Potkradate li vlastitu državu ?
-
TheMule
#51 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
U nas svi kradu, ovdje ces naci moraliste koji kritikuju sda/sdp/komuniste itd, ali sutra da dobiju sansu da ukradu 5 eura, ukrali bi.
-
Novak20
#52 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
U pravu si. Zato i jeste ova tema.TheMule wrote:U nas svi kradu, ovdje ces naci moraliste koji kritikuju sda/sdp/komuniste itd, ali sutra da dobiju sansu da ukradu 5 eura, ukrali bi.
Evo i ja prvi sam prije 15-ak godina ponudio mito policajcu da mi ne uzme vozačku zvog prekoračenja brzine. Dakle, nemam pravo na moralisanje ali sam vidio i znam da to nije u redu. U to vrijeme, vozačka mi je bila skoro kao radna knjižica. Sve ostale kazne u saobraćaju sam uredno otplatio dok se nisam naučio da vozim bez prekršaja. Nije nekad lako ali izdrži se. Informišem se gdje su kamere, kad vozim prvi gledam ograničenja, na punoj liniji ne pretičem godinama iz više razloga.
Skoro da sam postao pošten građanin
-
izgubljena dusa
#53 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Njanjavi wrote:Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes
+ 1
ne propuštam ni jednu priliku
- sadie_forever
#54 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
i politicari su dio naroda,nista nije cudno ,kakvi smo takva nam je i drzavaizgubljena dusa wrote:Njanjavi wrote:Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes
+ 1![]()
- mayab
#55 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Upravo tako, drzava kao prvo , ukljucujuci "njene institucije i ljude" tj.političare koji rade za drzavu i predstavljaju je, treba da pokaze visoku moralnu svijest i postenje!!!!ExNihilo wrote:Šta je prvo - kokoš ili jaje? Niti će građani samoinicijativno, istovremeno i masovno korelirano prestati potkradati državu, niti će to uraditi oni koji predstavljaju državu. Zbog toga je uopće nebitno šta je tu uzrok, a šta posljedica. Šta akcija, a šta reakcija. Poenta je da moraju postojati snažne institucije koje će kanalisati ponašanje svih učesnika u pravcu koji je od najboljeg interesa za cijelu zajednicu.
Tamo gdje su te institucije jake, jaka je i država. Tamo gdje su slabe, imamo raznorazne bosne i hercegovine.
I to je to.
Na temi o Njemačkoj, na ovom forumu, napisah da se Nijemci kao narod , ne bi puno razlikovali od Balkanaca, kad im drzava i sistem ne bi bili jaki i pošteni, te da naši ljudi (koje ovde olako po defaultu hocemo nazvati lopovima i varalicama svoje drzave) vrlo brzo prihvate takvu jaku drzavu i sistem kao nesto dobro i afirmativno i postanu lojalni clanovi zajednice!
Nemam volje i zelje ovde sada pisati o raznoraznim kriminalnim i moralnim aferama nasih politicara, ali nadite mi istinski poštenog i moralnog, ne znam da li bi mogao nabrojati na prste na rukama....
Evo ipak samo jedan primjer, vodi se istraga protiv nekog politicara, cak zavrsi i u zatvoru-pritvoru, ali on ne nalazi za potrebno da dadne ostavku, da se povuce, ne, on čeka da ga bratija pusti, i onda serbez ode na funkciju ministra i čega već ne, i onda provodi zakon i priča o poštenju i moralu
ha ha ha ha ha ha
POvraća mi se!.
.
.
.
A ja lično, ne vidim na čemu JA LIČNO potkradam drzavu, plaćam čak i RTV taksu
- Prpa.ba
#56 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Najveci duznici po osnovu poreza i doprinosa za zdravstvo i penzioni sistem su tzv. drzavne firme. Najveci neplatise rezija su opet tzv. drzavne firme. One mogu izbjegavati placanje poreza tako sto premijercici raznih nivoa intervenisu kod Poreske uprave ili drzavnih firmi kojima se duguje novac.
