Kucni porod - registracija djeteta

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#51 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by dr.gog »

karanana wrote:cekaj ba dr. gog.....
ja se slazem sa tobom kad govorimo generalno o porodu. to sam odmah gore napisao.
ali ti navodis neke stvari koje covjek nije napisao nego samo nagadjas da je ovo iz vjerskih razloga, da bi je on sam poradjo...

prvo, ni ja nisam pomislio da je u pitanju vjerski razlog, mozda jeste mozda nije, ali meni je prvo na pamet palo nepovjerenje u doktore, strah od zaraza na porodilistu i slicno.... to mi je isto dovoljno da kazem da je beze razlog. za religiju vjerovatno jos bezvezniji razlog.
ali i ti zakljucujes bez nekih informacija koje covjek uopste nije dao.
Imao sam slučaj gdje mi je čovjek fanatično u kući, čisteći tepih, objašnjavao kako je on porodio ženu...Policija, Hitna, čitav cirkus. Nakon što sam ga pitao zašto, naveo je niz vjerskih razloga sipajući svu moguću "selefijsku" literaturu i citate. Na moje mišljenje o opasnosti nije uopšte obraćao pažnju, mada je ostao pristojan cijelo vrijeme. Imao je otprilike 30-32 godine. Dakle, neko ko je očito imao osnovnu higijensku i školsku naobrazbu.

Lično sam imao problem kada je trebala krv, a žena je došla u pratnji supruga, potpuno pokrivena, te je on tražio žensko, medicinsku sestru, da joj uzme krv. U tom momentu nije bilo nijedne kolegice, te se čekalo 15 minuta. Naravno da nismo ništa komentirali ali je situacija bila bizarna i besmislena, posebno meni koji sam previjao ranjene žene, muslimanke, u ratu.

Treći slučaj je bio da je isto tako došao čovjek sa suprugom u nikabu, ali je žena sasvim normalno darivala krv. Za sve postoji razumno rješenje, pa sam prvi put vidio rukav koji ide Do lakta, kao navučen odozdo, a rukav majice ispod nikaba je bio navučen do samoga lakta. Dobar rezon, ako se već hoće razmišljati prilikom poštivanja vlastitih uvjerenja. Ne zamjeram ništa osim na činjenici da se uskogrudim tumačenjem često gubi mjera i svrha propisa.

Htio bih samo postavljaču teme poželiti što i sebi- zdravo dijete i suprugu, te nafake.

Toliko od mene.
high_volume

#52 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by high_volume »

jahh wrote:Supruga je odlucila da ima kucni porod - ovdje ne zelim da vodim polemiku o tome (za/protiv).

Obzirom da je u usla u 9-i mjesec, zanima me da li je jos neko imao kucni porod, i ako jeste koja je procedura registracija novorodjenceta?

Supruga bi da izbjegne onaj postporodjajni pregled na GAK-u. Imamo dosta informacija, ali malo njih iz prve ruke.

Hvala,
"maočki primitivizam" :(
Thorgerson

#53 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Thorgerson »

insomnia78 wrote:Jbt led napraviste nauku od porodjaja. Zene se poradjaju evo vec par hiljada godina
Cuj napraviste nauku, a likovi se po 10 godina obrazuju da rade bas to izmedju ostalog - da porode zenu.

Pa to i jeste nauka, genije.

:-)
Thorgerson

#54 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Thorgerson »

Idemedosumom wrote:Naše stare nane su trudne išle u njivu raditi, pa kad dođe vakat, sakriju se iza grma, porode se, odnesu dite kući pa nastave raditi.

A danas je postalo moderno prenemagati se :oops:
I koliko je tako starih nana umrlo?
Koliko je samo djece rodjeno mrtvo?

To neces spomenuti.

Postalo je moderno da sto vise djece prezivi to rodjenje.

