Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

petunija

#51 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

hvala :kiss: prebacila, divnoooo
Da sezona je bila fenomenalna, mada je kratko trajala :-D
Svakako idi na duži period ja sam nekad išla na 12 dana :D ali malo godine, malo koljeno i smanjujem svake god :(
Ali ni ja ne pravim pauze, kući me kritikuju kao to je najbolji način da se povrijedim, ali ja jednostavno ne mogu sjediti i gledati kako drugi skijaju
Sad me podsjeti, da možeš uvijek drugom stazom pod uslovom da ne izbjegavaš plave i zelene :D ja ih nekako s "visine" :D gledam...
Takođe me podsjeti ono što kažeš da se bojiš gužve na velikom skijalištu, naime baš u slučaju tih većih uvijek ima neka staza koja je prazna, ne znam ni sama koliko mi se puta evo sad u ovih 9 dana desilo da potpuno sama budem na stazi. A kod tih malih, nemaš se gdje skloniti...
Koristi dok god možeš i sretno :thumbup:
Ateista

#52 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 21/03/2025 13:29 hvala :kiss: prebacila, divnoooo
Da sezona je bila fenomenalna, mada je kratko trajala :-D
Svakako idi na duži period ja sam nekad išla na 12 dana :D ali malo godine, malo koljeno i smanjujem svake god :(
Ali ni ja ne pravim pauze, kući me kritikuju kao to je najbolji način da se povrijedim, ali ja jednostavno ne mogu sjediti i gledati kako drugi skijaju
Sad me podsjeti, da možeš uvijek drugom stazom pod uslovom da ne izbjegavaš plave i zelene :D ja ih nekako s "visine" :D gledam...
Takođe me podsjeti ono što kažeš da se bojiš gužve na velikom skijalištu, naime baš u slučaju tih većih uvijek ima neka staza koja je prazna, ne znam ni sama koliko mi se puta evo sad u ovih 9 dana desilo da potpuno sama budem na stazi. A kod tih malih, nemaš se gdje skloniti...
Koristi dok god možeš i sretno :thumbup:
Super, razumijem da nervira gledati u miljama, amerikanci su stvarno naopaki i moraju da se razlikuju od ostatka svijeta. :D

Da, i kod mene je tako, nezamislivo sjediti i gledati druge dok skijaju, voznja zicarama mi je uvijek i vise nego dovoljan odmor, volio bih da i to traje krace. Kad bi bila moguca teleportacija, volio bih da na dnu planine bude portal koji ce me samo u djelicu sekunde prebaciti na vrh. :D
Poceo sam traziti skijalista na onoj mapi gdje mogu najvise km preci sa minimalno penjanja, odnosno gdje jedna zicara u sto manje vremena savlada vecu visinsku razliku. Sad gdje smo bili je bilo super,ali za najduzu stazu od 5km smo morali ici na tri lifta, jednom sam mjerio i da bih dosao do tog vrha treba mi skoro 20 minuta penjanja, cilj mi je iduci put negdje gdje cu istu i vecu km moci napraviti a da manje vremena izgubim u penjanju.

Samo treba znati svoje mogucnosti i nece biti problema sa povredama.

Da, i meni su plave postale bas dosadne, i to isto mi he cilj sad vecu km ali da su minimalno crvene staze. :D

Kad sam govorio da se bojim guzve, vise sam opet mislio na cekanje na lift :lol: ali pretpostavljam da se i tu isto rasporede skijasi pa da ne bude nekog cekanja.

Slazem se, trebamo koristiti dok mozemo, meni je sad zao sto dok sam bio mladji nisam imao vise prilike da skijam, osjetim i ja da vise nemam snage kao nekad, ali tad mi finansijska situacija nije bas omogucavala da se tome posvetim.
petunija

