Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

free_too

#51 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by free_too »

madner wrote: Haj sto imas glupu argumentaciju, ali ako meni repliciras koji covjeku kaze da mu advokat nece pomoci onda to obicno znaci da se ne slazes sa tom pozicijom. Dakle sada si doveo sebe do toga da se zapravo slazes sa mojim stavom, samo iz nekog razloga si imao zelju da mi repliciras.

Savjet za Njemacku je potpuno nebitan za ovaj problem. Jedino sto treba paziti jeste da ako se nastavi baviti time u Njemackoj ima veci problem.

Upravo si se slozio da poznajem, samo imas problem sa logickim zakljucivanjem.

Jesi li ti politicar po struci, posto puno pricas a vazda u prazno i nepovezano. Vec po koji put ti ukazujem da lazes i petljas, a ti samo ignoras. Evo ponovo , posto jedno izvalis tipa da sam savjetovao covjeku adovkata, kad te prozovem da citiras gdje sam to uradio, ti mjenjas plocu i ignore.

Pitao sam fino covjeka je li stigao do prinudne naplate, ako jeste to znaci da je prespavao sve pravne lijekove koji su mu bili dostupni. Mozda jos preostaje da pokrene upravni spor ako rok nije istekao. A ako do sad nije kontaktirao advokata onda ili nema novca da plati ni to ili nije toliki iznos da se vrijedi borit. Isplatnije mu bude platit par stoja reketa nego advokata ako cemo biti realni. E to se naziva logicki zakljucak, a ne sto ti prodajes pod svojom "logikom".
madner

#52 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by madner »

Stvarno imas probleme sa elementarnom logikom. Jos jednom, ako spominjes druge forumase u diskusiji koju zastupaju tacku A, obicno se smatra da zastupas neku negaciju te tacke. No ti si dosao sada do toga da se potpuno slazes sa mnom da je advokat bacanje para, ali iz nekog razloga si imao zelju da me spominjes.

Malo infatilno, poprilicno glupo ali drago mi je da ne dajes barem covjeku los savjet.
biglebovski

#53 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by biglebovski »

Ko te brale jebe što ti se ne isplati raditi. Nađi profitabilniju nišu. Porez moraš platiti. Ko i gdje priznaje ebay ili paypal račun kao nešto na ćemu bi se zasnivali troškovi koji trebaju biti priznati kao rashodi, pogotovo na robu koja nije ni ocarinjena? Sagi o frilenserima nikad kraja. Svi budale, otvaraju firme, obrte, samo oni prave pare bez da izlaze iz kreveta i sad svi krivi, i kmečanje. Ljudi u poreznim upravama ne donose zakone, zakone usvajaju delegati koje birate svake četiri godine i ti delegati sjede u skupštinama, parlamentima. Njima se obratite, pišite mejlove, zovite na telefone, dosađujte. Nije građanska obaveza samo da glasaš, nego i da pratiš šta i kako radi taj za koga si glasao. Nije sudija kriv što je kazna dvije godine, takvu je propisao zakon, on samo provodi zakon. Parlamenti, skupštine, to je adresa, dakle, zakonodavna tijela, ne zovu se đaba tako.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#54 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by un1ted »

biglebovski wrote:Ko te brale jebe što ti se ne isplati raditi. Nađi profitabilniju nišu. Porez moraš platiti.
Nije tačno.
un1ted wrote:Kod njih u glavi samo odzvanja "Plati porez".

Zaista mi je žao što moždane vijuge upotrebljavaju u pogrešnim situacijama.

Evo, http://ba.n1info.com/Binary/109/Duznici ... r-2018.pdf

Ne vidim da se digla opšte nezadovoljstvo ili kampanje da se ovo ne dozvoli, da se svi dužnici adekvatno kazne i da im se naplati porez. I tako iz godine u godinu.
biglebovski

#55 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by biglebovski »

@un1ted Ovo su baje prave, dužni za PDV. Treba doći na taj nivo.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#56 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by Domaci izdajnik »

biglebovski

#57 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by biglebovski »

@lajavi Sve je to nama naša borba i samo nek ne puca spika dala. Ja čisto sumnjam da je Špirićev partner išao i svađao se po poreznoj upravi. U svakom slučaju, neka momak nađe advokata, tuži, neka isprinta te spiskove dužnika i ovaj članak iz fokusa, i pred sudiju. Pa ako upadne, pred drugog sudiju, pa pred trečeg, pa pravac Strazbur, sa spiskovima.
l33t

#58 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by l33t »

Sretno drug, jebu i ne vade, u svakom segmentu i tako ce i biti dok se ne ponovi ozbiljnija 2014ta godina i masovni protesti al gdje bi se zapalile i kuce i zgrade vlada a da ne pukne rat " gradjanski "...
par trollova na ovoj temi i na drugoj o porezu na freelancere...
sreca pa mi je ovaj madner na foe vec dugo dugo
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#59 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by un1ted »

biglebovski wrote:@un1ted Ovo su baje prave, dužni za PDV. Treba doći na taj nivo.
Koliko me pamcenje sluzi i to je porez :)

U ovoj drzavi sve puca po "malima" dok veći, pa dobro, oni su veći i za njih važe druga pravila.

