Nurudin wrote:Dakle, po meni je identitet nekog naroda nešto što ne treba izmišljati , to je prirodna datost nekog podneblja.
Međutim, narodu je uvijek potreban neka jednostavna i jaka simbolika , pa i mitologija koju će on doživljavati kao svoju.
To ne mora biti čak ni neka davna istorija, može se formirati i oko novije istorije , što se spontano i dogodilo, tipa Armija BiH
ili don't forgetSrebrenica. Hrvatska je recimo poludila na UZP jer joj se Hag popiškio na sibole domovinskog "odbrambenog" rata,
te na Tuđmana kao oca nove hrvatske države. Znači, to je pitanje identiteta, a ne toliko pravnih posljedica.
Kod Bošnjaka postoji problem identiteta, koji se formirao oko religije i niko ne pokazuje namjeru da to promjeni ili da upozori
na opasnost pretvaranja naroda u vjersku skupinu. Religija kod modernih nacija ne može i nije temelj identiteta.
Postoji čak i dio Bošnjaka koji, iako su se na zadnjem popisu izjasnili kao Bošnjaci , a mali broj kao Bosanci, a svi su
tradicionlano iz muslimanskih porodica, imaju jaku averziju prema tom identitetu koji im se servira .
Bošnjaci neće opstati ako ne izgrade ispravan identitet jer Evropa ne prihvata taj religijksi identitet naroda, pogotovu ne islamskog.
Ja tu vidim veliki problem jer narod nije narod, dok se ne postave stvari na svoje mjesto.
Druga stvar je ovaj bosanski identitet, nadnacionalni, sličan nekadašnjem jugoslovenstvu.
Nikad se Srbi i Hrvati neće i NISU tako izjašnjavali , a sad naročito nakon rata imaju veliku averziju spram toga.
Međutim, podneblje je bosansko-hercegovačko i ta je regionalna odrednica prirodna i ona će živjeti , ali kao narodni identitet
nije kod S-H naroda bila nikad prihvaćena, tako da je to po meni utopija .
Multikulturalnost je baška stvar, kao i multietničnost, i ona će uvijek biti prisutna jer je datost , takvo je stanje na terenu, iako smo
podijeljeni ipak smo naslonjeni i prožimamo se politički, ekonomski , pa čak i da smo tri države to bi tako bilo a kamo li ovako.
Dakle, pitanje je , da li je vaš doživljaj da je religija prenaglašena u našem identitetu ili je vi doživljavate kao da je na pravom mjestu?
I hoće li u budućnosti to biti problem (ili možda već jest) da se jedan narod, od strane drugih , doživljava kao muslimani koji sebe nazivaju
reda radi Bošnjacima, a drugi ih tako zovu zvanično i iz kurtoazije, a stvarno ih doživljavaju kao vjersku grupu?
Malo je bezveze u očima neutralnog posmatrača kad ovako postaviš temu i uvodni post.
Ispade da su Bošnjaci vjerska skupina nastala 93', koja po svaku cijenu želi izgraditi neki nacionalni identitet, ali to im ne IDE nikako zbog vjerskog utjecaja koji je ogroman.
Samo balkanski nebitni narodi, nastali raspadom EX Yu imaju stalnu potrebu dokazivanja, definisanja i osporavanja drugima nacionalnog identiteta. Takvim stvarima ne bavi se nijedan drugi evropski narod u Europi. U povjesnom smislu čitala sam raznorazne debate na ovu temu, ali nažalost kod nas ni povjest od prije 500 godina nije pojam o kojem bi imali zdravo razmišljanje, da ne pominjem dakle ovu devedesetih.