#53 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Ateista wrote: 23/03/2025 11:15 Kad sam govorio da se bojim guzve, vise sam opet mislio na cekanje na lift ali pretpostavljam da se i tu isto rasporede skijasi pa da ne bude nekog cekanja.
Ovo isto zaboravih napomenuti: gužve su na polaznom VT, onom koji najdalje dobacuje :D ali ta gužva je samo ujutro kad tek otvore, poslije se nekako sve raziđe. Osim toga i kad je gužva nema dugog čekanja jer su tamo raja u glavnom pristojna i niko se ne uvaljuje preko reda. Kod mene je dodatna sretna okolnost što sama skijam, pa često oni radnici na liftu kad viknu može još 1 ili 2 tu ulijećem :D
Dalje na tim većim skijalištima uvijek ima poneka slobodna staza dešavalo mi se dosta često da potpuno sama budem na stazi, nekako svi po inerciji krenu na jednu stranu a onda one ostale ostaju prazne :sretan: i eto sreće :D Takođe iza 1 bude praznih staza, valjda svi odu na ručak pa je baš uživancija.
Inače svi šestosjedi, gdje god išao, idu istom brzinom tako da tu nema uštede na vremenu a jesta tačno da se puno brže spušta nego penje, to vidimo i po onoj aplikaciji, brzina penjanja je između 12-16km/h a spuštanje ide mnoooogo većim brzinama :D s tim što VT ide pravolinijski a staze vijugaju.
I ako želiš duže spuštanje onda se moraju koristiti "dosadne" staze :D plave i zelene, jer one baš u velikom luku obilaze crvene i crne.
Crvene jesu za jurcanje, međutim crne baš i nisu, tu opet moraš stalno kontrolisati brzinu a često su te staze neuređene ili u hangovima a tu treba biti oprezan
Da, uživaj, svakako planiraj odlazak negdje opet, ako se odlučiš za Fr javi pa ću ti poslati neke detalje u pp
Ateista

#54 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 24/03/2025 10:00
Ateista wrote: 23/03/2025 11:15 Kad sam govorio da se bojim guzve, vise sam opet mislio na cekanje na lift ali pretpostavljam da se i tu isto rasporede skijasi pa da ne bude nekog cekanja.
Ovo isto zaboravih napomenuti: gužve su na polaznom VT, onom koji najdalje dobacuje :D ali ta gužva je samo ujutro kad tek otvore, poslije se nekako sve raziđe. Osim toga i kad je gužva nema dugog čekanja jer su tamo raja u glavnom pristojna i niko se ne uvaljuje preko reda. Kod mene je dodatna sretna okolnost što sama skijam, pa često oni radnici na liftu kad viknu može još 1 ili 2 tu ulijećem :D
Dalje na tim većim skijalištima uvijek ima poneka slobodna staza dešavalo mi se dosta često da potpuno sama budem na stazi, nekako svi po inerciji krenu na jednu stranu a onda one ostale ostaju prazne :sretan: i eto sreće :D Takođe iza 1 bude praznih staza, valjda svi odu na ručak pa je baš uživancija.
Inače svi šestosjedi, gdje god išao, idu istom brzinom tako da tu nema uštede na vremenu a jesta tačno da se puno brže spušta nego penje, to vidimo i po onoj aplikaciji, brzina penjanja je između 12-16km/h a spuštanje ide mnoooogo većim brzinama :D s tim što VT ide pravolinijski a staze vijugaju.
I ako želiš duže spuštanje onda se moraju koristiti "dosadne" staze :D plave i zelene, jer one baš u velikom luku obilaze crvene i crne.
Crvene jesu za jurcanje, međutim crne baš i nisu, tu opet moraš stalno kontrolisati brzinu a često su te staze neuređene ili u hangovima a tu treba biti oprezan
Da, uživaj, svakako planiraj odlazak negdje opet, ako se odlučiš za Fr javi pa ću ti poslati neke detalje u pp
Ma ja, to ima smisla da tu bude u pocetku guzva, super je znaci da se ti ski centri prave prema realnoj opterecenosti skijasima i da nema velikih guzvi.
Nas je troje i uglavnom idemo zajedno na skijanje, ali se znamo i razdvojiti. Mali je vec dovoljno brz da me uglavnom moze pratiti pa cesto zna ici sa mnom, ili je mozda preciznije reci da ja njega jos uvijek mogu pratiti, :lol: ali za razliku od mene ipak se prije umori i voli odmoriti i napraviti pauzu, pa onda znam nekad i sam skijati, tad sam opusteniji da idem svojim tempom, i sto kazes isto se znam provuci lakse nego kad sam sa nekim, kad ostane jedno mjesto prazno.

A sto se tice brzine penjanja, cak i kad VT ide istom brzinom, bitan je nagib pod kojim ide, jer sto je trasa kojom strmija, za isto vremena iduci istom brzinom moze te popeti za vecu visinsku razliku, pa onda imas i za skijanje vecu visinsku razliku, i samim tim ili je staza izazovnija (crvana ili crna) ili je plava ali puno duza.
Onda se dosta vremena gubi na prelasku sa jednog lifta na drugi, cak i kad nije velika guzva ipak se izgubi tu vremena, pogotovo ako se treba dio spustiti do drugog lifta, jos ako je gondola pa dok stavis skije i krenes, ako ima ravan dio gdje moras "hodati" na skijama dio i slicno, tako da i tu dosta znaci kad imas jedan duzi lift nego 3-4 kraca koja moras promijeniti da dodjes do nekog vrha.

