BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#51 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Mrvice_ba wrote: 14/06/2023 13:59
EFD22 wrote: 14/06/2023 13:50

Supruga mi radi u prosvjeti pa vrlo dobro znam kakva su djeca, tj. majmuni sad.

Moju generaciju je učiteljica tukla, plus mi još stari zaveže šamarčinu što me učiteljica uopće opominjala.

Danas, opomeneš dijete za nešto za što ga zaista moraš opomenuti, prvo te ne posluša, a drugo digne se hajka kao ti djetetu ograničavaš slobode, ne smiješ ga opominjati ne smiješ ovo ne smiješ ono, još samo nisu počeli roditelji tući učiteljice.

U šta će odrasti te takve individue, teško je reći, ali da je bonton prestao postojati tako nekako sa prestankom strožije discipline, jeste itekako.

Bontona više nema.

Seljakluk i prostakluk vladaju.

Divljaštvo i neotesanost.

Samoživost i bezobrazluk.

To su vrijednosti koje ovaj sistem odgaja već 30 godina, jer takve odgovaraju vladajućim.
Tebe 92. Godište? Tukla uciteljica?
Da, pokoj joj duši. I neka je.
laik1981

#52 Re: BiH - Crna hronika

Post by laik1981 »

Nasilje proizvodi nasilje. Pogotovo u odgojnom procesu. Samaranja djece ne mogu i ne smiju biti normalna. Generacije koje su se odgajale nasiljem su genocid napravile, a i danas nasiljem truju nove generacije. Sistem su napravili ti koji su odgajani batinom. Nisu ga napravila danasnja djeca. Danasnja djeca su se rodila okruzena nasiljem.
ZoomZoomKiwi

#53 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Današnja djeca ne poštuju autoritet. Ne pokazuju poštovanje nikakvo prema ničemu. I kako rekoh, bonton ne postoji.

Kako to promijeniti?
Mrvice_ba

#54 Re: BiH - Crna hronika

Post by Mrvice_ba »

EFD22 wrote: 14/06/2023 14:02
Mrvice_ba wrote: 14/06/2023 13:59
Tebe 92. Godište? Tukla uciteljica?
Da, pokoj joj duši. I neka je.
Ja bi se pobio da moje dijete udara ucitelj, reci meni ja rijesavam sa njim. Ti ga ne smijes pipnuti. Imas svoje metode pedagoške i tjt. Fizika je babina i majčina.
Isto i moj babo nije dao na mene.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#55 Re: BiH - Crna hronika

Post by konektovan »

Batibe su dobre,..samo ne treba pretjerivati. :mrgreen:
moimoi

#56 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

EFD22 wrote: 14/06/2023 14:05 Današnja djeca ne poštuju autoritet. Ne pokazuju poštovanje nikakvo prema ničemu. I kako rekoh, bonton ne postoji.

Kako to promijeniti?
Batinama sigurno ne. Postovanje se uci u kuci prvo. Dijete vidi kako roditelji razgovaraju izmedju sebe, te se tako ponasa i u drustvu. Prvo ga treba nauciti da saslusa, sto znaci da prvo ti njega treba da saslusas a ne da prekidas. Zatim razgovaras i uvazavas njegovo misljenje. Ako je pogresno, objasnis mu zasto je pogresno. Deranje i fizicko kaznjavanje je rezultat tvoje slabosti. Ne ucis ga nicemu, osim da se dernjavom i fizikom dolazi do cilja
laik1981

#57 Re: BiH - Crna hronika

Post by laik1981 »

EFD22 wrote: 14/06/2023 14:05 Današnja djeca ne poštuju autoritet. Ne pokazuju poštovanje nikakvo prema ničemu. I kako rekoh, bonton ne postoji.

Kako to promijeniti?
Rjesenje je ocigledno. Reci uciteljicama da ih pocnu udarati, a onda i roditelji da ih natabaju kad dodju kuci. Nauciti ih bezuslovnoj poslusnosti i strahopostovanju. Ko su ona da se nesto kofrce.

