HRANA PREKO GRANICE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hrle1976

#51 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by hrle1976 »

SEYOboy wrote:broj stranih dolazaka od 2010 do 2016.
Image

Eto ima vise Korejanaca nego ljudi iz BiH sto noce u HR :oops: Dokaz da te brojke su mozda i malo selektivno uvecane. Opet da li ti znas koliko HR, Bosanaca, pa cak i Slovenaca ima AUT papire, a da ne pricam o Srbijancima ali eto hajmo reci da oni ne idu u HR na more.

Racuna se samo da iz BiH je 100.000 koji nemaju AUT drzavljanstvo a da je jos tolika brojka sa drzavljanstvom. Srbijanaca sa dzavljanstvom cca. 200.000... Hrvata ima oko 100.000 sa drzavljanstvom Austrije. I nemoj mi reci da bar 1/3 te brojke Austrijanaca nisu, pa ko ce nego oni ici u HR jos zbog blizine. Preko 1 milion je ljudi bez dzravljanstva DE sa prostora bivse SFRJ u Njemackoj. Koliko sa drzavljanstvom, tipam izmedju 600.000 i 900.000 sigurno, jer kazu da ima sa porijeklom iz SFRJ cca. 2 miliona.

Istra bi krepala bukvalno da nema Slovenaca, jer od tih milion i kusur nocenja sto oni prave 85-90% je u Istri a ostatak u ostaloj Hrvatskoj.
Iskreno koliko od ukupno svih turista sa danskim, svedskim i norveskim papirima nisu Muharem, Temzila, Sabahudin, Sacir, Dragan itd.

Iz SLO, HU, CZ, SK i PL 3,620 miliona.

U tu brojku nisu uracunati turisti iz BiH i dijaspora koja nosi dzravljanstva primjerice DE, AT itd.

Iz DE, AT, IT, UK, FR, NL, USA i JK je 6,830 miliona. Hajmo odbiti jugovice od ove brojke.
Neka je po iz DE, AT, USA i NL 15% Dijaspore sa drzavljanstvima istih. Znaci cca. 650.000

Znaci imas omjer 4,3 miliona istok 6,2 miliona zapad, na istok dodaj jos 350.000 bih. Znaci 4,65 istok.

Sto se skandinavije tice, moglo bi se reci neka je 400.000 iz sve i jedne skupa. 300.000 su jugovici, pogotovo u Svedskoj vise jugovica nego turista iz Juzne Koreje.

A gdje su tek oni iz BiH sto dodju za vikend ili oni primjerice iz Capljine sto dodju na dan, a takvih ima iz Slovenije.

Pa da ne pricam od dijaspori iz Kanade, Australije, oni sto mozda imaju ITA drzavljanstvo.

50% Turista je made in YU i Varsavski pakt.

Mozete brojke okretati kako zelite ali otidji na plazu pa cuj kojim se jezikom brblja.
hrle1976

#52 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by hrle1976 »

paladinka wrote:http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2 ... 1_2016.htm . u 2016 godini 333 039 Bosanaca je turisticki posjetilo Hrvatsku . Sto se tice Njemacke , pa koliko nasih ima tamo ?
Jugovica sa potomcima tj. uklj. one sa drzavljanstvo DE i one bez, sve skupa gotovo 2,5 miliona. U ovu brojku ne racunamo Kosovare koji se ljepe za Albaniju.
dalmatinka

#53 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by dalmatinka »

:jbt:
uglavnomja

#54 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by uglavnomja »

najmanje 1/4 be i ha ima putovnicu :D

dje oni spadaju?
zg1911

#55 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by zg1911 »

boktijadan, kad netko baš želi biti u pravu :-)
detroit-mercy

#56 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by detroit-mercy »

hrle1976 wrote:Samo se tjesi.

Ja sam upitao gdje su te plaze gdje 75% su stranci tj. cisti Nizozemci, Njemci, Austrijanci, Britanci itd.?

I pitao sam koliko se jugovica krije iz pasosa Austrije, Njemacka, Nizozemske, Danske, Norveske, Svedske, Svicarske?

Gledaj samo koliko procentualno broje Slovenci i Bosanci. Pa gledaj samo koliko procentualno broji Varsavski pakt. Pa saberi, pa nato dodaj dijasporu iz gore navedenih.

Bio sam ja na moru u HR od Poreca do Cavtata. Gotovo svugdje ista slika kao u Makarskoj. Izuzev pokojih otoka mada i tu nesto puno drugacije nije bilo.
To te pucaju kompleksi nize vrijednosti pa gledas da si samo sa Niskozemcima, Svabama, Juznim Svabama. Sta to fali Cesima i Poljacima, trebe su im jedno hiljdu puta bolje :mrgreen: .
Edin H.

