Prvi joint

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
avetinja

#51 Re: Prvi joint

Post by avetinja »

Zokipfc wrote:Je li toliko strasno ako momak podjeli iskustvo na forumu? Ili je bolje da ode na pdf Politika i pise idiotluke? Daj opustite se, svi ste neki bezgrijesnici, svetci.

I ne vidim nista strasno o diskusiji za/protiv, bar ako obe strane imaju argumente a ne 'pusio je travu znaci narkoman je'.
Znaš li ti koliko ljudi prvi put u životu napravi ili uradi nešto, zar bi svi trebali otvoriti temu o novom iskustvu? Kakve veze ima pdf Politika? Ima raznih tema gdje može da izrazi svoju inteligenciju.

Boldirano: Ko je rekao da jesam? Jesam li ga, možda, napao?

Jedno konzumiranje ne znači da je narkoman. Da bi razgovarali o tome da li je narkoman ili ne, prvo moramo da ustanovimo da li je marihuana droga ili nije. Tu nastaje problem, jer su mišljenja podijeljena, kako u struci, tako i van nje. Ova tema se načela bezbroj puta i uvijek smo bili na nuli.
kritichar

#52 Re: Prvi joint

Post by kritichar »

Tema ima dobar potencijal, ako ce se otvoreno pisati, mozda se i policija okoristi, svakako citaju.
Korisnikk

#53 Re: Prvi joint

Post by Korisnikk »

kecher II wrote:
Korisnikk wrote:Cisto da dodam. Ja sam i protiv alkohola ali droga (marihuana) je gore zlo. Alkohola moras ogromne kolicine piti da bi postao alkoholicar. Nema toliko alkoholicara. Travara je na svakom cosku. Trava stvara ovisnost brze i jace. Alkohol samo u nekim slucajevima "postane droga." Kao sto rekoh, alkolicar se tesko postane. narkoman ovisan o travi lahko.
ti ba nemas pojma, ti pravdas alkohol pored ganje ccccc... i ono jos nesto ko arogantno zvuci...
Korisnikk wrote:A smijesno je kako ljudi kojima nista ne fali, apsolutno zdravi i jednostavno se vole nadrogirati legalizovanje marihuane pravdaju pozitivnim ucincima nekih njenih sastojaka u lijecenju nekih oboljenja. 99% vas travara je koristi sto su ovisni i vole efekat kad se nadrogiraju. Samo 1% vas je koristi u medicinske svrhe a pokusaj legalizacije, kako biste se mogli javno drogirati pred BBI-em, pravdate kako lijeci oboljenja od kojh vi i ne bolujete nego neko drugi.
Marihuana je droga. Ja znam da to tebe boli ali tako je. Zato se i ide na sud kada neko otkrije da prodajes marihuanu ili uzgajas. Ali naravno da ti neces priznati da je marihuana droga jer bi tad morao priznati da si narkoman. Dakle, SAMO ZA TEBE: MARIHUANA JE DROGA. KO JE JEDNOM PROBA JE NARKOMAN. (ovu zadnju recenicu sam dodao samo tebe malo da uzrujam a stojim iza ostalog)
maida95

#54 Re: Prvi joint

Post by maida95 »

Alkohol je pet puta veće zlo od trave.
A ovo da je svako ko proba travu narkoman.. onda su oko mene sve narkomani :shock: :run: :-)
Zokipfc

#55 Re: Prvi joint

Post by Zokipfc »

avetinja wrote:
Zokipfc wrote:Je li toliko strasno ako momak podjeli iskustvo na forumu? Ili je bolje da ode na pdf Politika i pise idiotluke? Daj opustite se, svi ste neki bezgrijesnici, svetci.

I ne vidim nista strasno o diskusiji za/protiv, bar ako obe strane imaju argumente a ne 'pusio je travu znaci narkoman je'.
Znaš li ti koliko ljudi prvi put u životu napravi ili uradi nešto, zar bi svi trebali otvoriti temu o novom iskustvu? Kakve veze ima pdf Politika? Ima raznih tema gdje može da izrazi svoju inteligenciju.

Jedno konzumiranje ne znači da je narkoman. Da bi razgovarali o tome da li je narkoman ili ne, prvo moramo da ustanovimo da li je marihuana droga ili nije. Tu nastaje problem, jer su mišljenja podijeljena, kako u struci, tako i van nje. Ova tema se načela bezbroj puta i uvijek smo bili na nuli.
Sta fali ako momak hoce da podjeli svoje iskustvo? Ne vidim bas da je pun forum takvih postova. Pa jebote, zar nismo svi ljudi, sta fali temi? Ako ti se ne svidja, zaobidji je.

