na ciji racun ti jedes pa lupas gluposti?znas li ti sta je 10 maraka za 3 obroka danas?nista.liaar wrote:ko god sa platom 500 jede za cenera dnevno najmanje, i ne zaslužuje veću platu.pecpec wrote:Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece
Je li ovo sansa ili rub ponora ?
- pecpec
#51 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
- Ivo Lola
#52 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
da je to moja firma nebi mene ni zanimalo jel rub ponora il sansa, jer moja firma ostvaruje vjerovatno milionsku dobitNurudin wrote:aha , ja sam skonto da je tvoja firma , a nije, ti samo radiš tuIvo Lola wrote:ma jest tajna... zvanicno
ja i zena zajedno zaradimo 1600 KM... ona radi u drzavi sa srednjom skolom...pa eto tu imas odprilike predstavu kolko ja zaradim
-
Juliuscezar
#53 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ma nece ba raja da radi, bezobrazno, magistrira i onda neće da bude konobar za 500 KM
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#54 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ja sam te shvatio da se pojede toliko u toku radnog vremena, tj pauza i sličnopecpec wrote:na ciji racun ti jedes pa lupas gluposti?znas li ti sta je 10 maraka za 3 obroka danas?nista.liaar wrote:ko god sa platom 500 jede za cenera dnevno najmanje, i ne zaslužuje veću platu.pecpec wrote:Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece
- pecpec
#55 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
pogresno si shvatio,fino pise za danliaar wrote: ja sam te shvatio da se pojede toliko u toku radnog vremena, tj pauza i slično
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#56 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ja ne razumijem onda šta ti pitaš?? Kako može biti rub ponora to što ti poslodavac mora povećati plaću da bi te zadržaoIvo Lola wrote:da je to moja firma nebi mene ni zanimalo jel rub ponora il sansa, jer moja firma ostvaruje vjerovatno milionsku dobitNurudin wrote:aha , ja sam skonto da je tvoja firma , a nije, ti samo radiš tuIvo Lola wrote:ma jest tajna... zvanicno
ja i zena zajedno zaradimo 1600 KM... ona radi u drzavi sa srednjom skolom...pa eto tu imas odprilike predstavu kolko ja zaradimpreciznije od toga ne znam
- mO k3
#57 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
e vala nije isto barem meni kao nepusacupecpec wrote:eto umjesto cigara stavi da pije mljeko,kafu,sok mjesec isti kurac,opet nema sanse da ce prezivit mjesecmO k3 wrote:e vala za cigare nemam razumijevanjapecpec wrote:Kutija obicnih cigara 4 marke minimum x 30 dana 120 maraka,10 maraka najmanje da pojdes za dan x 30 dana 300.300+120 =420 a plata 500 od cega ces platit rezije o vecem luksuzu tipa da odes na pice vani da pojedes sta slatko da ne pricam.I onda kazu plata 500 stoja a niko nece
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#58 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Hoš mi halalit ?pecpec wrote:pogresno si shvatioliaar wrote: ja sam te shvatio da se pojede toliko u toku radnog vremena, tj pauza i slično
a na temu, i kod mene u firmi kad dođe neko novi, dobija 600 KM čini mi se, ja sam počeo na toj cifri.
- pecpec
#59 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ok,ti ces uzet neku vocku on ce cigare gledano sa finansijske strane nemate sanse ni jedan,to je poenta price.mO k3 wrote:pecpec wrote: e vala nije isto barem meni kao nepusacu
- pecpec
#60 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Halalioliaar wrote: Hoš mi halalit ?![]()
a na temu, i kod mene u firmi kad dođe neko novi, dobija 600 KM čini mi se, ja sam počeo na toj cifri.
- Krokodajl
#61 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nije šansa, jer mnoge vlasnike firmi koje znam nemaju dvi u glavi o ekonomiji, čast izuzecima koji su skontali neke stvari i krenuli u biznis.
Veliki dio naših firmi opstaje samo zato jer su u vlasnici u talovima sa vladajućim strukturama, pa se ne mora hrvati na tržištu jer će dobiti siguran posao na tenderu.
Iako su svjesni da izrabljuju radnika i iako vide da radna snaga sve više i više dolazi veliki dio ih nije spreman za promjene, ovaj mali dio koji jeste nažalost nije dovoljan da popravi stanje te će i one kompanije koje rade zdravo osjetiti udarce koji tek dolaze.
Čujem svaki dan kako kukaju vlasnici firmi kako ne mogu naći radnika, kako niko neće da radi, a znam masu ljudi koji imaju ta zanimanja i otišli su raditi u inozemstvo.
Isto tako znam i da veliki dio tih privatnika ima ugodne živote, što je naravno njihovo pravo jer uložio si novac u kompaniju i razlog zašto si to uradio nije da bi živio od 500 maraka mjesčeno nego da bi uživao.
