tome, i lokalni izbor radnji prati ono što lokalci žele, a ne samo da za turiste nude tradicionalnu bosanskohercegovačku hranu. A nije da su sada Željo, Hodžić ili onaj na početku zatvorila, autor teksta se ne čini baš najupućenijim. Baš naprotiv, imaš veliki broj radnji koji baš prodavaju taj neki "bosanski feeling", toga prije nije bilo. Makar ne u tom obimu.
sehohari wrote: ↑21/06/2025 19:35
Sa trenutnim cijenama, više ne.
Vjerovatno. I ja sam to primjetio, no još uvijek imaš dosta lokalaca koji idu tamo, nije "no-go" zona za domaće kao drugdje.
A onda će vremenom biti i još više tog "bosanskog feelinga", ali eto, ne baš za bosanske plate.
Pa eto, kad sam dole, u Sarajevu sam po dva mjeseca. Da li je to dovoljno da sam Sarajlija, ne znam, ali definitivno više veze imam sa tim gradom od tebe.
Lupas , jer i ja budem tamo po 2 mjeseca a onda sam prije 2 godine tu i zivio.
I razumijem da se Bascarsija mijenja. I ok je da ima raznih uticaja i da ponuda bude sira. Ali ono sto meni nije ok jeste kad pocne da dominira turska tradicija, a bosanska se gubi iz fokusa – i to bas tamo gdje je srz sarajevske kulture.
Imamo mi historijsku povezanost s Turskom, ali Bascarsija je ipak simbol Sarajeva i Bosne, a ne Istanbula. I ne samo lokalaca!!! kad po glavnoj ulici vidis vise turskih restorana, baklava shopova, turskih natpisa i muzike nego onog sto je izvorno bosansko, onda to vise nije samo raznolikost nego polako postaje zamjena.
Bascarsija nije samo turisticko mjesto – to je prostor koji nosi identitet grada i ljudi. I zato mislim da treba paziti da to sto jeste – ostane. Da zadrzi dusu Sarajeva, a ne da postane kopija necije tudje tradicije.