Boldirano nije bilo namjenjeno tebi, vec Korisniku i ostalima koji smatraju da je trava 'haram' ;)

A zasto bi nekoga etiketirali kao narkomana? Zasto moramo koristiti naljepnice?
Kaligrafija

#56 Re: Prvi joint

Post by Kaligrafija »

Korisnikk wrote:
Kaligrafija wrote:
kritichar wrote:Sto se tice morala, to je pozitivna osobina, posto vidim da nisi znao, a sto se tice udaranja, ti sam sebe udaras
http://www.islamskazajednica.ba/index.p ... Itemid=218

Šerijatski stav o konzumiranju marihuane (u zdravstvene svrhe)
Published in Septembar 18, 2013 Štampa, El. pošta
Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Na stranici rijaseta u rubrici pitanja i odgovori već postoji pitanje o marihuani (indijska konoplja).

Po mom mišljenju mnogo je štetniji alkohol koji je po zakonu dozvoljen.

Biljka je kao i druge koju je uzvišeni Allah dž.š. stvorio i mislim da ona nije stvorena uzaludno kao i sve na ovom svijetu.

Ukoliko pomaže osobama sa anksioznošću, bezvoljnosti, strahom i depresijom, da li je moguće da je takvim osobama dozvoljeno?

Ja lično koristim samo u malim količinama 2 puta dnevno i mnogo mi pomaže u obavljanju raznih zadataka u mom poslu, olakšava komunikaciju sa ljudima, produbljuje razmišljanje o svim sferama života kao i stvaranju te divljenju Allahovog dž.š. stvaranja. Također pomaže da se navedeni osjećaji znatno umanje.

Ja ne smatram da mi pomućuje razum te se bavim raznim sportskim aktivnostima i hvala Allahu pa mogu priuštiti hranu koja je tu da bi se negativni efekti ove biljke umanjili.

Kao što možete zaključiti ja sa ovom biljkom eksperimentišem bez nadzora ljekara i po svom navođenju pa svakodnevno molim uzvišenog gospodara da mi oprosti ako griješim.

U nekim zemljama je ova recimo droga dozvoljena u medicinske svrhe da bi se pomoglo osobama koje pate od psihičkih bolesti a čak zadnje studije pokazuju da liječi čak i od raka.

Po mom mišljenju bolje mi je da koristim ovu biljku kao lijek nego neke preparate koje su u prodaji i veoma su skupi dok ova biljka ne prolazi nikakve procese te se nakon žetve osuši do određene mjere i stavlja u upotreba

Volio bih kada bi Islamska zajednica širom svijeta prostudiralo ovu biljku i donijela prikladan zaključak. Koliko znam da se jednostavno kaće - Allah dž.š. je zabranio sve što pomućuje razum no naprotiv ja sam tek razmislio dublje o Stvoritelju nebesa i zemlje nakon konzumiranja marihuane i mislim da nisam donio pogrešne zaključke jer se bojim Allaha, veličam ga, trudim se da izvršavam propise, prestao sam sa bludom, alkoholom i pokajao se. Trudim se da naučim što više Kur'ana napamet itd...

Klanjam 5 dnevnih namaza i trudim se da budem sto bolji kako bi Allah bio zadovoljan sa mnom.

Nikada ne klanjam dok sam pod uticajem marihuane.

Potrebna mi je samo manja doza kako bi me pokrenula ujutro i manja doza poslije posla kako bih kvalitetno iskoristio slobodno vrijeme jer me bez nje ništa ne interesuje.
Odgovor:

Esselamu alejkum!
Uvjereni smo da ona nije slučajno na listi zabranjenih droga, odnosno psihoaktivnih supstanci. Ukoliko medicinska nauka potvrdi njeno po zdravlje korisno djelovanje, u svjetlu tih saznanja razmotrit će se tretman njezinog korištenja sa stanovišta Šerijata.
Tu sam te cekao...Cak je i Islamska zajednica spremna da razmotri koristenje marihuane u medicinske svrhe, ako to nauka potvrdi kao korisno, sa stanovista Serijata...Znaci podlozno je promijeni, a bice legalizovano u svim zemljama garantujem, najvise za deset godina...I sta ces onda kad IZ donese fetvu da je to zdravo, hoces li i tad ljude nazivati narkomanima???
A smijesno je kako ljudi kojima nista ne fali, apsolutno zdravi i jednostavno se vole nadrogirati legalizovanje marihuane pravdaju pozitivnim ucincima nekih njenih sastojaka u lijecenju nekih oboljenja. 99% vas travara je koristi sto su ovisni i vole efekat kad se nadrogiraju. Samo 1% vas je koristi u medicinske svrhe a pokusaj legalizacije, kako biste se mogli javno drogirati pred BBI-em, pravdate kako lijeci oboljenja od kojh vi i ne bolujete nego neko drugi.
:lol: :lol: :lol: :lol: Sta imam ja vise sa tobom polemisati...da nije zalosno, bilo bi smijesno... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57 Re: Prvi joint