Država isto mora sjahati sa leđa radnika i kompanija, ali korupcija je veliki problem koji se neće iskorijeniti u skorije vrijeme, vjerovatno neće nikad.
Stvari će se promjeniti tek kad privatnici shvate da vrijednost njihove kompanije nisu hale, kamioni, džipovi i novac na računu, već radnik koji sve to obrće i pretvara u novu vrijednost od koje taj radnik jedva preživljava i kupuje na bonove u bingu, a vlasnik ide na more u Tursku pa onda i u HR a zimi na vikendicu na Vlašić.
Veliki dio naših firmi opstaje samo zato jer su u vlasnici u talovima sa vladajućim strukturama, pa se ne mora hrvati na tržištu jer će dobiti siguran posao na tenderu.
Iako su svjesni da izrabljuju radnika i iako vide da radna snaga sve više i više dolazi veliki dio ih nije spreman za promjene, ovaj mali dio koji jeste nažalost nije dovoljan da popravi stanje te će i one kompanije koje rade zdravo osjetiti udarce koji tek dolaze.
Čujem svaki dan kako kukaju vlasnici firmi kako ne mogu naći radnika, kako niko neće da radi, a znam masu ljudi koji imaju ta zanimanja i otišli su raditi u inozemstvo.
Isto tako znam i da veliki dio tih privatnika ima ugodne živote, što je naravno njihovo pravo jer uložio si novac u kompaniju i razlog zašto si to uradio nije da bi živio od 500 maraka mjesčeno nego da bi uživao.
Država isto mora sjahati sa leđa radnika i kompanija, ali korupcija je veliki problem koji se neće iskorijeniti u skorije vrijeme, vjerovatno neće nikad.
Stvari će se promjeniti tek kad privatnici shvate da vrijednost njihove kompanije nisu hale, kamioni, džipovi i novac na računu, već radnik koji sve to obrće i pretvara u novu vrijednost od koje taj radnik jedva preživljava i kupuje na bonove u bingu, a vlasnik ide na more u Tursku pa onda i u HR a zimi na vikendicu na Vlašić.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#62 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
pa ti gori od meneIvo Lola wrote:ma jest tajna... zvanicno
ja i zena zajedno zaradimo 1600 KM... ona radi u drzavi sa srednjom skolom...pa eto tu imas odprilike predstavu kolko ja zaradim
mora da nije sarajevo
- Ivo Lola
#63 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
nije sarajevo, tuzla
- Ivo Lola
#64 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
moze bit rub ponora jer ako drzava ne popusti sa nametima i kaznama... onda ce to za masu malih firmi znacit zatvaranjeNurudin wrote:Ivo Lola wrote:Ja ne razumijem onda šta ti pitaš?? Kako može biti rub ponora to što ti poslodavac mora povećati plaću da bi te zadržaoNurudin wrote: da je to moja firma nebi mene ni zanimalo jel rub ponora il sansa, jer moja firma ostvaruje vjerovatno milionsku dobitpreciznije od toga ne znam
jednostavno obaveze i plate ce preci preko prihoda i gotovo
ja kazem da imamo dobar momentum sad, plate ce morati ici gore... to sam siguran, al samo da se to ne okrene u jednom trenutku i zbog toga krene zatvaranje firmi
u svim sektorima ovo vazi, zato sam u otvaranju teme naveo primjer cetiri potpuno razlicita sektora (it, ugostiteljstvo, masinstvo i transport)
- O'zone
- Globalni moderator
#65 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Vidi, teško je direktno odgovriti.Ivo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
sansa za bolji zivo ili rub ponora ?
mene stvarno zanima, a sam ne mogu da dokucim za sta su vece sanse
Šansa za bolji život postoji. Manjkom kvalitetne radne snage, realni osebi prisebi poslodavci će se truditi da zadrže radnike koji znaju i hoće raditi. Da će im biti teško sigurno hoće jer vrlo, vrlo teško može neko nekome ovdje ponuditi primanja koja eventualno može imati ako ode vani. Neke firme su već podigle plate mada je to realno gledajući mizerno ali je opet pomak naprijed.
Nije ni veliki broj firmi koji može izdržati povečanje plata radnicima. Ne zbog same plate nego zbog izdataka prema državi. Firme koje imaju prijavljene radnike i rade po PS-u svako povećanje plata moraju pratiti i povećanjem doprinosa za penziono i zdravstveno pa to nije više povećanje za 200 KM nego za šta ja znam 350...
Postoji i šansa za rub ponora. Recimo nimalo me ne bi začudilo da naši počnu uvoziti radnu snagu iz... bubam... Rumunije, Moldavije, Bugarske,...Mada se radnici i iz tih zemalja trude da odu u zapadno europske zemlje ali postoji jedan broj koji bi bilo gdje, pa i u Bosnu i Hercegovinu. Oni već dolaze doduše kao sezonski radnici u Semberiju ali to je samo u jednom dijelu godine.