Kod plavih staza mi je najgore kad je toliko ravna da se moram odgurivati da bih se uopste kretao.

Hvala ti, za sad cu se drzati Italije i Austrije, ali nadam se da ce mi se jednom posloziti i za Francusku nekako, trenutno mi se ne isplati zbog daljine. Ako dodje do toga, javim se sigurno za savjete gdje i sta. :thumbup:
Vec imam ideje za iducu sezonu gdje bih mogao. :D
petunija

#55 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Zanimljivo je ovo što pišeš, nisam u tom smjeru razmišljala, ali se slažem da bi bilo dobro da se možemo brže prebacivati. Mada ne znam kako bi noge i leđa reagovali na više skijanja (veću kilometražu :D )
Jedan dan sam npr. uspjela obići sva 4 glečera i taj dan mi je app izmjerila oko 50 pređenih km, ali zato kad sam došla kući bila sam na pola u komi :lol: tako da je možda ovaj "spori" prevoz bolji za zdravlje nas fanatika :lol:
Da, put do Fr je jako dug, mi putujemo 2 dana, spavamo u It i na odlasku i na povratku a osim toga tu su i putarine koje nisu zanemarive i, ako ideš prema Albertvilu, prolaz kroz tunel Frejus koji se takođe plaća. Puno je prepreka i masa raje odustaje zbog toga. Mada ni It nije blizu. Mi smo na odlasku sad u januaru (krenuli poslije posla u petak) spavali u Slo a onda nastavili. Na povratku smo išli u jednom komadu i mogu ti reći da smo se baš umorili. Tako da smo naredne god odlučili da ćemo planirati put tako da spavamo u oba smjera bez obzira idemo li u It ili Fra. Vi mlađi ipak lakše podnosite umor ;-)
Želim ti svaku sreću i da uživaš baš kao što si i ove godine
Ateista

#56 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 24/03/2025 14:24 Zanimljivo je ovo što pišeš, nisam u tom smjeru razmišljala, ali se slažem da bi bilo dobro da se možemo brže prebacivati. Mada ne znam kako bi noge i leđa reagovali na više skijanja (veću kilometražu :D )
Jedan dan sam npr. uspjela obići sva 4 glečera i taj dan mi je app izmjerila oko 50 pređenih km, ali zato kad sam došla kući bila sam na pola u komi :lol: tako da je možda ovaj "spori" prevoz bolji za zdravlje nas fanatika :lol:
Da, put do Fr je jako dug, mi putujemo 2 dana, spavamo u It i na odlasku i na povratku a osim toga tu su i putarine koje nisu zanemarive i, ako ideš prema Albertvilu, prolaz kroz tunel Frejus koji se takođe plaća. Puno je prepreka i masa raje odustaje zbog toga. Mada ni It nije blizu. Mi smo na odlasku sad u januaru (krenuli poslije posla u petak) spavali u Slo a onda nastavili. Na povratku smo išli u jednom komadu i mogu ti reći da smo se baš umorili. Tako da smo naredne god odlučili da ćemo planirati put tako da spavamo u oba smjera bez obzira idemo li u It ili Fra. Vi mlađi ipak lakše podnosite umor ;-)
Želim ti svaku sreću i da uživaš baš kao što si i ove godine
U pravu si, ko zna na sta bi to licilo da VT ide brze i da je manje cekanja, koliko bi se onda umorili. Mozda se i namjerno ogranicava brzina da se skijasi primoraju da vise odmore, da se izbjegnu povrede, bar sto kazes za nas fanatike koji ne pravimo pauze. :D Sigurno je tehnicki izvodivo da zicare idu brze, pa je to mozda razlog.

Da, to je bas puno puta do Fr, pri tome i samo skijanje tamo je aktivni "odmor", nije ono samo sjedis i odmaras na plazi, tako da i to isto otezava kad se covjek ni tamo ne odmori vec je aktivan.
Da imam puno vise godisnjeg, mozda bih razmislio tako sa nocenjem, ali izgubiti 4 dana samo u putu mi se ne isplati. Svaka cast kad se tebi da ici toliko, iako je vjeroatno i motiv dugaciji kad ides na malo vise dana, onda vrijedi i istrpiti duzi put.

