bošnjački identitet, šta je to?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#51 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by SaraFina »

Nurudin wrote:Dakle, po meni je identitet nekog naroda nešto što ne treba izmišljati , to je prirodna datost nekog podneblja.
Međutim, narodu je uvijek potreban neka jednostavna i jaka simbolika , pa i mitologija koju će on doživljavati kao svoju.
To ne mora biti čak ni neka davna istorija, može se formirati i oko novije istorije , što se spontano i dogodilo, tipa Armija BiH
ili don't forgetSrebrenica. Hrvatska je recimo poludila na UZP jer joj se Hag popiškio na sibole domovinskog "odbrambenog" rata,
te na Tuđmana kao oca nove hrvatske države. Znači, to je pitanje identiteta, a ne toliko pravnih posljedica.

Kod Bošnjaka postoji problem identiteta, koji se formirao oko religije i niko ne pokazuje namjeru da to promjeni ili da upozori
na opasnost pretvaranja naroda u vjersku skupinu. Religija kod modernih nacija ne može i nije temelj identiteta.
Postoji čak i dio Bošnjaka koji, iako su se na zadnjem popisu izjasnili kao Bošnjaci , a mali broj kao Bosanci, a svi su
tradicionlano iz muslimanskih porodica, imaju jaku averziju prema tom identitetu koji im se servira .
Bošnjaci neće opstati ako ne izgrade ispravan identitet jer Evropa ne prihvata taj religijksi identitet naroda, pogotovu ne islamskog.
Ja tu vidim veliki problem jer narod nije narod, dok se ne postave stvari na svoje mjesto.

Druga stvar je ovaj bosanski identitet, nadnacionalni, sličan nekadašnjem jugoslovenstvu.
Nikad se Srbi i Hrvati neće i NISU tako izjašnjavali , a sad naročito nakon rata imaju veliku averziju spram toga.
Međutim, podneblje je bosansko-hercegovačko i ta je regionalna odrednica prirodna i ona će živjeti , ali kao narodni identitet
nije kod S-H naroda bila nikad prihvaćena, tako da je to po meni utopija .
Multikulturalnost je baška stvar, kao i multietničnost, i ona će uvijek biti prisutna jer je datost , takvo je stanje na terenu, iako smo
podijeljeni ipak smo naslonjeni i prožimamo se politički, ekonomski , pa čak i da smo tri države to bi tako bilo a kamo li ovako.

Dakle, pitanje je , da li je vaš doživljaj da je religija prenaglašena u našem identitetu ili je vi doživljavate kao da je na pravom mjestu?
I hoće li u budućnosti to biti problem (ili možda već jest) da se jedan narod, od strane drugih , doživljava kao muslimani koji sebe nazivaju
reda radi Bošnjacima, a drugi ih tako zovu zvanično i iz kurtoazije, a stvarno ih doživljavaju kao vjersku grupu?

Malo je bezveze u očima neutralnog posmatrača kad ovako postaviš temu i uvodni post.
Ispade da su Bošnjaci vjerska skupina nastala 93', koja po svaku cijenu želi izgraditi neki nacionalni identitet, ali to im ne IDE nikako zbog vjerskog utjecaja koji je ogroman.
Samo balkanski nebitni narodi, nastali raspadom EX Yu imaju stalnu potrebu dokazivanja, definisanja i osporavanja drugima nacionalnog identiteta. Takvim stvarima ne bavi se nijedan drugi evropski narod u Europi. U povjesnom smislu čitala sam raznorazne debate na ovu temu, ali nažalost kod nas ni povjest od prije 500 godina nije pojam o kojem bi imali zdravo razmišljanje, da ne pominjem dakle ovu devedesetih.
cyprus

#52 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Rampage wrote:
cyprus wrote:Razumijem šta govoriš, ali bošnjačkom identitetu nije potrebna nikakva mitologizacija i konstrukcija nekih novih nacionalnih ideja, nego samo viši nivo sekularizacije... To ne znači da Bošnjaci muslimani trebaju prestat vjerovat, ići u džamiju i klanjat koliko već klanjaju, nego jednostavno da prihvate činjenicu da ima Bošnjaka koji ne vjeruju, koji ne idu u džamiju, koji ne klanjaju, koji su ćafiri, pa čak i onih koji neuzubillahi jedu svinjetinu, kao nešto sasvim normalno... A islamsko kulturno naslijeđe (naglasak na kulturno) jeste i ostat će trajno temelj bošnjačkog identiteta, ne treba od toga bježati...
Bošnjaci, po tebi, ne prihvataju činjenicu da ima Bošnjaka ćafira, da ne nabrajam sve poroke koje si ti naveo:)?