Post by _BataZiv_0809 »

Filosofija palanke. Prenerazava je nebitnost njenog suda.
dezurni_ucenik

#58 Re: Prvi joint

Post by dezurni_ucenik »

"Kako bi se mogli drogirati ispred BBI"

Legendo :lol: :lol: :lol: :lol:
kecher II

#59 Re: Prvi joint

Post by kecher II »

Korisnikk wrote:
kecher II wrote:
Korisnikk wrote:Cisto da dodam. Ja sam i protiv alkohola ali droga (marihuana) je gore zlo. Alkohola moras ogromne kolicine piti da bi postao alkoholicar. Nema toliko alkoholicara. Travara je na svakom cosku. Trava stvara ovisnost brze i jace. Alkohol samo u nekim slucajevima "postane droga." Kao sto rekoh, alkolicar se tesko postane. narkoman ovisan o travi lahko.
ti ba nemas pojma, ti pravdas alkohol pored ganje ccccc... i ono jos nesto ko arogantno zvuci...
Korisnikk wrote:A smijesno je kako ljudi kojima nista ne fali, apsolutno zdravi i jednostavno se vole nadrogirati legalizovanje marihuane pravdaju pozitivnim ucincima nekih njenih sastojaka u lijecenju nekih oboljenja. 99% vas travara je koristi sto su ovisni i vole efekat kad se nadrogiraju. Samo 1% vas je koristi u medicinske svrhe a pokusaj legalizacije, kako biste se mogli javno drogirati pred BBI-em, pravdate kako lijeci oboljenja od kojh vi i ne bolujete nego neko drugi.
Marihuana je droga. Ja znam da to tebe boli ali tako je. Zato se i ide na sud kada neko otkrije da prodajes marihuanu ili uzgajas. Ali naravno da ti neces priznati da je marihuana droga jer bi tad morao priznati da si narkoman. Dakle, SAMO ZA TEBE: MARIHUANA JE DROGA. KO JE JEDNOM PROBA JE NARKOMAN. (ovu zadnju recenicu sam dodao samo tebe malo da uzrujam a stojim iza ostalog)
ne znam ko je, ukoliko je neko i uzrujan, ali ti pojma nemas, zalosno je da, pretpostavljam da si mladja osoba, ima ovako iskljucive stavove bez trunke samokritike.
Ajatolah_

#60 Re: Prvi joint

Post by Ajatolah_ »

maida95 wrote:Alkohol je pet puta veće zlo od trave.
Al' je otprilike toliko i dosadnije. :D Ne kontam zašto se uvijek kao neki argument u korist trave kudi alkohol. :-)
Dobar je alkohol dok se ne pretjeruje i dok se ne sjeda za volan, samo oni koji se toga ne drže pokvare svim ostalim.
Last edited by Ajatolah_ on 30/04/2016 14:16, edited 1 time in total.
Zokipfc

#61 Re: Prvi joint

Post by Zokipfc »

Daj da se 'vratimo' temi... Koristi li neko ovdje marihuanu u kombinaciji sa meditacijom?
Kaligrafija

#62 Re: Prvi joint

Post by Kaligrafija »

kritichar wrote:
Kaligrafija wrote:
kritichar wrote:Sto se tice morala, to je pozitivna osobina, posto vidim da nisi znao, a sto se tice udaranja, ti sam sebe udaras
http://www.islamskazajednica.ba/index.p ... Itemid=218

Šerijatski stav o konzumiranju marihuane (u zdravstvene svrhe)
Published in Septembar 18, 2013 Štampa, El. pošta
Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Na stranici rijaseta u rubrici pitanja i odgovori već postoji pitanje o marihuani (indijska konoplja).

Po mom mišljenju mnogo je štetniji alkohol koji je po zakonu dozvoljen.

Biljka je kao i druge koju je uzvišeni Allah dž.š. stvorio i mislim da ona nije stvorena uzaludno kao i sve na ovom svijetu.

Ukoliko pomaže osobama sa anksioznošću, bezvoljnosti, strahom i depresijom, da li je moguće da je takvim osobama dozvoljeno?

Ja lično koristim samo u malim količinama 2 puta dnevno i mnogo mi pomaže u obavljanju raznih zadataka u mom poslu, olakšava komunikaciju sa ljudima, produbljuje razmišljanje o svim sferama života kao i stvaranju te divljenju Allahovog dž.š. stvaranja. Također pomaže da se navedeni osjećaji znatno umanje.

