Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#51 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by mk ultra »

http://www.gazpromexport.ru/en/statistics/

0.24, mi i makedonija najmanji kupci :mrgreen:
Skuplji transport nego plin :skoljka:
scarface32

#52 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by scarface32 »

freelancerBIH wrote:
mk ultra wrote:
dustaban wrote:Nikad mi nece biti jasno kako svi cutke prihvate SVAKU CIJENU nafte (konkretno - svaku akcizu) a kukaju na plin koji je takodje uvozni energent ?!
:?: :!:
Navedi jedan nacin borbe
Jedna cijev dolazi u drzavu, kupi prodaj, jedino da drzava subvencionira nesto, a kontaj da se tu radi o milionima... koji trebaju za nesto drugo... i vrtis se u krug...

Tako je i sa gorivom, ako ti se ne sviđa cijena, ne sipaj... jes briga hifi/ina/petrol sto neko protestuje, oni imaju svoju marzu, a domaca vlast nije od stranaca i kredita smjela ista drugacije.
Nemoj da drzava ista subvencionira, nego neka rasteteti ljude od poreza i neka potice svakoga da radi sam za sebe, tj. Da bude poduzetnik.

Ali toga kod nas fali, svako bi guzovace s noge na nogu 2000 platice a da nista ne radi.

Zato svakako podrzavam ovo poskupljenje plina od 30%, da malo Saraj-pasice sa budzeta malo vise iskesaju iz svojih dzepova neposteno zaradjeni novac, a svakako podrzavam svako poakupljenje u Sarajevu. :arrow:
A sta ces sa penzionerima? nek se smrznu ?ili ubiju?
freelancerBIH

#53 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

A sta sa ovim a sta sa onim.

Jesi kad cuo za ideju da cuvas taj isti novac koji dajes drzavi za tkz. "penzioni fond" - da ga ti cuvas na svojoj stednoj knjizici i da trosis onako kako ti hoces - u sustini da krojis sam sebi svoju penziju!

A sto se tice penzionera koji su prevareni - 10% moze pokriti sve potrebe penzionera, problem je sto sada placas 90% od svojih neto primanja, a tih 90% zavrsava na platama ljudi koji u svakom smislu unistavaju ekonomiju!

Cak ni tih 90% sto odvajas nije dovoljno, nego se jos i kreditima zaduzujemo!

P.S. I da, sve se da na papiru izracunati tacno koliko su potrebe jednog drustva i koliki porezi treba da budu. U nasem slucaju, uz ovakva prirodna bogastva i potencijal, kod nas porezi komotno mogu da budu od 5-10%, bez ikakvh PDV-a, ikakvih akciza, poreza na kojekakve dobiti ili bilo sta slicno.

Poenta je samo urediti drustvo gdje ce svako doprinositi jednako i gdje ce svako placati jednako, a da pri tome odrzava ekonomiju.

Za mene je uhljebski sektor taj koji vuce 90% poreza koje placamo. Ko ne vjeruje neka pogleda malo statistiku u st se potrosi preko 70% budzeta Federacije.

Nije ni cudno zasto svi tamo lete!
mk ultra

#54 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by mk ultra »

freelancerBIH wrote:A sta sa ovim a sta sa onim.

Jesi kad cuo za ideju da cuvas taj isti novac koji dajes drzavi za tkz. "penzioni fond" - da ga ti cuvas na svojoj stednoj knjizici i da trosis onako kako ti hoces - u sustini da krojis sam sebi svoju penziju!

A sto se tice penzionera koji su prevareni - 10% moze pokriti sve potrebe penzionera, problem je sto sada placas 90% od svojih neto primanja, a tih 90% zavrsava na platama ljudi koji u svakom smislu unistavaju ekonomiju!

P.S. I da, sve se da na papiru izracunati tacno koliko su potrebe jednog drustva i koliki porezi treba da budu. U nasem slucaju, uz ovakva prirodna bogastva i potencijal, kod nas porezi komotno mogu da budu od 5-10%, bez ikakvh PDV-a, ikakvih akciza, poreza na kojekakve dobiti ili bilo sta slicno.

