Posudjivanje novca

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

iceman ze

#51 Re: Posudjivanje novca

Post by iceman ze »

Ja posudio na rate i vec kasni vec 2gu ratu ne znam da li da pisem pismenu opomenu ili sms...:)
Edin H.

#52 Re: Posudjivanje novca

Post by Edin H. »

nKrkan wrote:I ja sam jednom ispao budala sam bi sebe šamarao

Prvo sam liku dao cenera kao zaboravio novčanik, i hajd znam desi se vratio je sutra. Par dana poslije tog kao u krizi pita koliko možeš posudit, a meni bilo bruka dat manje od 50 :lol: na budžetu je ima tri moje plate , reko morel lolo pomoć 50 kaže može. I vrati mi to za 15ak dana.
Ma nije prošlo 5 dana kako treba ,kae treba mi opet pomoć , složi neku priču za nešto mu treba 210 KM i hajd ja mu i dadnem ,kontam opet desi se ,plus stabilan je vratit će. Međutua ,nikad ga. To se zove tanak led, al mlad sam ja tek neke životne lekcije upijam.
Da li bi mi mogao posuditi cenera? :oops:

Da zapocnemo proces
Seyfo

#53 Re: Posudjivanje novca

Post by Seyfo »

Posudim (ljudima u problemu) i odmah halalim, tako da me baš iznenadi ako vrate. Čak i naglasim "vrati kad mogneš". U sebi odmah pomislim "ako ne vrati, nek se po dobrom vrati nekad mojoj djeci".
Ja to smatram kao kad pomognem nekom nepoznatom za liječenje.
I uvijek se smatram sretnim i presretnim da sam ja taj koji pomaže, čitaj posuđuje, nego onaj koji traži pomoć.
Ci-Nick

#54 Re: Posudjivanje novca

Post by Ci-Nick »

Seyfo wrote:Posudim (ljudima u problemu) i odmah halalim, tako da me baš iznenadi ako vrate. Čak i naglasim "vrati kad mogneš". U sebi odmah pomislim "ako ne vrati, nek se po dobrom vrati nekad mojoj djeci".
Ja to smatram kao kad pomognem nekom nepoznatom za liječenje.
I uvijek se smatram sretnim i presretnim da sam ja taj koji pomaže, čitaj posuđuje, nego onaj koji traži pomoć.
Da, kaže se,.."Dabogda ja uvijek dijelio !"
Vsvp

#55 Re: Posudjivanje novca

Post by Vsvp »

S4mpion wrote:Niko ne spomenu one što vraćaju redovno, ali i redovno posuđuju, svaki mjesec im zatreba-najgora sorta.

I kad raspoređuješ platu odmah otpišeš taj iznos koji na duže vrijeme samo cirkuliše između tebe i dužnika, jer si post'o njegova kasa. :mrgreen:
I kod svakog vraćanja se naravno popiju 3,4 pića koja uvijek ja platim . :D
konjislav

#56 Re: Posudjivanje novca

Post by konjislav »

Ja sam prije posudjivao bas velike svote novca. Sveukupno nekih 10-15k. Na svu srecu, vratili su mi sve. I ja sam jednom posudio oko 2.5k i vratio za oko 4 mjeseca.
Realno kada vidim sta ima i sta se radi, radije vise ne bih nikome posudio. Ovaj prijatelj kojem sam posudio oko 2.5k prije 2 godine, mi prije par mjeseci opet trazio neke pare, rekoh ne bih ti ja to, de ti skontaj nesto drugo.

