US - EU razlika

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

whow wrote:Conjuror nazalolost moram da konstatujem da bi ti sa tvojim neznanjem i nadobudnoshcu upropastio i najbolji argumenat. Ti stvarno neznas nista o Autima i sto vise pricas tvoje neznanje se sve vise potvrduje. Sta tu seres da Bosanci kupuju Europska Auta . Prvo znas da je vecina bosanaca dosla u ameriku bez banke tako da je prvi auto obicno Ford Tempo ili Chevrolet Cavalier. Dok se skupi para za novog Golfa protece puno Mississippi-a. A i sam znas da za te pare kupis Americko auto najmanje srednje klase u poredenju sa Golfom koji je kompakt klasa. Europska auta u americi i svuda drugdje su pojam statusa . Je vjerujem da je tabi tata kupio auto i rekao ti da je to auto najbolje , jer ocigledno neznas nista o autima.

TO KRALJU

istina istina hahahahaha
4 auta kroz koja je dosta naseg naroda proso:

FORD TEMPO
CHEVY CAVALIER
DODGE NEON
GOLF II (neki sto su ga mogli naci za nekih 2-400 $)
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Conjuror za tvoju informaciju ja organski nepodnosim golfa, a silom prilika sam ga vozio. Druga stvar ja uopće nemislim da su Audi &Co najbolja auta. To što imaju bolje performanse od američkih je rezultat većeg ulaganja, bolje tehnologije itd.
Po čemu ti to misliš da su američka auta bolja? De mi samo navedi jednu činjenicu?
Kakve su ti to gluposti koji dolazi sa širim točkovima i slično. Jel to treba da znači da ako auto ima šire točkove da je bolje?
Drugo ja nisam doživio kulturni šok, i vrlo dobro znam razliku između evropskih cesta i američkih jer sam imao priliku voziti i u njemačkoj, Švicarskoj,italiji,francuskoj,španiji, danskoj, pa eto i u americi.
A što su komfornija? Eto taj LHS koji sam ja voziopo udobnosti se nemože nositi sa Renaultom Vel Satisom, a veći je. Džaba, jaro auto je izmišljeno s ove strane atlantika!
Bem ga nineac ti opet po svom. Sto ono neko rece "Dzaba je roniti kad se guzica vidi." :D

Siri tockovi znace bolji grip (drzanje na cesti pa i ubrzanje), i uglavnom komfornija voznja.

Nikad ja nisam rekao da su Americka auta bolja. Ja sam rekao da su generalno (u prosjeku) jaca od Evropskih. Ima i te kakve razlike u te dvije rijeci. Ali jesam rekao da su Japanska (Hondina i Toyotina) auta bolja i od Evropskih i od Americkih u svim klasama i sad to opet tvrdim.

I nemoj zaboraviti da je vecina od ovih 300000 Bosanaca u USA vozila Evropska auta po Evropskim putevima pa samo oko 5% vozi Evropske marke. Pitaj se sto.

I da zakljucim temu sa moje strane za Springerovim "final thought":
Apsolutna je ludost i idiotizam tvrditi da su Evropska auta tehnicki naprednija od onih koja se prodaju na Americkom trzistu. Ako imalo znas kako trzisna ekonomija radi nikad ne bi rekao tako nesto. Sve auto kompanije se bore da proizvedu bolje i tehnicki naprednije auto od konkurenata za sto manje para. I to ti je princip koji vazi za sve drzave svijeta. Osim toga, jedno obicno danasnje auto je napravljeno od dijelova pravljenim u desetinama razlicitih drzava pa se nemoze reci da je bilo koje auto prozvedeno u samo jednoj drzavi.
Medjutim razlike na autima postoje da bi se zadovoljile specificnosti svakog trzista. Najvidljivija je razlika izmedju zapremine (snage) motora u Evropi i USA. Posto je gorivo u Evropi vise od tri puta skuplje od goriva u USA, Evropski motori su generalno manji i slabiji od Americkih. Zbog istog razloga su dizel motori cesti u Evropi dok ih u Americi gotovo i nema. Druge su razlike bazirane uglavnom na kolicini izduvnih gasova, sigurnosni zakoni itd.
Bez obzira na te razlike, nemoze se reci da jedno auto tehnicki bolje od drugog jer su sve tehnologije prisutne na svim trzistima.
Ako ti mislis drugacije, reci ti meni jednu tehnologiju koja se moze naci u Evropskim autima a da se nemoze naci na Americkim i zasto?
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ja mogu sa 100% sigurnoscu reci da kineska auta su 100% kineska
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ma ja samo kazem: *ebes auto koje nema HEMI u sebi
:D :D :D :D :D
nineac