Nejasno mi je samo kako se ovako reaguje ka običnom čovjeku, dok višemilionske neplatiše prolaze bez problema.

Je li to naša način izražavanja negodovanja, pa ako ne možemo na velike, hajmo na "male".

Porez treba platiti, ali brate treba stvoriti uslove da se ti porezi naplate, realno :) :bih:
foton

#60 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by foton »

S jedne strane podupirem poduzetnicki duh i poprilicno mi nestvarno djeluje kad se freelanceri zestoko oporezuju, narocito oni koji unose kapital u BiH, dok mnoge ocite malverzacije prolaze... "Uvoznici" preko ebaya i slicnog fakticki KOSTAJU ovo drustvo. Oni prodaju stvari jer su konkurentni, a konkurentni su zato sto najcesce ne placaju carine i poreze i onda su jeftiniji od normalnih obrta. I ja bih radije kupovao jeftinije, ali se moraju postovati neka pravila i porez mora placati. Zato ako nije profitabilno, nadji drugu nisu! Nije "fer" raditi za nista, ali nije fer ni biti konkurencija legalnom poduzetnistvu. Kako god okrenes milion biznis ideja... nigdje te dok ne smislis nesto sto ti daje prednost u odnosu na ostale - ili ideja ili kapital ili metoda/proces/informacija... Ali mi nema opravdanja da se udaraju "mali" poduzetnici koji bi inace bili nezaposleni, dok velike profitabline firme ne doprinose... Mada za te "male" postoje razne kategorije koje su oslobodjene placanja poreza, tako da su nam zakoni dosta liberalni po tom pitanju.
masinerija

#61 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by masinerija »

Vidim vas puno razumnih na ovome tredu pa mi stvarno drago.

Malo mi je zao da ima par osoba koje misle da je u potpunosti okey da ako koncept posla ne pase poreznoj nije vrijedan raditi.
Znam mnogo osoba koje rade na isti koncept i nemaju problema u inostranstvu s placanjem bas tog poreza.

S mog realnog gledista izvod sa racunara s imenom "facebook ads payment" i "google ads payment" kao i screenshot bas tog placanja sa tih platformi bi trebao biti i vise nego dovoljan kao dokaz za obijanje poreza.

Ili u najmanju ruku da ima limit do koliko se novca moze raditi zaraditi tax free kao u njemackoj recino sidejob.
Naveo bih jos primjera kako druge to zemlje rade, ali to vec svi znamo haha.

S moje perspektive mojih 10KM bolje dodje drzavi nego 1000 od onog sto radi u drzavnoj ustanovi (bez kritiziranja stvarno, ne vrijedjam nikoga, i ja bi radio u drzavnoj ustanovi haha) . Nije mi jasno i nece mi biti jasno. Ali izdrzat cu jos koliko moram dok ne odem haha
DaffyDuck

#62 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by DaffyDuck »

un1ted wrote:
biglebovski wrote:@un1ted Ovo su baje prave, dužni za PDV. Treba doći na taj nivo.
Koliko me pamcenje sluzi i to je porez :)

U ovoj drzavi sve puca po "malima" dok veći, pa dobro, oni su veći i za njih važe druga pravila.

Nejasno mi je samo kako se ovako reaguje ka običnom čovjeku, dok višemilionske neplatiše prolaze bez problema.

Je li to naša način izražavanja negodovanja, pa ako ne možemo na velike, hajmo na "male".

Porez treba platiti, ali brate treba stvoriti uslove da se ti porezi naplate, realno :) :bih:
Kako ko, kako ko..