Ma daj, molim te...:) Ne trebam valjda i tebe pitati "gdje ti živiš":)
Života ti, gdje ti živiš? :-)

Sama činjenica da si upotrebio termin 'poroci' dovoljno govori (nisam govorio ni o duhanu, ni o drogama, ni o alkoholu, ni o kocki - a to su poroci)... Govori da i ti smatraš da sa takvim Bošnjacima nešto nije uredu...
Last edited by cyprus on 15/01/2018 12:13, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#53 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

Da pojednostavim
Bošnjak se postaje rođenjem. Zatim odrastanjem u sredini u kojoj se jede bosanski lonac, sluša sevdalinka , pije bos. kahva,
gledaju Zmajevi i svi koji znaju ko je Zmaj od Bosne, znaju gdje je Una i gdje Drina itd
Bošnjak se ne postaje nazivanjem selama i idenjem na džumu , tako se postaje musliman, to je vjerski identitet.
cyprus

#54 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Nurudin wrote:Da pojednostavim
Bošnjak se postaje rođenjem. Zatim odrastanjem u sredini u kojoj se jede bosanski lonac, sluša sevdalinka , pije bos. kahva,
gledaju Zmajevi i svi koji znaju ko je Zmaj od Bosne, znaju gdje je Una i gdje Drina itd
Bošnjak se ne postaje nazivanjem selama i idenjem na džumu , tako se postaje musliman, to je vjerski identitet.
U sredini gdje se jede bosanski lonac, sluša sevdalinka, pije kahva i gledaju Zmajevi odrastaju i neBošnjaci... Ne znaju samo Bošnjaci gdje je Una, a gdje Drina... Nije ti to baš dobra definicija Bošnjaka...

Bošnjak se ne postaje baš rođenjem, nego odgojem i/ili izborom... Iako ga je moguće dobiti rođenjem, identitet je prvenstveno nešto što se izgrađuje...
1941.

#55 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by 1941. »

Nurudin wrote:
1941. wrote:Religija u BiH je temelj identiteta sva tri naroda i to nije samo bošnjački ekskluzivitet.
Ne , nije temelj identiteta kod sva tri naroda. Čini ti se zato što je religija najveća razlika između ta tri naroda.
Kod Srba je pravosljavlje posrbljeno , Sv.Sava je kod njih odmah poslije Hrista . Bugari kao pravoslavci , Makedonci
i ostali pravoslavni narodi sa kojima graniče , su potpuno drugi narodi , a sa Bugarima su čak i ratovali.
Dakle identitet naroda je jači od vjerskog i sami prave svoje autokefalne crkve koje su podrška identietu , a ne da ga guše.
Slično je i sa Hrvatima, Mađari i Slovenci su katolici ali se međusobno ne vole, tako da je taj religijski aspekt uvijek u službi
identieta, a on sam nije centralni dio identieta, kao kod nas. Vođe hrvatskog proljeća, Tripalo i Savka su bili ateisti.
Tuđman je bio ateista, tek se pred smrt nešto crkveno vjenčao
Sve ok, ali ja sam napisao i mislio konkretno na BiH, gdje religija ne samo da je najveća razlika izmedju tri naroda nego praktično i jedina. Bošnjaci jesu najmanje “nacionalizirali” vjerske obrede i institucije i malo manje od drugih drkaju na grb, zastavu, himnu, slavne bitke i epske junake. No to nimalo ne umanjuje činjenicu da je u BiH, zbog raznih posebnosti našeg društva i drugačijih povijesnih prilika u odnosu na okruzenje, religija osnovni stub i temeljni identitet današnjeg srpstva, hrvatstva i bošnjaštva.
Rampage

