0.24, mi i makedonija najmanji kupci
Skuplji transport nego plin
Moderator: anex
A sta ces sa penzionerima? nek se smrznu ?ili ubiju?freelancerBIH wrote:Nemoj da drzava ista subvencionira, nego neka rasteteti ljude od poreza i neka potice svakoga da radi sam za sebe, tj. Da bude poduzetnik.mk ultra wrote:Navedi jedan nacin borbedustaban wrote:Nikad mi nece biti jasno kako svi cutke prihvate SVAKU CIJENU nafte (konkretno - svaku akcizu) a kukaju na plin koji je takodje uvozni energent ?!
![]()
Jedna cijev dolazi u drzavu, kupi prodaj, jedino da drzava subvencionira nesto, a kontaj da se tu radi o milionima... koji trebaju za nesto drugo... i vrtis se u krug...
Tako je i sa gorivom, ako ti se ne sviđa cijena, ne sipaj... jes briga hifi/ina/petrol sto neko protestuje, oni imaju svoju marzu, a domaca vlast nije od stranaca i kredita smjela ista drugacije.
Ali toga kod nas fali, svako bi guzovace s noge na nogu 2000 platice a da nista ne radi.
Zato svakako podrzavam ovo poskupljenje plina od 30%, da malo Saraj-pasice sa budzeta malo vise iskesaju iz svojih dzepova neposteno zaradjeni novac, a svakako podrzavam svako poakupljenje u Sarajevu.
Provjeri cifre malo i provjeri gdje ide novac od poreza na platefreelancerBIH wrote:A sta sa ovim a sta sa onim.
Jesi kad cuo za ideju da cuvas taj isti novac koji dajes drzavi za tkz. "penzioni fond" - da ga ti cuvas na svojoj stednoj knjizici i da trosis onako kako ti hoces - u sustini da krojis sam sebi svoju penziju!
A sto se tice penzionera koji su prevareni - 10% moze pokriti sve potrebe penzionera, problem je sto sada placas 90% od svojih neto primanja, a tih 90% zavrsava na platama ljudi koji u svakom smislu unistavaju ekonomiju!
Cak ni tih 90% sto odvajas nije dovoljno, nego se jos i kreditima zaduzujemo!
P.S. I da, sve se da na papiru izracunati tacno koliko su potrebe jednog drustva i koliki porezi treba da budu. U nasem slucaju, uz ovakva prirodna bogastva i potencijal, kod nas porezi komotno mogu da budu od 5-10%, bez ikakvh PDV-a, ikakvih akciza, poreza na kojekakve dobiti ili bilo sta slicno.
Poenta je samo urediti drustvo gdje ce svako doprinositi jednako i gdje ce svako placati jednako, a da pri tome odrzava ekonomiju.
Za mene je uhljebski sektor taj koji vuce 90% poreza koje placamo. Ko ne vjeruje neka pogleda malo statistiku u st se potrosi preko 70% budzeta Federacije.
Nije ni cudno zasto svi tamo lete!
A kantonalni budzeti od cega se finansiraju ?mk ultra wrote:Provjeri cifre malo i provjeri gdje ide novac od poreza na platefreelancerBIH wrote:A sta sa ovim a sta sa onim.
Jesi kad cuo za ideju da cuvas taj isti novac koji dajes drzavi za tkz. "penzioni fond" - da ga ti cuvas na svojoj stednoj knjizici i da trosis onako kako ti hoces - u sustini da krojis sam sebi svoju penziju!
A sto se tice penzionera koji su prevareni - 10% moze pokriti sve potrebe penzionera, problem je sto sada placas 90% od svojih neto primanja, a tih 90% zavrsava na platama ljudi koji u svakom smislu unistavaju ekonomiju!
P.S. I da, sve se da na papiru izracunati tacno koliko su potrebe jednog drustva i koliki porezi treba da budu. U nasem slucaju, uz ovakva prirodna bogastva i potencijal, kod nas porezi komotno mogu da budu od 5-10%, bez ikakvh PDV-a, ikakvih akciza, poreza na kojekakve dobiti ili bilo sta slicno.
Poenta je samo urediti drustvo gdje ce svako doprinositi jednako i gdje ce svako placati jednako, a da pri tome odrzava ekonomiju.
Za mene je uhljebski sektor taj koji vuce 90% poreza koje placamo. Ko ne vjeruje neka pogleda malo statistiku u st se potrosi preko 70% budzeta Federacije.
Provjeri i ovo drugo, ukupno od cijelog budzeta FBiH na plate ide oko 10%
mk ultra wrote:A jbg ne ide ni to sve za plate... kako god okrenes 90% nije sigurno, a on se fiksira samo na sarajevo...![]()
Ode tema
Gasprom kaze u 2019 maksimum 230$ za 1000m3, kod nas 640+pdv... da li je ukljucen transport u ovih 230 Gaspromovih, ne znam.
Uhljeb or what? Poreze placam vec 10 godina za razliku od tebeJThomas wrote:pošto si ti prošlo ljeto saznao za to može se i preživjeti, a da si pretprošlo ne bi moglo.
