Sarajevo stan održavanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Malisa11

#51 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Malisa11 »

Isner wrote: 19/02/2025 16:56 1. Iznajmljivanje stambene površine podstanarima odnosno drugom licu uz prethodnu saglasnost ostalih iz zgrade. Kod mene je kao na autobuskoj stanici, dolaze i odlaze a dugovanja samo rastu...
Kakve veze ima izdavanje stana sa placanjem odrzavanja? Kako ti mislis nekome da zabranis da upravlja svojom nekrentinom sve dok ne ugrozava druge stanare?

Ako ugrozava, imas zakon i prijavi, no ici s tim da se zabrani je nebulozno.

PS: ne izdajem stan, niti cu izdavati. Svjestan sam da zivim u kolektivnom stanovanju i da iznad mene, ispod, ili sa strana uvijek se moze doseliti, ja kupnjom ja unajmljivanjem.
Isner

#52 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Isner »

Da ne ugrožavaju druge stanare, ja to ne bi ni spomenuo... Ovako...

Neka on kao stanodavac plati dugovanja ili njegovi podstanari... Ne može on (odnosno ne bi trebao) uzimati stanarinu/kiriju i ne placati održavanje, vodu i smece... Godinama se vadi kako to ne placaju stanari, on im eto kao ne može ništa...

Dalje, itekako bi trebali JA i SVI OSTALI vlasnici stanova u ulazu imati pravo odlucivanja da li taj vlasnik nekretnine koji duguje par hiljada KM može nastavi da renta stan i praviti se budala.... Posebno jer dovodi zadnju mraku od alkoholicara do žena koje u stanu prave mini azil sa po 5 mada faking pasa koja škamuču cijeli dan i noc...
Malisa11

#53 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Malisa11 »

Isner wrote: 19/02/2025 17:14 Da ne ugrožavaju druge stanare, ja to ne bi ni spomenuo... Ovako...
Nisam siguran kako ugrozava, a da ne mozes vec iskoristiit zakonsko pravo da to prijavis. Na koji nacin ugrozava?
Isner wrote: 19/02/2025 17:14 održavanje, vodu i smece... Godinama se vadi kako to ne placaju stanari, on im eto kao ne može ništa...
Ko uzima za ozbiljno ovaj odgovor vlasnika stana? Isti je vlasnik i obaveza i kompanija kojoj ne placa treba da pokrene tuzbu, koju ce on da izgubi. Jednostavno, zakon predvidio sta se desi kada se ne placa.
Isner wrote: 19/02/2025 17:14 Dalje, itekako bi trebali JA i SVI OSTALI vlasnici stanova u ulazu imati pravo odlucivanja da li taj vlasnik nekretnine koji duguje par hiljada KM može nastavi da renta stan i praviti se budala....
Apsolutno ne, zasto bi vi odlucivali kada postoji zakon i instiucije koje bi se trebale baviti rjesenjem naplate? Ne mozes ti odluciti da nekome zabranis, ako to zakonski nije uradjeno. Imas zakon, kontaktiraj kompanije i pitaj zasto ne utuze.
Isner wrote: 19/02/2025 17:14 žena koje u stanu prave mini azil sa po 5 mada faking pasa koja škamuču cijeli dan i noc...
Jesi li prijavio nadleznim insuticijama koje placamo?
JavierBosnia

#54 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by JavierBosnia »

Ma nisi ti paša nikad nista prijavljivao niti ganjao putem tog zakona sto pricas. Zakon ima na papiru, u praksi ne postoji nista od toga
Malisa11

#55 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Malisa11 »

Nista, palicu u ruke i svako u svom haustoru da provodi zakon koji zeli.
JavierBosnia

#56 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by JavierBosnia »

Malisa11 wrote: 24/02/2025 12:03 Nista, palicu u ruke i svako u svom haustoru da provodi zakon koji zeli.
Naravno, sa stokom samo tako, sa normalnim ljudima ljudski sve moze
shape of despair

#57 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by shape of despair »

Juče sa momkom pričam, iz A faze,kaže Sastan,ne čiste odavno,reko ni kod nas.
Ali čekaj reko malo,ako ne placaju žene da ciste,gdje je višak para otišao za ovih cca 6 mjeseci???
JavierBosnia