Post by nineac »

Nema sta Conjuror je stavrno bukvalista. Eto veći točkovi znače bolji grip?
Evo jedno pitanje, koje gume imaju bolji grip: 195/65 R15 ili 205/55 R16?
Eto, odgovori mi molim te!
Hiljade inžinjera rade na autima, i kontaju koje gume odgovaraju najbolje za to auto, i ti dođeš sa konstatacijom da veće gume imaju bolji grip. Ma nemoj!
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Nema sta Conjuror je stavrno bukvalista. Eto veći točkovi znače bolji grip?
Evo jedno pitanje, koje gume imaju bolji grip: 195/65 R15 ili 205/55 R16?
Eto, odgovori mi molim te!
Jok. Otvori novi topic ako te to zanima a uostalom vec sam jednom rekao da vam vise necu besplatno davati lekcije o automobilizmu. :D
Nego, odgovori ti meni na ono pitanje gore u vezi tehnologije, to je tema ovog topica. Jos jednom, koja se to tehnologija koristi na Evropskim autima a da je nema na autima u USA?
nineac

Post by nineac »

Nisam te prepoznao da si toliki automobilistički zanalc! Mislim da si zaslužio da radiš negdje kao inžinjer, na projektovanju auta. Pošto su tvoje "lekcije" strašno edukativne.
De ba mali ne budali!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

conjuror haj majke ti prestavi to svoje znanje i sebe pa da znamo sta to gubimo.

za sada si za mene napuhano dijete koje je procitalo koju slikovnicu o autima.
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Nisam te prepoznao da si toliki automobilistički zanalc! Mislim da si zaslužio da radiš negdje kao inžinjer, na projektovanju auta. Pošto su tvoje "lekcije" strašno edukativne.
De ba mali ne budali!
The_Flyer_2002 wrote:conjuror haj majke ti prestavi to svoje znanje i sebe pa da znamo sta to gubimo.

za sada si za mene napuhano dijete koje je procitalo koju slikovnicu o autima.
Hehe A znanje vas dvojice upravo odgovara vasim zadnjim postovima. Je li se vi to tako uvijek radite kad ostanete bez teksta?
Prvo The_Flyer zapocne temu o US-EU razlikama na auta pa se onda nineac kao slucajno slozi sa njim pa onda obojica tvdite da su auta u EU tehnicki naprednija, brza, jaca i bolja od onih u USA.
Posto ste zapoceli tu temu sa argumentima iz crtanih filmova, pitam vas po 3-4 put:
Koja se to tehnologija primjenjuje na autima u Evropi a da se nemoze naci na autima u USA?
Qler

Post by Qler »

manuelni mjenjac :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

A haj ti meni reci ko izmisli prvi tu tehnologiju :D

Lako se tudjim perjem kititi :D

Mercedes kad je imao servo, centralnu i ABS u seriji ameri su tutu u rikverc vozali :D:D:D
Mercedes 190 iz 83 godine ima sva 4 diska serijski! Servo, centralnu, vozacevo sjediste podesivo po visini, hladjenje/gijanje podesivo za vozaca/suvozaca posebno, pokazivac pritiska ulja u motoru, lampice za SVE, od vode u kantici za brisace, do istrosenosti diskova.
Ja sam imao 190E 88 god. i danas se cudim nekim sitnicama koje je imala a koje neka danasnja auta nemaju!
nineac