#56 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

cyprus wrote:
Rampage wrote:
cyprus wrote:Razumijem šta govoriš, ali bošnjačkom identitetu nije potrebna nikakva mitologizacija i konstrukcija nekih novih nacionalnih ideja, nego samo viši nivo sekularizacije... To ne znači da Bošnjaci muslimani trebaju prestat vjerovat, ići u džamiju i klanjat koliko već klanjaju, nego jednostavno da prihvate činjenicu da ima Bošnjaka koji ne vjeruju, koji ne idu u džamiju, koji ne klanjaju, koji su ćafiri, pa čak i onih koji neuzubillahi jedu svinjetinu, kao nešto sasvim normalno... A islamsko kulturno naslijeđe (naglasak na kulturno) jeste i ostat će trajno temelj bošnjačkog identiteta, ne treba od toga bježati...
Bošnjaci, po tebi, ne prihvataju činjenicu da ima Bošnjaka ćafira, da ne nabrajam sve poroke koje si ti naveo:)?

Sama činjenica da si upotrebio termin 'poroci' dovoljno govori (nisam govorio ni o duhanu, ni o drogama, ni o alkoholu, ni o kocki - a to su poroci)... Govori da i ti smatraš da sa takvim Bošnjacima nešto nije uredu...
:)

Vidiš da sam stavio "poroci" u italik:) zato što si ti sve navedeno predstavio kao poroke za "prave Bošnjake":) I lijepo sam upotrijebio konstrukciju "da ne nabrajam...":)

Da sam, dao Bog, taj kojim me ti smatraš, odnosno bez "poroka" i poroka :D

Ozbiljno - koliko ti, cca (procenutalno, kako se već može izraziti), misliš da ima "pravih Bošnjaka", odnosno Bošnjaka koji se u potpunosti drže vjere?

Poznaješ li neki kompaktan dio društva, čitavu porodicu, organizaciju, štagod, koja bi se u potpunosti mogla svrstati u takve Bošnjake?

Ja ne poznajem. Kako onda da ja ne prihvatim svog kolegu/brata/komšiju/rođaka koji je Bošnjak i deklarisani musliman a koji se ne drži vjere?
Rampage

#57 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

Otprilike :thumbup:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#58 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

cyprus wrote:
U sredini gdje se jede bosanski lonac, sluša sevdalinka, pije kahva i gledaju Zmajevi odrastaju i neBošnjaci... Ne znaju samo Bošnjaci gdje je Una, a gdje Drina... Nije ti to baš dobra definicija Bošnjaka...

Bošnjak se ne postaje baš rođenjem, nego odgojem i/ili izborom... Iako ga je moguće dobiti rođenjem, identitet je prvenstveno nešto što se izgrađuje...
Identitet stvara sredina u kojoj se rodiš i nije stvar toga da je MOGUĆE dobiti rođenjem, nego ćeš ga dobiti 100 % .
Ako si se rodio u Njemčakoj dobićeš njemački identitet, ako u Južnoafričkoj republici , dobićeš taj , ako se rodiš među Romima
dobićeš romski . To su elementarne stvari , ne postoji ni jedan čovjek na svijetu koji nema neki identitet sa kojim ga je označilo
mjesto rođenja.
Ona crnkinja što vodi sport na FTV , a rođena je u BiH ima naš identitet. Zašto ? Zato što se jebeno rodila ovdje ...jbt što me nervira
kad moram objašnjavati osnovne stvari u pm.
LIčni identitet koji je nadogradnja na taj kolektivni je nešto drugo
Towelie

#59 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Towelie »

Identitet je fluidna kategorija. Rodis se na Balkanu, kasnije odes u Nemacku, ako se asimilujes dobijes oba identiteta. :-D Cak ovaj drugi moze i prevladati ako vise vremena provedes u Svabiji i usvojis njihovu kulturu.