Hvala ti puno, i ja tebi isto tako zelim jos puno skijanja i uzivanja, kako ovdje tako i vani. :thumbup:
Sada je vec i definitivno ova sezona zavrsena, tako da nam valja cekati iducu, nadam se da ce biti jos bolja od ove.
petunija

#57 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

3...2...1 i krećemo :D
Triglav, Vogel, moja lepa dežela
U sklopu boravka na jednom divnom mjestu imala sam priliku doći i na Vogel...
Malo lijepo skijalište, veličinom između Bjelašnice i Jahorine ali puuuuuno uređenije
Negdje pročitah da koriste isključivo prirodni snijeg i zaista, na ovoliko koliko je bilo otvoreno nema ni topova ni žirafa...
Ima ogroman parking kod žičare koji se naravno ne naplaćuje a onda žičara vodi do samog skijališta. Dan je bio fenomenalan, staze dobro urađene i iako je bilo sunčano staza je cijeli dan odlično držala. Bila je malo veća gužva ali se nije previše osjetila jer su staze dovoljno široke. Četverosjedi koji su tada radili, bili su sasvim dovoljni da pokriju otvorene staze. Na žalost, zbog pomanjkanja snijega nije sve bilo otvoreno, ali i ovoliko koliko jeste, bilo je super. Jedno divno iskustvo. :sretan:
Jednodnevna karta je 37 eura, niko te ne pita za rodni list.
Na samom skijalištu ima par restorančića sa prilično normalnim cijenama:
kola 3,5 eura, a komplet ručak, manje od 20 eura (jota, štrudla od jabuka i kola), usput sam vidjela da su pice 8 eura.
Ne znam koliko je noćenje na samom skijalištu, ali sigurno imaju cijene na netu ako koga zanima...
kuli1961

#58 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by kuli1961 »

petunija wrote: 29/12/2025 09:57 3...2...1 i krećemo :D
Triglav, Vogel, moja lepa dežela
U sklopu boravka na jednom divnom mjestu imala sam priliku doći i na Vogel...
Malo lijepo skijalište, veličinom između Bjelašnice i Jahorine ali puuuuuno uređenije
Negdje pročitah da koriste isključivo prirodni snijeg i zaista, na ovoliko koliko je bilo otvoreno nema ni topova ni žirafa...
Ima ogroman parking kod žičare koji se naravno ne naplaćuje a onda žičara vodi do samog skijališta. Dan je bio fenomenalan, staze dobro urađene i iako je bilo sunčano staza je cijeli dan odlično držala. Bila je malo veća gužva ali se nije previše osjetila jer su staze dovoljno široke. Četverosjedi koji su tada radili, bili su sasvim dovoljni da pokriju otvorene staze. Na žalost, zbog pomanjkanja snijega nije sve bilo otvoreno, ali i ovoliko koliko jeste, bilo je super. Jedno divno iskustvo. :sretan:
Jednodnevna karta je 37 eura, niko te ne pita za rodni list.
Na samom skijalištu ima par restorančića sa prilično normalnim cijenama:
kola 3,5 eura, a komplet ručak, manje od 20 eura (jota, štrudla od jabuka i kola), usput sam vidjela da su pice 8 eura.
Ne znam koliko je noćenje na samom skijalištu, ali sigurno imaju cijene na netu ako koga zanima...
Super, drago mi je da ti se dopalo! Često sam se pitao kako je otići na Vogel, Roglu, niko od meni poznatih nije bio ni blizu. U Kranjskoj gori sam bio samo kao prolaznik- na putu za Austriju, namjerno skrenuli u hotel Larix na buhtle...:)
Kad smo stigli, blato kaljuga, snijega ni za lijeka.
Ja, nažalost ne mogu nigdje mrdnuti ni na dan, sve do 24.1.2026, a tada palim za Ramsau/Mayrhofen (Zillertall Arena) pa ću postaviti opis, u povratku.
petunija

#59 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Želim ti sve najbolje kad odeš, otvorene i uređene staze (to će sigurno i biti tamo :thumbup: ) što manje gužve i što više dobrog skijanja, klope i provoda
Mi ćemo par dana ranije, znači otprilike u isto vrijeme ćemo skijati ali na različitim lokacijama :-D
Inače, u sklopu boravka u našem hotelu, imali smo priliku za jednodnevni izlet na Vogel ili Kranjsku Goru, namjerno sam odabrala Vogel jer znam da me tamo put možda više nikad neće nanijeti, a kraj Kranjske gore se ipak ponekad i prođe. Osim toga na KG sam bila nekad davno ali na kampovanju...
kuli1961