Ocekivati da u okvirima takvog sistema prosjecni gradjanin ili sitni gazdica, klosarcic ili kriminalac osjecaju potrebu da izmire svoje obaveze je nerealno. Ovo je generalno osobina neuspjelih ili drzava u ranim stadijima nastanka. Politicka vlastela se ne fokusira mnogo na uspostavu vladavine prava jer bi time mogli i sami doci u probleme i usporili bi svoju akumulaciju kapitala, a da ne spominjemo eventualni revolt gradjanstva jednom kada bi vidjeli kakve sve zakone imamo.
To sto nam je pravni i politicki sistem neuskladjen sa osmansko-bizantskom kulturom koju nazalost i dalje imamo nakon turske genocidne okupacije je za zasebnu temu.
Ocekivati da u okvirima takvog sistema prosjecni gradjanin ili sitni gazdica, klosarcic ili kriminalac osjecaju potrebu da izmire svoje obaveze je nerealno. Ovo je generalno osobina neuspjelih ili drzava u ranim stadijima nastanka. Politicka vlastela se ne fokusira mnogo na uspostavu vladavine prava jer bi time mogli i sami doci u probleme i usporili bi svoju akumulaciju kapitala, a da ne spominjemo eventualni revolt gradjanstva jednom kada bi vidjeli kakve sve zakone imamo.
To sto nam je pravni i politicki sistem neuskladjen sa osmansko-bizantskom kulturom koju nazalost i dalje imamo nakon turske genocidne okupacije je za zasebnu temu.
- KB9
#57 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
ja svoju republiku ne potkradam
-
Hendrix
#58 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Ma vidjelo se na primjeru Hrvatske kako preko noci profercera drzava kada se udje u Evropu.
Pa sjecam se na moru bio sam dugogodisnji prijatelj, rodjak ili radni kolega gazdinom sinu kojeg nikada u zivotu nisam vidio...ono ako naidje inspekcija to mi je bio alibi. I tako godinama...kad odjednom zadnji put nisam ni parkirao auto kako treba lik trci dajte mi licne karte, prijava, porez, komsije prijavljuju jedni druge, jebe Evropu i sve.
Jedna prodavnica u istom selu gdje cini mi se racun nije ni postojao ni kao rijec u rijecniku prije par godina, lik mi uvaljuje racun moras uzeti prijavljuju me komsije i prijatelji da varam porez...nema zajebancije vise. Ovaj moj gazda apartmana kad cuje to jebe mu majku kaze on porez ne placa citav zivot, ne daje racune i ja cu ga prvi prijaviti.
Mi ono gledamo totalno zbunjeni, sta se ovde desilo preko noci.
Pa sjecam se na moru bio sam dugogodisnji prijatelj, rodjak ili radni kolega gazdinom sinu kojeg nikada u zivotu nisam vidio...ono ako naidje inspekcija to mi je bio alibi. I tako godinama...kad odjednom zadnji put nisam ni parkirao auto kako treba lik trci dajte mi licne karte, prijava, porez, komsije prijavljuju jedni druge, jebe Evropu i sve.
Jedna prodavnica u istom selu gdje cini mi se racun nije ni postojao ni kao rijec u rijecniku prije par godina, lik mi uvaljuje racun moras uzeti prijavljuju me komsije i prijatelji da varam porez...nema zajebancije vise. Ovaj moj gazda apartmana kad cuje to jebe mu majku kaze on porez ne placa citav zivot, ne daje racune i ja cu ga prvi prijaviti.
Mi ono gledamo totalno zbunjeni, sta se ovde desilo preko noci.
- Sanjarko
#59 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Mene i moju porodicu je ostetila pravo zato smo sad i sirotinja. Racuno sam koliko nas je ostetila samo u novcu. Ali ni sam ne znam koliko. Minimalnu cifru sracuno. I nema se kome zalit, tuzit itd. Samo nakon rata za minimalno 200 hiljada maraka. A ne pamtim da smo mi ikad nju varali. Ne znam za primjer toga uopste. A ona ce od nas tad kad naplatit i ono sto joj dugujemo za osnovne potrebe. A nije da mi to ne bi placali nego jednostavno nemamo od cega.