S izjavom da "nasi politicari radi kredita i zbog stranaca ne smiju nista", sve si sam rekao koliko znas o tome kako nasi uopste dizu te kredite i sta im tacno stranci "rade". I Dodick dize kredite kod stranaca, istih kod kojih i nasi... Eto, cisto onako, informativno.mk ultra wrote:Jeste ja nemam blage veze i radim sta mi kazu, a ti znas sta rade i ne boris se nikako (mozda na forumu, na protestu nisi bio)
Ovo je vrlo tacno, i ovo je najveci problem BiH, ne samo FBiH, ili samo RS, nego cijele drzave. 40% od ukupno zaposlenih u drzavi su klasicni paraziti, tj. rade za drzavu na nekom od gomile nivoa vlasti, i jos vece gomile besmislenih i nepotrebnih ministarstava i agencija, koja su u FBiH cesto i desetostruka...freelancerBIH wrote:A sta sa ovim a sta sa onim.
Slazem se drug. Ne samo da je taj novac pogresno rasporedjen - nego ga ima toliko viska da bi bilo dovoljno da se napravi autoput od Bihaca do Trebinja - i to bez ijednog feninga da se uzme od MMF kredita, a sve u roku od nekoliko godina.Dozer wrote:Ovo je vrlo tacno, i ovo je najveci problem BiH, ne samo FBiH, ili samo RS, nego cijele drzave. 40% od ukupno zaposlenih u drzavi su klasicni paraziti, tj. rade za drzavu na nekom od gomile nivoa vlasti, i jos vece gomile besmislenih i nepotrebnih ministarstava i agencija, koja su u FBiH cesto i desetostruka...freelancerBIH wrote:A sta sa ovim a sta sa onim.
Tacno je i da 70% godisnjeg budzeta ode na plate upravo ovima. A, tacno je i da su te plate, preciznije ukupna primanja, od 100% do 900% visa nego u realnom sektoru.
Naravno da je i nadasve tacno da ovdje novca ima, ali da je stravicno koliko je pogresno rasporedjen. Medjutim, sve je to ciljano. Na taj nacin vladajuca BHS ENV klika zadrzava stanje kakvo jeste, a time i kontrolu i vlast. I, podrazumijevano, pune svoje dzepove milionskim godisnjim ciframa.
Sjetimo se samo onog Hadzipasica sto je otegao papke radi vijagre na kuravi... Nakon smrti na njegovom racunu zena otkrila 16 miliona KM. Odakle mu ta cifra? I, povrh svega, gdje je zavrsila ta cifra?
E sad, tesko je i zamisliti koliko na raznim off-shore racunima imaju Dodik, Covic, Bakir i pripadajuca prateca klika... Vjerovatno se radi od stotinama miliona, ako ne i o milijardama.
da te se porezna nije sjetila, ova bi tema imala manje stranica. svak češe gdje ga svrbi.Ja konstantno podsticem pricu o porezima jer mi je nevjerovatno kako se neki "cude" da im poskupljuje sve zivo oko njih, racunajuci i ovaj plin, a ti isti koji se cude presucivali su svako povecanje poreza i nameta, misleci da ih se to ne dotice.
1. Placam poreze na domaci prihod vec punih 10 godinaChmoljo wrote:da te se porezna nije sjetila, ova bi tema imala manje stranica. svak češe gdje ga svrbi.Ja konstantno podsticem pricu o porezima jer mi je nevjerovatno kako se neki "cude" da im poskupljuje sve zivo oko njih, racunajuci i ovaj plin, a ti isti koji se cude presucivali su svako povecanje poreza i nameta, misleci da ih se to ne dotice.
poreskim parama se ne plaća samo Haris Zahiragić, nego i doktori, učitelji, policija i sva infrastruktura koja ih prati.
niko nije lud da niječe ogromnu javnu potrošnju, odnosno, ogromna potrošnja ne bi bila problem da se ne radi o pukim platama za izmišljena radna mjesta i fingiranim nabavkama po višestruko skupljim cijenama i upitnog kvaliteta.
međutim, nije mi žao nijedne marke koja ide u infrastrukturu koju svi koristimo, i zanimanjima koja naš život čine civilizovanim.
malo je karikaturalno da te sad ima u ovim pričama kad trebaš plaćati ono što ja npr. godinama plaćam. pa se postavlja pitanje, ako se ti nisi sam od sebe sjetio da budeš angažovaniji gdje nam to pare idu, zašto očekuješ da se drugi sjete sami od sebe? ili da neko glasa da izgubi svoje radno mjesto?
i pri tome ne bi mogao izvaditi pasoš ni ličnu, a bogami nit bi policije bilofreelancerBIH wrote: Slazem se drug. Ne samo da je taj novac pogresno rasporedjen - nego ga ima toliko viska da bi bilo dovoljno da se napravi autoput od Bihaca do Trebinja - i to bez ijednog feninga da se uzme od MMF kredita, a sve u roku od nekoliko godina.