#57 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by Edin H. »

Koliko kilograma paradajza se moze prenijeti? :D
djevojka bez imena

#58 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by djevojka bez imena »

Edin H. wrote:Koliko kilograma paradajza se moze prenijeti? :D
Ne isplati se, jeftin je, kupis kod domaceg stanovnistva skoro za dzabe, a kad ih nanerviraju u Metkovicu sve bacaju s mosta :mrgreen:

Za postavljaca teme odgovor, ja ne nosim nista posebno, mali prenosni hladnjak napunim sitnicama.
paladinka

#59 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by paladinka »

detroit-mercy wrote:

Ja sam upitao gdje su te plaze gdje 75% su stranci tj. cisti Nizozemci, Njemci, Austrijanci, Britanci itd.?

I pitao sam koliko se jugovica krije iz pasosa Austrije, Njemacka, Nizozemske, Danske, Norveske, Svedske, Svicarske?

Gledaj samo koliko procentualno broje Slovenci i Bosanci. Pa gledaj samo koliko procentualno broji Varsavski pakt. Pa saberi, pa nato dodaj dijasporu iz gore navedenih.

Bio sam ja na moru u HR od Poreca do Cavtata. Gotovo svugdje ista slika kao u Makarskoj. Izuzev pokojih otoka mada i tu nesto puno drugacije nije bilo.
To te pucaju kompleksi nize vrijednosti pa gledas da si samo sa Niskozemcima, Svabama, Juznim Svabama. Sta to fali Cesima i Poljacima, trebe su im jedno hiljdu puta bolje :mrgreen: .
Cuj cisti , sta su ovi drugi prljavi !!
Edin H.

#60 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by Edin H. »

Mom jaranu uzeli Hrvati Njeguski prsut kad je dolazio iz Crne Gore. :shock:
dječak sa šibicama

#61 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by dječak sa šibicama »

Sve sve ali zviz sa svim tim parama koje posjeduje, kupuje paradajz u Sloveniji i ljetuje na makarskom primorju.

Pa bruka.
Edin H.

#62 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote:Sve sve ali zviz sa svim tim parama koje posjeduje, kupuje paradajz u Sloveniji i ljetuje na makarskom primorju.

Pa bruka.
Zasto kupuje paradjz u Sloveniji je zaista enigma, jeftija je valjda kila u Hrvatskoj.

Ako si pravi dinar efendija :D putujes iz Slovenije u Hrvatsku preko BiH, gdje pazaris najkvalitetniji paradajz po povoljnim cijenama, pa onda ljetujes u Hrvatskoj ko mrtvi hadzo.
dječak sa šibicama

#63 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by dječak sa šibicama »

Ja opet nesto kontam, ako si hadzija, odes u restoran a paradajz kupujes kad se vratis kuci odnosno kupuje ti ga kucna pomocnica :D
Juni

#64 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by Juni »

dječak sa šibicama wrote:Ja opet nesto kontam, ako si hadzija, odes u restoran a paradajz kupujes kad se vratis kuci odnosno kupuje ti ga kucna pomocnica :D
Da ne štedi ne bi ni imo, štednja je mudrost trošenja
Edin H.

#65 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by Edin H. »

To se u Bosni zove stipsa. :oops:
hrle1976

#66 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by hrle1976 »

detroit-mercy wrote:

Nikad. Pogresno si shvatio moj post. Puca njih na Jadranu to pa uvelicavaju da nas Jugovica i Varsavskog pakta nema kada dodjemo. Ja samo pitam ako je tako da Varsavski pakt i Jugovici plus dijaspora nisu vise od 25% onda reko gdje su te plaze gdje 75% su cisti zapadnjaci.
hrle1976

#67 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by hrle1976 »

paladinka wrote:
detroit-mercy wrote:

Cuj cisti , sta su ovi drugi prljavi !!
Razumije dobdo sta sam htjeo reci. Kad kazem cisti Svabo mislim na Hansa a ne na Muradifa sa DE drzavljanstvom.
stubrijez

#68 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by stubrijez »

Care moj koji Varsavski pakt? To je ukinuto prije 30 godina, pola tih drzava ne postoji a ostatak je sada u NATO. Sve i da ima veze... vremena su se promijenila, nazalost mi smo najgore prosli, nekad so bili jaci i od tih ceha i poljaka u svakom pogledu ali vise ne. To nam je donio novi poredak. Robujemo nekim predrasudama i da dokazemo da su svi ti nijemci i holandjani ustvari Muje i Hase sta nam to znaci.. nikako ne razumijem svrhu ove analize.
uglavnomja

#69 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by uglavnomja »

stubrijez wrote:

Care moj koji Varsavski pakt? To je ukinuto prije 30 godina, pola tih drzava ne postoji a ostatak je sada u NATO. Sve i da ima veze... vremena su se promijenila, nazalost mi smo najgore prosli, nekad so bili jaci i od tih ceha i poljaka u svakom pogledu ali vise ne. To nam je donio novi poredak. Robujemo nekim predrasudama i da dokazemo da su svi ti nijemci i holandjani ustvari Muje i Hase sta nam to znaci.. nikako ne razumijem svrhu ove analize.

