Pitanje za dijasporu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#51 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mali jomu »

insomnia78 wrote: Racunal se ako potrosis na kurave?

... ne znam, vjerovatno se racuna :lol: :thumbup:
insomnia78

#52 Re: Pitanje za dijasporu

Post by insomnia78 »

Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
mali jomu

#53 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mali jomu »

insomnia78 wrote: Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
sve se racuna... :lol: :thumbup:
mO k3

#54 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mO k3 »

insomnia78 wrote:Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
nedo bog ovim mesarima ici praviti zube ,jednom sam vidio sta je uradio jednom poznaniku ...
amidzazeher

#55 Re: Pitanje za dijasporu

Post by amidzazeher »

insomnia78 wrote:Pa u pomaganje ekonomiji? Jbg auto i zube redovno odrzavam. Frizuru ne pravim pa reko racunal se to
Pa dobijes li fiskalni racun? :lol:
Doduse potrose i one na kojekakve maze i lijekove pa stave i te tvoje pare u opticaj
Melbourne_Australia

#56 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Melbourne_Australia »

Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
amidzazeher

#57 Re: Pitanje za dijasporu

Post by amidzazeher »

mO k3 wrote:
amidzazeher wrote:
mO k3 wrote:A tek koliko se ovako donese i ne posalje preko banke ..
A i ovo valjda parama placaju

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dijaspo ... /190802130
Zube ne pravim , ali auto servisiram odem i frizeru :)

jeli u tome sta lose??
Kako misliš loše?
amidzazeher

#58 Re: Pitanje za dijasporu

Post by amidzazeher »

Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Bjezi ba da nema dijaspore samo bi se Sarajlije kurcile dobrim autima!!
Za ovo gore si malo pretjerao
Melbourne_Australia

#59 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Melbourne_Australia »

amidzazeher wrote:
Melbourne_Australia wrote:Vecinu ljudi koje znam u Sarajevu imaju vise i bolje zive od njihove familije u dijaspori.... Prije bi rekao, da ovi njima treba da salju..A kad dodju ukljucujuci i moju familiju , vise mi trosimo nego oni..
Znaci ni malo ..Recimo u mom drustvu, od njih 15, svi imaju stan na Bjelasnici ili nesto na moru...Vozaju bolja auta od dijaspore i vise putuju sigurno...Ovdje imaju po par nekretnina..Pricam od bracnim parovima...Dobre poslove i oblace se 5 puta bolje...Ljudi ba, kako vi ne kontate da ne radi svako za milju maraka...Imas ljudi koji imaju repa, naslijedili nekretnina po moru i na gradu...Ja sam pored mog stana , dobio na na poklon stan od staraca, a zena je dobila od svojih staraca...Hocu da kazem, da znam bas dosta ljudi koji dobro zive... Moji starci su prije rata imali kucu u Promajni, koju sam ja prodao i kupio stan u Splitu..A takvih imas dosta...Znaci naravno da ima siromastva u vecini ali isto tako imas bruku ljudi koji bas zive..
amidzazeher

#60 Re: Pitanje za dijasporu

Post by amidzazeher »

Ih imala bi i dijaspora i vise da ne salju ovolike milijarde!!
Doduse ustedi se na frizuri i servisu mašala!
Plus jebo ga ti nije sva dijaspora IT struCnjak, neko i gujice mora prati :)
todd_smith

#61 Re: Pitanje za dijasporu

Post by todd_smith »

512MB wrote:
amidzazeher wrote:Tema je bas osvjezenje na forumu :lol:

Da nema dijaspore BiH bi jos juce nestala i svi bi pocrkali od gladi, to vam je istina pa vi vidite.
Nisi toliko daleko od istine...

Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
Preporučujemo Direktna strana ulaganja u BiH povećana u prošloj godini
U Centralnoj banci BiH objašnjavaju da je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija, prenosi Večernji list BiH.

- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući, naveli su u CB BiH.

Od 2008., kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012., od kada se počinju postupno oporavljati.
Preporučujemo Dijaspori je naša država sve primamljivija za investiranje
Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka,jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.
Preporučujemo Povećanje investicija iz dijaspore u USK-u uz Diaspora Invest
Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.
a samo u federaciji na kladionice potroseno 1.7 milijardi u 2017 godini

pa sad ti budi pametan
512MB

#62 Re: Pitanje za dijasporu

Post by 512MB »

Melbourne_Australia wrote:
amidzazeher wrote:
Znaci ni malo ..Recimo u mom drustvu, od njih 15, svi imaju stan na Bjelasnici ili nesto na moru...Vozaju bolja auta od dijaspore i vise putuju sigurno...Ovdje imaju po par nekretnina..Pricam od bracnim parovima...Dobre poslove i oblace se 5 puta bolje...Ljudi ba, kako vi ne kontate da ne radi svako za milju maraka...Imas ljudi koji imaju repa, naslijedili nekretnina po moru i na gradu...Ja sam pored mog stana , dobio na na poklon stan od staraca, a zena je dobila od svojih staraca...Hocu da kazem, da znam bas dosta ljudi koji dobro zive... Moji starci su prije rata imali kucu u Promajni, koju sam ja prodao i kupio stan u Splitu..A takvih imas dosta...Znaci naravno da ima siromastva u vecini ali isto tako imas bruku ljudi koji bas zive..
Naslijedimo i mi u dijaspori kuće naprimjer na Hvaru :mrgreen:

