nineac wrote:Conjuror za tvoju informaciju ja organski nepodnosim golfa, a silom prilika sam ga vozio. Druga stvar ja uopće nemislim da su Audi &Co najbolja auta. To što imaju bolje performanse od američkih je rezultat većeg ulaganja, bolje tehnologije itd.
Po čemu ti to misliš da su američka auta bolja? De mi samo navedi jednu činjenicu?
Kakve su ti to gluposti koji dolazi sa širim točkovima i slično. Jel to treba da znači da ako auto ima šire točkove da je bolje?
Drugo ja nisam doživio kulturni šok, i vrlo dobro znam razliku između evropskih cesta i američkih jer sam imao priliku voziti i u njemačkoj, Švicarskoj,italiji,francuskoj,španiji, danskoj, pa eto i u americi.
A što su komfornija? Eto taj LHS koji sam ja voziopo udobnosti se nemože nositi sa Renaultom Vel Satisom, a veći je. Džaba, jaro auto je izmišljeno s ove strane atlantika!
Bem ga nineac ti opet po svom. Sto ono neko rece "Dzaba je roniti kad se guzica vidi."
Siri tockovi znace bolji grip (drzanje na cesti pa i ubrzanje), i uglavnom komfornija voznja.
Nikad ja nisam rekao da su Americka auta bolja. Ja sam rekao da su generalno (u prosjeku) jaca od Evropskih. Ima i te kakve razlike u te dvije rijeci. Ali jesam rekao da su Japanska (Hondina i Toyotina) auta bolja i od Evropskih i od Americkih u svim klasama i sad to opet tvrdim.
I nemoj zaboraviti da je vecina od ovih 300000 Bosanaca u USA vozila Evropska auta po Evropskim putevima pa samo oko 5% vozi Evropske marke. Pitaj se sto.
I da zakljucim temu sa moje strane za Springerovim "final thought":
Apsolutna je ludost i idiotizam tvrditi da su Evropska auta tehnicki naprednija od onih koja se prodaju na Americkom trzistu. Ako imalo znas kako trzisna ekonomija radi nikad ne bi rekao tako nesto. Sve auto kompanije se bore da proizvedu bolje i tehnicki naprednije auto od konkurenata za sto manje para. I to ti je princip koji vazi za sve drzave svijeta. Osim toga, jedno obicno danasnje auto je napravljeno od dijelova pravljenim u desetinama razlicitih drzava pa se nemoze reci da je bilo koje auto prozvedeno u samo jednoj drzavi.
Medjutim razlike na autima postoje da bi se zadovoljile specificnosti svakog trzista. Najvidljivija je razlika izmedju zapremine (snage) motora u Evropi i USA. Posto je gorivo u Evropi vise od tri puta skuplje od goriva u USA, Evropski motori su generalno manji i slabiji od Americkih. Zbog istog razloga su dizel motori cesti u Evropi dok ih u Americi gotovo i nema. Druge su razlike bazirane uglavnom na kolicini izduvnih gasova, sigurnosni zakoni itd.
Bez obzira na te razlike, nemoze se reci da jedno auto tehnicki bolje od drugog jer su sve tehnologije prisutne na svim trzistima.
Ako ti mislis drugacije, reci ti meni jednu tehnologiju koja se moze naci u Evropskim autima a da se nemoze naci na Americkim i zasto?