#60 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by kuli1961 »

petunija wrote: 31/12/2025 07:38 Želim ti sve najbolje kad odeš, otvorene i uređene staze (to će sigurno i biti tamo :thumbup: ) što manje gužve i što više dobrog skijanja, klope i provoda
Mi ćemo par dana ranije, znači otprilike u isto vrijeme ćemo skijati ali na različitim lokacijama :-D
Inače, u sklopu boravka u našem hotelu, imali smo priliku za jednodnevni izlet na Vogel ili Kranjsku Goru, namjerno sam odabrala Vogel jer znam da me tamo put možda više nikad neće nanijeti, a kraj Kranjske gore se ipak ponekad i prođe. Osim toga na KG sam bila nekad davno ali na kampovanju...
:thumbup:
van Basten

#61 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by van Basten »

Vogel se nalazi u sklopu NP Triglav i zbog toga je tamo zabranjeno korištenje topova za vještačko osnježavanje
HelaS

#62 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by HelaS »

Najmanje je 40 mrtvih u eksploziji u eksploziji i požaru koji su se tokom noći dogodili u baru na poznatom švicarskom skijalištu Crans-Montana

"Tokom večeri, konobar se popeo na ramena drugog konobara. Držao je rođendansku svijeću, koja je bila vrlo blizu stropa, i sve se zapalilo u roku od dvije minute", kazale su.
Prema njihovim riječima, unutar zgrade je bilo nekoliko stotina ljudi.

"Stubište koje je vodilo iz noćnog kluba bilo je izuzetno usko; došlo je do ogromnog naleta gomile", kazale su dvije mlade žene, koje su uspjele pobjeći taman na vrijeme.

Izjavile su i da su vidjele mnogo povrijeđenih ljudi, većinu u teškom stanju, dok su izlazile iz bara.

Nakon razornog požara u baru ‘Le Constellation, lokalni stanovnici opisivali su dramatične prizore.

Prema novinama 24heures, ljudi su stajali zatečeni na ulicama, sirene su zavijale, a helikopteri su nadlijetali područje tokom cijele noći. U baru se nalazilo mnogo mladih posjetitelja, javlja Blick.

Jedan svjedok rekao je za 24heures da je požar na stropu izbio zbog pirotehnike pričvršćene na boce šampanjca. Nastala je panika, zbog čega su se ljudi naglo sjurili niz stepenice u podrum. https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/45 ... ozara.html
Ozimician

#63 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ozimician »

Kakva seljadija tamo ide na zimovanje, to su price.
belfy

#64 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by belfy »

Ozimician wrote: 02/01/2026 13:53 Kakva seljadija tamo ide na zimovanje, to su price.
nisam ni znao da skijas. jesi bio tamo?
Ozimician

#65 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ozimician »

belfy wrote: 03/01/2026 19:30
Ozimician wrote: 02/01/2026 13:53 Kakva seljadija tamo ide na zimovanje, to su price.
Tamo nisam, samo po Austriji (Nassfeld, Kitzbuhel i Zell am See - Kaprun), zadnje 2 god. nisam nigdje išao.
Ali ovo sam komentarisao jer naši ljudi očito imaju predstavu da je Apres Ski neko kulturica okupljanje, a ne opijanje sa raznim dogodovštinama. :D
Ateista

#66 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 03/01/2026 20:05
Tamo nisam, samo po Austriji (Nassfeld, Kitzbuhel i Zell am See - Kaprun), zadnje 2 god. nisam nigdje išao.
Ali ovo sam komentarisao jer naši ljudi očito imaju predstavu da je Apres Ski neko kulturica okupljanje, a ne opijanje sa raznim dogodovštinama. :D
Nikad mi nije bilo jasno opijanje generalno, a pogotovo od strane skijasa. Kao sto je opasno voziti motorno vozilo pijan, opasno je i skijati pijan. Iako nema toliko dodatne mase, opet se nesmotrenom potezom i losim procjenom neko moze povrijediti.
Uvijek mi je bezveze vidjeti skijase da se opijaju, i generalno sjedenje po kafanama u vrijeme skijanja, ja nemam vremena da pisam jer mi je zao trositi vrijeme umjesto da skijam. :mrgreen:
kuli1961

#67 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by kuli1961 »

