Porez na narucenu robu iz Amerike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

O'zone
Globalni moderator

#51 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by O'zone »

Na tuđim greškama se uči ali na svojim još najbolje....

Imaš dva izbora:

1. Plati 117 KM i preuzmi paket

2. Nemoj preuzet paket, traži povrat novca (ako prodavac prihvati) i izgubi troškove poštarine odnosno DHL koji su bili ako se ne varam oko 24$
channel10

#52 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by channel10 »

karanana wrote:znaci izaslo te isto ko da si na piku kupio.

sad ni meni nije jasno....znaci narucivanje preko ovih kuraca palaca dhl-ova, ups-ova i slicnih je ustvari losa stvar. bolje naruciti preko drzavnih posta. tu barem nema spediterskih troskova? pa ko placa spediterske troskove kad ide obicnom postom? ma toliko je zapetljano jer nije unificirano da te bog sacuva.
Ma ovi privatnici koji imaju licence za DHL, UPS varaju ljude jer oni od onih para sto se plati dostava imaju udio. A onda ovdje uzimaju dodatnu lovu koja je visestruko visa od tog udijela koji im uplati matica.

Recimo mi platimo 10 dolara dostavu, njihovih je 2 dolara. Ali malo lopovima i onda dobijes ovu pljacku od 50+KM-ova po uvozu, ko da si sleper uvezao.

Ovako je meni objasnjeno od jednog carinika iz jedne spedicije.
toure123

#53 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Ne znam sta da radim iskreno raja... Imam od lika na piku nudi mi sad galaxy s4 GT-1595 za 270 KM + moja postarina. Da li da vratim ovaj, tj. da mi prodavac refunda 108$, pa da kupim od ovog na pika, ili da doplatim sad tih pisanih 117 KM ... Tacno ce me srcani strefit od sikirancije :-)

Donji sam kako god okrenem... U sta se uvalih jbt...
rayman90

#54 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by rayman90 »

nisi jedini sto se opeko na dhl :D :run: jedanput i dovoljno :D
channel10

#55 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by channel10 »

Ma cim vidim na stranici da je dostava DHL-om, NAmah je gasim :D i :run:
toure123

#56 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

channel10 wrote:Ma cim vidim na stranici da je dostava DHL-om, NAmah je gasim :D i :run:
Sta predlazes sta mi je ciniti... sa pika 270 + postarina , ili da doplatim jos 117 KM i uzmem ovo cudo iz Amerike-cemerike :D

Edit: odlucio sam se preuzeti posiljku ipak, necu da se ciganam, svakako cu biti donji 50KM ako vratim i uzmem taj sa pika, opet bi me izaslo oko 330 KM nakon ovoga.. Ebat ga... :roll:
toure123

#57 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Ljudi, na koju vrijednost se obracunava carina i PDV ... Jel na vrijednost samog telefona ili telefon + postarina. Lik iz DHL-a mi govori da ide telefon + postarina, sto je apsurdno po meni
isx

#58 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

Dobro ti je rekao. Citaj ovu temu. Sve ti je napisano.

Gdje je sad onaj pacijent sa pocetka teme koji je rekao da govorimo neistine? :)
toure123

#59 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

isx wrote:Dobro ti je rekao. Citaj ovu temu. Sve ti je napisano.

Gdje je sad onaj pacijent sa pocetka teme koji je rekao da govorimo neistine? :)
Druze znas sta su mi jos trazili da bih uopce mogao preuzet paket:

- Izjavu da cu mobitel korsitit samo za licne svrhe
- Kopija iz CIPS-a o prebivalistu
- Kopiju racuna sa PayPal-a
- Kopija licne karte

Jebote isto da apliciram za drzavljanstvo druge drzave, a ne da primam usljivi paket od par 100 i nesto dolara .... :lol: Jel ovo uopce legalno sto oni rade, otkud im pravo da mi traze sve ovo ... :roll: Trazio sam im racun od svega sto mi naplate oni dodatno (DHL), i natjerat cu prodavaca da mi plati te troskove speditiranja :lol:
isx

#60 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

Tako je. Probaj izvuci lovu od prodavca. Nego sve su i meni trazili osim CIPS prijave, to je ocito neka novina. Kakva šega od tvog mobitela, baš se nasmijah. :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#61 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