Htedoh pitati jos, koja bi bila razlika izmedju Bosnjaka i Bosanca ateiste ili budiste?
Nurudin

#60 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

SaraFina wrote:
Nurudin wrote:Dakle, po meni je identitet nekog naroda nešto što ne treba izmišljati , to je prirodna datost nekog podneblja.
Međutim, narodu je uvijek potreban neka jednostavna i jaka simbolika , pa i mitologija koju će on doživljavati kao svoju.
To ne mora biti čak ni neka davna istorija, može se formirati i oko novije istorije , što se spontano i dogodilo, tipa Armija BiH
ili don't forgetSrebrenica. Hrvatska je recimo poludila na UZP jer joj se Hag popiškio na sibole domovinskog "odbrambenog" rata,
te na Tuđmana kao oca nove hrvatske države. Znači, to je pitanje identiteta, a ne toliko pravnih posljedica.

Kod Bošnjaka postoji problem identiteta, koji se formirao oko religije i niko ne pokazuje namjeru da to promjeni ili da upozori
na opasnost pretvaranja naroda u vjersku skupinu. Religija kod modernih nacija ne može i nije temelj identiteta.
Postoji čak i dio Bošnjaka koji, iako su se na zadnjem popisu izjasnili kao Bošnjaci , a mali broj kao Bosanci, a svi su
tradicionlano iz muslimanskih porodica, imaju jaku averziju prema tom identitetu koji im se servira .
Bošnjaci neće opstati ako ne izgrade ispravan identitet jer Evropa ne prihvata taj religijksi identitet naroda, pogotovu ne islamskog.
Ja tu vidim veliki problem jer narod nije narod, dok se ne postave stvari na svoje mjesto.

Druga stvar je ovaj bosanski identitet, nadnacionalni, sličan nekadašnjem jugoslovenstvu.
Nikad se Srbi i Hrvati neće i NISU tako izjašnjavali , a sad naročito nakon rata imaju veliku averziju spram toga.
Međutim, podneblje je bosansko-hercegovačko i ta je regionalna odrednica prirodna i ona će živjeti , ali kao narodni identitet
nije kod S-H naroda bila nikad prihvaćena, tako da je to po meni utopija .
Multikulturalnost je baška stvar, kao i multietničnost, i ona će uvijek biti prisutna jer je datost , takvo je stanje na terenu, iako smo
podijeljeni ipak smo naslonjeni i prožimamo se politički, ekonomski , pa čak i da smo tri države to bi tako bilo a kamo li ovako.

Dakle, pitanje je , da li je vaš doživljaj da je religija prenaglašena u našem identitetu ili je vi doživljavate kao da je na pravom mjestu?
I hoće li u budućnosti to biti problem (ili možda već jest) da se jedan narod, od strane drugih , doživljava kao muslimani koji sebe nazivaju
reda radi Bošnjacima, a drugi ih tako zovu zvanično i iz kurtoazije, a stvarno ih doživljavaju kao vjersku grupu?

Malo je bezveze u očima neutralnog posmatrača kad ovako postaviš temu i uvodni post.
Ispade da su Bošnjaci vjerska skupina nastala 93', koja po svaku cijenu želi izgraditi neki nacionalni identitet, ali to im ne IDE nikako zbog vjerskog utjecaja koji je ogroman.
Samo balkanski nebitni narodi, nastali raspadom EX Yu imaju stalnu potrebu dokazivanja, definisanja i osporavanja drugima nacionalnog identiteta. Takvim stvarima ne bavi se nijedan drugi evropski narod u Europi. U povjesnom smislu čitala sam raznorazne debate na ovu temu, ali nažalost kod nas ni povjest od prije 500 godina nije pojam o kojem bi imali zdravo razmišljanje, da ne pominjem dakle ovu devedesetih.
Ne ispada, nego je to tako. Bošnjaci imaju problem neizgrađenog kolektivnog identiteta i o tome se debatira već dugo, kao što si primjetila.
Najveći problem je ta zamjena vjerskog identiteta za nacionalni.
insomnia78

#61 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by insomnia78 »

Nurudin wrote:ne može islamsko kulturno naslijeđe biti temelj Bošnjaštva, može biti dio ali ne temelj.
To onda znači da je naš identitet počeo sa islamom, što nije istina.
E al onda bi neko mogao pokrenuti pitanja vjere u Bosnjaka prije dolaska Turaka. I kako dodje do promjene iste :lol:
Nurudin

#62 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

Towelie wrote:Identitet je fluidna kategorija. Rodis se na Balkanu, kasnije odes u Nemacku, ako se asimilujes dobijes oba identiteta. :-D Cak ovaj drugi moze i prevladati ako vise vremena provedes u Svabiji i usvojis njihovu kulturu.

