Posudjivanje novca
Moderator: anex
- iceman ze
#1 Posudjivanje novca
Da li se posudjuje novac vise? Ja licno sve sa bankom zavrsim, ali uvijek imam prijatelja kojima "zaskripi" , a nemaju ni bankovni portfolio jer su minus minusa...
- problemnatravunu
- spreca
#3 Re: Posudjivanje novca
Vise ne posudjujem ni prijateljima ni rodbini ....vec godinama nikome ne pada na pamet da vraca...suma nije mala
- animals
#4 Re: Posudjivanje novca
Ja ne posudjujem..
ja poklonim..
ja poklonim..
- spreca
#5 Re: Posudjivanje novca
I ja sam poklanjao po nekoliko hiljada maraka....i dok sam poklanjao bio sam dobar.....ima i 5 godina da me se niko i ne sjeti a ranije su bar za praznike posalju SMS i pozdrave...a sad shipakanimals wrote:Ja ne posudjujem..
ja poklonim..
- mousstapha
#6 Re: Posudjivanje novca
Uf zajebana tema. Nekada to prodje sasvim normalno ljudi vrate bez ikakvih trzavica, a nekada slusas nekakva opravdanja za koja znas da su lazna i kazes jebes ga, nauci lekciju i furaj dalje.
-
Puf
#7 Re: Posudjivanje novca
Davno sam naucen na ovo : "Ne posudjuj ono sto ne mozes halaliti".
I danas dan se drzim ove i ne sikiram se.
- spreca
#8 Re: Posudjivanje novca
Puf wrote:Davno sam naucen na ovo : "Ne posudjuj ono sto ne mozes halaliti".
ali kasno Marko na Kosovo stize...ode Kosovo
-
corei3
#9 Re: Posudjivanje novca
Posudivao u 3 navrata ali ljudima za koje znam da ce vratiti. Još im govorio da ne žure sa vraćanjem, al jok, to navalilo da vrati pa makar. 
- spreca
#10 Re: Posudjivanje novca
Pazi se fora ...obicno traze manju sumu i vracaju prije dogovora....ali kad dobiju vecu sumu onda te vise i ne poznaju i odmah mjenjaju SIM karticucorei3 wrote:Posudivao u 3 navrata ali ljudima za koje znam da ce vratiti. Još im govorio da ne žure sa vraćanjem, al jok, to navalilo da vrati pa makar.
- HAVANA
#11 Re: Posudjivanje novca
Ako hoces da se posvadjas s nekim i prekines odnose,posudi mu para.
Vrlo rijetko,ako dam u neku ruku vec sam ih halalio.Tu izuzimam par ljudi u poslovnim stvarima kojim i ja posudim, a i oni meni kad zapne.Ima brate banka,i ja odem u banku pa uzmem.Necu ja placat kamatu da bi nekom posudjivao.
- spreca
#12 Re: Posudjivanje novca
Ako hoces da izgubis prijatelja posudi mu paraHAVANA wrote:Ako hoces da se posvadjas s nekim i prekines odnose,posudi mu para.Vrlo rijetko,ako dam u neku ruku vec sam ih halalio.Tu izuzimam par ljudi u poslovnim stvarima kojim i ja posudim, a i oni meni kad zapne.Ima brate banka,i ja odem u banku pa uzmem.Necu ja placat kamatu da bi nekom posudjivao.
-
gidra
#13 Re: Posudjivanje novca
Samo u kafani kad se presabiremo oko cehova, ujutro se trijezni raskusuramo onda 
-
Matris
#14 Re: Posudjivanje novca
Posudim jednom, do hiljadu maraka. Ako ne vrati, za jeftin novac otkrio karakter tog "prijatelja".
I ako vrati vise ne posudjujem. Nema se. To je bilo jednom, eto desi se moze biti bilo kome. Ali drugi put planiraj svoj zivot malo bolje.
I ako vrati vise ne posudjujem. Nema se. To je bilo jednom, eto desi se moze biti bilo kome. Ali drugi put planiraj svoj zivot malo bolje.
- JThomas
#15 Re: Posudjivanje novca
koliko možeš i hoćeš pokloniti toliko i posudi. ako ne možeš pokloniti nemoj ni posuđivati. nisi banka. ako moraš ganjati da se pare vrate, izgubićeš prijatelja, a vrlo moguće da pare nećeš dobiti nazad. banka ima sve da ganja pa sto puta ni ona ne dobije nazad.
kamata nije samo cijena vremena dok čekaš na povrat novca, nego je i cijena rizika da ga nikako nećeš dobiti nazad...
kamata nije samo cijena vremena dok čekaš na povrat novca, nego je i cijena rizika da ga nikako nećeš dobiti nazad...
- iceman ze
#16 Re: Posudjivanje novca
Mislim da je zivot na visokoj nozi najveci problem(stanovi,kuca,vikendica,auto,ljubavnica) sto bi rekli u onom domacem filnu" a to kosta"....