- vjesticanametli
#60 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
+1izgubljena dusa wrote:Njanjavi wrote:Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes
+ 1![]()
-
Novak20
#61 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Kako to mislite "jebat mater državi" ? Opsovati da vam je lakše ili nešto raditi protiv nje da što prije propadne ?vjesticanametli wrote:+1izgubljena dusa wrote:Njanjavi wrote:Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes
+ 1![]()
- Gojeni H
#62 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
vjesticanametli wrote:+1izgubljena dusa wrote:Njanjavi wrote:Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes
+ 1![]()
-
izgubljena dusa
#63 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Lijepo...onako kako mene/nas ta „drzava“ ponizava i potkrada – unistila fabrike, unistava zdravstveni i penzioni sistem, skole, javni saobracaj, vodovod.....uzima harac za licne dzepove - daj jos i jos....pravi ceste koje se ne vide i radna mjesta koja se ne osjete.....FUJ
Ovo nit je moja drzava, nit me briga za nju....kad sama nece da ide naprijed, i ja cu joj pomoci da padne sto nize.
Clan uze porodice nije mogao na najobicniju operaciju zuci... vracalo ga tri puta, dok nije legla koverta.....Sta li cu ja docekati kad mi zatreba hirurg ili bilo koja zdravstvena usluga.....a od plate se uredno odbija....
Gade mi se i blaticu ih dok sam ziva..... Ne moram opsovati, dovoljno je da ispricam sta rade i govore.....a svaki dan sami objave bar jednu ublehu...... lijepe „moje“ balije, kad hoces da se nesto raspisa – das to njima u sake i ne brini, sve se raspadne za cas
Ima nas koji nismo kokoske i cije pamcenje ne zavrsava sa prethodna 24 sata. Ima nas kojima ne treba ni fadilovo i ni kiflino, ni bilo cije „objasnjenje“, dobro vidimo i osjetimo (ne)rad drzavnih dzabojeda, od salteruse pa nadalje, prema vecim pozicijama....
Ovo nit je moja drzava, nit me briga za nju....kad sama nece da ide naprijed, i ja cu joj pomoci da padne sto nize.
Clan uze porodice nije mogao na najobicniju operaciju zuci... vracalo ga tri puta, dok nije legla koverta.....Sta li cu ja docekati kad mi zatreba hirurg ili bilo koja zdravstvena usluga.....a od plate se uredno odbija....
Gade mi se i blaticu ih dok sam ziva..... Ne moram opsovati, dovoljno je da ispricam sta rade i govore.....a svaki dan sami objave bar jednu ublehu...... lijepe „moje“ balije, kad hoces da se nesto raspisa – das to njima u sake i ne brini, sve se raspadne za cas
Ima nas koji nismo kokoske i cije pamcenje ne zavrsava sa prethodna 24 sata. Ima nas kojima ne treba ni fadilovo i ni kiflino, ni bilo cije „objasnjenje“, dobro vidimo i osjetimo (ne)rad drzavnih dzabojeda, od salteruse pa nadalje, prema vecim pozicijama....
-
Novak20
#64 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Pa sad...ako na državu gledamo kao na zajednicu svih nas, ispada da smo svi mi uništili fabrike, zdravstvo i sve drugo. Ne znam zašto kad se mnogi kunu u BiH i naravno da je naša kad već živimo u njoj.izgubljena dusa wrote:Lijepo...onako kako mene/nas ta „drzava“ ponizava i potkrada – unistila fabrike, unistava zdravstveni i penzioni sistem, skole, javni saobracaj, vodovod.....uzima harac za licne dzepove - daj jos i jos....pravi ceste koje se ne vide i radna mjesta koja se ne osjete.....FUJ
Državu tj. nas, predstavlja izabrana vlast i državni aparat. I tu vlast, kakva je da je, čine ljudi koji žive među nama i koji su potekli iz naših krasnih, prepoštenih naroda. Na njima je svakako najveća odgovornost za potkradanje države jer ko je bliži vatri (parama) bolje se grije (više krade). Vlastima se povjeravaju milijarde i milioni ali učešćem u sitnom potkradanju ili korupciji svi mi stvaramo sistem vrijednosti koji u principu nazaduje državu.