- Ivo Lola
#66 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
O'zone wrote:Vidi, teško je direktno odgovriti.Ivo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
sansa za bolji zivo ili rub ponora ?
mene stvarno zanima, a sam ne mogu da dokucim za sta su vece sanse
Šansa za bolji život postoji. Manjkom kvalitetne radne snage, realni osebi prisebi poslodavci će se truditi da zadrže radnike koji znaju i hoće raditi. Da će im biti teško sigurno hoće jer vrlo, vrlo teško može neko nekome ovdje ponuditi primanja koja eventualno može imati ako ode vani. Neke firme su već podigle plate mada je to realno gledajući mizerno ali je opet pomak naprijed.
Nije ni veliki broj firmi koji može izdržati povečanje plata radnicima. Ne zbog same plate nego zbog izdataka prema državi. Firme koje imaju prijavljene radnike i rade po PS-u svako povećanje plata moraju pratiti i povećanjem doprinosa za penziono i zdravstveno pa to nije više povećanje za 200 KM nego za šta ja znam 350...
Postoji i šansa za rub ponora. Recimo nimalo me ne bi začudilo da naši počnu uvoziti radnu snagu iz... bubam... Rumunije, Moldavije, Bugarske,...Mada se radnici i iz tih zemalja trude da odu u zapadno europske zemlje ali postoji jedan broj koji bi bilo gdje, pa i u Bosnu i Hercegovinu. Oni već dolaze doduše kao sezonski radnici u Semberiju ali to je samo u jednom dijelu godine.
- Krokodajl
#67 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nisam Bakira spomenuo.
Nije Bosna Zimbabve pa da narod umire od gladi na ulicama, tek kad privatnik skonta da je on zapravo u podređenoj poziciji a ne radnik, tek će onda nešto da se promjeni, zaboravi sada državu.
Evo uzmi radnika i uzmi vlasnika privatne kompanije.
Prvi nije uložio ništa u tu kompaniju osim svog rada, za to će dobiti platu, ako skonta da postoji bolja prilika on će otići, bilo u drugu firmu bilo u drugu državu, kažem hvala Bogu nismo Zimbabve pa da moramo čamcima prelaziti do Slovenije, Austrije, Njemačke.
Privatnik sa druge strane je uložio neke pare, kupio zemlju, halu napravio, mašine, sklopio poznanstva, i ako mu odu radnici ko će raditi ? On, žena, djeca, otac, mati ?
Moš mislit
Radnik u Bosni nema šta da izgubi, može samo dobiti, sa druge strane kada dođe do situacije da prodaje kamione, mašine, kada proda najnoviji BMW da bi sinu/kćerki mogao platiti studij u Njemačkoj, a firma u dugovima jer one ugovore što je sklopio nemože ispuniti jer mu fali radnika, a oni koji su ostali neće u 3 smjene raditi da bi nadoknadili normu.
Nudit će onda i 1000 maraka platu tekstilcu, ali do tada će mu samo nane ostat u Bosni, koje opet neće imat potrebu da rade jer im će im djeca slat iz Njemačke pare
- Govorim iz iskustva jer sam imao uvid u poslovne izvještaje nekoliko dobrostojećih kompanija, kuka nema radnika, nema posla, a firma par miliona u dobitku, od toga pozamašan dio čopne sebi a radnici odlaze jer neće da rade za kikiriki.
Nije Bosna Zimbabve pa da narod umire od gladi na ulicama, tek kad privatnik skonta da je on zapravo u podređenoj poziciji a ne radnik, tek će onda nešto da se promjeni, zaboravi sada državu.
Evo uzmi radnika i uzmi vlasnika privatne kompanije.
Prvi nije uložio ništa u tu kompaniju osim svog rada, za to će dobiti platu, ako skonta da postoji bolja prilika on će otići, bilo u drugu firmu bilo u drugu državu, kažem hvala Bogu nismo Zimbabve pa da moramo čamcima prelaziti do Slovenije, Austrije, Njemačke.
Privatnik sa druge strane je uložio neke pare, kupio zemlju, halu napravio, mašine, sklopio poznanstva, i ako mu odu radnici ko će raditi ? On, žena, djeca, otac, mati ?
Moš mislit
Radnik u Bosni nema šta da izgubi, može samo dobiti, sa druge strane kada dođe do situacije da prodaje kamione, mašine, kada proda najnoviji BMW da bi sinu/kćerki mogao platiti studij u Njemačkoj, a firma u dugovima jer one ugovore što je sklopio nemože ispuniti jer mu fali radnika, a oni koji su ostali neće u 3 smjene raditi da bi nadoknadili normu.