Poenta je samo urediti drustvo gdje ce svako doprinositi jednako i gdje ce svako placati jednako, a da pri tome odrzava ekonomiju.

Za mene je uhljebski sektor taj koji vuce 90% poreza koje placamo. Ko ne vjeruje neka pogleda malo statistiku u st se potrosi preko 70% budzeta Federacije.

Provjeri cifre malo i provjeri gdje ide novac od poreza na plate

Provjeri i ovo drugo, ukupno od cijelog budzeta FBiH na plate ide oko 10%
славянин

#55 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by славянин »

mk ultra wrote:

Provjeri cifre malo i provjeri gdje ide novac od poreza na plate

Provjeri i ovo drugo, ukupno od cijelog budzeta FBiH na plate ide oko 10%
A kantonalni budzeti od cega se finansiraju ? :D
mk ultra

#56 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by mk ultra »

A jbg ne ide ni to sve za plate... kako god okrenes 90% nije sigurno, a on se fiksira samo na sarajevo... :-)

Ode tema

Gasprom kaze u 2019 maksimum 230$ za 1000m3, kod nas 640+pdv... da li je ukljucen transport u ovih 230 Gaspromovih, ne znam.
freelancerBIH

#57 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

mk ultra wrote:A jbg ne ide ni to sve za plate... kako god okrenes 90% nije sigurno, a on se fiksira samo na sarajevo... :-)

Ode tema

Gasprom kaze u 2019 maksimum 230$ za 1000m3, kod nas 640+pdv... da li je ukljucen transport u ovih 230 Gaspromovih, ne znam.

41.5% - direktno od plate
17% - PDV
Akcize na gorivo cine bar 20% troska ti jer to utice na cijenu svih ostalih energenata/hrane i svega ostalog sto kupujes.

Dakle po mojoj racunici uz NETO platu od otprilike oko 800 KM ti drzavi vratis nekih 450-500 KM nazad u budzet , a ta cifra srazmjerno raste s obzirom na tvoju neto platu :arrow:

A ukupno sa troskovima svaki mjesec na neto platu ti licno drzavi das oko 800 KM.

I onda neko pita zasto smo svi kolektivno sirotinja, pa sirotinja smo zato sto te sistem odera i zato sto ti diktira zivot. U principu ne smijes imati novca ustedjeno i na svom racunu, jer bi to onda znacilo nezavisnost od drzave. Drzava zeli da budes ovisan o njoj, a sto je odlika socijalisticko-komunistickih sistema, a cija je ideologija jos uvijek duboko ukorijenjena u ovoj usranoj drzavi.

MORA SE RAZVIJATI PODUZETNICKI DUH I SMANJIVANJE POREZA INACE NAM SLIJEDI KREDITNA ROBIJA I NOVI RAT

Ovo cu podcrtati milion puta svakome, a dok se svi uhljebi ne istjeraju iz drzavnih institucija i stavi ih se tamo gdje im je i mjesto, u realnom sektoru pa neka se dokazu koliko vrijede!
JThomas

#58 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by JThomas »

pošto si ti prošlo ljeto saznao za to može se i preživjeti, a da si pretprošlo ne bi moglo.
freelancerBIH

#59 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

JThomas wrote:pošto si ti prošlo ljeto saznao za to može se i preživjeti, a da si pretprošlo ne bi moglo.
Uhljeb or what? Poreze placam vec 10 godina za razliku od tebe :lol:
Dozer

#60 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Dozer »

mk ultra wrote:Jeste ja nemam blage veze i radim sta mi kazu, a ti znas sta rade i ne boris se nikako (mozda na forumu, na protestu nisi bio)
S izjavom da "nasi politicari radi kredita i zbog stranaca ne smiju nista", sve si sam rekao koliko znas o tome kako nasi uopste dizu te kredite i sta im tacno stranci "rade". I Dodick dize kredite kod stranaca, istih kod kojih i nasi... Eto, cisto onako, informativno.
Samo sto se nasi zavaljuju kod MMF-a, a onda dio toga daju i Dodiku, pri cemu nasi sami u zahtjevu za kredit napisu sta ce i kako raditi s tim kreditom, potpisu razna obecanja, a onda, kada ih ne ispune (sto je uslov za isplatu naredne transe, koji su oni sami naveli da ce odraditi, a onda to i potpisali), kazu da ih "MMF uslovljava s narednom transom da moraju uraditi to i to". I, pri tome, hladno presute (slazu) da su upravo oni sami unaprijed rekli da ce uraditi "to i to, tada i tada", a na osnovu cega im je MMF i odobrio taj kredit. Kontas...?

