KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
freelancerusk

#51 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by freelancerusk »

Sultanahmed wrote: 02/02/2020 20:30 Sta mislite raja koji je fakultet najbolje zavrsiti u bihacu?
Tj.koji je najisplativiji(osim medicinskog)
Pozz :thumbup:
Šta bi ti volio upisati?
Sultanahmed

#52 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by Sultanahmed »

freelancerusk wrote: 02/02/2020 20:45
Sultanahmed wrote: 02/02/2020 20:30 Sta mislite raja koji je fakultet najbolje zavrsiti u bihacu?
Šta bi ti volio upisati?
Razmisljao sam o:Pravni Fakultet ili pedagoški fakultet :thumbup:
freelancerusk

#53 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by freelancerusk »

Sultanahmed wrote: 02/02/2020 20:55
Šta bi ti volio upisati?
To su fakulteti koji su optimalniji ako želiš ostati u Bosni, naravno, možeš nastaviti školovanje i vani dalje, imam kolegu koji je završio jezik jedan na pedagoškom fakultetu i nastavio školovanje vani sa stipendijom i fino stao na noge. Isto tako poznajem dosta ljudi u Bihaću koji se nisu, naravno, mogli zaposliti kao profesori u školama, pa sada predaju jezike online i rade freelance poslove, bolje zarade od profesora na fakultetu. :)
Sve ovisi o tome, kakav budeš stručnjak, nemoj samo ganjati prolaznu šesticu i diplomu.

Naravno, lakše je ako završiš neki fakultet prirodnog smjera, ali ako to nije ono što voliš - nemoj. :)
Sultanahmed

#54 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by Sultanahmed »

freelancerusk wrote: 02/02/2020 21:02
Sultanahmed wrote: 02/02/2020 20:55

Šta bi ti volio upisati?
To su fakulteti koji su optimalniji ako želiš ostati u Bosni, naravno, možeš nastaviti školovanje i vani dalje, imam kolegu koji je završio jezik jedan na pedagoškom fakultetu i nastavio školovanje vani sa stipendijom i fino stao na noge. Isto tako poznajem dosta ljudi u Bihaću koji se nisu, naravno, mogli zaposliti kao profesori u školama, pa sada predaju jezike online i rade freelance poslove, bolje zarade od profesora na fakultetu. :)
Sve ovisi o tome, kakav budeš stručnjak, nemoj samo ganjati prolaznu šesticu i diplomu.

Naravno, lakše je ako završiš neki fakultet prirodnog smjera, ali ako to nije ono što voliš - nemoj. :)
Ma jok nije mi cilj napustiti Bih
Sad sta se bolje isplati ici na jezike ili na npr matematiku ili geo/historiju?
Ako bude moguce ganjat cu sve desetke da imam nebitno koliko mi vremena za to trebalo.
Kad budem trazio posao valjda ce biti fajde od dobrih ocjena :mrgreen:
freelancerusk

#55 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by freelancerusk »

Sultanahmed wrote: 02/02/2020 21:07 Ma jok nije mi cilj napustiti Bih
Ako bude moguce ganjat cu sve desetke da imam nebitno koliko mi vremena za to trebalo.
Pa to već trebaš sam znati, jer između matematike i historije stoje kule i gradovi, jedno prirodna nauka a drugo društvena.
Na tom fakultetu nemaš opciju da studiras geografiju, ali ako voliš historiju onda imaš opciju da studiraš bosanski jezik i historiju, nakon toga imaš više opcija nego samo da se zaposliš kao nastavnik u školi (a to je nemoguća misija, škole se prazne).
Sultanahmed

#56 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by Sultanahmed »

freelancerusk wrote: 02/02/2020 21:14
Pa to već trebaš sam znati, jer između matematike i historije stoje kule i gradovi, jedno prirodna nauka a drugo društvena.
Na tom fakultetu nemaš opciju da studiras geografiju, ali ako voliš historiju onda imaš opciju da studiraš bosanski jezik i historiju, nakon toga imaš više opcija nego samo da se zaposliš kao nastavnik u školi (a to je nemoguća misija, škole se prazne).
Pa nije toliko nemoguca misija....skole se prazne ali i nastavnici odlaze u penziju ili u njemacku
Tebi hvala na odgovorima :thumbup:
freelancerusk

#57 Re: KOJI FAKULTET USPISATI USLJED MALOG IZBORA?

Post by freelancerusk »

Sultanahmed wrote: 02/02/2020 21:17
freelancerusk wrote: 02/02/2020 21:14
Pa nije toliko nemoguca misija....skole se prazne ali i nastavnici odlaze u penziju ili u njemacku
Tebi hvala na odgovorima :thumbup:
Hvala tebi,
i najbolje što ti mogu napisati je, da ne slušaš druge kad ti budu govorili "to se ne isplati, džaba studiraš, nema tu kruha..." :) pusti te priče, samo udri!

;-)
Post Reply