Ali prosjecnom bosnjackom balvanu to tesko ide u mozak.
male_okice

#55 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by male_okice »

imam jednu kolegicu, znamo se jos iz osnovne skole, pokrivena je, bas su i ona i muz religiozni, ali se porodila oba puta u nasoj bolnici, bez problema. isla na preglede, doktorica - zensko joj vodila trudnoce (koje su bile jako rizicne i bez odgovarajuce med pomoci pitanje je bil ijednu iznijela do termina ili bi zavrsie spontanim). a da ne govorim da joj je druga trudnoca zavrsila prijevremenim porodajem u 34 sedmici.

pa valjda je dobrobit-zivot majke i djeteta bitnije od bilo kojeg vjerskog propisa. pa majka mu stara vagina ko vagina, praviti dramu od jednog obicnog organa nikako mi nije jasno! i takvima bi zabranila razmozavanje, opasni su i po sebe i po okolinu :-)
drag_gost

#56 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by drag_gost »

Thorgerson wrote:
insomnia78 wrote:Jbt led napraviste nauku od porodjaja. Zene se poradjaju evo vec par hiljada godina
Cuj napraviste nauku, a likovi se po 10 godina obrazuju da rade bas to izmedju ostalog - da porode zenu.

Naravno da je nauka, pustite laznog francuza.
high_volume

#57 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by high_volume »

Šta piše u propisima u nas o porođaju, mjestu porođaja, načinu, itd?
franceska

#58 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by franceska »

dr.gog wrote:Kratko i jasno, bez obzira na to što si pokrenuo temu sa zahtjevom da se "ne piše za i protiv". Gospodine, ovo je forum a ne savjet po narudžbi.

Ja sam zdravstveni radnik,a imao sam dva puta priliku prisustvovati porođaju žene, u ratu, u kućnim uvjetima. Sve je prošlo dobro.

Da skratim, prošlo je dobro , jer se znalo šta i kako, i jer su bila dva profesionalca uz te žene.

Dalje, neću biti obziran pa ti kažem: Manite se tog fanatizma i ograničenosti koliko god vas neko ubjeđivao, ili to sama žena tražila.
Nije majka vlasnik života djeteta, niti ti imaš pravo da je podupireš u nerazumnosti kao otac istoga. Šta vam je?

Poznajem vjerske propise vrlo dobro, pa ću ti nakon ovih težih riječi reći ono što ti treba: Otiđi na Ginekologiju i fino ljudski dogovori postupak u skladu sa uvjerenjima koje imate (a znam detaljno o čemu se radi).

Nema elementarne logike da ti porađaš ženu u kući iz bilo kojeg razloga, ukoliko nije vrijeme katastrofe ili viša sila u pitanju(blokada komunikacija). Ginekologija ima dovoljno ženskog osoblja da udovolji vašoj potrebi za diskrecijom i mirom, samo trebate na vrijeme dogovoriti sve.

Ne pravite cirkus te prirode u 2018. godini.

Ja bih te lično tako savjetovao, a ako bih službeno došao u dodir sa vama, vjeruj mi da bih vas prijavio za teško ugrožavanje života djeteta, i tebe i ženu, i one koje bih zatekao kako glume babice, čak i Hitnu pomoć ako bi vam popustila. Osim ako ne prođeš akušersku obuku, čega se očito nisi sjetio prije čitanja uputa o očuvanju ahlaka i obraza.

Upamti, pošto radim na zdravstvenoj kariki lanca koja pokazuje smrt i život, ne igraj se sa životom žene i djeteta. Pukne li krvni sud ili se desi nešto od onih rijetkih komplikacija, ostaćeš samohrani otac. Dakle, mani se pitanja o prijavku rođenja , otiđi na GAK ili u Opću bolnicu i završi stvar za 15 minuta.

