Moj stav,a posmatran i sa islamskog stajalista vezano za ganju je da je Allah dž.š. u svemu sto je stvorio dao dobro i lose,ali bukvalno u svemu,pa krenimo od najjednostavnijih stvari poput hrane i vode,koliko god nemozemo zivit bez toga isto tako nas moze i ubit.
Marijuanu posmatram kao i alkohol,jedno drugim ne treba opravdavat,po serijatu je i kap alkohola haram bez obzira sto od te kapi alkohola nam nece nista biti,ali koristiti alkohol u medicinske svrhe za dezinfekciju i sl. nije haram i oko toga nema razilazenja kod uleme.
Isto tako mislim da je haram pusiti i cigare (i ako sam pusim),a ne marijuanu,ako nista sam sebi narusavas zdravlje jer udises dim,a druga strana medalje je sto je trava opijum koja mijenja tvoje psihicko stanje i samim tim je haram !
Samim tim nemislim da je haram konoplju koristiti kao lijek (npr.ulje koje se pokazuje kao dobar lijek za teska oboljena danasnjice),znaci to je ono dobro sto je Allah dž.š. dao u toj biljci. Naravno ima tu i drugih stvari recimo od marijuane se moze proizvoditi papir mnogo kvalitetniji izdrzljiviji nego od drveta,a bez zagadjivanja okoline zbog sjece suma,a za proizvodnju iste kolicine papira kao i od drveta potrebno je marijuanu zasaditi na mnogo manjoj povrsini zemlje nego drvece,te takodjer uspijeva gotovo u svim dijelovima zemaljske kugle i nezahtjeva za tu proceduru proizvodnje papira nikakav specijalan tretman i odrzavanje za razliku od drveta.
Od marijuane se takodjer moze proizvoditi plastika bez dodataka nafte,uzad,odjeca i mnoge druge stvari bez koristenja nafte cija je eksploatacija trenutno mozda uz sjecu suma najveci zagadjivac vode i zraka koji su nam neophodni za zivot!
Dakle nema zagadjenja nikakvog u proizvodnji bilo cega od marijuane!
Pa do prije 100 godina se sve ovo i proizvodilo od ganje,a na listu zabranjenih supstanci je stavljena prije 50-ak godina,dok u pojedinim zemljama poput indije (milijardu stanovnika) nikad nije kriminalizovana i stavljena na listu "droga",a i dan danas se koristi sasvim normalno kao zacin u salatama ili u kuhanim jelima cak.
Da zakljucim: Koristiti marijuanu kao biljku u lijekovite i ostale svrhe koje sam nabrojao-apsolutno se slazem i treba je u potpunosti legalizovati,ali za zloupotrebu,odnosno pusenje cvijeta zenske konoplje se neslazem da treba dopustiti.
Dakle iskoristiti maksimalno blagodati biljke i svrhe kojima bi bukvalno planeta zemlja i citavo covjecanstvo imalo koristi,ali ovi sto puse a traze da se legalizuje kao fol zbog lijekovitih svojstava jok
A i za ove moraliste da se nadovezem,sto su totalno protiv te biljke koji se ospu na spomen iste i ako je nikad vjerovatno u zivotu nisu ni vidjeli kako izgleda,i koji vjeruju samo u nauku,hemiju,modernu medicinu i to,da mi samo objasne kako to da iz jedne obicne konoplje na najednostaviji nacin spremljeno ulje mnogostruko bolje djeluje u sprijecavanju sirenja celija raka,nego sve moguce hemoterapije i "cuda" tehnologije moderne medicine,svih vrsta hemijskim putem dobivenih lijekova i ostalih djakonija sto nam medicina nudi?
Ovo vas pitam a ja znam odgovor jer sam imo tri razlicita slucaja raka (ali sva tri otkrivena u kasnoj metastazi),dvoje vise nisu sa nama (i to ovo dvoje koji su se lijecili klasicnom medicinom i imali najbolji moguci tretman koi u Sarajevu moze imati jedan takav bolesnik,ali je treca osoba i dalje sa nama i potpuno zdrava vec 9 godina jer se lijecila na "alternativni nacin"
Ovo dvoje rahmet im dusi je skoncalo u najtezim bolovima i zadnje mjesece zivota provelo nadrogirano od morfijuma u bunilu koji je inace legalan!
Izvinjavam se na duzem postu