Nudit će onda i 1000 maraka platu tekstilcu, ali do tada će mu samo nane ostat u Bosni, koje opet neće imat potrebu da rade jer im će im djeca slat iz Njemačke pare
- Govorim iz iskustva jer sam imao uvid u poslovne izvještaje nekoliko dobrostojećih kompanija, kuka nema radnika, nema posla, a firma par miliona u dobitku, od toga pozamašan dio čopne sebi a radnici odlaze jer neće da rade za kikiriki.
Last edited by Krokodajl on 19/01/2018 15:56, edited 1 time in total.
-
mnjonja
#68 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Zavisi kako se gleda.
Nedostatak dobrog radnog kadra ce morati natjerati gazde na povecanja plate.
Pogledajte IT sektor.
Daju maltene bjanko cek da ispises ako znas raditi.
Ono sto mene cudi je ogromna srednjovjecna grupacija kojima se "ne isplati" raditi za bilo kakve pare.
500KM je karina, ali je puno vise od nula.
Nedostatak dobrog radnog kadra ce morati natjerati gazde na povecanja plate.
Pogledajte IT sektor.
Daju maltene bjanko cek da ispises ako znas raditi.
Ono sto mene cudi je ogromna srednjovjecna grupacija kojima se "ne isplati" raditi za bilo kakve pare.
500KM je karina, ali je puno vise od nula.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#69 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ne vidim ni jedan argument iz onog što si ti naveo, koji bi bio na strani "ponora". NaprotivIvo Lola wrote: moze bit rub ponora jer ako drzava ne popusti sa nametima i kaznama... onda ce to za masu malih firmi znacit zatvaranje
jednostavno obaveze i plate ce preci preko prihoda i gotovo
ja kazem da imamo dobar momentum sad, plate ce morati ici gore... to sam siguran, al samo da se to ne okrene u jednom trenutku i zbog toga krene zatvaranje firmi
u svim sektorima ovo vazi, zato sam u otvaranju teme naveo primjer cetiri potpuno razlicita sektora (it, ugostiteljstvo, masinstvo i transport)
Nemoj se ti ništa brinuti za te što bi kao zatvarali , svi firmaši koji su se oparili kukaju na državu , žao mu davati tolike pare za porez,
a nije mu žao zarađivati
- Nurudin
#70 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Kako nismo Zimbabve kad mediji kažu da smo gori od nekih afričkih zemalja . Neko laže
Ja mislim da mediji lažu ....al jbg i to je ekonomija kad lažeš za pare
- Krokodajl
#71 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nismo Zimbabve u smislu lokacije, ne moraš prolaziti, Europa nam nikad nije bila dostupnija, tako da je veoma lako otići onome ko želi i može naći bolje.Nurudin wrote:Kako nismo Zimbabve kad mediji kažu da smo gori od nekih afričkih zemalja . Neko laže
Što se politike tiče, po uređenosti smo vjerovatno i iza mnogih Afričkih država, ali po standardu smo iznad njih, ali na dnu Europe.
- spreca
#72 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Neka da stipendiju i neka sebi skluje kadar koji mu treba....tako je nekad biloIvo Lola wrote: ako poznajes glodaca ili tokara, na tuzlanskoj regiji, reci mu da je dobio posao... bice zadovoljan platom garantujem ti
- Ivo Lola
#73 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Njemu trebaju radnici koji mogu raditi odmaspreca wrote:Neka da stipendiju i neka sebi skluje kadar koji mu treba....tako je nekad biloIvo Lola wrote: ako poznajes glodaca ili tokara, na tuzlanskoj regiji, reci mu da je dobio posao... bice zadovoljan platom garantujem ti
a stvorio je on sebi dva tri radnika na slican nacin koji ti predlazes i svi su otisli u njemacku
igrom slucaja firma je u jednom "hrvatskom" naselju kod tuzle, pa su i ti momci bili hrvati i onda im je bilo preko noci ispalit se u svabiju
-
ivannn
#74 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
pa to se od egipta starog još priča: ima posla a ljudi ne žele radit ili tražim radnike dobra plaća a niko neće
LAŽ I LAŽ
poštene poslodavce ćeš teže nać nego radnike - u tom je jedina konstanta kod nas, bez obzira što ljudi odlaze
LAŽ I LAŽ
poštene poslodavce ćeš teže nać nego radnike - u tom je jedina konstanta kod nas, bez obzira što ljudi odlaze
-
swanfilter
#75 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Najbolji su mi ugostitelji i njihova kuknjava kako nema konobara. Daju im mizernu platu, pitanje prijavi li ga i jos radi smjenu od 10 sahata. Ako ne i vise ... Slag na tortu pa je obmanjivanje nekakvim baksisima. Dno dna ...