Ja opet kazem porez od 10% moze apsolutno pokriti sve potrebe drustva, jer mi imamo toliki potencijal za turizam, prirodne resurse da iskoristimo, da bismo u potpunosti narod i poslodavce rasteretit svih poreza.
Toliko nevidjenu pljacku kroz poreze od strane MMF-a i nasih domacih politicara nisam nikada ovoliko u zivotu vidio.
Koliko je samo novca budzetskim uhljebima isplaceno kroz plate, putovanja i raskosan zivot u zadnjih 10 godina, to su milijarde i milijarde maraka (usudit cu se reci da cifra vjerovatno dolazi i do 5-10 milijardi KM), a da se spominjem koliko je ukradeno kroz raznorazne tendere, privatizaciju i sl. Gdje je novac od kredita?
To su toliki novci da je to prosto nevjerovatno pricati, mogli smo ici od grada do grada i sanirati svu ratnu stetu od tolikog novca koliko je isplaceno nesposobnim uhljebima.
Ja konstantno podsticem pricu o porezima jer mi je nevjerovatno kako se neki "cude" da im poskupljuje sve zivo oko njih, racunajuci i ovaj plin, a ti isti koji se cude presucivali su svako povecanje poreza i nameta, misleci da ih se to ne dotice.
Jel oni misle da firme koje rade prevoz, da oni ne placaju ogromne poreze, a pri tome i ogromne cijene goriva?
Jel neko ovdje stvarno misli da ce te firme raditi za kikiriki profit ? Ljudi probudite se, ko god podrzava povecanje poreza, podrzava i rast vec nagomilanog drzavnog aparata, a oko njega i bezivotnih pijavica koje isisavaju sav budzet, a ujdeno i rast cijena hrane i svega ostalog sto gradjani placaju.
1. Obzirom na nastup, vjerujem jedino da placas pdv.freelancerBIH wrote: 1. Placam poreze na domaci prihod vec punih 10 godina
2. Na inostrani ne dam ni feninga dok ne urede oblast
3. "Da neko glasa da izgubi radno mjesto" - tako ih vecina razmislja kao ti, zato nam sve i propada
Sta dalje da ti kazem?
Mislim oke, ne razmisljaj, ali zato kad ti djeca budu robovala pod kreditima, njima ces ostavit taj teret jer si ti i tebi slicni tako razmisljali!
I da, sve te kategorije koje si nabrojao gore se mogu finansirati sa 10-15% PDV-a.
Hajde priznaj da si uhljeb i da citav zivot sisas budzet. Iz ociju ti viri budzetska paraChmoljo wrote:Normala.
Ti se sjetio poskupljenja kad su ti na devize udarili.
Nece izaci na ulice jer kriticna masa ode i otisla je vani a ostali su samo uhljebi u drzavnim firmama koji parazitiraju na racun ovih jadnih penzionera, nezaposlenih, studenata i rijetkih koji su oatali a namjeravaju ici vani.Dozer wrote:Najnovije najavljeno poskupljenje plina od 30% bi, u normalnoj drzavi s pismenim i svjesnim narodom, vec danas uzrokovalo cca.100.000 ljudi pred zgradom Vlade, a koji bi trazili necije glave na tacni.
Ali, kod nas - niko ni glasa...
Kod nas, ocito, nema ni pismenih, a ni (samo)svjesnih gradjana...
Nikoga, ocito, ne zanima sto imamo nekakve 3 famozne firme za gas, u kojima se plate, regresi, topli obroci i naknade za prevoz isplacuju sasvim uredno, a istovremeno sve kukaju kako posluju s gubitkom... Zivo bi me zanimalo, kao ekonomistu, cuti direktore BH Gasa, Sarajevogasa i Toplana Sarajevo po kojoj i kakvoj ekonomskoj racunici i principima uspijevaju sve ovo uredno isplacivati, a poslovati s gubitkom....
Ali, da malo pogledamo i kako je to i zasto Federalna vlada donijela ovu odluku...
Prvo, zasto je ovu odluku donijela Federalna vlada, kada se plin koristi samo u KS...? Zar ovo nije trebala odluciti Vlada KS? Nije, naravno, jer je pitanje gasa na federalnom nivou.
A posto tamo vlada SDA, a u KS nisu oni, ovo je sad vise nego ocito podmetanje Vladi KS, cime se nezadovoljstvo gradjana zeli usmjeriti upravo na Vladu KS, i tako ih prikazati nesposobnima, lopovima, itd..
Vec vidjen "nacin rada" SDA kada negdje izgube vlast.
Ali, kako god, na kraju cemo opet ceh platiti mi, obicni gradjani.
Pitanje glasi - da li ce ovaj super glupi narod ikada doci pameti, izaci na ulice u broju od par desetina ili stotina hiljada, i jednom za sva vremena razrijesiti duznosti sve jebene Bosnjake, Srbe i Hrvate i pripadajuce stranke....?
Ili ce se opet samo klapiti usima i reci - jbg, ne moze im se nista... ( i te kako moze).