Pišeš gluposti. U turskim hotelima Rusi i Bošnjaci dominiraju na odmorima. I ždere se sve. Od silni do voća. Preko baklava i hurmasica. Plus toga Turska kuhinja je jedna od najboljih svjetskih kuhinja. To sto si ti seljak, drugi je par opanaka.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:00Ponizavaj manje.
mi smo svoje pite sebi prilagodili i ocito smo uvijek drugacije jeli od turaka, nas glavni zacin vegeta kod njih se i ne koristi.Njihove dolme hladne i neki zacini odbojni.Nase uz kajmak su za nas prilagodjene
Imas u Istanbulu kupit bosnakci pide, sto su nasi bureci.To nije njihovo i ne jedu na taj nacin
Hocu kahvu a ne turski caj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- SaraFina
#26 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
-
suspect_zero
#27 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Samo da pojasnim, nisam protiv turista ( dobrodosli svi dobri ljudi) turska nacija nam je bliska iz vec poznatih razloga ali ih ne smatram braćom kao sto ne smatram ni bosance....imam jednu sestru i kapak.
-
Vjecita_zavrzlama
#28 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Dosli i sebi prilagodili ,a nasi bi dali sve za pare pa i guzicu? Turci su poznati trgovci, valjda otkrili fa ovdje lahko dobiju sto zeleSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:04Da nema potražnje, ne bi bilo ponude. Ja to tako vidim. Znaci nisu Turci krivi. Niti pokusavaju genocid sto ovaj piše.numizmatic wrote: ↑21/06/2025 18:02 I ja sam ovo s rakom komentirala. Nekakva kopija Turske, ne znam ni što se smatra da je to zanimljivije turistima.
Ali ko je odgovoran? Nije Bascarsija necija babovina
- SaraFina
#29 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Nije ni tvoja banovima. Shvati to. Turci placaju nekome najam za te objekte. Prodaju ono sto se traži i sto ljudi konzumiraju. To sto si ti ogranicen i sto prodaju baklave i rahatluka na metar vidiš kao “genocid” osobno je tvoj problem.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:07Dosli i sebi prilagodili ,a nasi bi dali sve za pare pa i guzicu? Turci su poznati trgovci, valjda otkrili fa ovdje lahko dobiju sto zeleSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:04Da nema potražnje, ne bi bilo ponude. Ja to tako vidim. Znaci nisu Turci krivi. Niti pokusavaju genocid sto ovaj piše.numizmatic wrote: ↑21/06/2025 18:02 I ja sam ovo s rakom komentirala. Nekakva kopija Turske, ne znam ni što se smatra da je to zanimljivije turistima.
Ali ko je odgovoran? Nije Bascarsija necija babovina
-
Vjecita_zavrzlama
#30 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Joj prodji me se.U Istanbulu sam bio zadnji put u marti , tamo sam sigurno vise od tebe.Kuhinja je dobra kao i thai.Ali ono sto jedes svakodnevno, sto to ne dosadi to je domace.I tu se Vidi razlika.Jer meni nakon 7 dana na glavu se popne njihova kuhinja, kao i thaiSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:06Pišeš gluposti. U turskim hotelima Rusi i Bošnjaci dominiraju na odmorima. I ždere se sve. Od silni do voća. Preko baklava i hurmasica. Plus toga Turska kuhinja je jedna od najboljih svjetskih kuhinja. To sto si ti seljak, drugi je par opanaka.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:00Ponizavaj manje.
mi smo svoje pite sebi prilagodili i ocito smo uvijek drugacije jeli od turaka, nas glavni zacin vegeta kod njih se i ne koristi.Njihove dolme hladne i neki zacini odbojni.Nase uz kajmak su za nas prilagodjene
Imas u Istanbulu kupit bosnakci pide, sto su nasi bureci.To nije njihovo i ne jedu na taj nacin
-
NediM17
#31 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Takoe, samo jemeci made in sweden.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:09Joj prodji me se.U Istanbulu sam bio zadnji put u marti , tamo sam sigurno vise od tebe.Kuhinja je dobra kao i thai.Ali ono sto jedes svakodnevno, sto to ne dosadi to je domace.I tu se Vidi razlika.Jer meni nakon 7 dana na glavu se popne njihova kuhinja, kao i thaiSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:06Pišeš gluposti. U turskim hotelima Rusi i Bošnjaci dominiraju na odmorima. I ždere se sve. Od silni do voća. Preko baklava i hurmasica. Plus toga Turska kuhinja je jedna od najboljih svjetskih kuhinja. To sto si ti seljak, drugi je par opanaka.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:00
Ponizavaj manje.