Joj frajeru, nemoj se naci uvrijedjen, ali si glup. Pa koji q spominjes i dalje prodavaca? Fino ti je receno, ovo je govnasta drzava i do nje je! Prodavac NIJE ODGOVORAN za BILO KAKVE troškove unutar tvoje države, nit je obavezan da te upoznaje. Njegovo je da upakuje i posalje za onoliko para koliko si platio. Ako ista moras platiti u BIH, to je do tebe!
Ti si sada platio uslugu SPEDICIJE. Mogao si angazovati bilo koga da ti to uradi, ne mora DHL, ali svi imaju manje vise iste cijene.
Nemoj dzabe selera opterecavati svojim neznanjem i manjkom informacija, za koje si ti odgovoran.

Opet ti kazem, da si vratio telefon, ne bi dobio ni puni iznos, vec bi ti seler vjerovatno odbio troskove povrata telefona do njega (2x postarina), jer je tvoja neinformiranost dovela do ovog problema.
toure123

#62 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

isx wrote:Tako je. Probaj izvuci lovu od prodavca. Nego sve su i meni trazili osim CIPS prijave, to je ocito neka novina. Kakva šega od tvog mobitela, baš se nasmijah. :D
Imam dojam da cu ga razbit nakon nekog vremena od huje kad skontam koliko puno sam to smece platio :lol:
toure123

#63 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Necu ni raditi quote ti posta jer je idiotski...

Kao prvo, ocito ne razumijes o cemu ja pricam. Ovdje je rijec o tome da PRODAVAC mora biti OBAVIJESTEN o uslugama koje koristi i da o tome mora OBAVIJESTITI kupca, isto kao sto svaki ebay prodavac obavezno naglasava za internacionalne kupce da uz ono sto su platili, mogu platiti dodatni novac za CARINU i PDV. Ono na sta cu se ja pozivati jeste da prodavac apsolutno nigdje nije naveo da postoji mogucnost tih dodatnih troskova, sto su zapravo skriveni troskovi (placanje speditiranja DHL-u), i na tu cu se obavezu pozivati da nije ispunio prema meni kao kupcu. U slucaju ovog prodavaca, on je jasno naglasio da postoji mogucnost dodatnih troskova za PDV i CARINU, ali ne i za ove stvari. Ja ako sam platio DHL-u 25$ da mi isporuce telefon do moje kucne adrese, to ocekujem da i urade bez IKAKVIH DODATNIH TROSKOVA. Stvar je u tome da ja ocekujem, ako ce vec praviti dodatne troskove, onda je kupac morao biti obavijesten o tome i odmah mi u startu naplatiti te troskove spedicije, a ne na ovaj nacin da se ja moram sekirati koliko ce mi sta naplatit i kako. Ne, ne ide to tako.

A da je do drzave, to svakako, ali necu dozvoliti da se lomi preko mojih ledja. Prodavac je u svakom slucaju bio jako nekomunikativan i nije mi niti jednom izasao u susret za neke stvari koje sam ga zamolio u vezi telefona.

Toliko.
Last edited by toure123 on 04/05/2016 18:52, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#64 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

Nemas ti pojma, a pored toga si jako arogantan. Sve ti je jasno navedeno u prethodnim postovima.

Ne mozes reci ja narucio, a nisam znao. Ti narucujes u svoju zemlju, a ne u njegovu. On moze navesti, a ne mora. Posebno ne mora navesti oko spediterskhi usluga.

Sta ti mislis da on mora znati za svaku vukojebinu od drzave njene carinske propise, koliko se carini, sta se carini, kakva je spedicija i slicno?

Jesi li mu platio tu uslugu da te informise?

Platio si za artikal. Je li poslan artikal? Platio si za DHL shipping, je li poslano sa DHLom?

U cemu je problem?