Sve mi se čini da u velikoj mjeri apres ski barovi služe kao element one, nama poznate krilatice- vidjeti i biti vidjen.
Atmosfera u tim barovima jeste razdragana, vesela, glasna muzika, ali brate mili- popiti piće u apres ski baru se pretvorilo u opijanje, već nakon 12,00 ili 13,00 sati- pije se pivo i "krsti" (miješa) sa Jegerom, Aperol-om...ishod je poznat.. pijana, opasna budala na stazi
Alkohol mi nije stran, naprotiv i popiti poneku rakiju mi i jeste element zimovanja na planini. Štaviše, moja ekipa (6 odrasih porodičnih ljudi) imamo svojevrsni, davno ustanovljeni ritual- stignemo u smještaj/hotel, čekiramo se, samo ubacimo stvari u sobe i onda u lobby hotela, stube, šta je već na raspolaganju i naručimo kafu i po rakiju (ako je Austrija- marillen schnaps, ako je Italija- grappa), nazdravimo i tek tada je zimovanje počelo.
Na stazi- ne, osim ako odlučimo da ranije završimo, tada neko od nas popije pivo. Po povratku sa staze, ok mi je popiti.
Generalno, na planinu nisam došao da lomim, cugam, već da uživam na stazama.
Ali, svako zna svoje.
belfy

#68 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by belfy »

Ateista wrote: 03/01/2026 20:38
Ozimician wrote: 03/01/2026 20:05

Nikad mi nije bilo jasno opijanje generalno, a pogotovo od strane skijasa. Kao sto je opasno voziti motorno vozilo pijan, opasno je i skijati pijan. Iako nema toliko dodatne mase, opet se nesmotrenom potezom i losim procjenom neko moze povrijediti.
Uvijek mi je bezveze vidjeti skijase da se opijaju, i generalno sjedenje po kafanama u vrijeme skijanja, ja nemam vremena da pisam jer mi je zao trositi vrijeme umjesto da skijam. :mrgreen:
ne skijas pijan (barem niko normalan), ali da su skijalista mjesta okupljanja uzivaoca alkohola - svakako jesu. mene samo iznenadilo da Ozi zna stati na skije (kaze da zna), ali, evo, potvrdi i ono sto sam mislio. da nije bio tamo i samo predpostavlja. od mene jedan plus za njega za skijanje (ako ne laze), a jedan minus, jer prepricava (vec uobicajeno)...

a sto se tvog komentara tice... pa, ljudi su skloni hedonizmu. a ponajvise na praznike koji su u isto vrijeme kao i skijaska sezona. ako je tebi cudno da neko popije na Bozic ili Novu umjesto da skija, onda bih rekao da je do tebe. jer, ako ne popijes koju za praznike kad ces? radnim danima kada nema snijega jer ne skijas? il' za Bajram... :shock: nemoj da se zahebavamo...
petunija

#69 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

van Basten wrote: 31/12/2025 12:33 Vogel se nalazi u sklopu NP Triglav i zbog toga je tamo zabranjeno korištenje topova za vještačko osnježavanje
Da, u NP je ali nisam sigurna da je to razlog jer i u Fra ima Paradiski koji je u NP ali tamo normalno osnježavaju topovima i žirafama
Osim ako u Slo ne postoji kakav poseban zakon koji to reguliše
Inače, ja sam shvatila da oni to rade jer su željeli biti drugačiji od ostalih, a meni se baš to svidjelo :-D
petunija

#70 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Ateista wrote: 03/01/2026 20:38 Nikad mi nije bilo jasno opijanje generalno, a pogotovo od strane skijasa. Kao sto je opasno voziti motorno vozilo pijan, opasno je i skijati pijan
Prema FIS pravilima zabranjeno je piti dok se skija, što je potpuno ispravno
Na žalost slabo se to poštuje, često na sjedežnicama vidim kako, mahom mladi ljudi ali i metuzalemi loču iz onih džepnih bočica, kao da se "zagriju" I uvijek me gledaju kao čudakinju što to ne odobravam
Ateista

#71 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 27/01/2026 09:16
Ateista wrote: 03/01/2026 20:38 Nikad mi nije bilo jasno opijanje generalno, a pogotovo od strane skijasa. Kao sto je opasno voziti motorno vozilo pijan, opasno je i skijati pijan
Prema FIS pravilima zabranjeno je piti dok se skija, što je potpuno ispravno
Na žalost slabo se to poštuje, često na sjedežnicama vidim kako, mahom mladi ljudi ali i metuzalemi loču iz onih džepnih bočica, kao da se "zagriju" I uvijek me gledaju kao čudakinju što to ne odobravam
Slazem se u potpunosti, treba biti zabranjeno.
Jedino ne znam da li ima smisla kao kod voznje, neka minimalna kolicina da se smatra prihvatljivom, inace kako ne pijem nemam bas osjecaj ni koliko treba popititi da bi stvarno uticalo na kontrolu.
Znam da generalno veliki broj skijasa voli popiti dok su na planini.
petunija