- SaraFina
#32 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ma to je sve ok. Samo hoću ti reci da su Turci ogromna nacija i da oni svuda gdje dodju prodaju svoje i time svoju drzavu reklamiraju. Oni su ponosni na svoju tradiciju i kuhinju. U vecini slučajeva su prilično ljubazni i civilizirani. Ko voli njihove proizvode neka izvoli. Ko ne, opet poštujem.suspect_zero wrote: ↑21/06/2025 18:07 Samo da pojasnim, nisam protiv turista ( dobrodosli svi dobri ljudi) turska nacija nam je bliska iz vec poznatih razloga ali ih ne smatram braćom kao sto ne smatram ni bosance....imam jednu sestru i kapak.
-
zigzag
#33 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Dođite u Tuzlu ba, tamo nema turskog življa mnogo. Jedino što se zove tuzla.
-
Vjecita_zavrzlama
#34 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ne, odrastoh na krompirusi grahu paprikama itf itdNediM17 wrote: ↑21/06/2025 18:11Takoe, samo jemeci made in sweden.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:09Joj prodji me se.U Istanbulu sam bio zadnji put u marti , tamo sam sigurno vise od tebe.Kuhinja je dobra kao i thai.Ali ono sto jedes svakodnevno, sto to ne dosadi to je domace.I tu se Vidi razlika.Jer meni nakon 7 dana na glavu se popne njihova kuhinja, kao i thai![]()
- SaraFina
#35 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ko si ti? I čega si ti mjerilo? Ti čak nisi ni iz Sarajeva. A živiš u nekoj Švedskoj pripizdini. Vjerovatno s jednim granatom. I sad bi ovdje nametao neke gluposti tipa genocid nad Bošnjacima turskim baklavama i rahatlukom Jer si podkapacitiren.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:09Joj prodji me se.U Istanbulu sam bio zadnji put u marti , tamo sam sigurno vise od tebe.Kuhinja je dobra kao i thai.Ali ono sto jedes svakodnevno, sto to ne dosadi to je domace.I tu se Vidi razlika.Jer meni nakon 7 dana na glavu se popne njihova kuhinja, kao i thaiSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:06Pišeš gluposti. U turskim hotelima Rusi i Bošnjaci dominiraju na odmorima. I ždere se sve. Od silni do voća. Preko baklava i hurmasica. Plus toga Turska kuhinja je jedna od najboljih svjetskih kuhinja. To sto si ti seljak, drugi je par opanaka.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:00
Ponizavaj manje.
- TAFKAP
#36 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Jednostavno, kome smeta nek otvori restoran, bife, kafić, slastičarnu sa domaćom kuhinjom/hranom i riješen problem... Ponuda i potražnja, ekonomija 101
-
NediM17
#37 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Kakav je grah i kumpjer u sveCkoj?
Oklen paprike?
Oklen paprike?
- mist
#38 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
E,kakve je nekad kupleraje Pešta imala.Naprosto briljiras 
- Mate_Miso_Kovac
#39 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Fun fact, jeo sam kebab i falafel baš u Gamla StanuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:35bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wokMate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 17:32 Kapitalizam. Prodaje se ono što ljudi kupuju. It's as simple as that...
