Imao sam slučaj gdje mi je čovjek fanatično u kući, čisteći tepih, objašnjavao kako je on porodio ženu...Policija, Hitna, čitav cirkus. Nakon što sam ga pitao zašto, naveo je niz vjerskih razloga sipajući svu moguću "selefijsku" literaturu i citate. Na moje mišljenje o opasnosti nije uopšte obraćao pažnju, mada je ostao pristojan cijelo vrijeme. Imao je otprilike 30-32 godine. Dakle, neko ko je očito imao osnovnu higijensku i školsku naobrazbu.karanana wrote:cekaj ba dr. gog.....
ja se slazem sa tobom kad govorimo generalno o porodu. to sam odmah gore napisao.
ali ti navodis neke stvari koje covjek nije napisao nego samo nagadjas da je ovo iz vjerskih razloga, da bi je on sam poradjo...
prvo, ni ja nisam pomislio da je u pitanju vjerski razlog, mozda jeste mozda nije, ali meni je prvo na pamet palo nepovjerenje u doktore, strah od zaraza na porodilistu i slicno.... to mi je isto dovoljno da kazem da je beze razlog. za religiju vjerovatno jos bezvezniji razlog.
ali i ti zakljucujes bez nekih informacija koje covjek uopste nije dao.
Lično sam imao problem kada je trebala krv, a žena je došla u pratnji supruga, potpuno pokrivena, te je on tražio žensko, medicinsku sestru, da joj uzme krv. U tom momentu nije bilo nijedne kolegice, te se čekalo 15 minuta. Naravno da nismo ništa komentirali ali je situacija bila bizarna i besmislena, posebno meni koji sam previjao ranjene žene, muslimanke, u ratu.
Treći slučaj je bio da je isto tako došao čovjek sa suprugom u nikabu, ali je žena sasvim normalno darivala krv. Za sve postoji razumno rješenje, pa sam prvi put vidio rukav koji ide Do lakta, kao navučen odozdo, a rukav majice ispod nikaba je bio navučen do samoga lakta. Dobar rezon, ako se već hoće razmišljati prilikom poštivanja vlastitih uvjerenja. Ne zamjeram ništa osim na činjenici da se uskogrudim tumačenjem često gubi mjera i svrha propisa.
Htio bih samo postavljaču teme poželiti što i sebi- zdravo dijete i suprugu, te nafake.
Toliko od mene.