#72 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Kod svake osobe je drugačije, svi imamo različite pragove tolerancije
Možda sam malo prerigorozna, ali ja bih uvela i za skijanje ali i za vožnju 0.0 (kao što imaju kamiondžije)
Volim i ja popiti čašu-dvije vina, kuvano vino i sl ali tek kad za taj dan završim sa skijanjem / vožnjiom.
petunija

#73 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

I da ne bude samo o alkoholu :D

Cervinia - Zermatt i skijanje u dvije države
Ono što me je privuklo ovoj destinaciji je svakako visina glečera, od preko 3800mnv.
Sam smještaj u Cervini je suludo skup, ali koliko god, vrijedilo je.
Ski karta za 6 dana same Cervine je malo preko 330€, a upgrade karte, ako se želi otići u Zermatt je 50€/dan. Svi savjetuju ovaj scenario jer se zna desiti da je Zermatt zbog nevremena zatvoren za skijaše iz It, pa kao procijeniti koji je dan najbolji i onda za taj dan dokupiti kartu. Međutim ako se želi za kompletno skijalište onda je karta oko 450€,/6 dana, što je po meni bolja varjanta jer se može svaki dan ići tamo i ovamo što sam većinu dana i radila.
Cijene hrane i pića, na skijalištu su sasvim ok, pa tako kafa/čaj je 3,5 €, mafini 3€, sendviči 6-9€. Pizza na komad isto.
U glavnoj ulici pizza košta 9-12€ a u samoposlugama, koje su istina rijetke u gradu, cijene su sasvim normalne i iste kao da ste negdje u gradu. Ali zato je gradić pun restorana, afterski zabave i prodavnica/rentala ski opreme.
E sad, najbitniji dio:
Cervina ima 150 km skijaških staza a sa Zermatt 350 čini mi se
Staze u Zermatu su jako tvrde i brze i kreću se od ovakvih:
Image
do ovakvih:
Image
Glečer sa strane Zermata je mnogo “pitomiji” nego sa strane Cervine. Kroz cijeli dio Zermatta koji sam preskijala, staze su izuzetno dobro označene, naprosto ne postoji šansa da se zaluta. Sve je uvezano sistemom žičara, a na svim sjedežnicama na kojima sam bila imaju haubu. Međustanice na žičarama su kao aerodrom, što me je malo nasmijalo, pa kad izađete jedan smjer pokazuje transfer za Gornegrat, drugi za Cervinu/It a treći vas usmjerava prema žičari Furi.
Ono što me je fasciniralo je što se na ponekim stazama mogu sresti divlje životinje. Iz žičare sam npr. uživala u pogledu na stado divljih koza koje su čupkale ono malo suve travice koja je izvirivala iz snijega. Na samoj stazi se može naići na zeca, lisicu…i posvuda su upozorenja skijašima da ne uznemiravaju životinje što se, na moju radost, poštuje - uvjerila sam se iz jednog takvog susreta…
Sam pogled na Materhorn je fascinantan i puno bolji iz Švi nego iz It. Mislim da ne postoji skijaš koji je ovdje došao a da se nije slikao sa Mat u pozadini.
Za 6 dana koliko sam provela u It, uspjela sam 4 puta sići u Zermat tako da sam ga pofino upoznala. Samo skijanje tamo mi se toliko dopalo da sam odlučila da ovo putovanje obavezno ponovim.
Što se same Cervine tiče, moram priznati da mi se talijanske staze više sviđaju jer su nekako mekše, kod Italijana sve je podređeno komoditetu. Staze su takođe dovoljno široke i dobro urađene jedina mi je zamjerka što su im oznake na stazama nigdje veze. Pa se tako sa staze 3 nađete na stazi 46, sa nje izađete na 7… ako iko ko je bio u It konta ovo, bila bih zahvalna da objasni.
Najduža izmjerena staza je 10.82 km, mjerena aplikacijom we ski.
Sve u svemu puna sam pozitivnih utisaka, skijanje je bilo fantastično a imala sam sreće i sa vremenom.
Ateista