#58 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by JavierBosnia »

shape of despair wrote: 26/03/2025 07:40 Juče sa momkom pričam, iz A faze,kaže Sastan,ne čiste odavno,reko ni kod nas.
Ali čekaj reko malo,ako ne placaju žene da ciste,gdje je višak para otišao za ovih cca 6 mjeseci???
Ciscenje je najveca glupost na kojoj se mlate pare. Toliko ljudi u zgradi i da nisu ljudi sposobni sebi ispred vrata očistiti. Znam isto je i kod mene pa ljudima šalteri, lift nikad niko nije uzeo krpu da prebrise, a svaki dan to dira i koristi. Cistacica godisnje kosta 4.000 KM jednu zgradu, zar nije bolje svake godine te pare uloziti u nesto, samo da su ljudi organizovaniji malo

A to visak para.. pa zavisi od uplata i velicine zgrade, ali prosjecan neboder na Alipasinom vrlo lahko moze biti vise u minusu nego da ima visak. Racunaj 1.000 KM uplata u prosjeku, od toga za lift ode 300 KM, upravitelj i predstavnik uzmu 250 i dovoljno je da imas jedan kvar u mjesecu, nebitno zacepljena kanalizacija, pukla cijev, ventil, to se dodje naplati ozbiljno i nema para vise
shape of despair

#59 Re: Sarajevo stan održavanje

JavierBosnia wrote: 26/03/2025 15:57
shape of despair wrote: 26/03/2025 07:40 Juče sa momkom pričam, iz A faze,kaže Sastan,ne čiste odavno,reko ni kod nas.
Ciscenje je najveca glupost na kojoj se mlate pare. Toliko ljudi u zgradi i da nisu ljudi sposobni sebi ispred vrata očistiti. Znam isto je i kod mene pa ljudima šalteri, lift nikad niko nije uzeo krpu da prebrise, a svaki dan to dira i koristi. Cistacica godisnje kosta 4.000 KM jednu zgradu, zar nije bolje svake godine te pare uloziti u nesto, samo da su ljudi organizovaniji malo

A to visak para.. pa zavisi od uplata i velicine zgrade, ali prosjecan neboder na Alipasinom vrlo lahko moze biti vise u minusu nego da ima visak. Racunaj 1.000 KM uplata u prosjeku, od toga za lift ode 300 KM, upravitelj i predstavnik uzmu 250 i dovoljno je da imas jedan kvar u mjesecu, nebitno zacepljena kanalizacija, pukla cijev, ventil, to se dodje naplati ozbiljno i nema para vise
Ima istine u ovome,ali javašluk je toliki da to više ne može pod kožu. Plaćam nešto 17KM a od toga niko nikad nije vidio marke, kao doduše i od svih uplata npr. državi od kojih smo do sada 30 godina od rata trebali biti Njemačka.
hava123

#60 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by hava123 »

shape of despair wrote: 17/02/2025 22:23 Dolazi mi sa suda opomena za neplaćena 2 računa iz 2023 + sudski troškovi. Nađem oba računa plaćena. Koji majmuni. Svašta sam im se nagovorio na mail a sutra ću i na telefon.
Ko sad plaća sud 30KM ako nije moja krivica???
I meni nekad 2022, isto dva , ali samo opomena.
Viberom su dobili sliku računa + godišnji papir da je sve podmireno za tu godinu (to uvijek na kraju godine tražim, pečat +potpis).

Isto su dobili bukvicu. :mrgreen:

Oni nek plate sud. Što bi ti platio ako je njihova greška.
shape of despair

#61 Re: Sarajevo stan održavanje

hava123 wrote: 27/03/2025 17:14
shape of despair wrote: 17/02/2025 22:23 Dolazi mi sa suda opomena za neplaćena 2 računa iz 2023 + sudski troškovi. Nađem oba računa plaćena. Koji majmuni. Svašta sam im se nagovorio na mail a sutra ću i na telefon.
Viberom su dobili sliku računa + godišnji papir da je sve podmireno za tu godinu (to uvijek na kraju godine tražim, pečat +potpis).