Sve najbolje.
Svaka čast doktore.
Pa ne mogu da vjerujem da čitam ovakve stvari? Pa ljudi moji šta je vama?
Vidim neki pominju i ranija porađanja u njivama :-)
Budi Bog s nama :-)
insomnia78

#59 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by insomnia78 »

Thorgerson wrote:

Kako li se porodise sve one zene prije nego ti likovi zavrsise obrazovanje
insomnia78

#60 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by insomnia78 »

Osim toga porodjaj kod kuce sve vise postaje trend svijetu. Zene navode desetine razloga i pazi cuda ni jedan nije vehabizam. Naravno uz pristanak doktora i prisustvo babice. U fr ga i osiguranje pokriva.
azurna_obala

#61 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by azurna_obala »

male_okice wrote:imam jednu kolegicu, znamo se jos iz osnovne skole, pokrivena je, bas su i ona i muz religiozni, ali se porodila oba puta u nasoj bolnici, bez problema. isla na preglede, doktorica - zensko joj vodila trudnoce (koje su bile jako rizicne i bez odgovarajuce med pomoci pitanje je bil ijednu iznijela do termina ili bi zavrsie spontanim). a da ne govorim da joj je druga trudnoca zavrsila prijevremenim porodajem u 34 sedmici.

pa valjda je dobrobit-zivot majke i djeteta bitnije od bilo kojeg vjerskog propisa. pa majka mu stara vagina ko vagina, praviti dramu od jednog obicnog organa nikako mi nije jasno! i takvima bi zabranila razmozavanje, opasni su i po sebe i po okolinu :-)

Nije samo vagina problem, problem je svaki vidljiv zglob, a nekima i nos što se vidi.
Sa mnom u bolnici su ležala pokrivene zene, regularno išle na ginekoloski pregled rukom do poroda od strane muškog doktora.
azurna_obala

#62 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by azurna_obala »

insomnia78 wrote:Osim toga porodjaj kod kuce sve vise postaje trend svijetu. Zene navode desetine razloga i pazi cuda ni jedan nije vehabizam. Naravno uz pristanak doktora i prisustvo babice. U fr ga i osiguranje pokriva.
I ja bih kuci radije, ali pod uslovim da imam doktora i
Uz sebe i sve ostalo. Da mogu hodati, čučati, ležati kad ja to želim, a ne da me zakuju za krevet 24 i čekam čudo sa se desi.
insomnia78

#63 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by insomnia78 »

Nema doktora. Al ima teta sa uredjajima :-D
azurna_obala

#64 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by azurna_obala »

Nema to kod nas još :zoka:
wewa

#65 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by wewa »

insomnia78 wrote:Osim toga porodjaj kod kuce sve vise postaje trend svijetu. Zene navode desetine razloga i pazi cuda ni jedan nije vehabizam. Naravno uz pristanak doktora i prisustvo babice. U fr ga i osiguranje pokriva.
ja poznajem nekoliko zena koje su se porodile kod kuce
ono sto razlikuje njihove porode i ovaj iz pocetnog posta na temi jeste sto nisu bile prvorotke i sto su (uglavnom) uz sebe imale obucene babice/primalje i/ili doule...

uslova za ovakav porod ima nekoliko:
da je trudnoca posve uredna
da je hitna sluzba pri ruci
da je zakonit

u nasim okolnostima ovo je ipak rizican eksperiment
govorim kao zena koja je planirala porod u vodi, a zavrsila na hitnoj operaciji s prijevremeno rodjenom bebom. danas smo i ja i dijete dobro samo i iskljucivo zahvaljujuci tada dezurnoj ekipi na GAK-u.
Thorgerson

#66 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Thorgerson »

Zene se prije jesu poradjale, po livadama, kucama itd. Ali koliko je djece pomrlo? Pa prije je sasvim normalno bilo da ti nekoliko djece ne prezivi. Zene umirale sto pri porodu, sto nakon poroda... I sad se jel trebamo vratiti u to doba, da zbog gluposti umre i majka i dijete. :roll:

Pa hajmo onda slati dimne signale, sta ce nam internet koji qrac, sta ce nam voda, ajmo ukinut vodovod skupljat cemo kisnicu...mislim, ne kontam ti logiku...kako su prije...koga briga kako su prije, sve ide naprijed.

Da, trend. Ali pod kontrolisanim uslovima. Ponavljam, kod nas ne mozes naci babicu ili doktora koji ce prisustvovati takvom porodu. Nije niko lud. Zakonom nije rijeseno. I o cemu pricamo.