E sad, ne znam, kako se protiv te lopovske vlasti i državnog aparata izboriti ako svi potkradamo državu. Mi ne možemo ukrasti koliko oni u vlasti i njima je svejedno koliko se krade od države, samo da nije od njih lično. Njima u stvari odgovara da smo svi lopovi koji se snalaze na račun države.
-
Novak20
#65 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Moram da postavim ovaj članak koji ilustruje razlike u potkradanju i djelovanju države prema počiniocima kaznenih djela. Da čovjek ne povjeruje.
http://www.zurnal.info/novost/20516/pri ... nsku-kradu
.....Prvo je kupila kiflu, a onda kutiju Yorka. Ukupno je stavila u promet dvije lažne novčanice od po 20 KM. Ona je neprocjenjiva opasnost za bh. društvo i njom se bavi Tužilaštvo BiH. Stoga je državni tužilac Kasim Halilčević odlučio da predloži trideset dana pritvora za M. S. iz Vogošće......
http://www.zurnal.info/novost/20516/pri ... nsku-kradu
.....Prvo je kupila kiflu, a onda kutiju Yorka. Ukupno je stavila u promet dvije lažne novčanice od po 20 KM. Ona je neprocjenjiva opasnost za bh. društvo i njom se bavi Tužilaštvo BiH. Stoga je državni tužilac Kasim Halilčević odlučio da predloži trideset dana pritvora za M. S. iz Vogošće......
-
Novak20
#66 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Mnogi ne uplaćuju RTV pretplatu. Vjerovatno pola domaćinstava. Ne znam zašto jer je BHRT javni servis za čitavu državu. Ljudi rade, nemaju plata, nema tehnološkog napretka, digitalizacije i šta ti ja znam čega. Ali 7,50 KM je veliko u mom džepu a državi to nije ništa. Problem je što ni država ne želi finansirati zajednički javni servis BHRT.
Sada je javni servis u situaciji da javno prosi sazivanjem nekakvih konferencija. Da sam u tom servisu objavio bih spisak BH političara koji ne plaćaju RT pretplatu pa makar mi to bilo zadnje.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/pocela ... sa/759921/
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/542 ... _foto.html
http://www.avaz.ba/clanak/297778/jedini ... late-takse
Sada je javni servis u situaciji da javno prosi sazivanjem nekakvih konferencija. Da sam u tom servisu objavio bih spisak BH političara koji ne plaćaju RT pretplatu pa makar mi to bilo zadnje.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/pocela ... sa/759921/
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/542 ... _foto.html
http://www.avaz.ba/clanak/297778/jedini ... late-takse
- mayab
-
Novak20
#68 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Interesantan način potkradanja države od strane taksista. Ako dobro shvatam, plaćanjem usluge bez uključenog taksimetra ili izdatog računa postajemo saučesnici u potkradanju države.
http://** No links **.ba/clanak/162143/da-li-treb ... izda-racun
1. Često se dešava da taksista ne uključi taksimetar, ali to primijetite tek kasnije - morate li platiti vožnju?
Ne, ne morate. Zakon o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo jasno kaže da u slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, 'putnik nije u obavezi platiti cijenu usluge prijevoza'. Dakle, vožnju čija je cijena formirana 'ofrlje', niste dužni platiti.
2. Morate li platiti vožnju, ako vam taksista ne izda račun?
Zakon jasno kaže da ne morate. Taksi vozač dužan je naručeni taksi prijevoz dovršiti dolaskom na odredište, te putniku izdati račun za obavljeni prijevoz. Ako ne dobijete račun, samo izađite iz taksija bez plaćanja.
