I da ne bude samo o alkoholu
Cervinia - Zermatt i skijanje u dvije države
Ono što me je privuklo ovoj destinaciji je svakako visina glečera, od preko 3800mnv.
Sam smještaj u Cervini je suludo skup, ali koliko god, vrijedilo je.
Ski karta za 6 dana same Cervine je malo preko 330€, a upgrade karte, ako se želi otići u Zermatt je 50€/dan. Svi savjetuju ovaj scenario jer se zna desiti da je Zermatt zbog nevremena zatvoren za skijaše iz It, pa kao procijeniti koji je dan najbolji i onda za taj dan dokupiti kartu. Međutim ako se želi za kompletno skijalište onda je karta oko 450€,/6 dana, što je po meni bolja varjanta jer se može svaki dan ići tamo i ovamo što sam većinu dana i radila.
Cijene hrane i pića, na skijalištu su sasvim ok, pa tako kafa/čaj je 3,5 €, mafini 3€, sendviči 6-9€. Pizza na komad isto.
U glavnoj ulici pizza košta 9-12€ a u samoposlugama, koje su istina rijetke u gradu, cijene su sasvim normalne i iste kao da ste negdje u gradu. Ali zato je gradić pun restorana, afterski zabave i prodavnica/rentala ski opreme.
E sad, najbitniji dio:
Cervina ima 150 km skijaških staza a sa Zermatt 350 čini mi se
Staze u Zermatu su jako tvrde i brze i kreću se od ovakvih:

do ovakvih:

Glečer sa strane Zermata je mnogo “pitomiji” nego sa strane Cervine. Kroz cijeli dio Zermatta koji sam preskijala, staze su izuzetno dobro označene, naprosto ne postoji šansa da se zaluta. Sve je uvezano sistemom žičara, a na svim sjedežnicama na kojima sam bila imaju haubu. Međustanice na žičarama su kao aerodrom, što me je malo nasmijalo, pa kad izađete jedan smjer pokazuje transfer za Gornegrat, drugi za Cervinu/It a treći vas usmjerava prema žičari Furi.
Ono što me je fasciniralo je što se na ponekim stazama mogu sresti divlje životinje. Iz žičare sam npr. uživala u pogledu na stado divljih koza koje su čupkale ono malo suve travice koja je izvirivala iz snijega. Na samoj stazi se može naići na zeca, lisicu…i posvuda su upozorenja skijašima da ne uznemiravaju životinje što se, na moju radost, poštuje - uvjerila sam se iz jednog takvog susreta…
Sam pogled na Materhorn je fascinantan i puno bolji iz Švi nego iz It. Mislim da ne postoji skijaš koji je ovdje došao a da se nije slikao sa Mat u pozadini.
Za 6 dana koliko sam provela u It, uspjela sam 4 puta sići u Zermat tako da sam ga pofino upoznala. Samo skijanje tamo mi se toliko dopalo da sam odlučila da ovo putovanje obavezno ponovim.
Što se same Cervine tiče, moram priznati da mi se talijanske staze više sviđaju jer su nekako mekše, kod Italijana sve je podređeno komoditetu. Staze su takođe dovoljno široke i dobro urađene jedina mi je zamjerka što su im oznake na stazama nigdje veze. Pa se tako sa staze 3 nađete na stazi 46, sa nje izađete na 7… ako iko ko je bio u It konta ovo, bila bih zahvalna da objasni.
Najduža izmjerena staza je 10.82 km, mjerena aplikacijom we ski.
Sve u svemu puna sam pozitivnih utisaka, skijanje je bilo fantastično a imala sam sreće i sa vremenom.