-
Vjecita_zavrzlama
#40 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ti pojma nemas i nagadjas i kvocas tu ,bezveze i dzaba.Da, ja nisam iz Sarajeva, ali nisam jedini koji ovo primjeti,i nesarajlije i sarajlije to govoreSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:13Ko si ti? I čega si ti mjerilo? Ti čak nisi ni iz Sarajeva. A živiš u nekoj Švedskoj pripizdini. Vjerovatno s jednim granatom. I sad bi ovdje nametao neke gluposti tipa genocid nad Bošnjacima turskim baklavama i rahatlukom Jer si podkapacitiren.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:09Joj prodji me se.U Istanbulu sam bio zadnji put u marti , tamo sam sigurno vise od tebe.Kuhinja je dobra kao i thai.Ali ono sto jedes svakodnevno, sto to ne dosadi to je domace.I tu se Vidi razlika.Jer meni nakon 7 dana na glavu se popne njihova kuhinja, kao i thai
Grad postajr mini Istanbul, ko je zeljan tog zanra ici ce u Istanbul valjda?
-
Vjecita_zavrzlama
#41 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Mislis da su ljudi vise zeljni kebaba od bureka i cevapa?Mate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 18:28Fun fact, jeo sam kebab i falafel baš u Gamla StanuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:35bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wokMate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 17:32 Kapitalizam. Prodaje se ono što ljudi kupuju. It's as simple as that...Ja sam samo odgovorio zasto ima toliko radnji. Da su ljudi zeljni hurmasica, prodavale bi se hurmasice na svakom cosku. Ne postoje pravila koja zabranjuju drugacije, dakle, jebiga...
- SaraFina
#42 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Kad tako voliš Bosnu. I želiš zastupljenost bosanske kuhinje a smetaju ti Turci po Šeheru. Sto si izašao u Švedsku? Sto nisi se naselio u Sarajevo recimo? Pa da na licu mjesta mozes “popraviti” ono sto ti smeta. I ti smetas sigurno Švedima.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:29Ti pojma nemas i nagadjas i kvocas tu ,bezveze i dzaba.Da, ja nisam iz Sarajeva, ali nisam jedini koji ovo primjeti,i nesarajlije i sarajlije to govoreSaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:13Ko si ti? I čega si ti mjerilo? Ti čak nisi ni iz Sarajeva. A živiš u nekoj Švedskoj pripizdini. Vjerovatno s jednim granatom. I sad bi ovdje nametao neke gluposti tipa genocid nad Bošnjacima turskim baklavama i rahatlukom Jer si podkapacitiren.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:09
Joj prodji me se.U Istanbulu sam bio zadnji put u marti , tamo sam sigurno vise od tebe.Kuhinja je dobra kao i thai.Ali ono sto jedes svakodnevno, sto to ne dosadi to je domace.I tu se Vidi razlika.Jer meni nakon 7 dana na glavu se popne njihova kuhinja, kao i thai
Grad postajr mini Istanbul, ko je zeljan tog zanra ici ce u Istanbul valjda?
-
1Dante1
- SaraFina
#44 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Bas tako. I malo je licemjerno da neko ko nije niti iz SA, niti živi ikako u BiH, pokušava najezdu turskih kebaba i hurmasica predstaviti genocidom.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 18:28Fun fact, jeo sam kebab i falafel baš u Gamla StanuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:35bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wokMate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 17:32 Kapitalizam. Prodaje se ono što ljudi kupuju. It's as simple as that...Ja sam samo odgovorio zasto ima toliko radnji. Da su ljudi zeljni hurmasica, prodavale bi se hurmasice na svakom cosku. Ne postoje pravila koja zabranjuju drugacije, dakle, jebiga...
- SaraFina
-
Vjecita_zavrzlama
#46 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Hurmasice su nase, kebab ne … jel to namjerno mjesas?SaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:35Bas tako. I malo je licemjerno da neko ko nije niti iz SA, niti živi ikako u BiH, pokušava najezdu turskih kebaba i hurmasica predstaviti genocidom.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 18:28Fun fact, jeo sam kebab i falafel baš u Gamla StanuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:35
bascarsija je historijski centar i nije bas tako jednostavno, odes bilo gdje u svijet gdje je centsr stari grad vidjet ces kako postoje pravila sta smijes radit tu.Neces sigurno u starom gradu Stockholma kupiti kebab ili wokJa sam samo odgovorio zasto ima toliko radnji. Da su ljudi zeljni hurmasica, prodavale bi se hurmasice na svakom cosku. Ne postoje pravila koja zabranjuju drugacije, dakle, jebiga...