Napominjemo i da u taksi vozilu po zakonu treba biti vidljivo izložen cjenovnik usluga: cijena početka vožnje, cijena vožnje po kilometru, cijena čekanja po satu, cijena prtljage po komadu, cijena noćne vožnje u periodu od 22 do 5 sati ujutro, te vožnje nedjeljom i praznikom, kao i - obavještenje za putnika da nije dužan platiti uslugu ako mu taksi vozač ne izda račun.
http://** No links **.ba/clanak/162143/da-li-treb ... izda-racun
1. Često se dešava da taksista ne uključi taksimetar, ali to primijetite tek kasnije - morate li platiti vožnju?
Ne, ne morate. Zakon o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo jasno kaže da u slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, 'putnik nije u obavezi platiti cijenu usluge prijevoza'. Dakle, vožnju čija je cijena formirana 'ofrlje', niste dužni platiti.
2. Morate li platiti vožnju, ako vam taksista ne izda račun?
Zakon jasno kaže da ne morate. Taksi vozač dužan je naručeni taksi prijevoz dovršiti dolaskom na odredište, te putniku izdati račun za obavljeni prijevoz. Ako ne dobijete račun, samo izađite iz taksija bez plaćanja.
Napominjemo i da u taksi vozilu po zakonu treba biti vidljivo izložen cjenovnik usluga: cijena početka vožnje, cijena vožnje po kilometru, cijena čekanja po satu, cijena prtljage po komadu, cijena noćne vožnje u periodu od 22 do 5 sati ujutro, te vožnje nedjeljom i praznikom, kao i - obavještenje za putnika da nije dužan platiti uslugu ako mu taksi vozač ne izda račun.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#69 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
ne treba šutirati onoga ko je već na zemlji...vjesticanametli wrote:+1izgubljena dusa wrote:Njanjavi wrote:Vakvu drzavu ne treba krast, treba joj jebat mater na svakom koraku kako znas i umijes
+ 1![]()
- ferratilis
#70 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Radim za stranu firmu, preko interneta, plata je solidna, iznad prosjeka Federacije. Ne placam porez. Nazovite to kako hocete, ali ja to smatram patriotskim cinom. Necu ja finansirat kurvaluke Fadilove kcerke. Rado bi ja placao 30% poreza da je porezni sistem kao u Skandinaviji, ovako izrazavam svoj patriotizam neplacanjem haraca i ponistavanjem svog izbornog listica. Od mene toliko, vise ne mogu 
- DaffyDuck
#71 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Potkrada mene drzava... Placam joj doprinose 73% pa od ostatka PDV, akcize, naknade, takse. Dozvole, sve zivo.
A uslugu koju trebam dobiti za ovo sto placam ne dobijem, nego opet placam nekom privatno jer mi drzava ne obezbjecuje ono sto joj je placeno.
A uslugu koju trebam dobiti za ovo sto placam ne dobijem, nego opet placam nekom privatno jer mi drzava ne obezbjecuje ono sto joj je placeno.
- mO k3
#72 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
73% kako to??DaffyDuck wrote:Potkrada mene drzava... Placam joj doprinose 73% pa od ostatka PDV, akcize, naknade, takse. Dozvole, sve zivo.
- sadie_forever
#73 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
bilo kako bilo ti krades drzavu,jer takvi kao ti su vecina,kaoi nasi politicari..jer i oni su "mi" ,,nisu dosli s marsaferratilis wrote:Radim za stranu firmu, preko interneta, plata je solidna, iznad prosjeka Federacije. Ne placam porez. Nazovite to kako hocete, ali ja to smatram patriotskim cinom. Necu ja finansirat kurvaluke Fadilove kcerke. Rado bi ja placao 30% poreza da je porezni sistem kao u Skandinaviji, ovako izrazavam svoj patriotizam neplacanjem haraca i ponistavanjem svog izbornog listica. Od mene toliko, vise ne mogu
- Connaisseur Karlin
#74 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
jeste smijesni, umjesto da pricate o uzrocima potkradanja vlasitite drzave, vi optuzujete narod, politicare, ko je vise kriv

- mO k3
#75 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
sta te veze za. bih??Connaisseur Karlin wrote:jeste smijesni, umjesto da pricate o uzrocima potkradanja vlasitite drzave, vi optuzujete narod, politicare, ko je vise kriv![]()