Rasipnice!muha_sa wrote:uvijek ostavljam--kad je cijena 1,99 ja s poslom zaokružim na dvije
Bakšiš
- Billy The Pljuc
#51 Re: Bakšiš
-
she+
#52 Re: Bakšiš
dostavljačima pizze il šta već od hrane znate naručiti?
tetama u buregdžinici? i kad uzmete "za ponijet" il samo kad i jedete tu?
onim tetama u rasadniku na Otoki?
kaširkama kad zamolite da upakuju nešto kao poklon?
u zelenarama/na pijaci?
pekari?
u zelenarama/na pijaci?
pekari?
- insomnia78
#53 Re: Bakšiš
Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Placa ljude ispodprosjecno i onda ocekuje jos da im ti kojeg jos zakolje sa cijenama nadopunjujes platu
Preksinoc otisli na veceru whisky u oko moze stati 7€
Popijes dva, tri
jos te zakolje na hrani i ostalim i de mi kaze jos i radnika plati
Placa ljude ispodprosjecno i onda ocekuje jos da im ti kojeg jos zakolje sa cijenama nadopunjujes platu
Preksinoc otisli na veceru whisky u oko moze stati 7€
Popijes dva, tri
- kica
#54 Re: Bakšiš
Uvijek ostavljam konobaru, dostavljacu hrane.
Minmalno 1 KM
Kada je veci racun, onda 2-3-4 KM
Minmalno 1 KM
Kada je veci racun, onda 2-3-4 KM
- HAVANA
#55 Re: Bakšiš
Da pijes do sabaha moras kredit uzetinsomnia78 wrote:Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Preksinoc otisli na veceru whisky u oko moze stati 7€![]()
Popijes dva, trijos te zakolje na hrani i ostalim i de mi kaze jos i radnika plati
- Edin H.
#56 Re: Bakšiš
Nije Beg cicijamuha_sa wrote:uvijek ostavljam--kad je cijena 1,99 ja s poslom zaokružim na dvije
-
moonca
#57 Re: Bakšiš
Nisi u pravu.insomnia78 wrote:Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Popijes dva, trijos te zakolje na hrani i ostalim i de mi kaze jos i radnika plati
Ako ti je mala porcija , nije konobar kriv niti gazda- On tako nudi, na tebi je da odlucis.
- insomnia78
#58 Re: Bakšiš
A jesam ja kriv sto on radniku daje mrvice?moonca wrote:Nisi u pravu.insomnia78 wrote:Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Ako ti je mala porcija , nije konobar kriv niti gazda- On tako nudi, na tebi je da odlucis.
-
moonca
#59 Re: Bakšiš
Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat...insomnia78 wrote:A jesam ja kriv sto on radniku daje mrvice?moonca wrote:Nisi u pravu.insomnia78 wrote:Ovo sa baksisom konobarima samo puni dzepove gazdama
Last edited by moonca on 22/12/2018 13:07, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#60 Re: Bakšiš
Izmiricemo dugovanja to je stvar časti. Ostavicemo i baksis, to je stvar kucnog vaspitanja 
- nepass1
#61 Re: Bakšiš
skupo sve, nema prostora za baksisa. ja ponekad dam konobaru, ako je racun 9,5 dam 10 i to je to. jedino u pivnici mi je cejf ostaviti vise baksisa. sjedes negdje npr metropolis, kafa 2,5km kolac 5,5km. kakav baksis tri dana rondam zeni sto me natjera da sjedem. neki dan u onaj kahveci, americka kafa 4km i da mu ostavim baksis, nek mu gazda da.duminjo wrote:Kao bivsi konobar mogu Reci da skoro nema pravila ako si ljubazan da ćeš dobiti bakšiš. Nekada prije možda ali u zadnje vrijeme slabo. Nekako je zadnjih godina sve manje i manje para i ljudi jednostavno nemaju. Onaj ko ima, ko moze i ko je Naviko taj i ostavlja. A oko nekoga možeš letati pola smjene i Dobices na kraju karinui naravno kad nekad taj isti dodje slijedeci put, necu mu letiti, neka saceka Malo. Bitniji mi je onaj koji dolazi skoro svaki dan i koji da bakšiš.. Takvom se uvijek nadje i mjesto i poprica sa njim i nasali i taj nece nikad dobit ni hladnu ni bezveze kafu.. A nekad će je popit i na moj racun. Ne zbog para, nego eto onako..
Što Se stranaca tice, svabama sam se uvijek obradovo. Kolko god ih zakines, jos tolko sami dodaju
I da.. U prvim smjenama se uvijek dobivalo najvise bakšiša od penzionera. Znao sam Često puta kolegama davati stolove gdje sjednu neke "ribe" a sebi uzimati penzionere, pogotovo babeKazes gospodji da danas ima dobru frizuru, markica je sigurna
U sustini.. Trebalo bi se Bar nekad ostaviti. Jebiga, ja ostavljam skoro uvijek i svakome, jer znam da se obraduju. I ti konobari, kao što sam i ja bio, ne gledaju tu Marku samo kao Marku. To je na neki nacin i znak da si odradio poso kako treba i da je neko zadovoljan tvojom uslugom.