Pa Brajkovic (TIBRA) je prvo ostao duzan drzavi par (mescini) desetina miliona na jednoj firmi i nikad nista.
Nedavno je ona Tea-T iz sto se bave preprodajom auta, ostala duzna drzavi milionski iznos za carine i PDV i zatvorili firmu, na istom mjestu otvorili drugu sa skoro istim nazivom. Ko misli da svako moze tako, grdno se vara.
biglebovski

#63 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by biglebovski »

Na žalost tako je, mali su donji, obični ljudi uglavnom najebu. Generalna situacija u državi, po meni, je rezultat nedostatka demokratskog kapaciteta naroda kao posljedica naše istorije, otomana, aneksije, diktature, sa komunističkim jednoumljem i verbalnim deliktom na kraju. Niko nije smio da pisne. Na zapadu se ovakve situacije rješavaju tzv. strategic litigation, sudskim postupkom sa širim utjecajem na zajednicu, sa javnim pritiskom na zastupnike koji bi morali donijeti pravedan zakon za ovu kategoriju ljudi. Vjerujem da bi i kod nas to uspjelo kad bi se osnovalo udruženje frilensera, pa advokati, pa tužba, pa pritisak, rasprave i tako. Ali to neko mora gurati i izgurati, i platiti. I tako to ide. Meni se ćini da ovdje večina očekuje od ljudi iz porezne da sastave prijedlog izmjena zakona do nedelje, u ponedeljak da se zakon usvoji a u utorak da bude objavljen u službenim novinama.
U poslu sam, doo je u pitanju, nastao iz proizvodnog obrta. Otvorili smo bili proizvodni obrt kad smo mogli uvoziti direktno repromaterijal koji nije moguće nabaviti u BiH, a od kojeg proizvodimo. Nakon jedne godine rada, UIO donosi zabranu obrtima da vrše uvoz, vjerovatno iz razloga što su svakakve vrste obrta počeli uvoziti uglavnom trgovačku robu. Morali smo zatvoriti obrt i otvoriti proizvodni doo sa uvoz-izvoz registracijom, što je tada koštalo skuplje. Svake godine nam porezna ne prizna hejbet troškova koje ulažemo na fejsbuk marketing na primjer, al šta ćeš, opet nas izađe jeftinije direktno nego da angažujemo marketing agenciju. Opet, i tu je agenciju neko otvorio, uložio pare, plaća doprinose, plate, poreze i očekuje klijente poput mene, a ja ga zaobilazim. Poslovanje nije nigdje jednostavno, borba je, kod nas je bio divlji zapad. Šta da radiš, ti vamo sve plaćaš, komunalne, šume, vode, izdaješ račune, pdv, odeš na Arizonu i gledaš one kineze kaže ako hočeš fakturu biće puno skuplje, nit fakture nit računa, i takvih masa, te fejsbuk prodaje nekakve, te pik, svega. Ali mi se čini da se polako neki red uvodi. Prelomi se i preko frilensera, i ja se nadam da će se izgurati neko pravednije riješenje, pogotovo za ljude koji izvoze zvoje znanje i donose pare u državu-maćehu.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#64 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by Pitar sa Kariba »

Da je pravedno nije, i ne treba ocekivati pravdu od porezne. Tu je svakako ko koga zajebe. U biti se slazem sa @madnerom. Ne pomazu ti ovi koji te loze da tuzis poreznu, svakako moras platiti tuzio ne tuzio. I da dobijes na sudu, nacekat ces se za povrat.
Ako trazis savjet :D , mani se "kriminalnih aktivnosti", i ne spominji uredjene drzave (SAD, Njemacka...) znas dobro kako bi tamo prosao za onu tvoju Neoviziju.
un1ted

#65 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by un1ted »

To je naš problem. Plati, suti, ne talasaj.
JThomas

#66 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by JThomas »

porez i ako osporavaš, kad ministarstvo riješi žalbu to je konačnost i izvršnost, i moraš platiti. koliko god da si u pravu. čak ima slučajeva, koliko hoćeš, i da sud u upravnom sporu kaže da si u pravu, ukine rješenje, a oni opet ponove sve isto.

ne treba ljudima davati lažnu nadu, govoriti kako nije i miješati to s empatijom. govoriti da će se to sigurno dobiti na ustavnom...a dobije se jedan od nekoliko stotina.
arte.fakt

#67 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by arte.fakt »

jedna rijec payoneer ... a ostalo nadji i skontaj sam ...
wowausername

#68 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by wowausername »

Ako vam nije mrsko, mozete li napisati troskove mjesecnog odrzavanja, itd. Vrlo vjerovatno se moze uraditi neka optimizacija troskova, tako da ne morate placati skoro 100% zaradjenih prihoda.

U vecini slucajeva imate mnogo jeftinije opcije vani (tj. ako ne koristite domace kompanije) za domene i hosting.