Ja ne smatram da mi pomućuje razum te se bavim raznim sportskim aktivnostima i hvala Allahu pa mogu priuštiti hranu koja je tu da bi se negativni efekti ove biljke umanjili.

Kao što možete zaključiti ja sa ovom biljkom eksperimentišem bez nadzora ljekara i po svom navođenju pa svakodnevno molim uzvišenog gospodara da mi oprosti ako griješim.

U nekim zemljama je ova recimo droga dozvoljena u medicinske svrhe da bi se pomoglo osobama koje pate od psihičkih bolesti a čak zadnje studije pokazuju da liječi čak i od raka.

Po mom mišljenju bolje mi je da koristim ovu biljku kao lijek nego neke preparate koje su u prodaji i veoma su skupi dok ova biljka ne prolazi nikakve procese te se nakon žetve osuši do određene mjere i stavlja u upotreba

Volio bih kada bi Islamska zajednica širom svijeta prostudiralo ovu biljku i donijela prikladan zaključak. Koliko znam da se jednostavno kaće - Allah dž.š. je zabranio sve što pomućuje razum no naprotiv ja sam tek razmislio dublje o Stvoritelju nebesa i zemlje nakon konzumiranja marihuane i mislim da nisam donio pogrešne zaključke jer se bojim Allaha, veličam ga, trudim se da izvršavam propise, prestao sam sa bludom, alkoholom i pokajao se. Trudim se da naučim što više Kur'ana napamet itd...

Klanjam 5 dnevnih namaza i trudim se da budem sto bolji kako bi Allah bio zadovoljan sa mnom.

Nikada ne klanjam dok sam pod uticajem marihuane.

Potrebna mi je samo manja doza kako bi me pokrenula ujutro i manja doza poslije posla kako bih kvalitetno iskoristio slobodno vrijeme jer me bez nje ništa ne interesuje.
Odgovor:

Esselamu alejkum!
Uvjereni smo da ona nije slučajno na listi zabranjenih droga, odnosno psihoaktivnih supstanci. Ukoliko medicinska nauka potvrdi njeno po zdravlje korisno djelovanje, u svjetlu tih saznanja razmotrit će se tretman njezinog korištenja sa stanovišta Šerijata.
Tu sam te cekao...Cak je i Islamska zajednica spremna da razmotri koristenje marihuane u medicinske svrhe, ako to nauka potvrdi kao korisno, sa stanovista Serijata...Znaci podlozno je promijeni, a bice legalizovano u svim zemljama garantujem, najvise za deset godina...I sta ces onda kad IZ donese fetvu da je to zdravo, hoces li i tad ljude nazivati narkomanima???
Ne znam sto se pozivas na misljenje IZa kad ti ono nije bitno, a s druge strane i casa vina je navodno dobra za srce pa nikad nije revidirano
Tome cemu se ti nadas nikad se nece desiti, serijat je tu jasan, u haramu nema lijeka
Na osnovu cega ti znas da mi nije bitno? :D Zgrijesio se o tebe i tvoj moral jel, pa ces me nazvati i haridzijom?? Jel to biljka, jel je Bog dao na zemlju, jeste...sta je problem? Ko si ti da odlucujes sta je haram, a sta halal? Alkohol je zabranjen u Islamu jer ljudi vecinom od njega postaju nasilni, ako pretjeraju sa konzumacijom...Ja jos nisam cuo da je neko agresivan od trave, mozda i jeste ali ako ima psihicke probleme nevezane za to...
Znam da sam otisao od teme i ne zelim da ode na vjersko stajaliste, vec cisto ZA i PROTIV... Ali neka se za protiv jave oni koji su je probali, pa im se ne svidja iz nekog razloga...pa neka navedu zasto, da to malo komentarisemo...!
Kikibombona

#63 Re: Prvi joint

Post by Kikibombona »

Korisnikk wrote:Poredis jabuke i kruske. Alkohol i droga su totalno razlicite stvari. Droga stvara jacu ovisnost. Stoga je narkoman svako ko je koristi. Alkoholicarem se ne moze tek tako postati.
Ne petljaj se u ono sto ne poznajes!

Trava ne izaziva nikakvu ovisnost. To sam se bezbroj puta na licnom primjeru i primjeru prijatelja i poznanika mogao uvjeriti.

Evo, jedan drugar, pusio 10ak godina neprestano, pa onda skontao iz nekog razloga da vise ne zeli konzumirati... i, nikada vise nije zapalio... Za NG 15 ljudi dudlalo, jedino on nije.

