OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#51 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Textar je do neke cca 2007. bio prva ugradnja na BMW modele 1 E87, 3 E90 i 5 E60, znam jer sam usporedjivao brojeve i gledao slike plocica, na svakim pise ime proizvodjaca i model, a ima na bmwfans.info dosta cesto informacija o kojim konkretno plocicama se radi, posebno za starije modele. Npr. http://bmwfans.info/parts-catalog/34116767143, 118d 2004-2006, Textar T4281, a zadnje su bile Textar T4282 i ostale nakon FL 2007 (skinuo nedavno te OE i stavio iste Textar). Dok su posle negdje cca 2007. za prednje presli na Jurid, za ovaj konkretan model Jurid 422 (J-AS). Na modelima F20, moguce i F30 ne sjecam se dobro, i dalje je ista kombinacija, prednje Jurid, zadnje Textar.

Tako je barem za EU trzista.
Na OEM BMW plocicama ja jos nisam vidio ime proizvodjaca, ako ni na OEM plocicama VW-a i slicno. Ja sam ih zamjenio na BMW-u 318 520, X5, ali jos nisam vidio Textar, pagid, ATE itd da pise an plocici, ako se radi o plocicama kupljenim u BMW servisima ili ako skidas originalne plocice.
Moguce je da na nekim modelima koriste Textar i Jurid, ali znam da na vecim i jacim modelima dolaze Pagid, a na M modelima diskovi su Brembo, Pagid plocice.
ado-šampion

#52 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Ja sam gledao sve modele do x30, 1, 3 i 5, jbg nisam isao na starije, recimo od neke 2003. do danas, mahom je do cca 2007. Textar, a od cca 2007. naprijed Jurid, nazad Textar. Regularni modeli, ne M.

S obzirom da moze biti zanimljivo za temu, evo nekoliko slika (116d 2011.):

OE zadnje plocice koje sam skinuo, Textar T4282:

Image

OEM zadnje plocice koje sam stavio, isto Textar T4282

Image

OE prednje plocice koje sam skinuo, Jurid 422:

Image

Plocice koje su bile OE prednje na istom modelu prije FL, Textar T4281, malo su u medjuvremenu promijenili oznake, pa su sad T4018. Ove Jurid OE je model J-AS ali nisam mogao naci kod nas.

Image

Na svim se vidi brend i oznaka
direstraits0078

#53 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by direstraits0078 »

I to je uglavnom način da se prođe dosta jeftinije, uz isti kvalitet.
ado-šampion

#54 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Da, u ovom slucaju vise nego duplo jeftinije.
direstraits0078

#55 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

ado-šampion wrote:Da, u ovom slucaju vise nego duplo jeftinije.
Ove si platio 120 KM? TRW, kojeg ti ne voliš, je oko 80 KM. Ali ja ne kupujem kod Šandora. Ate oko 60 KM.
ado-šampion

#56 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

direstraits0078 wrote:
ado-šampion wrote:Da, u ovom slucaju vise nego duplo jeftinije.
Ove si platio 120 KM? TRW, kojeg ti ne voliš, je oko 80 KM. Ali ja ne kupujem kod Šandora
Nisam platio sam 90, lafo popust, u Euromotorio. :) I u jednoj drugoj radnji su mi rekli 90. Te zadnje su cini mi bile se 70-80, tako nesto. Meni je to OK, za 90 KM sam dobio plocice koje su original preko 100 eura, a gledao sam primarno da nadjem iste ili neke koje su recimo nekad bile OE, da sam siguran da ne idem ispod s kvalitetom, kad vec mogu naci.
direstraits0078

#57 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

To su sasvim ok cijene za taj kvalitet i namjenu plocice. Ni ja ovaj Textar be mogu naci ispod 80 KM. Ali za mene Textar nije nesto poseban, ja prije biram Ate. A Ate se moze naci nesto jeftinije.
amar1994

#58 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

mala ispravka hahaha :D :D , nadjoh kutiju od plocica, nisu Jurid white, nego ona zuta kutija :lol: , cijena je cini m se oko 80KM bila gore dole 5KM :D , original su 160KM tako da je @ado upravu, dupla usteda :)
Image
takva je kutija :D
kakav ja i keramika :lol: :lol:
ps. kod mazde 3 su prva ugradnja ATE disk plocice :wink: :D
ado-šampion

#59 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

To su te, J-AS, takve su ove gore sto sam ja postavio sliku, OE. Ja ih ovdje nisam mogao naci. U Unitrade su imali obicne J, 70 KM, Kare nisu imali nikako Jurid. Ovi jedni anamoni su imali, ali kad sam dosao lik hladno izvadi druge plocice. :?

I ne znam jel to zato sto ja nemam iskustva s alu felgama bas, ali te su za moj pojam prilicno prasile. :D Nije dovoljno da se nasprica, sad sam kupio i spuzvicu. :lol:
amar1994

#60 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:To su te, J-AS, takve su ove gore sto sam ja postavio sliku, OE. Ja ih ovdje nisam mogao naci. U Unitrade su imali obicne J, 70 KM, Kare nisu imali nikako Jurid. Ovi jedni anamoni su imali, ali kad sam dosao lik hladno izvadi druge plocice. :?