Na kojem tacno protestu nisam bio...? Od Mrnjavca, preko JMBG, pa do 04/14 - bio na svakim. Ti...?
Dozer

#61 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Dozer »

Ovo je vrlo tacno, i ovo je najveci problem BiH, ne samo FBiH, ili samo RS, nego cijele drzave. 40% od ukupno zaposlenih u drzavi su klasicni paraziti, tj. rade za drzavu na nekom od gomile nivoa vlasti, i jos vece gomile besmislenih i nepotrebnih ministarstava i agencija, koja su u FBiH cesto i desetostruka...

Tacno je i da 70% godisnjeg budzeta ode na plate upravo ovima. A, tacno je i da su te plate, preciznije ukupna primanja, od 100% do 900% visa nego u realnom sektoru.

Naravno da je i nadasve tacno da ovdje novca ima, ali da je stravicno koliko je pogresno rasporedjen. Medjutim, sve je to ciljano. Na taj nacin vladajuca BHS ENV klika zadrzava stanje kakvo jeste, a time i kontrolu i vlast. I, podrazumijevano, pune svoje dzepove milionskim godisnjim ciframa.
Sjetimo se samo onog Hadzipasica sto je otegao papke radi vijagre na kuravi... Nakon smrti na njegovom racunu zena otkrila 16 miliona KM. Odakle mu ta cifra? I, povrh svega, gdje je zavrsila ta cifra?
E sad, tesko je i zamisliti koliko na raznim off-shore racunima imaju Dodik, Covic, Bakir i pripadajuca prateca klika... Vjerovatno se radi od stotinama miliona, ako ne i o milijardama.
freelancerBIH

#62 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

Dozer wrote:

Ovo je vrlo tacno, i ovo je najveci problem BiH, ne samo FBiH, ili samo RS, nego cijele drzave. 40% od ukupno zaposlenih u drzavi su klasicni paraziti, tj. rade za drzavu na nekom od gomile nivoa vlasti, i jos vece gomile besmislenih i nepotrebnih ministarstava i agencija, koja su u FBiH cesto i desetostruka...

Tacno je i da 70% godisnjeg budzeta ode na plate upravo ovima. A, tacno je i da su te plate, preciznije ukupna primanja, od 100% do 900% visa nego u realnom sektoru.

Naravno da je i nadasve tacno da ovdje novca ima, ali da je stravicno koliko je pogresno rasporedjen. Medjutim, sve je to ciljano. Na taj nacin vladajuca BHS ENV klika zadrzava stanje kakvo jeste, a time i kontrolu i vlast. I, podrazumijevano, pune svoje dzepove milionskim godisnjim ciframa.
Sjetimo se samo onog Hadzipasica sto je otegao papke radi vijagre na kuravi... Nakon smrti na njegovom racunu zena otkrila 16 miliona KM. Odakle mu ta cifra? I, povrh svega, gdje je zavrsila ta cifra?
E sad, tesko je i zamisliti koliko na raznim off-shore racunima imaju Dodik, Covic, Bakir i pripadajuca prateca klika... Vjerovatno se radi od stotinama miliona, ako ne i o milijardama.
Slazem se drug. Ne samo da je taj novac pogresno rasporedjen - nego ga ima toliko viska da bi bilo dovoljno da se napravi autoput od Bihaca do Trebinja - i to bez ijednog feninga da se uzme od MMF kredita, a sve u roku od nekoliko godina.

Ja opet kazem porez od 10% moze apsolutno pokriti sve potrebe drustva, jer mi imamo toliki potencijal za turizam, prirodne resurse da iskoristimo, da bismo u potpunosti narod i poslodavce rasteretit svih poreza.