Ja sam pusio 4-5 godina svaki dan, pa onda preko noci prestao. Nikakve posljedice, nikakve krize kao produkt ovisnosti. Bas, bas nista. X puta sam pocinjao i prestajao. Sada, kako rekoh ranije, u prosjeku zapalim jednom sedmicno... a mogao bih da ne zapalim nikad vise da me nekad onako fino ne relaksira... :D

I kako kaze jedan kolega forumas od ranije, nije vutra za svakoga. Neki ljudi jednostavno ne mogu zaplivati u dubine. Pokusavaju se na silu nafurati, uvjeriti sebe da su super rasplozeni i nasmijani, da ih je odvalilo pa ne znaju gdje se nalaze i sl.
avetinja

#64 Re: Prvi joint

Post by avetinja »

Zokipfc wrote:
avetinja wrote:

Sta fali ako momak hoce da podjeli svoje iskustvo? Ne vidim bas da je pun forum takvih postova. Pa jebote, zar nismo svi ljudi, sta fali temi? Ako ti se ne svidja, zaobidji je.

Boldirano nije bilo namjenjeno tebi, vec Korisniku i ostalima koji smatraju da je trava 'haram' ;)

A zasto bi nekoga etiketirali kao narkomana? Zasto moramo koristiti naljepnice?
Fali, jer je džabe otvarao temu kada već postoji tema gdje je mogao postaviti pitanje. Glupo mi je da se neko diči kako je prvi put zarolao, kao da je naftu otkrio.

Naljepnice dobivamo na osnovu svojih djela, zasluženo ili pripisano.
maida95

#65 Re: Prvi joint

Post by maida95 »

Ajatolah_ wrote:
maida95 wrote:Alkohol je pet puta veće zlo od trave.
Al' je otprilike toliko i dosadnije. :D Ne kontam zašto se uvijek kao neki argument u korist trave kudi alkohol. :-)
Dobar je alkohol dok se ne pretjeruje i dok se ne sjeda za volan, samo oni koji se toga ne drže pokvare svim ostlim.
Pa kad gospodin kritičar povlači paralelu između trave i alkohola, moram ovako reagovati. E čuj trava stvara ovisnost, a teško je postati alkoholičar :-) :mrgreen:
Boldovano je ključno. Ja lično smatram da je trava bolja (ako se to tako može reći) od alkohola jer do sad nikoga nisam srela da se "predozirao" i pravio neke gluposti jer se malo napušio, dok ovi što piju vazda neke probleme prave, vjerovatno jer većina ne poznaje granicu kad pije. Naravno, ima izuzetaka s obje strane al' se više susrećemo sa pijanim ljudima koji prave probleme nego sa ovim, kako ovaj reče, narkomanima koji koriste travu. Samo je problem što je alkohol legalan pa samim tim i prihvatljiviji od trave.
Korisnikk

#66 Re: Prvi joint

Post by Korisnikk »

Kikibombona wrote:
Korisnikk wrote:Poredis jabuke i kruske. Alkohol i droga su totalno razlicite stvari. Droga stvara jacu ovisnost. Stoga je narkoman svako ko je koristi. Alkoholicarem se ne moze tek tako postati.
Ne petljaj se u ono sto ne poznajes!

Trava ne izaziva nikakvu ovisnost. To sam se bezbroj puta na licnom primjeru i primjeru prijatelja i poznanika mogao uvjeriti.

Evo, jedan drugar, pusio 10ak godina neprestano, pa onda skontao iz nekog razloga da vise ne zeli konzumirati... i, nikada vise nije zapalio... Za NG 15 ljudi dudlalo, jedino on nije.

Ja sam pusio 4-5 godina svaki dan, pa onda preko noci prestao. Nikakve posljedice, nikakve krize kao produkt ovisnosti. Bas, bas nista. X puta sam pocinjao i prestajao. Sada, kako rekoh ranije, u prosjeku zapalim jednom sedmicno... a mogao bih da ne zapalim nikad vise da me nekad onako fino ne relaksira... :D

I kako kaze jedan kolega forumas od ranije, nije vutra za svakoga. Neki ljudi jednostavno ne mogu zaplivati u dubine. Pokusavaju se na silu nafurati, uvjeriti sebe da su super rasplozeni i nasmijani, da ih je odvalilo pa ne znaju gdje se nalaze i sl.
Droga je droga.
kecher II

#67 Re: Prvi joint

Post by kecher II »

Korisnikk wrote:Droga je droga.
balkon je balkon.
Krastavica

#68 Re: Prvi joint

Post by Krastavica »

Prva rora .......1993 , ha jesam se odvalio ko zepa , rokaju granate iz Viteza i sa Vlasica ....samo rokaj i ne mislis. poslije sam cuo da u Armiji ima djabe ne moras kupovat ...... dobio poziv , otiso , i samo se roko , kolko cigara dobijemo tolko i trave a nekad i vise , sve u kesama od 5 kila ....