I ne znam jel to zato sto ja nemam iskustva s alu felgama bas, ali te su za moj pojam prilicno prasile. :D Nije dovoljno da se nasprica, sad sam kupio i spuzvicu. :lol:
:thumbup: :lol: :lol:
ove su za tebe, a povoljne pravo :D :D :izet:
http://www.ebay.com.au/itm/ATE-13047027 ... 1611889763
:skoljka: :lol:
ado-šampion

#61 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Haha, ma nisu ni te keramicke bas toliko skupe ovo je pretjerano. :-) Ja zadovoljan da meciram kvalitet OE, bolje mi ne treba. :)
amar1994

#62 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

ma naravno, salim se ja :D , za normalnu upotrebu bolja od OE ne treba :)
jefferson

#63 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Haha, ma nisu ni te keramicke bas toliko skupe ovo je pretjerano. :-) Ja zadovoljan da meciram kvalitet OE, bolje mi ne treba. :)
Sa keramickim ces izgubiti brzu reakciju kocione papucice po kojoj ej BMW poznat. Ja sam jednom stavio Akebono keramicke plocice i skino ih nakon 3000km. Katastrofa koliko je dugacak put papucice.
Nisu to keramicke plocice koje dodju na M3, Ferrariju i slicno.
Ove plocice prase manje a imaju bolji ucinak od OEM:
http://www.amazon.de/EBC-Brakes-EBC1024 ... c+redstuff
Imao sam ih na VW CC, sad su na Tiguanu u kombinaciji sa Brembo diskovima. To je kombinacija keramike i kevlara.
Ali ako bas hoces da poboljsas ucinak kocnica bez velikih promjena na sistemu, uzmi ovo:
http://www.amazon.de/EBC-Brakes-DP41330 ... ellowstuff
Potrebno je dva tri lagana stiska papucice odmah da se plocice ugriju da bi kocile kako treba. Kada stajes na semaforu spremi se na poglede ljudi okolo jer prave takvu buku pri laganom kocenju kao da umjesto plocica imas nosivi dio plocice koji koci.
Ali kad trebas zakociti, reaguju na "misao" i bolje je da pratis retrovizor jer slabo sta ce kociti tako.
Ja sam ih imao na CC-u. Prase ko BMW kocnice x2.
jefferson

#64 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:To su te, J-AS, takve su ove gore sto sam ja postavio sliku, OE. Ja ih ovdje nisam mogao naci. U Unitrade su imali obicne J, 70 KM, Kare nisu imali nikako Jurid. Ovi jedni anamoni su imali, ali kad sam dosao lik hladno izvadi druge plocice. :?

Zaboravi na to. Obicna ATE koci bolje od te.
jefferson

#65 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Ja sam gledao sve modele do x30, 1, 3 i 5, jbg nisam isao na starije, recimo od neke 2003. do danas, mahom je do cca 2007. Textar, a od cca 2007. naprijed Jurid, nazad Textar. Regularni modeli, ne M.

OE zadnje plocice koje sam skinuo, Textar T4282:

Image

OEM zadnje plocice koje sam stavio, isto Textar T4282

Image

OE prednje plocice koje sam skinuo, Jurid 422:

Image

Plocice koje su bile OE prednje na istom modelu prije FL, Textar T4281, malo su u medjuvremenu promijenili oznake, pa su sad T4018. Ove Jurid OE je model J-AS ali nisam mogao naci kod nas.

Image

Jbg, morat cu ponovo bas da pogledam kada budem skidao sa X5 plocice.
amar1994

#66 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
amar1994 wrote:

Zaboravi na to. Obicna ATE koci bolje od te.
:thumbup:
direstraits0078

#67 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Naravno da sve keramicke plocice koce nesto losije od organskih, ali organske prljaju felge neuporedivo vise. Ja se rukovodim onom: ako se plocica trosi, dobro koci. Ove keramicke mogu nagurati pola miliona na zadnjoj osovini, bez problema. Zato i koce losije, pojedose diskove, a diskovi su obicno skuplji od seta dobrih plocica. Pogotovo ako su sa senzorom ABS-a i lezajem...

Od ovoga sto sam probao od obicnih ili OE plocica, Ate i TRW su jako dobre plocice sto se kocenja tice. Razlika se osjeti i u voznji i na tehnickom pregledu. Danas sam bas probao novi Talisman i na straznjoj osovini ima sve od TRW-a, na prednjoj Ferodo. Koci kao mahnit, a nisu neke jumbo pizze od diskova.
topcam
Vozim: uzbrdo

#68 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

topcam wrote:
530i wrote:
topcam wrote: @530i Ili pogresno citam ili ne kontam, ovo sa "plus" od @jefferson mi je jasno, ali na kojeg proizvodjaca ti mislis, (auta?) ono guma sava "opel"
ili kako? Mislim jos nisam tako nesta vidio, bez obzira na marku, ali to ne mora znaciti da tako nesto ne postoji.
Kad moze na akumulatoru pisati opel sto ne bi moglo i na gumi.