U nekim slucajevima, cak i besplatne opcije tipa Netlify.com ili GitHub Pages ako ne radite sa dynamic sajtovima, ili ako napravite static verziju sajta (Simply Static za WordPress, ili nesto slicno).
foton

#69 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by foton »

Pitar sa Kariba wrote:Da je pravedno nije, i ne treba ocekivati pravdu od porezne. Tu je svakako ko koga zajebe. U biti se slazem sa @madnerom. Ne pomazu ti ovi koji te loze da tuzis poreznu, svakako moras platiti tuzio ne tuzio. I da dobijes na sudu, nacekat ces se za povrat.
Ako trazis savjet :D , mani se "kriminalnih aktivnosti", i ne spominji uredjene drzave (SAD, Njemacka...) znas dobro kako bi tamo prosao za onu tvoju Neoviziju.
Ne razumijem sta nije pravedno. On nudi da plati porez na dobit od preprodaje robe koju plati 900KM a plasira za 1000KM, znaci na 100KM "pristaje" platiti 10%. Pa sam uvoz i postarina kostaju vise od tog poreza, a rezultat je da firma koja se legalno bavi tim poslom gubi trziste. Ima i kod nas vrlo liberalan zakon da se moze bez carina uvoziti odredjena kolicina robe, da se zarade do odredjene sume ne oporezuju itd. Nista znacajno drugacije nego u Njemackoj. Eh sad pojavilo se milion ebay uvoznika i sad normalan covjek mora placati dodatno postarinu (prije je bilo besplatno, od sredine godine upravo zbog mega uvoznika se placa dodatno). Sto je vise zloupotreba, zakoni ce biti strozi. To mi nije fer. Ovdje mi lebowski najrealnije zvuci, i cini se da nije uhlebowski.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#70 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by Pitar sa Kariba »

Citas li ti sebe? :mrgreen:
Ako mislis da mozes uvesti robu za preprodaju legalno a da si oslobodjen poreza, grijesis.
Nemam ja nista licno protiv masinerije, dapace valjao nam je svima, a i ja sam njemu klikao koliko sam mogao.
Zao mi je da trosi 16 sati dnevno a da onda padne ovako. A nije mu prvi put. Onda makar skontaj sta unosno pa da se isplati.
madner

#71 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by madner »

Nije mi jasno kako nema racunicu za obrt.
foton

#72 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by foton »

Pitar sa Kariba wrote:Citas li ti sebe? :mrgreen:
Ako mislis da mozes uvesti robu za preprodaju legalno a da si oslobodjen poreza, grijesis.
Nemam ja nista licno protiv masinerije, dapace valjao nam je svima, a i ja sam njemu klikao koliko sam mogao.
Zao mi je da trosi 16 sati dnevno a da onda padne ovako. A nije mu prvi put. Onda makar skontaj sta unosno pa da se isplati.
Slazem se s tobom u vecini posta, mozda sam se pogresno izrazio. Ne mislim za preprodaju nego za vlastite potrebe. Cak i kad uvozis visokotarifnu robu, mozes bez carina ali da je za vlastite potrebe tj da nisu komercijalne kolicine. Ne znam da igdje mozes uvoziti ista za preprodaju tj djelatnost, a da ne placas porez. Kod nas postoji opcija da zaradjujes (do odredjene sume) a da ne placas porez.
Nemam ni ja nista protiv masinerije, iako meni nije valjao, zbog njega i slicnih je zakon sad prema meni rigorozniji. Raditi 16 sati dnevno i da se ne isplati ne treba niko.
foton

#73 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by foton »

madner wrote:Nije mi jasno kako nema racunicu za obrt.
Mislim da su fiksni troskovi obrta otprilike ono sto sad ima kao ukupnu zaradu. Znaci mora utrostruciti promet da bi dosao do rentabilnog legalnog obrta.
masinerija

#74 Re: Mala prica o tome kako me porezna nepravda unistila

Post by masinerija »

Plan je dakle sljedeci.
Instrukcije njemackog do 10 mj sljedece godine i ausbildung godinu dana.
Nakon sto se krene raditi pravi posao otplatiti porez i nikad se vise ne vratit.
Bolje mi ribati guzu za cifru nego gledati hocel lucky strike na 5.20KM na kraju godine hahah
A bio sam jedan od onih sto mu je bilo drago da ovdje zivi.

Kasno mi je za payoneer sad nazalost, jer radim jos ovaj mjesec.
Jedino sto advokat navodno moze odraditi je da smakne kamate sa poreza ako ih napucaju.
Post Reply