Toliko nevidjenu pljacku kroz poreze od strane MMF-a i nasih domacih politicara nisam nikada ovoliko u zivotu vidio.

Koliko je samo novca budzetskim uhljebima isplaceno kroz plate, putovanja i raskosan zivot u zadnjih 10 godina, to su milijarde i milijarde maraka (usudit cu se reci da cifra vjerovatno dolazi i do 5-10 milijardi KM), a da se spominjem koliko je ukradeno kroz raznorazne tendere, privatizaciju i sl. Gdje je novac od kredita?

To su toliki novci da je to prosto nevjerovatno pricati, mogli smo ici od grada do grada i sanirati svu ratnu stetu od tolikog novca koliko je isplaceno nesposobnim uhljebima.

Ja konstantno podsticem pricu o porezima jer mi je nevjerovatno kako se neki "cude" da im poskupljuje sve zivo oko njih, racunajuci i ovaj plin, a ti isti koji se cude presucivali su svako povecanje poreza i nameta, misleci da ih se to ne dotice.

Jel oni misle da firme koje rade prevoz, da oni ne placaju ogromne poreze, a pri tome i ogromne cijene goriva?

Jel neko ovdje stvarno misli da ce te firme raditi za kikiriki profit ? Ljudi probudite se, ko god podrzava povecanje poreza, podrzava i rast vec nagomilanog drzavnog aparata, a oko njega i bezivotnih pijavica koje isisavaju sav budzet, a ujdeno i rast cijena hrane i svega ostalog sto gradjani placaju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#63 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Chmoljo »

Ja konstantno podsticem pricu o porezima jer mi je nevjerovatno kako se neki "cude" da im poskupljuje sve zivo oko njih, racunajuci i ovaj plin, a ti isti koji se cude presucivali su svako povecanje poreza i nameta, misleci da ih se to ne dotice.
da te se porezna nije sjetila, ova bi tema imala manje stranica. svak češe gdje ga svrbi.

poreskim parama se ne plaća samo Haris Zahiragić, nego i doktori, učitelji, policija i sva infrastruktura koja ih prati.

niko nije lud da niječe ogromnu javnu potrošnju, odnosno, ogromna potrošnja ne bi bila problem da se ne radi o pukim platama za izmišljena radna mjesta i fingiranim nabavkama po višestruko skupljim cijenama i upitnog kvaliteta.

međutim, nije mi žao nijedne marke koja ide u infrastrukturu koju svi koristimo, i zanimanjima koja naš život čine civilizovanim.

malo je karikaturalno da te sad ima u ovim pričama kad trebaš plaćati ono što ja npr. godinama plaćam. pa se postavlja pitanje, ako se ti nisi sam od sebe sjetio da budeš angažovaniji gdje nam to pare idu, zašto očekuješ da se drugi sjete sami od sebe? ili da neko glasa da izgubi svoje radno mjesto?
freelancerBIH

#64 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

Chmoljo wrote:
da te se porezna nije sjetila, ova bi tema imala manje stranica. svak češe gdje ga svrbi.

poreskim parama se ne plaća samo Haris Zahiragić, nego i doktori, učitelji, policija i sva infrastruktura koja ih prati.

niko nije lud da niječe ogromnu javnu potrošnju, odnosno, ogromna potrošnja ne bi bila problem da se ne radi o pukim platama za izmišljena radna mjesta i fingiranim nabavkama po višestruko skupljim cijenama i upitnog kvaliteta.

međutim, nije mi žao nijedne marke koja ide u infrastrukturu koju svi koristimo, i zanimanjima koja naš život čine civilizovanim.

malo je karikaturalno da te sad ima u ovim pričama kad trebaš plaćati ono što ja npr. godinama plaćam. pa se postavlja pitanje, ako se ti nisi sam od sebe sjetio da budeš angažovaniji gdje nam to pare idu, zašto očekuješ da se drugi sjete sami od sebe? ili da neko glasa da izgubi svoje radno mjesto?
1. Placam poreze na domaci prihod vec punih 10 godina

2. Na inostrani ne dam ni feninga dok ne urede oblast

3. "Da neko glasa da izgubi radno mjesto" - tako ih vecina razmislja kao ti, zato nam sve i propada

Sta dalje da ti kazem?