Svi pusili pa i efendija bataljonski se odvaljivo sa nama pa nam prico neke price da bog sacuva ....

I sad ponekad se uroram , kad je raja ok i sretna , ono iza plate 2-3 dana , inace su svi u crnjaku :D

Vuzna nije droga , to je relaksant :D
Invincible

#69 Re: Prvi joint

Post by Invincible »

Fuj, drogeraši jedni, hoćete ispred BBI centra da se napušavate, Allah vas prokleo i svi meleKi.

Ako zanemarimo ove dubokoumne konstrukcije pojedinih ljudi, jbg biologija ih ipak svrstava u homo sapiense, mada sa ovom drugom rječju umni, razumni imaju teški sukob, glavni autoritet im je čovjek koji je sam u pećini imao halucinacije, sve se svodi na to da ljudi nisu isti i samim tim ne reaguju isto na različite podražaje, pa tako i one koje imaju opijati, tako da svako za sebe treba odlučiti da li mu konzumiranje THC-a stvara ugodu ili ima drugačije dejstvo.

Što se tiče stigmatizacije trave i ljudi koji je konzumiraju, šta očekivati u plemensko-teokratskoj zajednici koja obitava u močvari neznanja i stereotipa koji proizilaze iz istog, duhovi, vračare, demoni i ostale pojave su temelj viđenja svijeta oko sebe, s takvim ljudima pokušati ozbiljno diskutovati, je svakako sizifovski posao.
Kinesko prkno

#70 Re: Prvi joint

Post by Kinesko prkno »

Prvi sam ga put mazno,bio popisivac 91 ,udjem fino, izujem se,macka u bademantilu ga vec pripalila,ostanem jedno 4 dana :izet: pa jedno 30 komada nekoh hasisha iz Svicarske smo zdumangijali
Nasa Stvar

#71 Re: Prvi joint

Post by Nasa Stvar »

Moj stav,a posmatran i sa islamskog stajalista vezano za ganju je da je Allah dž.š. u svemu sto je stvorio dao dobro i lose,ali bukvalno u svemu,pa krenimo od najjednostavnijih stvari poput hrane i vode,koliko god nemozemo zivit bez toga isto tako nas moze i ubit.

Marijuanu posmatram kao i alkohol,jedno drugim ne treba opravdavat,po serijatu je i kap alkohola haram bez obzira sto od te kapi alkohola nam nece nista biti,ali koristiti alkohol u medicinske svrhe za dezinfekciju i sl. nije haram i oko toga nema razilazenja kod uleme.

Isto tako mislim da je haram pusiti i cigare (i ako sam pusim),a ne marijuanu,ako nista sam sebi narusavas zdravlje jer udises dim,a druga strana medalje je sto je trava opijum koja mijenja tvoje psihicko stanje i samim tim je haram !

Samim tim nemislim da je haram konoplju koristiti kao lijek (npr.ulje koje se pokazuje kao dobar lijek za teska oboljena danasnjice),znaci to je ono dobro sto je Allah dž.š. dao u toj biljci. Naravno ima tu i drugih stvari recimo od marijuane se moze proizvoditi papir mnogo kvalitetniji izdrzljiviji nego od drveta,a bez zagadjivanja okoline zbog sjece suma,a za proizvodnju iste kolicine papira kao i od drveta potrebno je marijuanu zasaditi na mnogo manjoj povrsini zemlje nego drvece,te takodjer uspijeva gotovo u svim dijelovima zemaljske kugle i nezahtjeva za tu proceduru proizvodnje papira nikakav specijalan tretman i odrzavanje za razliku od drveta.

Od marijuane se takodjer moze proizvoditi plastika bez dodataka nafte,uzad,odjeca i mnoge druge stvari bez koristenja nafte cija je eksploatacija trenutno mozda uz sjecu suma najveci zagadjivac vode i zraka koji su nam neophodni za zivot!
Dakle nema zagadjenja nikakvog u proizvodnji bilo cega od marijuane!

Pa do prije 100 godina se sve ovo i proizvodilo od ganje,a na listu zabranjenih supstanci je stavljena prije 50-ak godina,dok u pojedinim zemljama poput indije (milijardu stanovnika) nikad nije kriminalizovana i stavljena na listu "droga",a i dan danas se koristi sasvim normalno kao zacin u salatama ili u kuhanim jelima cak.

Da zakljucim: Koristiti marijuanu kao biljku u lijekovite i ostale svrhe koje sam nabrojao-apsolutno se slazem i treba je u potpunosti legalizovati,ali za zloupotrebu,odnosno pusenje cvijeta zenske konoplje se neslazem da treba dopustiti.