Post by nineac »

Conjuror šta pod tim smatraš? Da npr. evropska auta imaju ESP a američka nemaju? Nije tačno, i američka imaju, samo je stvar što evropski bolje funkcioniše. Znači, ako je neki evropski proizvođač izmislio neku stavrčicu ili japanski, normalno ej da će se za vrlo kratko vrijeme naći u svim autima na svijetu ako ej toliko korisno.
Pitanje ovdje je koliko je to kvalitetno urađeno na Buicku, na Lexusu ili na BMW-u.
Ja tebi govorim o kvaliteti, tj. Možda je tebi bolji Buick u kojem kao serijska oprema dolaze tablete za ublažavanje efekata morske bolesti :lol:
Ti pričaš o američkim autima a nisi uporedio niti jedno sa evropskim. Pričaš o širim gumama. Pa zar je bitno jel koliko široka guma ide na neko auto ako ona taj posao obavlja kako treba. Da je to tako onda bi sve gume bile 20 cola.
E de ti meni navedi američko auto koje ima 7-brzinski automatski mjenjač? ili DSG mjenjač, Multitronic mjenjač? Eto to je njihov nacionalni sport, voziti auto sa automatskim mjenjačem? Znači trebali bi raditi bolje nego evropski. E koliko su kvalitetni svi fordovi modeli od 2001 dolaze sa francuskim mjenjačima jer su imali previše kvarova.
Amerikanci jednostavno neće tako komleksna auta, a time ona zaostaju za evropskim.
Tu nema priče.
Conjuror

Post by Conjuror »

Nineac ti ili si slijep ili stupid. Zilion puta sam rekao da Japnska auta siju Evropska i Americka u svemu. Postavio sam ti one grafove na drugom forumu i dokazao da ja, Nijemci, Ameri, Britanci i drugi mislimo da su Japanska auta najbolja u svemu. I sad se ti i flyer nasli pametni da kazete da su svi glupi ali vi niste. Kad ti kazes da ESP ili sta god drugo bolje radi od nekog drugog, onda to i dokazi nekim relevantnim linkom a pisanjem nekakvog maloumnika sa bloggera inace je sve rekla-kazala.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

mala informacija za par osoba sa ovog foruma:
vecina elektronskih dijelova u automobilima bez obzira na marku se uvozi iz vecinom iste firme. Bio to americki, albanski ili njemacki automobil, vecina el. dijelova se uvozi iz firmi kao BOSCH, SIEMENS itd, tako da je kvalitet tih dijelova isti
nineac

Post by nineac »

Conjuror opet uzimaš JD Power. E sad bi ja trebao njima vjerovati. I znači ako imam 80.000 km kupiti Hyndai Santa Fe sa 2.7 ltr motorom i full opremom a ne Alfu 156 GTA zato što oni tako kažeu.
Ma momak ti nisi normalan!
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Conjuror opet uzimaš JD Power. E sad bi ja trebao njima vjerovati. I znači ako imam 80.000 km kupiti Hyndai Santa Fe sa 2.7 ltr motorom i full opremom a ne Alfu 156 GTA zato što oni tako kažeu.
Ma momak ti nisi normalan!
Ne kaze to nego JD Power nego oni koji su kupovali ta auta a njih je na desetine hiljada. Ljudi su ti lijepo rekli ad je Hyndai pouzdaniji od Alfe i neznam sta je tvoj problem onda.
Plus, ja uzimam za izvor informacija JD Power kao jednu od najuglednijih svjetskih kuca za istrazivanje a ti i Flyer pisanje nakakvog glupana na blogger.ba. I ko sad nije normalan?
nineac

Post by nineac »

Ja i sad ja zato trebam kupiti Hyndaia. Mislim nemoj me pogrešno shvatiti, to je super auto, ali eto ti vozaj Hyndaia a ja ću alfu. Ja eto imam Alfu u kući i nisma primjetio da nije pouzdana. Nikad me nije nigdje ostavila. Ali eto pošto oni u JD power-u kažu da to nije tako, onda ću aj više njima vjerovati nego sebi :lol:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ode ova tema u qurac.