Mislim oke, ne razmisljaj, ali zato kad ti djeca budu robovala pod kreditima, njima ces ostavit taj teret jer si ti i tebi slicni tako razmisljali!

I da, sve te kategorije koje si nabrojao gore se mogu finansirati sa 10-15% PDV-a.
mk ultra

#65 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by mk ultra »

freelancerBIH wrote: Slazem se drug. Ne samo da je taj novac pogresno rasporedjen - nego ga ima toliko viska da bi bilo dovoljno da se napravi autoput od Bihaca do Trebinja - i to bez ijednog feninga da se uzme od MMF kredita, a sve u roku od nekoliko godina.

Ja opet kazem porez od 10% moze apsolutno pokriti sve potrebe drustva, jer mi imamo toliki potencijal za turizam, prirodne resurse da iskoristimo, da bismo u potpunosti narod i poslodavce rasteretit svih poreza.

Toliko nevidjenu pljacku kroz poreze od strane MMF-a i nasih domacih politicara nisam nikada ovoliko u zivotu vidio.

Koliko je samo novca budzetskim uhljebima isplaceno kroz plate, putovanja i raskosan zivot u zadnjih 10 godina, to su milijarde i milijarde maraka (usudit cu se reci da cifra vjerovatno dolazi i do 5-10 milijardi KM), a da se spominjem koliko je ukradeno kroz raznorazne tendere, privatizaciju i sl. Gdje je novac od kredita?

To su toliki novci da je to prosto nevjerovatno pricati, mogli smo ici od grada do grada i sanirati svu ratnu stetu od tolikog novca koliko je isplaceno nesposobnim uhljebima.

Jel oni misle da firme koje rade prevoz, da oni ne placaju ogromne poreze, a pri tome i ogromne cijene goriva?

Jel neko ovdje stvarno misli da ce te firme raditi za kikiriki profit ? Ljudi probudite se, ko god podrzava povecanje poreza, podrzava i rast vec nagomilanog drzavnog aparata, a oko njega i bezivotnih pijavica koje isisavaju sav budzet, a ujdeno i rast cijena hrane i svega ostalog sto gradjani placaju.
i pri tome ne bi mogao izvaditi pasoš ni ličnu, a bogami nit bi policije bilo :-)

jel stvarno misliš da se od "uhljebske" plate od 800 do 1600KM (koliko iznosi raspon po raznim ministarstvima i općinama po KS, u drugim kantonima dosta manje) može tako lagodno živjeti :lol:
država treba novac da funkcionira... A nije baš tako jednostavno dati nekome otkaz sa 35 god staža
freelancerBIH

#66 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

800 sta?

800 je samo start. Ima tu topli obrok, pa kojekakve beneficije na staz i odvojeni zivot.

Cak i da je 800 NETO, stvarni trosak po zaposleniku je onda oko 1300! A skoro nijedan radnik na budzetu nema platu ispod 1300-1500 KM (A stvarni trosak za budzet je onda blize 2800 KM BRUTO!)

Dakle svaki uhljebar iz budzeta prosjecno mjesecno isisa iz drzava oko 2500-2800 KM, pa vi gledajte gospodo :run:

"i pri tome ne bi mogao izvaditi pasoš ni ličnu, a bogami nit bi policije bilo :-) "

Jesi siguran ? Ja sam spreman odvojiti godinu dana svoga vremena da prikupim sve podatke, stvarne troskove i potrebe,da ih statisticki obadim, samo u FBiH, da dokazem koliki stvarni porezi treba da budu. Spreman sam i na to, ali kome da pravim, kojim mrakama kad ih je vecina na budzetu i zive od kredita?
Chmoljo

#67 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Chmoljo »

freelancerBIH wrote: 1. Placam poreze na domaci prihod vec punih 10 godina

2. Na inostrani ne dam ni feninga dok ne urede oblast

3. "Da neko glasa da izgubi radno mjesto" - tako ih vecina razmislja kao ti, zato nam sve i propada

Sta dalje da ti kazem?

Mislim oke, ne razmisljaj, ali zato kad ti djeca budu robovala pod kreditima, njima ces ostavit taj teret jer si ti i tebi slicni tako razmisljali!