Bio je to jedan dobar period života al se ne može cijeli život konobarisati. Jebiga. Ja Sam taj poso volio i volim ga još. Planiro sam i otvoriti vlastiti Objekat ali nekako rastu ko gljive poslije kise i malo sam ohladio. A et, nikad se ne zna. Možda nekad i bude neki manji pub od kojeg ne bi ocekivo zaradu. Neka bude samo na pozitivnoj nuli i neka se zove sarajevo-Xi glavna konobarica da bude muha_sa.
Joj bila je nekad davno jedna tema. Lik otvaro kafanu i pito na forumu zä naziv kafane. Mjesecima se razglabalo o nazivu. Jel ikad kafana otvorena, bog zna
- nepass1
#63 Re: Bakšiš
nikad, bas nikadshe+ wrote:dostavljačima pizze il šta već od hrane znate naručiti?
u zelenarama/na pijaci?
pekari?
- HAVANA
#64 Re: Bakšiš
E cuj americka kafa.To ko naka pljacka,dobra,sta li? 
- nepass1
#65 Re: Bakšiš
ma jbg ja to volim, i kuci napravim tri dece da mogu bar 3-4 zapaliti
- insomnia78
#66 Re: Bakšiš
Sta je americka kafa. Ja samo znsm za irsku. S viskijem. 
- nepass1
#67 Re: Bakšiš
ma splacina sto se kroz filter provuce, realno.
ja je pijem zbog cigara, previse mi da popijem 3 espresa
ja je pijem zbog cigara, previse mi da popijem 3 espresa
- insomnia78
#68 Re: Bakšiš
Doduse ja kafu popijem jednom u tri godine
- Edin H.
#69 Re: Bakšiš
Sve je to pitanje percepcije.
Treba uvijek nositi gutu u dzepu, znaci novac nikada, ali nikada ne nositi u novcaniku
Vazno je da kada placas i izvadis top da se konobar, dostavljac, taksista... prepadne
kada vidi bunt novcanica, tako da onda nece obracati paznju na cifru koliko basksisa ostavljas ili ne. 
Treba uvijek nositi gutu u dzepu, znaci novac nikada, ali nikada ne nositi u novcaniku
Vazno je da kada placas i izvadis top da se konobar, dostavljac, taksista... prepadne
- MarlboroGold
#70 Re: Bakšiš
Amerikanci često zahtijevaju bakšiš... to je pak skroz druga priča.moonca wrote: Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat...
Jednom sam popio kafu na aerodromu u Čikagu... platio koliko je na računu, uzela konobarica hemijsku, dopisala velikim crvenim slovima još 15% i ljutito nas pogledala... reko mi smo turisti i ne znamo da trebamo, pa smo ipak dali.
- insomnia78
#71 Re: Bakšiš
Onda dodjes sljedeci put pa joj ogadis zivot za tih 15%
Kaka je ovo kafa, mlijeko, sto je toplo/hladno, kolko mlijecne masti...
Kaka je ovo kafa, mlijeko, sto je toplo/hladno, kolko mlijecne masti...
-
moonca
#72 Re: Bakšiš
To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovimaMarlboroGold wrote:Amerikanci često zahtijevaju bakšiš... to je pak skroz druga priča.moonca wrote: Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat...
Jednom sam popio kafu na aerodromu u Čikagu... platio koliko je na računu, uzela konobarica hemijsku, dopisala velikim crvenim slovima još 15% i ljutito nas pogledala... reko mi smo turisti i ne znamo da trebamo, pa smo ipak dali.
Kada putujes u drugu drzavu -citas koji su obicaji...
- MarlboroGold
#73 Re: Bakšiš
Znao sam za tip, ali u momentu nisam razmišljao... međutim nisam znao da baš toliko zahtijevaju. To bi ipak i dalje trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, a ne da ti hoće oči iskopati ako si smetnuo s uma ili recimo ne želiš iz nekog razloga.moonca wrote: To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima
Last edited by MarlboroGold on 22/12/2018 13:35, edited 1 time in total.
- Edin H.
#74 Re: Bakšiš
Jeste - treba na tromjesecni trening otici.moonca wrote:To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovimaMarlboroGold wrote:Amerikanci često zahtijevaju bakšiš... to je pak skroz druga priča.moonca wrote: Ne znam kako je u tvojoj drzavi - ali kod mene je tako -i narod nece da mijenja obicaj- hoce da baksisom ucjenjuje konobara--- ako nije plata kod konobara, tada je 15 % -20% je normalno baksisirat...
Neka se Amerikanci meni prilagodjavaju, a ne ja njima.
-
moonca
#75 Re: Bakšiš
Jeste na dobrovoljnoj -ipak-- ali preporucuju bar 15 % za vecere , ruckove -- ako je kafa $2 -- 50 centi je okMarlboroGold wrote:Znao sam za tip, ali u momentu nisam razmišljao... međutim nisam znao da baš toliko zahtijevaju. To bi ipak i dalje trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, a ne da ti hoće oči iskopati ako si smetnuo s uma ili recimo ne želiš iz nekog razloga.moonca wrote: To nije trebala uraditi,ako ne pise na vidljivom mjestu da je baksis uracunat a nije -jer to nije pravilo u coffee shopovima