nije vrijedna vise moje pozornosti.

conjuror nisi pobjedio. americka auta su sranje pogotovo ona jeftinija od 20,000$ i to ce ti svak reci. neka auta cak iznad 20,000$ su sranje ali su se poboljsala u zadnjih nekoliko godina. toyota i honda se trude da u segmentu gdje amerikanci nevaljaju budu najbolji.

hyundai/kia do prije goinu ili dvije su bile pravo sranje. sada se ko falan mjenjaju. nesto bi trebali postici sada kad zamjenu ove sadasnje modele sa nekih 8 modela. kad ih vidim onda cu mozda promjeniti misljenje.

o alfi bas i neznam puno ali mogu ti reci da su sigurno dobre. do sada nisam procito losih testova ili grupnih postova koji su ocrnili alfu. alfa sama priznaje da imaju nekih problema ali to je vecinom sa dilerima i jos nekim sitnicama. zato su doveli novog tipa da to im popravi da bi onda mogli opet uvoziti alfe u US.

vw na US trzistu ne zasluzuje slavu koju dobija. da nema svojeglavih evropljana koje fata nostalgija -- neznam sam zakljuci.
golf i jetta kostaju ko auta za klasu vise tj u pasatovoj klasi. to sto imaju najvise elektronike znaci samo da ce se cesce kvariti i da nece biti toliko zadovoljnih musterija. pogledaj malo reviews na edmunds, msn autos itd.

sto se tice razlike izmedju US i EU modela nje ima. ovjes, motor, instrument tabla :) , omjeri u brzinama ( u nekih auta) razlika u materijalu unutrasnjosti, sicevima ( u US su siri radi OGROMNIH zadnjica), i jos nekih sitnica za koje mi mozda nikada necemo saznati zato sto su tajne. (u ovome slucaju sam paranoican).

conjuror ovu nisi pobjedio niti si me uvjerio u bilo sta a mislim da si ninejca uvjerio jos manje.

ja predlazem da se ova tema zakljuca jer se vrti u krug.
Conjuror

Post by Conjuror »

Dobro si rekao, i treba da se zakljuca. Samo drugi put nemoj zapocinjati temu ako nemozes da je podupires. Nineac, blogger.ba i slicni nisu relevantni izvori informacija. Nadji bolje.
nineac

Post by nineac »

Conjuror ja ti govorim iz iskustva, a ne da za mene razmišlja neko iz JD Powera pa i sa Bloggera.
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Conjuror ja ti govorim iz iskustva, a ne da za mene razmišlja neko iz JD Powera pa i sa Bloggera.
U tome i jest problem. Ti si isti kao tipican Bosanski mehanicar, ono sto jednom naucis nikad ne mijenjas. Isti si kao jedan moj rodjak koji je mehanicar u BH preko 30 godina i kad je od oca naucio zanat ovaj mu rekao da je Mercedes i Svabo zakon (sto je i bio u to vrijeme) i tako vjeruje i danas. Zato mu je radnja i danas puna Golfovih karburatora, lezajeva, glava i svega ostalog. Mercedes jeste nekad bio zakon i danas je super auto ali njega, BMW i ostale (pa i Americke marke) Japanci tuku u svemu. Stvari su se jednostavno promijenile. Japanci su sada na samom vrhu po istrazivanju i uvodjenju novih tehnologija u auta. Pa Hondina hala za testove je najveca, najskuplja i najmodernija na svijetu i budi siguran da nije napravljena za nista. Sjecam se onih iskusnih Bosanskih mehanicara kad su vidjeli Japanske motore po prvi put nisu znali sta je sta, sve krcato elektronikom a danas jos i vise.
whow

Post by whow »