I da, sve te kategorije koje si nabrojao gore se mogu finansirati sa 10-15% PDV-a.
1. Obzirom na nastup, vjerujem jedino da placas pdv.

2. Dok si u ovoj zemlji platices, ako ti je zaracunaju. To je li posteno ili nije to je drugi par opanaka, ali ta rezolutnost mi je djetinjasta, iskreno.

3. Ako stremis politickim rjesenjima ne uzimajuci u obzir motivaciju glasaca i onih na koje se to rjesenje odnosi, ti si taj koji ne razmislja. Mislim, mozemo se tramvajima gadjati, a mozemo i pricati o onome sto je realno, a ne praviti spisak zelja.
freelancerBIH

#68 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

Ne vrijedi se rasprvljajati zaista, ode tema u offtopic... Neka nastavi poskupljivati sve, a pojedinci ce uvijek ponavljati jednu te istu pricu, sve dok cijela drzava ne ode u bankrot od kredita, pa ce nam na kraju opet neko drugi biti kriv.
Chmoljo

#69 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Chmoljo »

Normala.

Ti se sjetio poskupljenja kad su ti na devize udarili.
freelancerBIH

#70 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by freelancerBIH »

Chmoljo wrote:Normala.

Ti se sjetio poskupljenja kad su ti na devize udarili.
Hajde priznaj da si uhljeb i da citav zivot sisas budzet. Iz ociju ti viri budzetska para :lol: :lol:
Chmoljo

#71 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Chmoljo »

Za razliku od tebe, ja komentarisem ono sto je napisano, a ne izmisljam da bih opravdao svoje krivo nasadjene stavove.
Dozer

#72 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Dozer »

Ne bih da se mijesam izmedju vas dvojice, jer ocito Chmoljo da o tom sagovorniku zna neto sto ja ne znam, ali, Chmoljo, ovdje nisi u pravu.

Stvar je u tome da ovdje, u BiH, zaista imamo vise nego dovoljno vlastitog novca s kojim se moze uraditi puno toga, a cime bi se kreditna zaduzenja, slobodno mogu reci na osnovu svima dostupnih javnih podataka, a i nekih koje imam iz internih izvora,mogla umanjiti za bar 70%.

Ovdje je naprosto sve naopako nastimano, a oni koji vladaju, i svi znamo koji su to, jednostavno niti znaju, niti zele da saznaju kako se stvari mogu raditi na daleko efektivniji i efikasniji nacin. BH vlasti funkcionisu iskljucivo na jednom principu - totalni rat s kompetencijom i znanjem, a glorifikacija nepismenosti, budalastina i lazi.

Kazes da ces placati sve sto poboljsava ono sto koristis. OK, slazem se s tim...ali, hajmo onda redom...

1. Obrazovni sistem. Unazadjen do bolja, totalno nefunkcionalan, a povrh svega besmisleno opterecen apsoutno neiskoristivim stvarima. Mozda ga ti vise ne koristis, kao ni ja, ali sta cemo s nasom djecom, unucadi...? Ovo je, navodno, besplatno, bar sto se tice osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali u stvari nije.

2. Ekonomija. Ovdje bi najbolje bilo upitati - sta je to BH ekonomija? Ekonomija u BiH se zasniva na malim i srednjim preduzecima, sto je OK i normalno, s tim da su mala toliko opterecena da bukvalno zivotare, a srednja mogu postati samo ukoliko vlasnik ima politicke veze, i/ili ako je spreman placati reket politicarima. Ne kojekakvim "zajebanim" pizdunima u naselju, nego bukvalno politicarima, jer upravo su oni ti koji upravljaju reketarenjem. Velikih kompanija mi zapravo ni nemamo. Ono par sto imamo, to je, naravno, pod sapom politicara i sluzi samo njima za rastaljivanje.