Nasao odreske,predao na sud,ih, ima tome vec 20 dana,nek se gone.
hava123

#62 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by hava123 »

shape of despair wrote: 27/03/2025 17:31
hava123 wrote: 27/03/2025 17:14

Nasao odreske,predao na sud,ih, ima tome vec 20 dana,nek se gone.
:-) I još se zbog njihove nesposobnosti moraš traumirati po sudu.
Advokata bi im složio sad pa sad. Pa nek plate sve troškove.
shape of despair

#63 Re: Sarajevo stan održavanje

Ma joooj,jos placao online,a nema na bankarstvu 2023. godine. Morao ici u banku,traziti izvode od prije 2 godine,napatio se bas.
Javasluk teski majkemi, al nisam htio platiti cca 60KM, nek oni plate
hava123

#64 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by hava123 »

shape of despair wrote: 27/03/2025 17:46 Ma joooj,jos placao online,a nema na bankarstvu 2023. godine. Morao ici u banku,traziti izvode od prije 2 godine,napatio se bas.
Javasluk teski majkemi, al nisam htio platiti cca 60KM, nek oni plate
Ni slučajno platit. Nemaš ti što platiti. Ti si svoje obaveze platio na vrijeme.
VladaFBiH

#65 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by VladaFBiH »

JavierBosnia wrote: 26/03/2025 15:57

igrom slučaja sjećam se situacije prije upravitelja i održavanje zgrada u to vrijeme a samim tim i čišćenja - vjeruj da ne želiš da uđeš u tu priču a posebno ako si u nekom neboderu sa 100+ stanova
shape of despair

#66 Re: Sarajevo stan održavanje

Vidim svima poslali po tri računa unaprijed ali sa uračunatim dugom. Sad ja po tome opet imam neka 3 računa koja nisam platio (vjerovatno ova 2 stara što sam na sud predao da su plaćeni) i neki zadnji što nisu obračunali. Majkemi nisu normalni. Svim komšijama je tako došlo, neko ima manje dugo neko više, ali cca oko 50KM prosjek. U jednom ulazu sam vidio 600KM dug.
U Viber grupi građana Općine Centar se žale da su im našli neke dugove od prije 20 godina. Ako lažu oni lažem i ja.
A čistačica i dalje neeeemaaaaa, niko ništa ne radi apsolutno. Treba prestat plaćat fakat.
beco

#67 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by beco »

Mi smo se riješili SarajevoStana (znam još neke ulaze koje su isto uradili), prije 2 godine su dobili novu upravu koja je katastrofalna. Firma je u rasulu.

Zapamtite jednu stvar oni ne smiju skinuti ništa bez naloga i potpisa predstavnika etažnih vlasnika (PEV). Ako im uspijete dokazati da su skinuli bez potpisa mogu izgubiti licencu za rad.

Slabo ili nikako ne čiste već mjesecima, koordinatori za ulaze se slabo javljaju. Šefica čistačica se ponekad javi.

Još jedna stvar SarajevoStan vrlo agresivno nastupa kad se recimo treba naći izvođač radova za nešto. Diktiraju da po zakonu oni moraju naći 3 ponude i onda da etažni vlasnici odlučuju koju od te 3 ponude će uzeti. Pretpostavljate da ponude koje SS daje su jako visoke, a uz malo mašte shvatit će te i zašto. Ne daju i neće da isplate ako vi nađete ponudu koja je jeftinija jer Bože moj oni ne surađuju sa tom firmom :wink:
Ako to pokušaju samo se pozovite na odluku Kantonalne skupštine iz 2020. godine gdje svim upraviteljima naređeno da volju etažnih vlasnika kod izbora ponuđača moraju poštovati, te ako ne isplate po ponudi u roku mjesec dana da su dužni penale platit. Naravno oni Vam nikad za ovu odluku neće reći, još će Vas ograničavati kako svoj novac trošite.

Dug se ljudi može vratiti, samo pazite na šta se troši, malo ljudi se zada i uđe dublje u izvještaje. Mi smo vratili preko 8000 KM za 2-3 godine. Malo racionalnizirajte, smanjite čišćenje na 1 sedmično, sami mjenjajte sijalice, jer izlazak + sijalica dođe 20-30 KM preko upravitelja.
Pripazite na liftove većina liftova je tehnički neispravna. Tražite da se isti vrate na nivo tehničke ispravnosti i da Tehnoinspekt da potvrdu za to, nalijepe žutu markicu u lift.

