Bakšiš

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Billy The Pljuc

#51 Re: Bakšiš

Post by Billy The Pljuc »

muha_sa wrote:uvijek ostavljam--kad je cijena 1,99 ja s poslom zaokružim na dvije
Rasipnice!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
she+

#52 Re: Bakšiš

Post by she+ »

dostavljačima pizze il šta već od hrane znate naručiti?
tetama u buregdžinici? i kad uzmete "za ponijet" il samo kad i jedete tu?
onim tetama u rasadniku na Otoki?
kaširkama kad zamolite da upakuju nešto kao poklon?
u zelenarama/na pijaci?
pekari?
insomnia78

#53 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Placa ljude ispodprosjecno i onda ocekuje jos da im ti kojeg jos zakolje sa cijenama nadopunjujes platu
Preksinoc otisli na veceru whisky u oko moze stati 7€ :lol:
Popijes dva, tri :lol: jos te zakolje na hrani i ostalim i de mi kaze jos i radnika plati
kica

#54 Re: Bakšiš

Post by kica »

Uvijek ostavljam konobaru, dostavljacu hrane.

Minmalno 1 KM

Kada je veci racun, onda 2-3-4 KM
HAVANA

#55 Re: Bakšiš

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Placa ljude ispodprosjecno i onda ocekuje jos da im ti kojeg jos zakolje sa cijenama nadopunjujes platu
Popijes dva, tri :lol: jos te zakolje na hrani i ostalim i de mi kaze jos i radnika plati
Da pijes do sabaha moras kredit uzet :shock: Jeftinije se drogirat. :lol:
Edin H.

#56 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:uvijek ostavljam--kad je cijena 1,99 ja s poslom zaokružim na dvije
Nije Beg cicija :izet:
moonca

#57 Re: Bakšiš

Post by moonca »

Nisi u pravu.

Ako ti je mala porcija , nije konobar kriv niti gazda- On tako nudi, na tebi je da odlucis.
insomnia78

#58 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

moonca wrote:
Nisi u pravu.

Ako ti je mala porcija , nije konobar kriv niti gazda- On tako nudi, na tebi je da odlucis.
A jesam ja kriv sto on radniku daje mrvice?
moonca

#59 Re: Bakšiš

Post by moonca »

insomnia78 wrote:
moonca wrote:
Nisi u pravu.

A jesam ja kriv sto on radniku daje mrvice?
Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat... :-)
Last edited by moonca on 22/12/2018 13:07, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#60 Re: Bakšiš

Post by _BataZiv_0809 »

Izmiricemo dugovanja to je stvar časti. Ostavicemo i baksis, to je stvar kucnog vaspitanja 8)
nepass1

#61 Re: Bakšiš

Post by nepass1 »

duminjo wrote:Kao bivsi konobar mogu Reci da skoro nema pravila ako si ljubazan da ćeš dobiti bakšiš. Nekada prije možda ali u zadnje vrijeme slabo. Nekako je zadnjih godina sve manje i manje para i ljudi jednostavno nemaju. Onaj ko ima, ko moze i ko je Naviko taj i ostavlja. A oko nekoga možeš letati pola smjene i Dobices na kraju karinu :mrgreen: i naravno kad nekad taj isti dodje slijedeci put, necu mu letiti, neka saceka Malo. Bitniji mi je onaj koji dolazi skoro svaki dan i koji da bakšiš.. Takvom se uvijek nadje i mjesto i poprica sa njim i nasali i taj nece nikad dobit ni hladnu ni bezveze kafu.. A nekad će je popit i na moj racun. Ne zbog para, nego eto onako..

Što Se stranaca tice, svabama sam se uvijek obradovo. Kolko god ih zakines, jos tolko sami dodaju :lol:

I da.. U prvim smjenama se uvijek dobivalo najvise bakšiša od penzionera. Znao sam Često puta kolegama davati stolove gdje sjednu neke "ribe" a sebi uzimati penzionere, pogotovo babe :mrgreen: Kazes gospodji da danas ima dobru frizuru, markica je sigurna :lol:

U sustini.. Trebalo bi se Bar nekad ostaviti. Jebiga, ja ostavljam skoro uvijek i svakome, jer znam da se obraduju. I ti konobari, kao što sam i ja bio, ne gledaju tu Marku samo kao Marku. To je na neki nacin i znak da si odradio poso kako treba i da je neko zadovoljan tvojom uslugom.

Bio je to jedan dobar period života al se ne može cijeli život konobarisati. Jebiga. Ja Sam taj poso volio i volim ga još. Planiro sam i otvoriti vlastiti Objekat ali nekako rastu ko gljive poslije kise i malo sam ohladio. A et, nikad se ne zna. Možda nekad i bude neki manji pub od kojeg ne bi ocekivo zaradu. Neka bude samo na pozitivnoj nuli i neka se zove sarajevo-X :lol: i glavna konobarica da bude muha_sa.