Dakle iskoristiti maksimalno blagodati biljke i svrhe kojima bi bukvalno planeta zemlja i citavo covjecanstvo imalo koristi,ali ovi sto puse a traze da se legalizuje kao fol zbog lijekovitih svojstava jok :D

A i za ove moraliste da se nadovezem,sto su totalno protiv te biljke koji se ospu na spomen iste i ako je nikad vjerovatno u zivotu nisu ni vidjeli kako izgleda,i koji vjeruju samo u nauku,hemiju,modernu medicinu i to,da mi samo objasne kako to da iz jedne obicne konoplje na najednostaviji nacin spremljeno ulje mnogostruko bolje djeluje u sprijecavanju sirenja celija raka,nego sve moguce hemoterapije i "cuda" tehnologije moderne medicine,svih vrsta hemijskim putem dobivenih lijekova i ostalih djakonija sto nam medicina nudi?

Ovo vas pitam a ja znam odgovor jer sam imo tri razlicita slucaja raka (ali sva tri otkrivena u kasnoj metastazi),dvoje vise nisu sa nama (i to ovo dvoje koji su se lijecili klasicnom medicinom i imali najbolji moguci tretman koi u Sarajevu moze imati jedan takav bolesnik,ali je treca osoba i dalje sa nama i potpuno zdrava vec 9 godina jer se lijecila na "alternativni nacin"
Ovo dvoje rahmet im dusi je skoncalo u najtezim bolovima i zadnje mjesece zivota provelo nadrogirano od morfijuma u bunilu koji je inace legalan!

Izvinjavam se na duzem postu
Krastavica

#72 Re: Prvi joint

Post by Krastavica »

These days all of Islam—both Shia and Sunni—declares that coffee is halal (lawful); it condemns tobacco, illicit drugs, alcohol and even intoxicating quantities of nutmeg as haram (sinful and forbidden). But the reality is different. Some examples: The consumption of alcohol is on the rise, with an increase of some 72% between 2001 and 2011. As for opium and heroin, Afghanistan has around 1 million people with problematic use out of a population of 30 million; Iran has 1.2 million people with problematic use, or 2.26% of the population aged 15 to 64.

Muhammad made no mention of opium or cannabis. However, starting in the eighth century, Arabs developed a healthy trade in opium—it was portable, valuable and not perishable—and over the centuries wrote many learned texts on the drug.

Why the contradiction? Many scholars believe that Muhammad saw no need to condemn alcohol in his younger days, but later became so disgusted with one of his uncle’s drunken antics that he reversed course. Oral tradition states that he prohibited alcohol after his conquest of the holy city of Mecca in 620. After his death, rulers of the Umayyad Caliphate (661-750) paid little heed to the prohibition and engaged in drunken debauchery. The next rulers, the Abbasid Caliphate (750-517), took the prohibition more seriously. The oral traditions of the life of Muhammad (known as hadiths), which were first written down by the Abbasids, tell us that anyone drinking wine should be flogged with 40 or 80 lashes; anyone caught drinking wine a fourth time should be put to death.

Coffee was first brought to Istanbul in 1555; tobacco was introduced in 1601. The 16th-century Islamic historian Ibrahim Pecevi wrote of the newly introduced vice of smoking, “Puffing in each other’s faces, they made the streets and markets stink.”In 1621, Sultan Murad IV ascended to the throne of the Ottoman Empire at the age of 11 during a period of chaos, revolt and anarchy; at age 21, he sought to restore order through that old political standby: a reign of terror. This included a ban on coffee, tobacco and wine
By stunning contrast, opium and cannabis remained legal during this period when you could lose your head over a good cup of coffee. Their use was such an engrained part of the culture that no one even thought to classify them as a problem. Murad died in 1640 at the age of 27, and it was not long before the bans on coffee, alcohol and tobacco were lifted.Cannabis was looked down on as fit for only peasants and Sufis.
Iran became a conduit for the drug produced in Afghanistan and Pakistan. In 2013, 331 people were executed for drug offenses in Iran. The UN estimates that Iranians consumed 14 metric tons of heroin and 450 metric tons of opium in 2008. It is estimated that 2.8% of Iranians have used illicit opiates in the past year.
insomnia78

#73 Re: Prvi joint

Post by insomnia78 »

Alija, daj srk hašiša
Krastavica

#74 Re: Prvi joint

Post by Krastavica »

Stipu se ovih laznjaka , svaka nacija na planeti ima neki lokalni opijat , ispade isto sto kazu knjige ne smije se mechat u zabranjena mjesta , a svi ga trpaju u pakas i rado ga daju na glodjanje ljepsem spolu :D
Kaligrafija

#75 Re: Prvi joint

Post by Kaligrafija »

Nasa Stvar wrote:Moj stav,a posmatran i sa islamskog stajalista vezano za ganju je da je Allah dž.š. u svemu sto je stvorio dao dobro i lose,ali bukvalno u svemu,pa krenimo od najjednostavnijih stvari poput hrane i vode,koliko god nemozemo zivit bez toga isto tako nas moze i ubit.