Ko je tu djecu naucio takvom ponasanju? Roditelji, komsije, ucitelji ili neko cetvrti? Jesu li roditelji, komsije, ucitelji i ostali koji su ucestvovali u odgojnom procesu te djece pripadali generacijama koje su odgajane batinom? Generacijama se ovdje stvaralo nasilnicko okruzenje. Nasilje sa koljena na koljeno da bi dobili ovo sto danas imamo. Primitivno podneblje. Ne zna ni za sta drugo osim za silu.
skrtica

#58 Re: BiH - Crna hronika

Post by skrtica »

Najlakse je za sve okriviti djecu. Ne znam samo ko odgaja tu djecu i zasto postanu takva :? Da nije mozda do roditelja :run:

Obicno kazu da se takvo rodilo :jbt:
laik1981

#59 Re: BiH - Crna hronika

Post by laik1981 »

moimoi wrote: 14/06/2023 14:09

Kako to promijeniti?
Batinama sigurno ne. Postovanje se uci u kuci prvo. Dijete vidi kako roditelji razgovaraju izmedju sebe, te se tako ponasa i u drustvu. Prvo ga treba nauciti da saslusa, sto znaci da prvo ti njega treba da saslusas a ne da prekidas. Zatim razgovaras i uvazavas njegovo misljenje. Ako je pogresno, objasnis mu zasto je pogresno. Deranje i fizicko kaznjavanje je rezultat tvoje slabosti. Ne ucis ga nicemu, osim da se dernjavom i fizikom dolazi do cilja
Deranje i fizicko kaznjavanje je pokazatelj da smo nasilnici.
Dope_Man

#60 Re: BiH - Crna hronika

Post by Dope_Man »

Kako to promijeniti?
Nisu to "danasnja djeca" vec samo bagra koja je trenutno u fokusu, koja je uglavnom produkt bagre od roditelja. Uvijek je toga bilo, i uvijek ce biti. U moje vrijeme (a tu smo negdje s godinama ti i ja) su isto tako donosili nozeve na nastavu i slicno, imali smo i pistolj ispred na velikom odmoru.

Za odgoj je zaduzen prvenstveno roditelj, ako ga on ne usmjeri gdje treba i dijete krene da raste u olosa, to nece ispraviti nikakav nastavnik, pogotovo ne sakama. Nemam nista protiv da roditelj upotrijebi batinu kada i koliko je potrebna, al kad je sam roditelj idiot onda ta batina obicno nije obrazovna vec premlacivanje koje nema nikakvu svrhu i samo daje takav model ponasanja djetetu koje ce premlatiti sutra nekog u skoli. Jer velika je razlika izmedju obrazovne batine i nasilja u domacinstvu.
ZoomZoomKiwi

#61 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

E to je tačno.
Slažem se sa sva tri posta iznad. :thumbup:
moimoi

#62 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Vacina nasih roditelja nema zivaca za djecu. Galama je glavna metoda odgoja. NE je u svakoj zivoj recenici.
Ne skakati po bari, NE SJEDITI NA BETONU, Ne dirati kuhinjsku ladicu, Ne se penjati po policama, NE dirati ovo ili ono.

Ne kazem da ne postoji opravdano NE, kada ga trebas izgovoriti, ali je kod nas haman sve NE osim igracaka. Zamislite koje frustracije nose djeca. Govorim o prcvoljcima. Ti izrastu u frustrirane tinejdzere koji imaju potrebu da sw sebi dokazu.
laik1981

#63 Re: BiH - Crna hronika

Post by laik1981 »

Dope_Man wrote: 14/06/2023 14:15

Kako to promijeniti?
Nisu to "danasnja djeca" vec samo bagra koja je trenutno u fokusu, koja je uglavnom produkt bagre od roditelja. Uvijek je toga bilo, i uvijek ce biti. U moje vrijeme (a tu smo negdje s godinama ti i ja) su isto tako donosili nozeve na nastavu i slicno, imali smo i pistolj ispred na velikom odmoru.

Za odgoj je zaduzen prvenstveno roditelj, ako ga on ne usmjeri gdje treba i dijete krene da raste u olosa, to nece ispraviti nikakav nastavnik, pogotovo ne sakama. Nemam nista protiv da roditelj upotrijebi batinu kada i koliko je potrebna, al kad je sam roditelj idiot onda ta batina obicno nije obrazovna vec premlacivanje koje nema nikakvu svrhu i samo daje takav model ponasanja djetetu koje ce premlatiti sutra nekog u skoli. Jer velika je razlika izmedju obrazovne batine i nasilja u domacinstvu.
Ma naravno da je uvijek ovoga bilo. Mozda u vecoj mjeri nego i danas, samo sto je danas sve odmah online, pa smo zatrpani saznanjima ove prirode.
Dope_Man

#64 Re: BiH - Crna hronika

Post by Dope_Man »

laik1981 wrote: 14/06/2023 14:25
Dope_Man wrote: 14/06/2023 14:15

Ma naravno da je uvijek ovoga bilo. Mozda u vecoj mjeri nego i danas, samo sto je danas sve odmah online, pa smo zatrpani saznanjima ove prirode.
Dabome. Eto da smo mi imali telefone tad na mrezama bi bio snimak lika u srednjoj skoli kako prijeti pistoljem drugom na velikom odmoru (ni danas nisam siguran je li bio pravi ili "plasljivac"). A kako je tek par likova imalo telefon (vjerovatno bez kamere), a facebook i youtube tek bili ideja u necijoj glavi, zavrsilo se tako sto su svi otisli kuci i niko nista nije znao medju roditeljima. Danas bi taj slucaj bio na tiktoku, instagramu i svim portalima u roku pola sata.
nivla