Sta ti ocekujes, a koja su pravila i ZAKONSKE MOGUCNOSTI DHLa je druga stvar. Zakon nije jednako ocekivanje. Cuj ti nece se on dozvoliti da se lomi preko njegovih ledja? Pa preko cijh ce jadan nebio? Preko podavcevih jer ne zna pravila usrane BIH? :thumbup:

Prodavac ti moze nadoknaditi troskove, radi "zadovoljstva" musterije. Ja se nadam da to nece uraditi, jer nisi ni zasluzio. Da si se informisao, znao bi tacno kakvi su troskovi i sta mozes ocekivati. Pun kurac je takvih kao ti koji vide finu cijenu, naruce, a poslije plaču i kazu "Pa nisam znao". :bih:

Evo, ako ti paypal vrati novac, ja se obavezujem da ću ti uplatiti isto toliko :lol:
toure123

#65 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Nece mi niko nista vracati, niti ja to ocekujem. Odakle ti to ? Ne mogu preuzeti posiljku i onda traziti da mi se vrati novac.. Nidje veze... Letis sa zakljuccima. Jedino sto mi je stalo jeste da prodavac ubuduce naglasi da se ne bi i drugima ovo desavalo.

Ono sto mene zanima u svemu ovome jeste da ja fakticki duplo placam DHL da bi mi nesto dostavio na kucna vrata, sto je APSURD! Jedino sto cu traziti od prodavaca je da mi pokrije troskove spedicije, na sta je i pristao ako mu pokazem taj racun, sto cu i uradit.

P.S. Cuvaj pare za sebe, trebat ce ti, ne rasipaj se... :lol:

Edit: nece ti se ispunit zelja, vec je pristao :lol:

Ja i jesam arogantan prema takvima kao ti kad mi se obracas tako. Ne zasluzujes nista bolje iskreno, mogao si samo zaobici temu ...
un1ted

#66 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

toure123 wrote:Nece mi niko nista vracati, niti ja to ocekujem. Odakle ti to ?Jedino sto cu traziti od prodavaca je da mi pokrije troskove spedicije, na sta je i pristao ako mu pokazem taj racun, sto cu i uradit.

:lol: :lol: :lol:

Opet dobri bošnjo izvlači od poštenog stranca novac :) Zato ljudi i ne šalju u bih, radi tebe i sličnih. Znači tvoju grešku on mora da ispravlja. To ti je dobar prodavač, kojem je stalo do zadovoljstva mušterije.

Ti si klasičan primjer lošeg kupca koji košta prodavača koji nije kriv ni sekunde.

Koliko si zaguljen pokazuje spominjanje da si vec platio nesto DHLu i da nemas obaveza. Pobogu, platio si transport, to ti nece nista naplatiti. Sada placas dodatnu uslugu koja se zove SPEDICIJA.
toure123

#67 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Ne slazemo se niti cemo se ikada i sloziti. Da mi zavrsimo ovu raspravu, moze tema pod kljuc...
toure123

#68 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Ne slazemo se niti cemo se ikada i sloziti. Da mi zavrsimo ovu raspravu, moze tema pod kljuc...

A tebi za ubuduce preporucujem da odes malo u skolu da naucis kako se prica sa nekim, bez obzira koliko bio upravu ili ne (u ovom slucaju apsolutno nisi upravu).
Oxygenn

#69 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by Oxygenn »

un1ted wrote:
toure123 wrote:Nece mi niko nista vracati, niti ja to ocekujem. Odakle ti to ?Jedino sto cu traziti od prodavaca je da mi pokrije troskove spedicije, na sta je i pristao ako mu pokazem taj racun, sto cu i uradit.

:lol: :lol: :lol:

Opet dobri bošnjo izvlači od poštenog stranca novac :) Zato ljudi i ne šalju u bih, radi tebe i sličnih. Znači tvoju grešku on mora da ispravlja. To ti je dobar prodavač, kojem je stalo do zadovoljstva mušterije.

Ti si klasičan primjer lošeg kupca koji košta prodavača koji nije kriv ni sekunde.

Koliko si zaguljen pokazuje spominjanje da si vec platio nesto DHLu i da nemas obaveza. Pobogu, platio si transport, to ti nece nista naplatiti. Sada placas dodatnu uslugu koja se zove SPEDICIJA.
Divim se tebi i ostalima koji su imali snage da vise puta ponavljaju, istu stvar, kako hoda dostava preko DHLa i obracun carine i poreza :thumbup:
a nadam se da je i pokretac teme na kraju skon'o da je sam usr'o motku :zzzz:
karanana

#70 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by karanana »

zasto bi neki prodavac iz amerike, kine, njemacke.... trebao da zna porezne i carinske zakone neke pripizdine i rupe kao sto je bosna i hercegovina?
ako kupac iz te svoje maticne zemlje nije u stanju da odgonetne koje ga sve zachkoljice cekaju u sopstvenoj dzungli od zemlje, kako to ocekivati od nekakvog kineza ili amerikanca koji dnevno proda po 200-300 artikala po cijelom svijetu. i treba da se brine o carinskom i poreznom zakonu bih.
un1ted