Htedoh pitati jos, koja bi bila razlika izmedju Bosnjaka i Bosanca ateiste ili budiste?
Znači , još jednom ...postoji lični identitet i postoji kolektivni. Kolketivni ne može otići nikuda odavde
Nurudin

#63 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

insomnia78 wrote:
Nurudin wrote:ne može islamsko kulturno naslijeđe biti temelj Bošnjaštva, može biti dio ali ne temelj.
To onda znači da je naš identitet počeo sa islamom, što nije istina.
E al onda bi neko mogao pokrenuti pitanja vjere u Bosnjaka prije dolaska Turaka. I kako dodje do promjene iste :lol:
Ne bi morao, to nije uopće toliko važno . Važno je samo ako je vjera i dalje u centru identiteta ,inače nije važno jer svi su mijenjali vjere
a ako se premjesti odatle na recimo neko desno krilo (kao u Hrvatskoj npr) , onda se taj prazni prostor sam popuni .

Imamo recimo primjer Albanije i njhovog oca nacije Skender-bega. Čovjek promjenio sve tri vjere , islam mu slučajno zadnja .
Mislim da imaju oko 40 % ateista, 10 % katolika, ostalo muslimani ali su svi Albanci i to oni žešći nacionlisti
Last edited by Nurudin on 15/01/2018 12:43, edited 1 time in total.
Towelie

#64 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Towelie »

Nurudin wrote:
Towelie wrote:Identitet je fluidna kategorija. Rodis se na Balkanu, kasnije odes u Nemacku, ako se asimilujes dobijes oba identiteta. :-D Cak ovaj drugi moze i prevladati ako vise vremena provedes u Svabiji i usvojis njihovu kulturu.

Znači , još jednom ...postoji lični identitet i postoji kolektivni. Kolketivni ne može otići nikuda odavde
Ok, slažem se za kolektivni identitet, pitao sam za lični. Ako se neko izjasni kaoo Bosanac ateista jel to isto kao Bosnjak ateista i ako nije u cemu je tacno razlika?
cyprus

#65 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Rampage wrote:
cyprus wrote:
Rampage wrote:Bošnjaci, po tebi, ne prihvataju činjenicu da ima Bošnjaka ćafira, da ne nabrajam sve poroke koje si ti naveo:)?

Vidiš da sam stavio "poroci" u italik:) zato što si ti sve navedeno predstavio kao poroke za "prave Bošnjake":) I lijepo sam upotrijebio konstrukciju "da ne nabrajam...":)

Ozbiljno - koliko ti, cca (procenutalno, kako se već može izraziti), misliš da ima "pravih Bošnjaka", odnosno Bošnjaka koji se u potpunosti drže vjere?

Poznaješ li neki kompaktan dio društva, čitavu porodicu, organizaciju, štagod, koja bi se u potpunosti mogla svrstati u takve Bošnjake?

Ja ne poznajem. Kako onda da ja ne prihvatim svog kolegu/brata/komšiju/rođaka koji je Bošnjak i deklarisani musliman a koji se ne drži vjere?
Bolan, jel se pred popis non-stop vrtila mantra "ja sam Bošnjak, vjera mi je islam...", a malo koga sam od deklarisanih Bošnjaka vidio da se nešto buni protiv toga?

Jel nije tačno da su hodže u džematima glavni autoriteti u životima velikog broja Bošnjaka (posebno u ruralnim sredinama)?

Jel nije tačno da reis ima znatno više političkog uticaja nego bilo koji drugi vjerski poglavar u Evropi?