Nego jebo to, kako bi u Dohi??
todd_smith

#63 Re: Pitanje za dijasporu

Post by todd_smith »

samo sto je razilika sto su ovi uzeli kuce i stanove u kesu, dok ovi u Sa placaju na rate koje ce njihova djeca placati poslije njih
mO k3

#64 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mO k3 »

todd_smith wrote:
512MB wrote:
amidzazeher wrote:Tema je bas osvjezenje na forumu :lol:

Da nema dijaspore BiH bi jos juce nestala i svi bi pocrkali od gladi, to vam je istina pa vi vidite.
Nisi toliko daleko od istine...

Dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.
U Centralnoj banci BiH objašnjavaju da je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija, prenosi Večernji list BiH.

- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući, naveli su u CB BiH.

Od 2008., kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012., od kada se počinju postupno oporavljati.
Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Centralna banka,jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.
Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 miliona KM.

pa sad ti budi pametan
:shock: :shock: :shock: :shock:
dječak sa šibicama

#65 Re: Pitanje za dijasporu

Post by dječak sa šibicama »

e sad vam je Melburn ebo znanje
todd_smith

#66 Re: Pitanje za dijasporu

Post by todd_smith »

mO k3 wrote:
todd_smith wrote:

pa sad ti budi pametan
:shock: :shock: :shock: :shock:
mi smo izuzetno glup narod Kemo
broj dva

#67 Re: Pitanje za dijasporu

Post by broj dva »

sadie_forever wrote:Salje li dijaspora i dalje redovno pare u domovinu rodbini? koliko cesto posaljete po 100,200 km rodbini?
Ne šaljem. Davno je rat slao. Jedini izuzetak rodbina na selu. Satraše se od posla pa im onda grad ili mraz ubije urod.Njima ću uvjek pomoć ako treba a ostali nek se jebu.
broj dva

#68 Re: Pitanje za dijasporu

Post by broj dva »

insomnia78 wrote:Racunal se ako potrosis na kurave?
Ako dobiješ račun i ako one (ženske kurve predpostavljam?) plaćaju porez onda se računa, inače ne.
amidzazeher

#69 Re: Pitanje za dijasporu

Post by amidzazeher »

broj dva wrote:
insomnia78 wrote:Racunal se ako potrosis na kurave?
Ako dobiješ račun i ako one (ženske kurve predpostavljam?) plaćaju porez onda se računa, inače ne.
A sto se ne bi racunalo? Valjda su i kurave ljudi :)
mousstapha

#70 Re: Pitanje za dijasporu

Post by mousstapha »

Cesto se transakcije iz inostranstva na racune u BiH racuna kao nekakva pomoc, ali u principu cini mi se da cecntralna banka ili ko vec izbacuje ove podatke ne pravi nikakvu distinkciju. Sasvim je ocekivano da medju ovima ima raje koja salje pare za neke svoje projekte tipa kupovina nekretnina, izgradnja kuce i sta sve ne. Hocu reci da nije svako slanje novca iz dijaspore ustvari pomoc ili izdrzavanje rodbine ili roditelja.
Fossil

#71 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Fossil »

Naravno da nije ali svaki inostrani priliv novca doprinosi jacanju ekonomije. I mislim da je puno veci iznos od ovog prikazanog.
Licno ne pomazem ni rodbini ni prijateljima jer hvala Bogu im i ne treba finansijska pomoc.
todd_smith

#72 Re: Pitanje za dijasporu

Post by todd_smith »

u ovoj temi vise smrdi na porodicni odnos tj tenzije, nego da li neko salje ili ne

slao 100e tetki nekoj ili dosao i potrosio 100e, isto ti dodje
Point.

#73 Re: Pitanje za dijasporu

Post by Point. »

Dobro si vala, možda zato raja seli masovno da budu dijaspora, predobro im u BiH.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#74 Re: Pitanje za dijasporu

Post by _BataZiv_0809 »

Slabo ko salje jer nema potrebe, znaci nije bas da se umire od gladi ovdje :mrgreen:
HAVANA

#75 Re: Pitanje za dijasporu

Post by HAVANA »

512MB wrote: Nisi toliko daleko od istine...

Ovaj novinar se mora sam sa sobom dogovoriti o cemu pise.Dijaspori je nasa drzava sve interesantnija za investiranje...Pa je onda pomoc gradjanima BiH.Pa onda opet investicija. :-) Jel poslo nani 100 eura il je investirao? Ako vec pisu trebaju rasclaniti sta je sta.Dobro dodje sve,i nani 100 eura i za stan 100000 eura.Samo saljite. :D
Post Reply