-
Vjecita_zavrzlama
#47 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Da ali nije ”osvojio” , postoje ali odredjen broj, duh grada se osjeti.Nije na svakom koraku nargila kebab i caj
Razlika bitna
-
Hakiz
#48 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Da odbacimo sve šta smo dobili od osmanlija i habsburgovaca, šta bi nam ostalo?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 17:45To sto si navela nije isto.to je vasar i to je okSaraFina wrote: ↑21/06/2025 17:36 Evo na Donauinsel “vasaru” u sred prelijepog Beču, obilje lokuma, baklava, hurmasica i Turska verzija bureka (sir, špinat, krompir i meso) Takodjer i rostilj ima sa turskim začinima ogroman štand. Uz to lepinje i sl.
Niko od oridjidji Austrijanaca ne tvrdi da je u Turskoj. Nego ako ih ne zanima ponuda, zaobilaze je i idu do štandova koje prodaju austrijske specijalitete.
Samo napaćeni Bošnjo iz Skandinavije ima furku da će Turci osvojiti Šeher baklavama i hurmasicama.
Austrijanci, osvajački narod koji je u historiji imao ogroman uspjeh tih kompleksa nema. Samo Bošnjo s krizom identiteta. Koji svoj opstanak vidi tako sto bi popljuvao sve sto ima veze s Turcima. I islamom! Oni su zaostali u glavi malog Bošnja. A islam je takodjer religija od koje treba tražiti otklon i ograditi se. Kako inače da se svidi debeloj skandinavki i kako da joj glumata naprednog religijski i kulturno Bošnji širokih shvatanja? Je li tako @Vjecita_zavrzlama ?![]()
Ovdje se desava kulturni genocid nad Bascarsijom, koja jeste turskog uticaja ali-na nas nacin.Stoga imamo tulumbe hurmasice nase baklave ali ne rahatlokum s pistacijama na milion nacina, muhalleb na milion nacin, kebab na milion nacina itd
Ostalo no comment.Mi jesmo uzeli sto nama pase od osmanlija, ali smo to prilagodili sebi.Imamo svoje i ne treba nam neko donosit novo, bar ne u historijskom centru.. van toga ako jednostavno nemam comment
- SaraFina
#49 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Ajde?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/06/2025 18:36Hurmasice su nase, kebab ne … jel to namjerno mjesas?SaraFina wrote: ↑21/06/2025 18:35Bas tako. I malo je licemjerno da neko ko nije niti iz SA, niti živi ikako u BiH, pokušava najezdu turskih kebaba i hurmasica predstaviti genocidom.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑21/06/2025 18:28
Fun fact, jeo sam kebab i falafel baš u Gamla StanuJa sam samo odgovorio zasto ima toliko radnji. Da su ljudi zeljni hurmasica, prodavale bi se hurmasice na svakom cosku. Ne postoje pravila koja zabranjuju drugacije, dakle, jebiga...
![]()
Kalburabastı (ponekad napisano i kao kalbura bastı) ili kalburabasma (turski, također poznato kao hurmašice u Bosni i Hercegovini, te u ostatku bivše Jugoslavije kao urmašice), a ponekad i pod imenom hurma, su slastice natopljene sirupom koje imaju karakterističan reljefni izgled. Spadaju među omiljene delicije koje se pripremaju tijekom islamskih blagdana, uključujući trodnevni Ramazanski bajram (u turskom jeziku poznat kao Şeker Bayramı ili "Praznik slatkiša") i Kurban bajram.
-
Hakiz
#50 Re: Hocu kahvu a ne turski caj
Usput, kada kaže naše, šta je to naše?
Predosmanlijska kuhinja? Predslavenska?
Šta je naša, autentična, bosanska kuhinja? Šta to nismo uzeli od drugih?
Predosmanlijska kuhinja? Predslavenska?
Šta je naša, autentična, bosanska kuhinja? Šta to nismo uzeli od drugih?