novalic wrote:pizze..hmm.. da ti kazem da u kuci kod svekra i svekrve imamo krusno/pizznu pec...
ali posto svako nema krusnu pec, pa ni ja u stanu.. ako si vec uganjao tijesto kako treba, ne trega ga razvijati debelo, nego nako... napravi u jednu posudu ovu smjesu.. maslinovo ulje, jedan zdrobljeni bijeli luk, sol i origan.. i kuharskim kistom pomazi tijesto i pa onda na to dodas
smejesu od oguljenog paradajza, sol, ja to rukom momacki izgnjijecim.. dodam malo maslinovog, ljutu papricicu, bosiljak pa onda po tijestu...
ostale dodatke dodajem kada je pizza pecena u pola, jer volim da je povrce jos hrskavo, sunka ne prepecena..
ne pretjerujem sa mozzarelom, a druge sireve i ne upotrebljavam, jer stavljati bilo koji sir na pizzu ti je isto kao tudjim **cem u svatove ici...
eto, posto volis tikvice, njih ispeces na rostilju, pa poreda po svjeze pecenoj pizzi...
ili focaccia...
bijela pizza, samo tijesto, pa po tome maslinovo ulje, malo posoljeno i origan.. i uz to kavijar od patlidzana..
ili pire od.... andjelija, pomagaj, pois chiches !?!?! nije grah, nego ono okruglo, suho povrce, jako brasnasto.. kod nas je toga malo bilo.. ali ja obozavam....
Eh, to vec otprilike znam, tijesto napravim, razvucem ga da je na sredini providno, ako je deblje od milimetar i frtalj - ne valja...
Kuharski kist nemam, al namazacu ja to trulexom...
Maslinovo volim, pa ga dodajem i u tijesto i na pizzu.
Od povrca, gljive, paprika ako je ima, paradajz isto moze, ljuta paprika, tikvice, masline, kapari... Tikvice prethodno ne proprzim jer ih narezem strasno tanko, ko cips, pa se ispeku...Uostalom, mrsko mi je prljati jos i tavu za pizzu...
Pored mozzarele volim na kraju dodati malo parmezana, da zamirise, samo onako, izmedju dva prsta. Jednom sam pokusao i s travnickim sirom, u nedostatku sastojaka, i nije uopste lose, samo ga treba staviti malo i dobro usitniti....