#71 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

karanana wrote:znaci izaslo te isto ko da si na piku kupio.
Da tako je, nažalost. Da je išlo preko obične pošte, onda bi prošao bolje. Problem je što amer nece da salje obicnom postom, jer je rizik. Dodje u BIH, oštećeno u transportu, kupac mu pravi problem i slično. Zato šalju privatnim kurirskim službama jer su sigurnije, a i naravno brže.
karanana wrote: sad ni meni nije jasno....znaci narucivanje preko ovih kuraca palaca dhl-ova, ups-ova i slicnih je ustvari losa stvar. bolje naruciti preko drzavnih posta. tu barem nema spediterskih troskova? pa ko placa spediterske troskove kad ide obicnom postom? ma toliko je zapetljano jer nije unificirano da te bog sacuva.
Preko privatnih kurirskih službi, među kojima je i DHL jedino se isplati slati pisma i slične papire, gdje je hitnost i tačnost bitna.

Kada ide dolazi na državnu poštu, carini se po skraćenom postupku i plaća se 10% carine, 17% PDV, 10 fiksna taksa i oko 4KM uplatnica i carinskog pregleda.

Ovdje DHL guli, svjesno i rade to jer mogu. Klasičan primjer supačke politike je ti uvezao 1 telefon, plaćaš oko 50KM spediterske usluge, a isto tako ako uvezes 1001 telefon, opet plaćaš 50KM spediterskih usluga.
zasto bi neki prodavac iz amerike, kine, njemacke.... trebao da zna porezne i carinske zakone neke pripizdine i rupe kao sto je bosna i hercegovina?
ako kupac iz te svoje maticne zemlje nije u stanju da odgonetne koje ga sve zachkoljice cekaju u sopstvenoj dzungli od zemlje, kako to ocekivati od nekakvog kineza ili amerikanca koji dnevno proda po 200-300 artikala po cijelom svijetu. i treba da se brine o carinskom i poreznom zakonu bih.
Na bilo kojem sajtu, ebay, amazon, iherb... kupac snosi dažbine u državi iz koje naručuje, te se preporučuje da se pročitaju sve zakonske informacije bitne za narudžbu.
isx

#72 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

Velim opet, postoje trgovine na internetu koje salju dhl expressom i koji garantuju da nema dodatnog troska po kupca, pa ni carine ni pdv-a niti spedicije. Sve to ukalkulisu u cijenu artikla u svojoj prodavnici. Obracun carine i pdv-a stigne na papiru, ali kupac ne plati nista.
karanana

#73 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by karanana »

pa to ti ga onda dodje isto ako oni te troskove ukalkulisu. ja oni ukalkulisali i povecali cijenu artiklu, ja ti platio jeftinije artikal ali uletio u troskove carine i pdv-a kad artikal dodje.
mada ne kontam ni taj fazon kako neki prodavac plati carinu i pdv drzavi gdje dodje artikal. vjerovatno je moguce ali malo cudno da to placa prodavac iz strane zemlje.
isx

#74 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

Probaj kupiti nesto na mango.com pa ces vidjeti kako to hoda. Sad koliko to ukalkulisu u cijenu ne znam. Sve cijene su im u BAM i placa se karticom direktno. Na izvodu stoji u fening onoliko koliko si platio u web shopu u BAM. Carine, pdv-a, spedicije nema iako se sve to obavi. Profesionalna prodavnica maksimalno.
toure123

#75 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

karanana wrote:zasto bi neki prodavac iz amerike, kine, njemacke.... trebao da zna porezne i carinske zakone neke pripizdine i rupe kao sto je bosna i hercegovina?
Da se razumijemo, ja se ne zalim za porez i carinu, to je nesto sto se mora platit i cao. Problem je U DHL-u i njihovoj SPEDITERSKOJ "usluzi"... Ispada ja duplo placam DHL za nesto sto je trebalo uci u onu inicijalnu cijenu isporuke kada je kupac slao od tamo. Haj da je druga firma u pitanju, ali je ista firma u pitanju, pa to je jedan ogroman apsurd i nelogicnost! :-)
Post Reply