3. Zdravstvo. Sta reci o ovom sektoru, a ne zaplakati...? Dovoljno je pogledati one 2-3 teme koje se ticu ovoga, i da svakome s imalo mozga bude jasno da je to jedna obicna rupa bez dna, takodjer pod politicarskom sapom, a kroz koju nestaju milioni godisnje dok gradjani, koji sve to uredno placaju (po sili zakona, i to procentualno u odnosu na primanja, sto je totalno besmisleno, zar ne), nema(mo)ju skoro pa nikakve korisit, i kada se treba otici doktoru, ljudi se pomole bogu prije toga....

4. Infrastruktura. Ceste... Vozas li se po gradu...? Najveci zajeb koji su politiari ikada napravili jeste rekonstrukcija glavne dzade kroz grad, od Higijenskog do Ilidze, i nazad do Skenderije. Ta cesta je rekonstruisana...kad ono bi... 2008...? Al', nebitno je. Ima 10 godina, sigurno. Znas sta je zajeb? Na toj cesti je pokazano i dokazano da se cesta moze napraviti da traje, da ne ispadaju rupe po njoj svaka 3 mjeseca, da nema ulegnuca, pa cak i da postoji tehnologija linija na cesti koja takodjer moze trajati deceniju i duze, a bez ikakvog dodatnog farbanja. Ne znam da li si primijetio, ali kompletna ova trasa kroz grad NIKADA od pustanja u promet nije nigdje popravljana i krpljena (osim ako se moralo nesto kopati radi nekih drugih stvari), pa cak ni linije nisu nikada od tada obnavljane.
Onda se postavlja logicno pitanje - gdje su akcize na gorivo koje se ubiru vec 22 godine, a pogotovo gdje je skoro milijarda samo od zadnjih uvedenih akciza prosle godine? Zar to nisu sredstva namijenjena iskljucivo izgradnji i obnavljanju autoputeva i drugih cesta?
Za sta nam se uzimaju milioni godisnje u te svrhe, a kroz registraciju vozila? Gdje su te pare?
Za sta nam se uzme preko 50 miliona godisnje za famozni EKO test i onu naljepnicu EKO norme motora/goriva? Gdje su te pare?
Znas i sam da ovako mogu nabrajati do besvijesti...ali, sta je poenta...?

5. ViK uredno "kolje" viseclana porodice s tarifom koja ne da je diskriminatorna po viseclane porodice, nego je to prestrasno. A sve je to odobrila SDA vlada KS. Ja licno platim vode vise nego struje, vjerovao ili ne, pri cemu mi uredno stalno isporucuju potosnju od 8-10 m3 po glavi mjesecno?! Zalis se, trazis ispitivanje instalacija, cak i oni sami kazu da to nije normalna potrosnja, ali - niko ne reaguje. Jebe im se. Plati, i suti. Vodomjer je toliko pokazao (a oni su jedini nadlezni za njegovo bazdarenje), i to je to. Izgleda da je jedino rjesenje da aktiviram PTSP i odem nekome otkinuti glavu, ili dici u zrak upravnu zgradu u Jaroslava Cernija, pa mozda tada neko drugi pocne razmisljati drugacije, i reagovati...

6. Evo i grijanje, sto je inicijalni pokretac teme. O tome vec rekoh dosta u uvodnom postu, pa da se ne ponavljam. U svakom slucaju, placamo plin, a samim tim i centralno grijanje ko ga ima, daleko skuplje nego bi to zaista trebalo biti.

Itd.itd.itd.
Ukratko, za sta god da se uhvatis, bilo koji sektor, bilo sta u ovoj drzavi, doci cemo na isto ovo sto je opisano u samo ovih 5 tacaka. Apsolutno nista ne funkcionise kako bi trebalo, a drzava se uporno trudi samo i jedino da smisli nove nacine da oglobi gradjane sto novim nametima, sto dizanjem cijena usluga raznih JP, a sve samo s jednim ciljem - da se moze nastaviti finansiranje konglomeratskog i totalno besmislenog parazitskog administrativnog aparata, kojim oni cuvaju socijalni mir. I, naravno, kroz koji godisnje ukradu cca. 2 milijarde KM.
Zivot ovdje je naprosto postao besmisleno skup, u Sarajevu pogotovo, i to iz samo jednog jedinog razloga - nesposobnih i korumpiranih politicara.
Seyfo

#73 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Seyfo »

Ja mislim da je jedino rjesenje ovom narodu sabur. Predevero je i grijanje lozenjem parketa i cipela,sta je za njega ovih 30%. Novi dan,nova nafaka,a bogme i nove cijene plina. :bih:
bumerangss

#74 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by bumerangss »

Dozer wrote:Najnovije najavljeno poskupljenje plina od 30% bi, u normalnoj drzavi s pismenim i svjesnim narodom, vec danas uzrokovalo cca.100.000 ljudi pred zgradom Vlade, a koji bi trazili necije glave na tacni.