Joj bila je nekad davno jedna tema. Lik otvaro kafanu i pito na forumu zä naziv kafane. Mjesecima se razglabalo o nazivu. Jel ikad kafana otvorena, bog zna :mrgreen:
skupo sve, nema prostora za baksisa. ja ponekad dam konobaru, ako je racun 9,5 dam 10 i to je to. jedino u pivnici mi je cejf ostaviti vise baksisa. sjedes negdje npr metropolis, kafa 2,5km kolac 5,5km. kakav baksis tri dana rondam zeni sto me natjera da sjedem. neki dan u onaj kahveci, americka kafa 4km i da mu ostavim baksis, nek mu gazda da.
moonca

#62 Re: Bakšiš

Post by moonca »

ooo--- koje razmisljanje.... :roll:
nepass1

#63 Re: Bakšiš

Post by nepass1 »

she+ wrote:dostavljačima pizze il šta već od hrane znate naručiti?
tetama u buregdžinici? i kad uzmete "za ponijet" il samo kad i jedete tu?
onim tetama u rasadniku na Otoki?
kaširkama kad zamolite da upakuju nešto kao poklon?
u zelenarama/na pijaci?
pekari?
nikad, bas nikad
HAVANA

#64 Re: Bakšiš

Post by HAVANA »

E cuj americka kafa.To ko naka pljacka,dobra,sta li? :lol:
nepass1

#65 Re: Bakšiš

Post by nepass1 »

ma jbg ja to volim, i kuci napravim tri dece da mogu bar 3-4 zapaliti
insomnia78

#66 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Sta je americka kafa. Ja samo znsm za irsku. S viskijem. :lol:
nepass1

#67 Re: Bakšiš

Post by nepass1 »

ma splacina sto se kroz filter provuce, realno.
ja je pijem zbog cigara, previse mi da popijem 3 espresa :D
insomnia78

#68 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Doduse ja kafu popijem jednom u tri godine
Edin H.

#69 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

Sve je to pitanje percepcije.

Treba uvijek nositi gutu u dzepu, znaci novac nikada, ali nikada ne nositi u novcaniku :oops:

Vazno je da kada placas i izvadis top da se konobar, dostavljac, taksista... prepadne :izet: kada vidi bunt novcanica, tako da onda nece obracati paznju na cifru koliko basksisa ostavljas ili ne. ;-)
MarlboroGold

#70 Re: Bakšiš

Post by MarlboroGold »

moonca wrote: Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat... :-)
Amerikanci često zahtijevaju bakšiš... to je pak skroz druga priča.
Jednom sam popio kafu na aerodromu u Čikagu... platio koliko je na računu, uzela konobarica hemijsku, dopisala velikim crvenim slovima još 15% i ljutito nas pogledala... reko mi smo turisti i ne znamo da trebamo, pa smo ipak dali.
insomnia78

#71 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Onda dodjes sljedeci put pa joj ogadis zivot za tih 15%
Kaka je ovo kafa, mlijeko, sto je toplo/hladno, kolko mlijecne masti...
moonca

#72 Re: Bakšiš

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:
moonca wrote: Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat... :-)
Jednom sam popio kafu na aerodromu u Čikagu... platio koliko je na računu, uzela konobarica hemijsku, dopisala velikim crvenim slovima još 15% i ljutito nas pogledala... reko mi smo turisti i ne znamo da trebamo, pa smo ipak dali.
To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima

Kada putujes u drugu drzavu -citas koji su obicaji... :-)
MarlboroGold

#73 Re: Bakšiš

Post by MarlboroGold »

moonca wrote: To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima

Znao sam za tip, ali u momentu nisam razmišljao... međutim nisam znao da baš toliko zahtijevaju. To bi ipak i dalje trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, a ne da ti hoće oči iskopati ako si smetnuo s uma ili recimo ne želiš iz nekog razloga.
Last edited by MarlboroGold on 22/12/2018 13:35, edited 1 time in total.
Edin H.

#74 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote:
To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima

Jeste - treba na tromjesecni trening otici.

Neka se Amerikanci meni prilagodjavaju, a ne ja njima. :oops:
moonca

#75 Re: Bakšiš

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:
moonca wrote: To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima

Znao sam za tip, ali u momentu nisam razmišljao... međutim nisam znao da baš toliko zahtijevaju. To bi ipak i dalje trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, a ne da ti hoće oči iskopati ako si smetnuo s uma ili recimo ne želiš iz nekog razloga.
Jeste na dobrovoljnoj -ipak-- ali preporucuju bar 15 % za vecere , ruckove -- ako je kafa $2 -- 50 centi je ok :-)
Post Reply