insomnia78 wrote: Racunal se ako potrosis na kurave?
... ne znam, vjerovatno se racuna
insomnia78 wrote: Racunal se ako potrosis na kurave?
sve se racuna...insomnia78 wrote: Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
nedo bog ovim mesarima ici praviti zube ,jednom sam vidio sta je uradio jednom poznaniku ...insomnia78 wrote:Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
Pa dobijes li fiskalni racun?insomnia78 wrote:Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
Kako misliš loše?mO k3 wrote:Zube ne pravim , ali auto servisiram odem i frizeruamidzazeher wrote:A i ovo valjda parama placajumO k3 wrote:A tek koliko se ovako donese i ne posalje preko banke ..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dijaspo ... /190802130![]()
jeli u tome sta lose??
Bjezi ba da nema dijaspore samo bi se Sarajlije kurcile dobrim autima!!Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Znaci ni malo ..Recimo u mom drustvu, od njih 15, svi imaju stan na Bjelasnici ili nesto na moru...Vozaju bolja auta od dijaspore i vise putuju sigurno...Ovdje imaju po par nekretnina..Pricam od bracnim parovima...Dobre poslove i oblace se 5 puta bolje...Ljudi ba, kako vi ne kontate da ne radi svako za milju maraka...Imas ljudi koji imaju repa, naslijedili nekretnina po moru i na gradu...Ja sam pored mog stana , dobio na na poklon stan od staraca, a zena je dobila od svojih staraca...Hocu da kazem, da znam bas dosta ljudi koji dobro zive... Moji starci su prije rata imali kucu u Promajni, koju sam ja prodao i kupio stan u Splitu..A takvih imas dosta...Znaci naravno da ima siromastva u vecini ali isto tako imas bruku ljudi koji bas zive..amidzazeher wrote:Bjezi ba da nema dijaspore samo bi se Sarajlije kurcile dobrim autima!!Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Za ovo gore si malo pretjerao
a samo u federaciji na kladionice potroseno 1.7 milijardi u 2017 godini512MB wrote:Nisi toliko daleko od istine...amidzazeher wrote:Tema je bas osvjezenje na forumu![]()
Da nema dijaspore BiH bi jos juce nestala i svi bi pocrkali od gladi, to vam je istina pa vi vidite.
Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
Preporučujemo Direktna strana ulaganja u BiH povećana u prošloj godini
U Centralnoj banci BiH objašnjavaju da je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija, prenosi Večernji list BiH.
- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući, naveli su u CB BiH.
Od 2008., kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012., od kada se počinju postupno oporavljati.
Preporučujemo Dijaspori je naša država sve primamljivija za investiranje
Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.
Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.
Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka,jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.
Preporučujemo Povećanje investicija iz dijaspore u USK-u uz Diaspora Invest
Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.
Naslijedimo i mi u dijaspori kuće naprimjer na HvaruMelbourne_Australia wrote:Znaci ni malo ..Recimo u mom drustvu, od njih 15, svi imaju stan na Bjelasnici ili nesto na moru...Vozaju bolja auta od dijaspore i vise putuju sigurno...Ovdje imaju po par nekretnina..Pricam od bracnim parovima...Dobre poslove i oblace se 5 puta bolje...Ljudi ba, kako vi ne kontate da ne radi svako za milju maraka...Imas ljudi koji imaju repa, naslijedili nekretnina po moru i na gradu...Ja sam pored mog stana , dobio na na poklon stan od staraca, a zena je dobila od svojih staraca...Hocu da kazem, da znam bas dosta ljudi koji dobro zive... Moji starci su prije rata imali kucu u Promajni, koju sam ja prodao i kupio stan u Splitu..A takvih imas dosta...Znaci naravno da ima siromastva u vecini ali isto tako imas bruku ljudi koji bas zive..amidzazeher wrote:Bjezi ba da nema dijaspore samo bi se Sarajlije kurcile dobrim autima!!Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Za ovo gore si malo pretjerao
todd_smith wrote:a samo u federaciji na kladionice potroseno 1.7 milijardi u 2017 godini512MB wrote:Nisi toliko daleko od istine...amidzazeher wrote:Tema je bas osvjezenje na forumu![]()
Da nema dijaspore BiH bi jos juce nestala i svi bi pocrkali od gladi, to vam je istina pa vi vidite.
Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
U Centralnoj banci BiH objašnjavaju da je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija, prenosi Večernji list BiH.
- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući, naveli su u CB BiH.
Od 2008., kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012., od kada se počinju postupno oporavljati.
Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.
Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.
Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka,jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.
Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.
pa sad ti budi pametan
mi smo izuzetno glup narod KemomO k3 wrote:todd_smith wrote:
a samo u federaciji na kladionice potroseno 1.7 milijardi u 2017 godini
pa sad ti budi pametan![]()
![]()
![]()
Ne šaljem. Davno je rat slao. Jedini izuzetak rodbina na selu. Satraše se od posla pa im onda grad ili mraz ubije urod.Njima ću uvjek pomoć ako treba a ostali nek se jebu.sadie_forever wrote:Salje li dijaspora i dalje redovno pare u domovinu rodbini? koliko cesto posaljete po 100,200 km rodbini?
Ako dobiješ račun i ako one (ženske kurve predpostavljam?) plaćaju porez onda se računa, inače ne.insomnia78 wrote:Racunal se ako potrosis na kurave?
A sto se ne bi racunalo? Valjda su i kurave ljudibroj dva wrote:Ako dobiješ račun i ako one (ženske kurve predpostavljam?) plaćaju porez onda se računa, inače ne.insomnia78 wrote:Racunal se ako potrosis na kurave?
Dobro si vala, možda zato raja seli masovno da budu dijaspora, predobro im u BiH.Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Ovaj novinar se mora sam sa sobom dogovoriti o cemu pise.Dijaspori je nasa drzava sve interesantnija za investiranje...Pa je onda pomoc gradjanima BiH.Pa onda opet investicija.512MB wrote: Nisi toliko daleko od istine...