#74 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by Ateista »

petunija wrote: 27/01/2026 10:56 I da ne bude samo o alkoholu :D

Cervinia - Zermatt i skijanje u dvije države
Ono što me je privuklo ovoj destinaciji je svakako visina glečera, od preko 3800mnv.
Sam smještaj u Cervini je suludo skup, ali koliko god, vrijedilo je.
Ski karta za 6 dana same Cervine je malo preko 330€, a upgrade karte, ako se želi otići u Zermatt je 50€/dan. Svi savjetuju ovaj scenario jer se zna desiti da je Zermatt zbog nevremena zatvoren za skijaše iz It, pa kao procijeniti koji je dan najbolji i onda za taj dan dokupiti kartu. Međutim ako se želi za kompletno skijalište onda je karta oko 450€,/6 dana, što je po meni bolja varjanta jer se može svaki dan ići tamo i ovamo što sam većinu dana i radila.
Cijene hrane i pića, na skijalištu su sasvim ok, pa tako kafa/čaj je 3,5 €, mafini 3€, sendviči 6-9€. Pizza na komad isto.
U glavnoj ulici pizza košta 9-12€ a u samoposlugama, koje su istina rijetke u gradu, cijene su sasvim normalne i iste kao da ste negdje u gradu. Ali zato je gradić pun restorana, afterski zabave i prodavnica/rentala ski opreme.
E sad, najbitniji dio:
Cervina ima 150 km skijaških staza a sa Zermatt 350 čini mi se
Staze u Zermatu su jako tvrde i brze i kreću se od ovakvih:
Image
do ovakvih:
Image
Glečer sa strane Zermata je mnogo “pitomiji” nego sa strane Cervine. Kroz cijeli dio Zermatta koji sam preskijala, staze su izuzetno dobro označene, naprosto ne postoji šansa da se zaluta. Sve je uvezano sistemom žičara, a na svim sjedežnicama na kojima sam bila imaju haubu. Međustanice na žičarama su kao aerodrom, što me je malo nasmijalo, pa kad izađete jedan smjer pokazuje transfer za Gornegrat, drugi za Cervinu/It a treći vas usmjerava prema žičari Furi.
Ono što me je fasciniralo je što se na ponekim stazama mogu sresti divlje životinje. Iz žičare sam npr. uživala u pogledu na stado divljih koza koje su čupkale ono malo suve travice koja je izvirivala iz snijega. Na samoj stazi se može naići na zeca, lisicu…i posvuda su upozorenja skijašima da ne uznemiravaju životinje što se, na moju radost, poštuje - uvjerila sam se iz jednog takvog susreta…
Sam pogled na Materhorn je fascinantan i puno bolji iz Švi nego iz It. Mislim da ne postoji skijaš koji je ovdje došao a da se nije slikao sa Mat u pozadini.
Za 6 dana koliko sam provela u It, uspjela sam 4 puta sići u Zermat tako da sam ga pofino upoznala. Samo skijanje tamo mi se toliko dopalo da sam odlučila da ovo putovanje obavezno ponovim.
Što se same Cervine tiče, moram priznati da mi se talijanske staze više sviđaju jer su nekako mekše, kod Italijana sve je podređeno komoditetu. Staze su takođe dovoljno široke i dobro urađene jedina mi je zamjerka što su im oznake na stazama nigdje veze. Pa se tako sa staze 3 nađete na stazi 46, sa nje izađete na 7… ako iko ko je bio u It konta ovo, bila bih zahvalna da objasni.
Najduža izmjerena staza je 10.82 km, mjerena aplikacijom we ski.
Sve u svemu puna sam pozitivnih utisaka, skijanje je bilo fantastično a imala sam sreće i sa vremenom.
:thumbup:
Hvala za izvjestaj i svaka cast na izboru skijalista.
Po svemu sto sam cuo i sto mogu vidjeti na mapama, to bi moglo biti jedno od najboljih skijalista na svijetu, kad se oba gledaju kao cjelina. To mi je jedan od ciljeva otici nekad, ako mi uspije plan za ovu sezonu i noga mi se oporavi, mozda vec iducu odem tamo.

Sa koje strane je ta staza od 10,8km? Bas sam opet gledao mape, cini mi se da se na Svicarskoj strani moze uvezati i preko 12km u komadu.

Smjestaj sam isto malo trazio informativno, i vidim da je bas poskup tamo, kao i karte.
petunija

#75 Re: Evropska skijališta - pitanja i savjeti

Post by petunija »

Da, dobro si vidio u Zermatu se može navući na 12 km, ali kao što napisah, meni se nije posrećilo, ali svakako planiram ponoviti ovo putovanje, ako i moje noge do tad izdrže :D
Ova od 10.8km je u Cerviniji, kad se spuštaš sa glečera pa sve do ulaza u žičaru Plain Maison
PS
A rekoh i za smještaj, nisam smjela ni napisati koliko nas je došlo za tih 7 noći :lol:
Post Reply