Mislim na ovo:
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... pneumatika
http://www.gumeks.com/Sve-o-gumama/Stan ... lne-oznake
Nadam se da je jasnije...
Razumio. Mada sam isao na to da pise puno ime Mercedes, a ne MO oznaka, primjera radi. U prvoj astri mi je je akumulator bio opel,
ne znam ko ih za opel pravi (bosch ili varta) i znam da je za nijansu bolji od produkta koji inace prave (bosch ili varta), kod nove astre
jos nisam pogledao koji je akumulator i da li na njemu pise opel, ali vjerovatno, da.
Jok, GM varta, razumljivo.
topcam

#69 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

ado-šampion wrote:Ja sam gledao sve modele do x30, 1, 3 i 5, jbg nisam isao na starije, recimo od neke 2003. do danas, mahom je do cca 2007. Textar, a od cca 2007. naprijed Jurid, nazad Textar. Regularni modeli, ne M.

Ti u vakat, jos ni skripat nisu pocele ;-)
topcam

#70 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:Naravno da sve keramicke plocice koce nesto losije od organskih, ali organske prljaju felge neuporedivo vise. Ja se rukovodim onom: ako se plocica trosi, dobro koci. Ove keramicke mogu nagurati pola miliona na zadnjoj osovini, bez problema. Zato i koce losije, pojedose diskove, a diskovi su obicno skuplji od seta dobrih plocica. Pogotovo ako su sa senzorom ABS-a i lezajem...

Od ovoga sto sam probao od obicnih ili OE plocica, Ate i TRW su jako dobre plocice sto se kocenja tice. Razlika se osjeti i u voznji i na tehnickom pregledu. Danas sam bas probao novi Talisman i na straznjoj osovini ima sve od TRW-a, na prednjoj Ferodo. Koci kao mahnit, a nisu neke jumbo pizze od diskova.
Cekaj, zar nisu karbon-keramicki diskovi ?!
jefferson

#71 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

topcam wrote:
direstraits0078 wrote:Naravno da sve keramicke plocice koce nesto losije od organskih, ali organske prljaju felge neuporedivo vise. Ja se rukovodim onom: ako se plocica trosi, dobro koci. Ove keramicke mogu nagurati pola miliona na zadnjoj osovini, bez problema. Zato i koce losije, pojedose diskove, a diskovi su obicno skuplji od seta dobrih plocica. Pogotovo ako su sa senzorom ABS-a i lezajem...

Gdje bolan? Ako si spreman platiti xxxxkm mozes uzeti akrbon-keramicke diskove.
Diskovi koji imaju povecanu koncetraciju karbona su Brembo, EBC, HAWK. Ovo ostalo je sve klasican disk.
Ja imam na Tiguanu Brembo sport diskove sa povecanom koncetracijom karbona, ali to nije vidjelo keramike.
Ove keramicke plocice tipa ATE, Jurid, Akebono i slicno su jeftinija verzija i kao stro direstraits rece, jedu diskove ko lude. Ne prase, preci ce puno ali zato ces diskove mjenjati prije plocica.
direstraits0078

#72 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

topcam wrote:

:D Keram-karbonicki. :D Inace, svi OE diskovi su obicno s povecanim udjelom karbona. Rijetko koja ozbiljna firma frikcionih elemenata danas pravi obicne diskove, ali ima izuzetaka. Dok ove losije i neozbiljne firme znaju i nebalansirane diskove prodavati, i to po masnim cijenama.
topcam

#73 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

jefferson wrote:
topcam wrote:

Gdje bolan? Ako si spreman platiti xxxxkm mozes uzeti akrbon-keramicke diskove.
Diskovi koji imaju povecanu koncetraciju karbona su Brembo, EBC, HAWK. Ovo ostalo je sve klasican disk.
Ja imam na Tiguanu Brembo sport diskove sa povecanom koncetracijom karbona, ali to nije vidjelo keramike.
Ove keramicke plocice tipa ATE, Jurid, Akebono i slicno su jeftinija verzija i kao stro direstraits rece, jedu diskove ko lude. Ne prase, preci ce puno ali zato ces diskove mjenjati prije plocica.
Ne bio, ionako kisem vec 2 hefte.

Mislio sam da ako su plocice keramicke, onda su i diskovi tu negdje.
topcam

#74 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:
topcam wrote:

:D Keram-karbonicki. :D Inace, svi OE diskovi su obicno s povecanim udjelom karbona. Rijetko koja ozbiljna firma frikcionih elemenata danas pravi obicne diskove, ali ima izuzetaka. Dok ove losije i neozbiljne firme znaju i nebalansirane diskove prodavati, i to po masnim cijenama.
Ne zafrkavaj :mrgreen:
Post Reply