Jesi li pročito hiljade komentara zgražavanja na onu dvojicu iz Prijedora koji su pobijedili u nekakvom jedenju čvaraka?

Jel nije tačno da se kada je riječ o međunarodnoj politici, Bošnjaci uglavnom solidarišu sa muslimanskom 'braćom'?

I tako bih mogao postaviti hiljade retoričkih pitanja koja ukazuju na to da je bošnjački etnički identitet i dalje više nalik na religijski nego na moderni nacionalni... Tačno je da broj Bošnjaka koji poštuje sve vjerske propise i nije naročito veliki, ali je ateizam jedna velika tabu tema u ovom društvu i na javno deklarisane ateiste se gleda kao da sa njima nije sve baš uredu... Onda ne treba da čudi da mnogi ljudi muslimanskog porijekla sa nešto sekularnijim shvatanjima bježe od toga da se identifikuju kao Bošnjaci...
Nurudin

#66 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

Towelie wrote:
Nurudin wrote:

Ok, slažem se za kolektivni identitet, pitao sam za lični. Ako se neko izjasni kaoo Bosanac ateista jel to isto kao Bosnjak ateista i ako nije u cemu je tacno razlika?
Bosanac je više regionalna odrednica, kao Sandžaklija ili Hercegovac. Ne možeš biti Bosanac ako si iz Sandžaka
ali možeš biti Bošnjak
cyprus

#67 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Nurudin wrote:
cyprus wrote:U sredini gdje se jede bosanski lonac, sluša sevdalinka, pije kahva i gledaju Zmajevi odrastaju i neBošnjaci... Ne znaju samo Bošnjaci gdje je Una, a gdje Drina... Nije ti to baš dobra definicija Bošnjaka...

Identitet stvara sredina u kojoj se rodiš i nije stvar toga da je MOGUĆE dobiti rođenjem, nego ćeš ga dobiti 100 % .
Ako si se rodio u Njemčakoj dobićeš njemački identitet, ako u Južnoafričkoj republici , dobićeš taj , ako se rodiš među Romima
dobićeš romski . To su elementarne stvari , ne postoji ni jedan čovjek na svijetu koji nema neki identitet sa kojim ga je označilo
mjesto rođenja.
Ona crnkinja što vodi sport na FTV , a rođena je u BiH ima naš identitet. Zašto ? Zato što se jebeno rodila ovdje ...jbt što me nervira
kad moram objašnjavati osnovne stvari u pm.

LIčni identitet koji je nadogradnja na taj kolektivni je nešto drugo
:lol: :lol: :lol:

Ma bjež' bolan...
Towelie

#68 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Towelie »

Hahah kako je Bosanac regionalna odrednica kad se drzava zove Bosna i Hercegovina, a jezik kojim se govori jeste bosanski, a ne bošnjački? Takodje, imas etnickih Srba i Hrvata koji se izjašnjavaju kao Bosanci, iako ne žive u tom regionu. :mrgreen:
ultima_palabra

#69 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by ultima_palabra »

Bolje vam je da se kakvog posla uhvatite nego što palamudite 100 strana o apstraktnim stvarima.
Rampage

#70 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Rampage »

cyprus wrote:
Rampage wrote:

Bolan, jel se pred popis non-stop vrtila mantra "ja sam Bošnjak, vjera mi je islam...", a malo koga sam od deklarisanih Bošnjaka vidio da se nešto buni protiv toga?

Jel nije tačno da su hodže u džematima glavni autoriteti u životima velikog broja Bošnjaka (posebno u ruralnim sredinama)?

Jel nije tačno da reis ima znatno više političkog uticaja nego bilo koji drugi vjerski poglavar u Evropi?

Jesi li pročito hiljade komentara zgražavanja na onu dvojicu iz Prijedora koji su pobijedili u nekakvom jedenju čvaraka?

Jel nije tačno da se kada je riječ o međunarodnoj politici, Bošnjaci uglavnom solidarišu sa muslimanskom 'braćom'?