Sto neko rece, samo najblizoj rodbini, znaci brat, sestra, otac, majka i to je to. I to neko evenutalno nece, i to u potpunosti razumijem.
xoklix

#57 Re: Posudjivanje novca

Post by xoklix »

Izgubio prijatelja tako.
Imao 18-19 god, prodam mu mobitel za 250 KM , ja ga godinu i pol prije platio 800 KM, mislim da je HTC Desire HD bio. Znači, dao ga ispod svake moguće cijene.
On mi dao stoju i po i kad bude plata još stoja. Prošla dva-tri mjeseca traži mi 30 KM i naravno kad bude plata vraća , ja budala dam.
Kroz nekoliko dana pijemo kafu i vidim ja novi mobitel kod njega. Pitam ga gdje mu HTC kaže poklonio djevojci.
Pitam ga samo za samo 30 KM da mi vrati jer sam dug za mobitel halalio , kaže kad bude plata. E nećeš više.
Nismo se ni čuli poslije toga, oženio se ni na svadbu me nije zvao,a ispili 500 kafa u mahalskom kafiću.
I te kafe većinom ja plaćao, PESa u sokerhani također.
Išli i na more u Budvu tri dana o mom trošku.
Ma kurava me ne bi toliko izmuzla :lol:
iceman ze

#58 Re: Posudjivanje novca

Post by iceman ze »

Evo znam i ja dobrih primjera gdje je prijtelj za prijatelja digao kredit da rjesi stambeno pitanje jer tada su samo davali kredite ko radi u organima uprave...i tako se nadju na kafi da mu ratu kredita i popiju kafu na racun ovog sto je rjesio stam.pitanje.
Puf

#59 Re: Posudjivanje novca

Post by Puf »

iceman ze wrote:Evo znam i ja dobrih primjera gdje je prijtelj za prijatelja digao kredit da rjesi stambeno pitanje jer tada su samo davali kredite ko radi u organima uprave...i tako se nadju na kafi da mu ratu kredita i popiju kafu na racun ovog sto je rjesio stam.pitanje.
Ne kazu bezveze da je tanka granica izmedju hrabrog i budale.
TRANCE

#60 Re: Posudjivanje novca

Post by TRANCE »

Hajde posuditi stoju, ali dići kredit od 100 milja za nekog, to može samo teška budala :-)
iceman ze

#61 Re: Posudjivanje novca

Post by iceman ze »

Tada je bio kvadrat 350-400 km.... ;-)
Anabella_

#62 Re: Posudjivanje novca

Post by Anabella_ »

Posudila bih majci, i bratu eventualno, ali znam da oni nikad ne bi ni trazili.

Rodica me par puta zavukla, dok sam i sama bila student.

treći put kad se to desilo (tad sam počela radit) majka mi rekla da ne budem konj, i da pristojno trazim novce nazad i tako je i bilo.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#63 Re: Posudjivanje novca

Post by izvrsni direktor »

Nemam pojma vise koliko imam novca u posudbama. Sve daj direktore, haj direktore na tivram ti, a kako cu reci da nemam, sramota.
Edin H.

#64 Re: Posudjivanje novca

Post by Edin H. »

Kad je šenluk nek i hala gori :D
iceman ze

#65 Re: Posudjivanje novca

Post by iceman ze »

Pa na profakturu Djole...ne oblacim se zbog sebe nego radi preduzetje..:)
mO k3

#66 Re: Posudjivanje novca

Post by mO k3 »

konjislav wrote:Ja sam prije posudjivao bas velike svote novca. Sveukupno nekih 10-15k. Na svu srecu, vratili su mi sve. I ja sam jednom posudio oko 2.5k i vratio za oko 4 mjeseca.
Realno kada vidim sta ima i sta se radi, radije vise ne bih nikome posudio. Ovaj prijatelj kojem sam posudio oko 2.5k prije 2 godine, mi prije par mjeseci opet trazio neke pare, rekoh ne bih ti ja to, de ti skontaj nesto drugo.

Sto neko rece, samo najblizoj rodbini, znaci brat, sestra, otac, majka i to je to. I to neko evenutalno nece, i to u potpunosti razumijem.
posudi onoliko koliko mozes halaliti
iceman ze

#67 Re: Posudjivanje novca

Post by iceman ze »

Bolje dionice kupiti kada naplatim potrazivanja...barem dobijem dividendu, a ne cir na zelucu..:)
Post Reply