Ali, kod nas - niko ni glasa...
Kod nas, ocito, nema ni pismenih, a ni (samo)svjesnih gradjana...
Nikoga, ocito, ne zanima sto imamo nekakve 3 famozne firme za gas, u kojima se plate, regresi, topli obroci i naknade za prevoz isplacuju sasvim uredno, a istovremeno sve kukaju kako posluju s gubitkom... Zivo bi me zanimalo, kao ekonomistu, cuti direktore BH Gasa, Sarajevogasa i Toplana Sarajevo po kojoj i kakvoj ekonomskoj racunici i principima uspijevaju sve ovo uredno isplacivati, a poslovati s gubitkom....

Ali, da malo pogledamo i kako je to i zasto Federalna vlada donijela ovu odluku...
Prvo, zasto je ovu odluku donijela Federalna vlada, kada se plin koristi samo u KS...? Zar ovo nije trebala odluciti Vlada KS? Nije, naravno, jer je pitanje gasa na federalnom nivou.
A posto tamo vlada SDA, a u KS nisu oni, ovo je sad vise nego ocito podmetanje Vladi KS, cime se nezadovoljstvo gradjana zeli usmjeriti upravo na Vladu KS, i tako ih prikazati nesposobnima, lopovima, itd..
Vec vidjen "nacin rada" SDA kada negdje izgube vlast.

Ali, kako god, na kraju cemo opet ceh platiti mi, obicni gradjani.

Pitanje glasi - da li ce ovaj super glupi narod ikada doci pameti, izaci na ulice u broju od par desetina ili stotina hiljada, i jednom za sva vremena razrijesiti duznosti sve jebene Bosnjake, Srbe i Hrvate i pripadajuce stranke....?
Ili ce se opet samo klapiti usima i reci - jbg, ne moze im se nista... ( i te kako moze).
Nece izaci na ulice jer kriticna masa ode i otisla je vani a ostali su samo uhljebi u drzavnim firmama koji parazitiraju na racun ovih jadnih penzionera, nezaposlenih, studenata i rijetkih koji su oatali a namjeravaju ici vani.
I ja sam jedan od onih koji rade u drzavnoj tj kantonalnoj zdravstvenoj ustanovi ali ginem rintajuci za 3 radnika za trocifrenu platu a ocevidac sam cestih uhljebljavanja podobnih sa kupljenim privatnim fakultetskim diplomama koji lijencare i vise na fb 8 radnih sati
Dozer

#75 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%

Post by Dozer »

I tu dolazimo u zacarani krug...
Ti to sve vidis, ali nikada neces uraditi nista da to i prokazes na bilo koji nacin. I to je sasvim logicno i normalno, jer cuvas svoj posao.

I ovako je svugdje, u svakoj mogucnoj budzetskoj ustanovi ili instituciji - uhljebi sjede ili landraju po cijeli dan, jer naprosto NE POSTOJI toliko posla za sve te silne ljude koji su na raznoranim budzetima, dok manjina normalnih tegli za sve njih.
I ti normalni moraju cuvati ta radna mjesta jer nemaju drugog izbora, a neposobni i nepismeni uhljebi se izdrkavaju i po njima i po svemu ostalom jer znaju da ce ih nekakav sefic, preko kojeg su i dosli tu gdje jesu, pokriti kada zatreba. Kao i oni njega, uostalom...

I zato i imamo toliko zaposlenih na budzetima,a minimalno 40% njih zapravo nemaju nikakav konkretan posao ni poziciju. Pa cak ni fizicko radno mjesto. Oni su naprosto kupljena glasacka baza, i to je to.
Post Reply