Ovo sto trazi covjek u ovoj temi jer previse rizicno. Toliko stvari moze poci po zlu, sto prije poroda, sto tokom poroda, da ne govorim o postporodjajnom periodu i oporavku. I ja uopste nisam doktor, ali sam sa svojom suprugom prosao. I naslusao se gore na jezeru i dipu svega i svacega.

Mislim neka radi svako sta hoce, boli me briga. Ali tek tako eto skontati ajmo se mi kuci poroditi, jos fino napisa da je povrsno istrazio kako to izgleda itd itd... Pa da je barem se malo konsultovao sa doktorima, jok on sa komsijama to skonto. :skoljka: :run:
Idemedosumom

#67 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Idemedosumom »

Thorgerson wrote:
Idemedosumom wrote:Naše stare nane su trudne išle u njivu raditi, pa kad dođe vakat, sakriju se iza grma, porode se, odnesu dite kući pa nastave raditi.

To neces spomenuti.

Umiranje je prirodna stvar, mora se desit, prije ili poslije. Barem su nekadašnje hanume, normalne i časne bile.

Haj danas nađi ženu koja će te, kada se s posla vratiš, spremna s ibrikom dočekati i noge ti oprati???

Uostalom, nemam ja šta s ćafirima raspravljat'.
Last edited by Idemedosumom on 31/10/2018 19:52, edited 1 time in total.
animals

#68 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by animals »

Idemedosumom wrote:
Thorgerson wrote:

To neces spomenuti.

Umiranje je prirodna stvar, mora se desit, prije ili poslijei. Barem su nekadašnje hanume, normalne i časne bile.

Haj danas nađi ženu koja će te, kada se s posla vratiš, spremna s ibrikom dočekati i noge ti oprati???

Uostalom, nemam ja šta s ćafirima raspravljat'.
:lol: :lol: :lol:
Cuj noge oprati..
pa danas zene rade, os ti njima noge oprati, kad dodju sa posla.. :-)
a ova nek umre, ako joj se umire kod kuce..
pa prije svaka zena rodila 5 djece, a 5 umre..
tako da je ova tema idiotska..
ne zbog poroda kod kuce, nego sto je tip dosao na ideju da trazi pomoc na forumu..
a ne kod strucni osoba..
a ti si, izgleda ostao zarobljen u proslosti..
Niemand

#69 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Niemand »

Nekad insan tacno pomisli da su se pande logovale na forum i tako, forumaju malo. Sto se intelekta tice, tu je to nedje svakako.
Idemedosumom

#70 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Idemedosumom »

Nisam ja panda, ja sam šumski medo ;-)
drag_gost

#71 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by drag_gost »

Idemedosumom wrote:Nisam ja panda, ja sam šumski medo ;-)
Mislis brdski trol?
Idemedosumom

#72 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Idemedosumom »

Pa moram vas malo trolovati, kad' ne umijete sarkazam prepoznati, ni uz pomoć :oops: smajlića.
malocvijece

#73 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by malocvijece »

Idemedosumom wrote:Pa moram vas malo trolovati, kad' ne umijete sarkazam prepoznati, ni uz pomoć :oops: smajlića.
Na možemo ni prepoznati kas to što si ti napisao i nije sarkazam nego klasično podj**avanje.

Sarkazam je kad ja kažem da ti je super post i da si ispao cool.
Idemedosumom

#74 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by Idemedosumom »

malocvijece wrote:
Idemedosumom wrote:Pa moram vas malo trolovati, kad' ne umijete sarkazam prepoznati, ni uz pomoć :oops: smajlića.
Na možemo ni prepoznati kas to što si ti napisao i nije sarkazam nego klasično podj**avanje.

Sarkazam je kad ja kažem da ti je super post i da si ispao cool.
Aha, sada shvatam. Kao kad' bih ja tebi rekao da si jako pismen? Hvala na pojašnjenju :lol:
insomnia78

#75 Re: Kucni porod - registracija djeteta

Post by insomnia78 »

Proguglajte koliko zena u svijetu ni ne stigne do bolnice. Iznenadicete se.
Locked