Protiv stanara koji ne plaćaju ne možete ništa, to je zadaća Upravitelja da utužuje, naravno sudske takse idu na račun ulaza. Jedino kad neko ko je dužan i oroda stan to se može izregulisati.
shape of despair

#68 Re: Sarajevo stan održavanje

U rasulu je recimo i VIK ali ne šalju nepostojeće dugove, šta me to boli racku. I još, kako su namazani, na sva tri računa stavili dug 45KM, dole pri dnu kao glavni iznos za naplatu, i za april i maj i juni. Da plaćam po hirovitosti platio bi im 135KM, a samo u ćošku piše sitnim slovima iznos računa 15KM.
zar oni misle da će im ovo stvarno proći, misle mi telad?
tramvajtrojka

#69 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by tramvajtrojka »

Zna li ko kakav je upravitelj fidges ima li ga ko u svom haustoru jel normala il jos jedan od lupaca po ušima kao prijašnje navedene firme
BadBoy

#70 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by BadBoy »

Sve počinje i zavrašva sa "građanima". Narod je stoka pa su i upravitelji stoka, a haustori liče na štale.

Sarajevo Tower "elitna" zgrada ima preko 90.000 KM duga na ime održavanja.
HelaS

#71 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by HelaS »

shape of despair wrote: 14/04/2025 12:34 Vidim svima poslali po tri računa unaprijed ali sa uračunatim dugom. Sad ja po tome opet imam neka 3 računa koja nisam platio (vjerovatno ova 2 stara što sam na sud predao da su plaćeni) i neki zadnji što nisu obračunali. Majkemi nisu normalni. Svim komšijama je tako došlo, neko ima manje dugo neko više, ali cca oko 50KM prosjek. U jednom ulazu sam vidio 600KM dug.
U Viber grupi građana Općine Centar se žale da su im našli neke dugove od prije 20 godina. Ako lažu oni lažem i ja.
A čistačica i dalje neeeemaaaaa, niko ništa ne radi apsolutno. Treba prestat plaćat fakat.
Jesu li ti poslali račune ili priznanice?
beco

#72 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by beco »

BadBoy wrote: 14/04/2025 18:29 Sve počinje i zavrašva sa "građanima". Narod je stoka pa su i upravitelji stoka, a haustori liče na štale.

Impresivan dug
HelaS

#73 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 14/04/2025 18:17 Zna li ko kakav je upravitelj fidges ima li ga ko u svom haustoru jel normala il jos jedan od lupaca po ušima kao prijašnje navedene firme
Fuad Haskić je suvlasnik i direktor. Do prije dvije godine bio direktor Sarajevostana - jos jedan od lupaca po ušima kao prijašnje navedene firme
Thorgerson

#74 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Thorgerson »

BadBoy wrote: 14/04/2025 18:29 Sve počinje i zavrašva sa "građanima". Narod je stoka pa su i upravitelji stoka, a haustori liče na štale.

Mozemo i tako reci. Medjutim, ja bih ipak rekao da sve pocinje sa drzavom, zakonima i najvaznije izvrsenjem istih.

Mislis da svabo, finac isto ne bi izbjegavao placanje, da moze? Pa bi. Nisu oni sveci toliki.

I to je kod nas problem.

Jutros direktor vik-a, imaju 50 i nesto miliona dugovanja, utuzenih koje ne mogu da naplate. Ne mogu zatvoriti vodu. Mogu tuziti i cekati.

Dakle, ne postoji mehanizam naplate. E isto i cak gore je sa odrzavanjem.

Kod mene u ulazu, imam ljude koji voze auto od 40.000 i ne placaju odrzavanje. Kako i zasto, ne znam.

Ali, da ti npr sutra krenes na more, pa predas pasos i o aj ti kazez eh druze ne mozes ti van drzave. Plati vodu, odrzavanje pa ces izaci. Il da ti kaze, hoces registrovati auto? Eee ne moze, plati fino sve sto dugujes. Hoces licnu da izvadis? Vozacku? Moze, ali prvo da poravnamo sve. Plus kamate.

I qrac bi onda iko dugovao. Ovako im se moze.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#75 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by sime_cipol »

HelaS wrote: 14/04/2025 19:52
tramvajtrojka wrote: 14/04/2025 18:17 Zna li ko kakav je upravitelj fidges ima li ga ko u svom haustoru jel normala il jos jedan od lupaca po ušima kao prijašnje navedene firme
Fuad Haskić je suvlasnik i direktor. Do prije dvije godine bio direktor Sarajevostana - jos jedan od lupaca po ušima kao prijašnje navedene firme
Sve je to u 5 deka. Najviše je do stanara (da nemaju duga) i do PEV koji je posten i koji ce se zadati oko ulaza. Tu ne mislim na nekoga ko zivi u Vogosci, a vodi se kao PEV u ulazu na Grbavici. Od toga nema nista.
Post Reply