Marijuanu posmatram kao i alkohol,jedno drugim ne treba opravdavat,po serijatu je i kap alkohola haram bez obzira sto od te kapi alkohola nam nece nista biti,ali koristiti alkohol u medicinske svrhe za dezinfekciju i sl. nije haram i oko toga nema razilazenja kod uleme.

Isto tako mislim da je haram pusiti i cigare (i ako sam pusim),a ne marijuanu,ako nista sam sebi narusavas zdravlje jer udises dim,a druga strana medalje je sto je trava opijum koja mijenja tvoje psihicko stanje i samim tim je haram !

Samim tim nemislim da je haram konoplju koristiti kao lijek (npr.ulje koje se pokazuje kao dobar lijek za teska oboljena danasnjice),znaci to je ono dobro sto je Allah dž.š. dao u toj biljci. Naravno ima tu i drugih stvari recimo od marijuane se moze proizvoditi papir mnogo kvalitetniji izdrzljiviji nego od drveta,a bez zagadjivanja okoline zbog sjece suma,a za proizvodnju iste kolicine papira kao i od drveta potrebno je marijuanu zasaditi na mnogo manjoj povrsini zemlje nego drvece,te takodjer uspijeva gotovo u svim dijelovima zemaljske kugle i nezahtjeva za tu proceduru proizvodnje papira nikakav specijalan tretman i odrzavanje za razliku od drveta.

Od marijuane se takodjer moze proizvoditi plastika bez dodataka nafte,uzad,odjeca i mnoge druge stvari bez koristenja nafte cija je eksploatacija trenutno mozda uz sjecu suma najveci zagadjivac vode i zraka koji su nam neophodni za zivot!
Dakle nema zagadjenja nikakvog u proizvodnji bilo cega od marijuane!

Pa do prije 100 godina se sve ovo i proizvodilo od ganje,a na listu zabranjenih supstanci je stavljena prije 50-ak godina,dok u pojedinim zemljama poput indije (milijardu stanovnika) nikad nije kriminalizovana i stavljena na listu "droga",a i dan danas se koristi sasvim normalno kao zacin u salatama ili u kuhanim jelima cak.

Da zakljucim: Koristiti marijuanu kao biljku u lijekovite i ostale svrhe koje sam nabrojao-apsolutno se slazem i treba je u potpunosti legalizovati,ali za zloupotrebu,odnosno pusenje cvijeta zenske konoplje se neslazem da treba dopustiti.

Dakle iskoristiti maksimalno blagodati biljke i svrhe kojima bi bukvalno planeta zemlja i citavo covjecanstvo imalo koristi,ali ovi sto puse a traze da se legalizuje kao fol zbog lijekovitih svojstava jok :D

A i za ove moraliste da se nadovezem,sto su totalno protiv te biljke koji se ospu na spomen iste i ako je nikad vjerovatno u zivotu nisu ni vidjeli kako izgleda,i koji vjeruju samo u nauku,hemiju,modernu medicinu i to,da mi samo objasne kako to da iz jedne obicne konoplje na najednostaviji nacin spremljeno ulje mnogostruko bolje djeluje u sprijecavanju sirenja celija raka,nego sve moguce hemoterapije i "cuda" tehnologije moderne medicine,svih vrsta hemijskim putem dobivenih lijekova i ostalih djakonija sto nam medicina nudi?

Ovo vas pitam a ja znam odgovor jer sam imo tri razlicita slucaja raka (ali sva tri otkrivena u kasnoj metastazi),dvoje vise nisu sa nama (i to ovo dvoje koji su se lijecili klasicnom medicinom i imali najbolji moguci tretman koi u Sarajevu moze imati jedan takav bolesnik,ali je treca osoba i dalje sa nama i potpuno zdrava vec 9 godina jer se lijecila na "alternativni nacin"
Ovo dvoje rahmet im dusi je skoncalo u najtezim bolovima i zadnje mjesece zivota provelo nadrogirano od morfijuma u bunilu koji je inace legalan!

Izvinjavam se na duzem postu
Nikad ti nece reci da je jedna komponenta kemoterapije ( ne mogu da se sjetim koja tacno, znao sam), bio bojni otrov u I Svjetskom ratu... Otrovom ubija, otrov...Pa svak ko logicno razmislja, zna da je nemoguce da tim procesom unisti samo zarazene stanice, vec ce ubiti i one zdrave...!!
Rahmet im dusi! Ovo boldano se i ne treba komentarisati...
Post Reply