Conjuror wrote:
nineac wrote:Conjuror ja ti govorim iz iskustva, a ne da za mene razmišlja neko iz JD Powera pa i sa Bloggera.
U tome i jest problem. Ti si isti kao tipican Bosanski mehanicar, ono sto jednom naucis nikad ne mijenjas. Isti si kao jedan moj rodjak koji je mehanicar u BH preko 30 godina i kad je od oca naucio zanat ovaj mu rekao da je Mercedes i Svabo zakon (sto je i bio u to vrijeme) i tako vjeruje i danas. Zato mu je radnja i danas puna Golfovih karburatora, lezajeva, glava i svega ostalog. Mercedes jeste nekad bio zakon i danas je super auto ali njega, BMW i ostale (pa i Americke marke) Japanci tuku u svemu. Stvari su se jednostavno promijenile. Japanci su sada na samom vrhu po istrazivanju i uvodjenju novih tehnologija u auta. Pa Hondina hala za testove je najveca, najskuplja i najmodernija na svijetu i budi siguran da nije napravljena za nista. Sjecam se onih iskusnih Bosanskih mehanicara kad su vidjeli Japanske motore po prvi put nisu znali sta je sta, sve krcato elektronikom a danas jos i vise.
E vidis ovo je pristojan argument, svida mi se ova za Bosanske majstore, mada mislim da je zakljucak beside the point posto je tema
US- Europa . Tesko je usporedivati Auta razlicitih kategoriija , cijena i u razlicitim , geografsko klimatskim sredinama a pri tom ostati objektivan . Treba uzeti istu kategoriju , istu cijenu , istu drzavu , isti nacin voznje pa onda napraviti komparaciju.
Recimo uzmete auto iz compact klase , do $25 000 USA i testirajte ga paralelno u USA i Europi i Aziji . Uzmimo najvece proizvodace sa sva tri continenta : GM, VW i Toyota pa da vidimo . Ja predlazem VW GTI sa 197 KS za Euro predstavnika . Evo ti predlozi ostale pa cemo pricati.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ja predlazem C klasu, hondu civic, toyotu camry..... :-D

ali ko bi trebo raditi te testove. najbolje bi bilo dovesti po jedan auto u eu i u US tako da se moze vidit jasna razlika.
ali ko bi to sve platio??? :shock: :shock: :shock: :roll: :roll: :roll:
nineac

Post by nineac »

Conjuror opet izvrćeš ono što sam rekao. Ako me pratiš onda si skontao da sam promjenio i provozao u životu dosta auta, a pošto mejsečno prelazim i po 5.000 km sasvim sam kompetentan da pričam o tomer. japancima svaka čast, ali amerikancima daleko kuća od moje. Inače, svaka čast Hondi, ali za mene su BMW i Alfa zakon!
whow

Post by whow »

The_Flyer2002 wrote:ja predlazem C klasu, hondu civic, toyotu camry..... :-D

ali ko bi trebo raditi te testove. najbolje bi bilo dovesti po jedan auto u eu i u US tako da se moze vidit jasna razlika.
cojuror i ninec bi platili pola pola ili sto bi rakao' Amerikanac fifty fifty a ti i ja bi vozali ova auta :D
Eto ti posalji e-mail ispred ovoga foruma u GM , Toyotu i VW i napisi da imamo poslovni prijedlog . Mi cemo im kasnije ustupiti nase traceve analize i rezultate za naucna istrazivanja. :shock:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

whow wrote:
The_Flyer2002 wrote:ja predlazem C klasu, hondu civic, toyotu camry..... :-D

cojuror i ninec bi platili pola pola ili sto bi rakao' Amerikanac fifty fifty a ti i ja bi vozali ova auta :D
Eto ti posalji e-mail ispred ovoga foruma u GM , Toyotu i VW i napisi da imamo poslovni prijedlog . Mi cemo im kasnije ustupiti nase traceve analize i rezultate za naucna istrazivanja. :shock:
kolega u potpunosti se slazem. moze
:-) :-) :-) :-) :-)

samo neznam kako da pocem taj email

mozda
dir sir or madam
aj em interestd in trajing van of jor kars as komparasing test bitvin jurop end U ES. vat du u saj. vil u giv as kars or ve hav to stil dem?? ......
Locked