:thumbup:

ni jja ne kontam svrhu :-) kontam matematiku :D ima tu necega

ali ja ne kontam zasto nema bosanaca u analizama htz???? a ima juznih korejanaca :lol: :lol:

da li boravak u svojoj kuci ili kod prijatelja gratis ne spada u ostvarena nocenja? 7 kuna dnevno boravisne takse se ne pika?
i da li bosanski vlasnici putovnice spadaju u domace turiste?
znam da na granici nemaju pravo nista unijeti bez obzira na putovnicu :D
zg1911

#70 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by zg1911 »

korejci ostvare više dolazaka (377k vs 333k), bosanci više noćenja, a gore se radi o dolascima

Imate ovdje više, pa kome je do zbrajanja krvnih zrnaca

http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2 ... 1_2016.htm
uglavnomja

#71 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by uglavnomja »

zg1911 wrote:korejci ostvare više dolazaka (377k vs 333k), bosanci više noćenja, a gore se radi o dolascima

ne radi se o krvnim zrncima :-)

radi se o onome sto se vidi golim okom na makraskoj rivijeri :D

ovako odokativno 330 hijada ljudi (statisticki manje nego svaki deseti stanovnik bh) , odnosno recimo 100 hiljada porodica sa jednim djetetom ... ili razne varijante matematike, grupe omladinaca, vikendasi ... pa ljudi koji 10 puta u toku sezone odu dole ... ljudi koji ostanu mjesec do 3 na moru ... je bas nekako malo :-?

a tamo pise da je prosjecan bosanac ostvario manje od 5 nocenja :-)

a to se racuna kao dolazak i ono kad pristane kruzer u dubrovnik, raja popije kafu, ufejsbuci se i razguli? :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by _BataZiv_0809 »

Ma mi iz Bosne svakako nocimo na crnjaka, ne prijavljujemo se, nista ne trosimo, zar tako ne rece voditeljica drzavne televizije?
zg1911

#73 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by zg1911 »

uglavnomja wrote:
zg1911 wrote:korejci ostvare više dolazaka (377k vs 333k), bosanci više noćenja, a gore se radi o dolascima

ne radi se o krvnim zrncima :-)

radi se o onome sto se vidi golim okom na makraskoj rivijeri :D

ovako odokativno 330 hijada ljudi (statisticki manje nego svaki deseti stanovnik bh) , odnosno recimo 100 hiljada porodica sa jednim djetetom ... ili razne varijante matematike, grupe omladinaca, vikendasi ... pa ljudi koji 10 puta u toku sezone odu dole ... ljudi koji ostanu mjesec do 3 na moru ... je bas nekako malo :-?

a tamo pise da je prosjecan bosanac ostvario manje od 5 nocenja :-)

a to se racuna kao dolazak i ono kad pristane kruzer u dubrovnik, raja popije kafu, ufejsbuci se i razguli? :D
makarska rivijera je jedan dio jedne od 7. primorskih županija

+ postoji turizma i mimo mora. tako je zagreb no 1 što se tiče broja dolazaka. a čini mi se da su baš u zg spomenuti korejci najbrojniji gosti

anyway, poanta je da varšava + bih nije ni blizu 3/4 stranih turista u rh. a onda se počelo kako se nijemac zove mujo, šveđanin ante itd.

a to što se bih gosti ne prijave nije problem dzs-a. u svakom slučaju ta brojka ne može biti tolika da bi promijenila situaciju na 3/4 šta laprda imućno trkeljalo
vjesticanametli

#74 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by vjesticanametli »

Imucno trkeljalo :lol:
hrle1976

#75 Re: HRANA PREKO GRANICE

Post by hrle1976 »

stubrijez wrote:

Bravo Kolumbo. Ja i dan danas nazivam Poljsku, Cesku, Slovacku, Madzarsku i Balticke drzave = Varsavski pakt. Nema to veza sta je danasnja politicka cinjenica. Isto sto i dan danas naziva sve drzave bivse SFRJ = balkan prdekane ili SFRJ, Rusiju SSSR tj savke subote serem redovno. Sve od reda u retro stilu.
Post Reply