#65 Re: BiH - Crna hronika

Post by nivla »

laik1981 wrote: 14/06/2023 14:03 Nasilje proizvodi nasilje. Pogotovo u odgojnom procesu. Samaranja djece ne mogu i ne smiju biti normalna. Generacije koje su se odgajale nasiljem su genocid napravile, a i danas nasiljem truju nove generacije. Sistem su napravili ti koji su odgajani batinom. Nisu ga napravila danasnja djeca. Danasnja djeca su se rodila okruzena nasiljem.
generacije koje su odgajane “nasiljem” , nisu pocinile genocid zbog toga nego zbog cinjenice da su odgojeni da su turci izdali veru pradedovsku ili eventualno katolicko ucenje i kao takvi su genetski otpad kako ih je akademik biljana plavsic opisala, pa shodno tome trebaju nestati sa lica zemlje kako bi nadljudi u vidu prvenstveno srpskog pa i hrvatskog naroda vladali prostorom koji im zbog genetski predodredjene nadmoci pripada
svako povezivanje odgojnih mjera u vidu batina(uz izuzetak izivljavanja pa i sakacenja djeteta jer je nesto pogrijesilo) je neutemeljeno jer je dio odgoja bio da se turcima treba svetiti, tj ubiti drugog sto nije srbin ili hrvat bilo je stvar identiteta

evo znam jer su mi pricali da su pripadnici cetnickog pokreta u drugom svjetskom ratu prvo isli da kolju bracu i sestre koji su se zaprljali i vjencali sa turcinom, dosta toga imas i dokumentovano u doba komunisticke jugoslavije u knjigama kao sto je Prilog u krvi za pljevaljski srez, skoro niko od civilnih zrtava nije poginuo od nijemaca nego komsija cetnika

sto se nasilja u skolama tice, sreca pa moja generacija nije imala mobitele s kamerama nego smo bilo zadovoljni sto jedan od nas 10 ima neki erikson ili nokiu, pa dozivljaj bili oni jeftini sagem mobiteli oko 99-2000, sta se tu moglo snimiti da smo imali priliku, pa niko nenormalan nije ispao od nas
skrtica

#66 Re: BiH - Crna hronika

Post by skrtica »

Neki vid prevencije mogu biti popravni domovi. Problematicna djeca se najcesce samo premjeste iz jedne skole u drugu, takva mjera nema nikakav ucinak. Jedva se ceka da se provuku kroz razrede i da ih se skola rijesi. Popravni dom bi mogao biti mjesto gdje bi se ucili kako biti korisni clanovi drustva. Prvenstveno ako bi to bila kvalitetna ustanova sa dobro osmisljenim obrazovnim planom i programom, ukljucujuci psihologe i socijalne sluzbe.
Sanjarko

#67 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

skrtica wrote: 14/06/2023 19:26 Neki vid prevencije mogu biti popravni domovi. Problematicna djeca se najcesce samo premjeste iz jedne skole u drugu, takva mjera nema nikakav ucinak. Jedva se ceka da se provuku kroz razrede i da ih se skola rijesi. Popravni dom bi mogao biti mjesto gdje bi se ucili kako biti korisni clanovi drustva. Prvenstveno ako bi to bila kvalitetna ustanova sa dobro osmisljenim obrazovnim planom i programom, ukljucujuci psihologe i socijalne sluzbe.
To moja stara i spominje. Kaze poslati ih u popravni dom.
moimoi

#68 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Nazalost, popravni domovi su kod nas ulazna karta za kriminal. Isto kao i zatvori. Izadju samo sa jos boljom kriminalnom skolom.
Sanjarko

#69 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

nivla wrote: 14/06/2023 17:53
laik1981 wrote: 14/06/2023 14:03 Nasilje proizvodi nasilje. Pogotovo u odgojnom procesu. Samaranja djece ne mogu i ne smiju biti normalna. Generacije koje su se odgajale nasiljem su genocid napravile, a i danas nasiljem truju nove generacije. Sistem su napravili ti koji su odgajani batinom. Nisu ga napravila danasnja djeca. Danasnja djeca su se rodila okruzena nasiljem.
generacije koje su odgajane “nasiljem” , nisu pocinile genocid zbog toga nego zbog cinjenice da su odgojeni da su turci izdali veru pradedovsku ili eventualno katolicko ucenje i kao takvi su genetski otpad kako ih je akademik biljana plavsic opisala, pa shodno tome trebaju nestati sa lica zemlje kako bi nadljudi u vidu prvenstveno srpskog pa i hrvatskog naroda vladali prostorom koji im zbog genetski predodredjene nadmoci pripada
svako povezivanje odgojnih mjera u vidu batina(uz izuzetak izivljavanja pa i sakacenja djeteta jer je nesto pogrijesilo) je neutemeljeno jer je dio odgoja bio da se turcima treba svetiti, tj ubiti drugog sto nije srbin ili hrvat bilo je stvar identiteta