I tako bih mogao postaviti hiljade retoričkih pitanja koja ukazuju na to da je bošnjački etnički identitet i dalje više nalik na religijski nego na moderni nacionalni... Tačno je da broj Bošnjaka koji poštuje sve vjerske propise i nije naročito veliki, ali je ateizam jedna velika tabu tema u ovom društvu i na javno deklarisane ateiste se gleda kao da sa njima nije sve baš uredu... Onda ne treba da čudi da mnogi ljudi muslimanskog porijekla sa nešto sekularnijim shvatanjima bježe od toga da se identifikuju kao Bošnjaci...
Možemo se gađati retoričkim pitanjima danima:)

Ja, koliko znam, i u ruralnim sredinama odlično ide i Sarajevsko i Karlovačko, vjerovatno i Zaječarsko u granapima:) a moj "vjerski autoritet", odnosno hodža u džematu kojem pripadam je apolitičan, s njim više pričam o fudbalu nego o politici, vjerovao ili ne:)

Nije ateizam nikakva tabu tema, ljudi se jednostavno ne zamaraju time. Svako živi po svom nahođenju, Bošnjaci su skloni da na vjeru gledaju kao na švedski sto. Nije problem otići na džumu ili klanjati Bajram namaz, ali nije problem ni otići u kafanu.

A da muslimani u Bosni sa nešto sekularnim shvatanjima bježe od toga da se idenitifkuju kao Bošnjaci ne bi ovdje bilo 50+% Bošnjaka, bilo bi ih par procenata:)

Ako pod "sekularnim shvatanjima" misliš samo i isključivo na vjeru, naravno.
Nurudin

#71 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

ultima_palabra wrote:Bolje vam je da se kakvog posla uhvatite nego što palamudite 100 strana o apstraktnim stvarima.
Jel asptraktno na levelu tipa tvoj nekadašnji idol Zlatko, a danas hadžija ili nešto manje apstraknto?
ultima_palabra

#72 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by ultima_palabra »

Nurudin wrote:
ultima_palabra wrote:Bolje vam je da se kakvog posla uhvatite nego što palamudite 100 strana o apstraktnim stvarima.
Jel asptraktno na levelu tipa tvoj nekadašnji idol Zlatko, a danas hadžija ili nešto manje apstraknto?
U familiji imam više hadžija nego što si ih ti upoznao u životu.

Ne pravi se pametan, nije svačije kroz selo pjevati.
Nurudin

#73 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

Towelie wrote:Hahah kako je Bosanac regionalna odrednica kad se drzava zove Bosna i Hercegovina, a jezik kojim se govori jeste bosanski, a ne bošnjački? Takodje, imas etnickih Srba i Hrvata koji se izjašnjavaju kao Bosanci, iako ne žive u tom regionu. :mrgreen:
Bosanac i Bošnjak je u biti isto de facto ali nije de jure. Pravno postoji samo Bošnjak . To je jedan problem sa "Bosanac".
Drugi je ta težnja tog naziva ka multietničnosti, a to se odbacuje od strane S-h naroda, tako da je to onda samo
potenciranje radi ničeg , iako se u praksi prihvata spontano od sva tri naroda , kao regionalna odrednica . Ona je također
prirodni dio identiteta, jer možeš biti i Jevrej ali si bosanski Jevrej.
Last edited by Nurudin on 15/01/2018 13:06, edited 1 time in total.
Nurudin

#74 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by Nurudin »

ultima_palabra wrote:
Nurudin wrote:
U familiji imam više hadžija nego što si ih ti upoznao u životu.

Ne pravi se pametan, nije svačije kroz selo pjevati.
Ti si onda garant isto veliki musliman.
Naravno da nije svačije, zato se nemoj javljati na temu sa takvim komentarima ako nemaš šta u vezi teme reći. Ćao
cyprus

#75 Re: bošnjački identitet, šta je to?

Post by cyprus »

Nurudin wrote:...Bosanac i Bošnjak je u biti isto de facto ali nije de jure...
Odavno neko nije ovoliko mlatio ko ti... Imaš koliko hoćeš Bošnjaka koji nisu Bosanci, i koliko hoćeš Bosanaca koji nisu Bošnjaci...
Post Reply