Nekako ljudi zive iznad svojih mogucnosti, pa brate moras se nekih prohtjeva odreci, ne vidim svrhu tolikih minusa....
Nekako ljudi zive iznad svojih mogucnosti, pa brate moras se nekih prohtjeva odreci, ne vidim svrhu tolikih minusa....
- JThomas
#17 Re: Posudjivanje novca
ako datoj osobi x ne bi poklonio sumu y, nemoj ni posuđivati. nisi banka. pravi zajam ima cijenu. a jaranski - daj jaranski koliko možeš pokloniti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#18 Re: Posudjivanje novca
posudjujem redovno, vracaju relativno redovno
nisu nikakve velike cifre, koliko mogu halaliti
kad sam bila bez posla, i ja sam bila u situaciji da mi trebaju pare, a ne mozes uzeti od banke... tako da i ja sad pomognem ako mogu
nisu nikakve velike cifre, koliko mogu halaliti
kad sam bila bez posla, i ja sam bila u situaciji da mi trebaju pare, a ne mozes uzeti od banke... tako da i ja sad pomognem ako mogu
-
Nadzorna_ploca
#19 Re: Posudjivanje novca
Nije ti prijatelj taj koji ne vrati. Tako da to gubljenje nazovi prijatelja ne pije vode..prije ce biti da je to neki hostafler koji te iskoristio.
- Maraschino
#20 Re: Posudjivanje novca
Nikakvih problema sa time nemam. Sada sam u situaciji da ja drugome posudjujem i uvijek sve odvagam(kome, kako ce vracati, sta ako ne vrati...). Dam kome treba ali je to suma koju mogu halaliti a ako je ta suma da izgubim prijatelja, onda opet halalim.
Desavalo se da posudim da mi polako vraca i kada vidim da je osoba uredna, dio i otpisem.
Ma hebo pare kud kvare ljude kud ih ne mozes ponijeti.
Desavalo se da posudim da mi polako vraca i kada vidim da je osoba uredna, dio i otpisem.
Ma hebo pare kud kvare ljude kud ih ne mozes ponijeti.
-
pestalozzi
#21 Re: Posudjivanje novca
davno se bio sebi zakleo da nema vise posudjivanja nikom. nedavno posudih prijatelju kojeg znam jos iz djetinjstva. zaskripalo mu nesto na poslu, mora racune platit, doprinose za platu... nisam mu mogo reci ne.
sad cekam da vidim da li ce ispostovat termine. ili ce pokazat pravi karakter
. bilo kako bilo nikad ne reci nikad.
sad cekam da vidim da li ce ispostovat termine. ili ce pokazat pravi karakter
- iceman ze
#22 Re: Posudjivanje novca
I meni su uredno vratili najkrace par sedmica najduze 2 .g. ovaj postratni period.
Jedan rodjak je posudio 100 dm ratne 94 da zbrise u Swe i lola se javio i poslao 100 putem rodbine nakon 15.g. to je vec scifi zanr( a rekao da vraca naredne hevte..
).
Jedan rodjak je posudio 100 dm ratne 94 da zbrise u Swe i lola se javio i poslao 100 putem rodbine nakon 15.g. to je vec scifi zanr( a rekao da vraca naredne hevte..
Last edited by iceman ze on 08/03/2019 15:36, edited 1 time in total.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#23 Re: Posudjivanje novca
Posudjujem, ali uz zalog, dakle ti meni meni nesto (zlato, srebro elektronika u protuvrijednosti makar priblizno), a i to samo ljudima za koje znam da bi vratili, turobna su vremena, razumijem ljude, ali onom ko nije provjeren i nema mi sta dati u zalog tesko da bih posudio.
-
focko
#24 Re: Posudjivanje novca
ne. naucio sam da treba samo kukati i onda ti i ne traže.
danas su kraktoročni krediti vrlo povoljni ... ako nema uslove da mu banka da kredit od par hiljada KM .. nemoj ni kod mene ziv bio.
danas su kraktoročni krediti vrlo povoljni ... ako nema uslove da mu banka da kredit od par hiljada KM .. nemoj ni kod mene ziv bio.
- Libyano
#25 Re: Posudjivanje novca
Kod mene svakakvih iskustava.
Jedno je upecatljivo, posudio momku 2010.g. za aviokartu iz Libije, sa namjerom da halalim, znajuci u kakvoj je situaciji. Javlja se prije pola godine da vrati... Suze mi je natjerao na oci.
Nisam htio uzeti, rekao sam ih potrosi na porodicu...
Jedno je upecatljivo, posudio momku 2010.g. za aviokartu iz Libije, sa namjerom da halalim, znajuci u kakvoj je situaciji. Javlja se prije pola godine da vrati... Suze mi je natjerao na oci.
Nisam htio uzeti, rekao sam ih potrosi na porodicu...