evo znam jer su mi pricali da su pripadnici cetnickog pokreta u drugom svjetskom ratu prvo isli da kolju bracu i sestre koji su se zaprljali i vjencali sa turcinom, dosta toga imas i dokumentovano u doba komunisticke jugoslavije u knjigama kao sto je Prilog u krvi za pljevaljski srez, skoro niko od civilnih zrtava nije poginuo od nijemaca nego komsija cetnika

sto se nasilja u skolama tice, sreca pa moja generacija nije imala mobitele s kamerama nego smo bilo zadovoljni sto jedan od nas 10 ima neki erikson ili nokiu, pa dozivljaj bili oni jeftini sagem mobiteli oko 99-2000, sta se tu moglo snimiti da smo imali priliku, pa niko nenormalan nije ispao od nas
Ma bilo u svacije vrijeme/vakat svega i svacega i dan danas ima i medzu odraslima svega i svacega i u danasnje vrijeme/vakat i u nekadasnje vrijeme/vakat je bilo svega i svacega, ali kaze moja stara znao si sam raraznat/spoznat sta je lose, a sta dobro radit.

Jednostavno instiktivno se zna sta je lose, sta dobro itd.

Na temu, kad su mene tj ja sam sebe, mogli/mogao hospitalizirati na psihijatriju zbog svog ponasanja i bolesti, tako i ovakve ne znam kako da kazem, slucajeve, treba ili poslati u popravni dom ili na psihijatriju na lijecenje ako su vec psihicki nestabilni.

Ludo vrijeme/vakat, ne znam.
Sanjarko

#70 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

moimoi wrote: 14/06/2023 19:35 Nazalost, popravni domovi su kod nas ulazna karta za kriminal. Isto kao i zatvori. Izadju samo sa jos boljom kriminalnom skolom.
Kad je sistem los, ne bi trebalo to da se desava, rehabilitacija bi trebala da bude u tim ustanovama, i u popravnim domovima, i u zatvorima. Ja poznajem slucajeve iz kvarta gdje su bili u zatvoru i po izlasku iz zatvora se spametovali, zive normalno i imaju porodicu itd.
skrtica

#71 Re: BiH - Crna hronika

Post by skrtica »

moimoi wrote: 14/06/2023 19:35 Nazalost, popravni domovi su kod nas ulazna karta za kriminal. Isto kao i zatvori. Izadju samo sa jos boljom kriminalnom skolom.
Ne znam ni da ih ima :? To bi se moglo podici na neki nivo odgojno-obrazovne ustanove sa kvalitetnim sadrzajima i dobrim kadrom.
moimoi

#72 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

skrtica wrote: 14/06/2023 19:45
Ne znam ni da ih ima :? To bi se moglo podici na neki nivo odgojno-obrazovne ustanove sa kvalitetnim sadrzajima i dobrim kadrom.
Imali smo ih, a mislim da ih i dalje imamo.
moimoi

#73 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Sanjarko wrote: 14/06/2023 19:42
Kad je sistem los, ne bi trebalo to da se desava, rehabilitacija bi trebala da bude u tim ustanovama, i u popravnim domovima, i u zatvorima. Ja poznajem slucajeve iz kvarta gdje su bili u zatvoru i po izlasku iz zatvora se spametovali, zive normalno i imaju porodicu itd.
Ja ne znam nikoga da je bio samo jednom u zatvoru. Obicno po par puta sa sve tezim djelima.
skrtica

#74 Re: BiH - Crna hronika

Post by skrtica »

moimoi wrote: 14/06/2023 19:48
skrtica wrote: 14/06/2023 19:45

Ako ih i ima, onda treba i da imaju svrhu preodgoja. Mislim, mozda i imaju :?
moimoi

#75 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

skrtica wrote: 14/06/2023 19:54
moimoi wrote: 14/06/2023 19:48

Ako ih i ima, onda treba i da imaju svrhu preodgoja. Mislim, mozda i imaju :?
kada maloljetnici obiju trafiku ili market, uvijek je policija prvo tamo gledala. A mogli su se prepoznati po frizurama- osisani na keca.
https://zavod-sarajevo.ba/index.php/design-and-features
Post Reply