S podvucenim se slazem - krivimo TV, a ne pitamo se zasto je TV program takav kakav jeste. Kukamo da su novinari nepismeni, a svi kupuju Avaz.bhnapoleon1 wrote:Et nisu se izvlacili alati iz fabrika ili nafta iz kamiona , ipak misljenja sam da je lakse bilo krasti tada nego od privatnika.muha_sa wrote:šta se danas krade a šta se to kralo onda u fabrikamabhnapoleon1 wrote:Kod nas se puno prica svi idu i zavrsavaju fakultete, aha ali malo sutra. Treba samo pogledati postotak visokoobrazovanih i vidjeti da smo ispod europskog prosjeka. Jbt doslo je do toga da se na studiranje gleda kao na neko bahacenje i glupiranje.
Joj nemojte price kako se danas krade a u jugi ko nije, ako se igdje kralo kralo se u fabrikama u jugi.![]()
radio u 3 fabrike pa hajd da cujem šta se i ko je krao
Problem omladine je trenutak u kojem raste sa jedne strane imamo oceve koji su mentalno zaglavljeni u socijalizmu a sa druge nevjerovatan napredak u tehnologiji i globalizaciju i jos na to dodati postratno društvo i dobije se ono sto danas ima.
Emisije kao farma su produkt ovog drustva, nije drustvo produkt tih emisija i pogresna je slika da omladina to najvise gleda neki moj dojam je da to najvise gledaju upravo srednjovjecni ljudi. Jednostavno omladina i ne stize gledat tv jer je sve tu na internetu.
Omladina
- Alfons Kauders
#51 Re: Omladina
- ExNihilo
#52 Re: Omladina
Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
-
AmirBaa
#53 Re: Omladina
kako samo grijesite niste svjesni... Te price ste mozda culi od nekih likova koji su previse gledali nocni zivot u beogradu pa da im je odmah posao i auto da mogu tamo izlaziti i bariti cure. Ali koliko ja samo momaka znam (92. sam godiste) koji se slomise, slomise trazeci posao, radeci sve i svasta da bi nakon 2-3 mjeseca otkaz dobili. Ne da se o mom slucaju pisati ovako javno, a imam svasta reci o tome kako drzava tretira ljude sa novim idejama, koji su spremni unaprijediti neke stvari, i spremni raditi jako. Vrh svega je kad se prijavis na jedno 30 oglasa i niko ti ni ne odgovori nistamedjutim wrote:Potpis od do!Alfons Kauders wrote:"Zavrsio sam fakultet, nema posla u struci, kriva mi je drzava, odo sad zapalit zgradu"
To je to razmisljanje, sjeti se samo prica po forumu nakon onih protesta? Ono u fazonu:
"Jebem ti ovu drzavu, nemam posla, perspektive, gladan sam!" - sent from my iPhone 5
A kad takvim ponudis posao, gledaju te kao din dusmanina. Dje ces mi nuditi posao van moje struke?! Sram da te bude, ti bi da ti ja radim SSS posao, a ja diplomirao ekonomiju. Ja sam menadzer, ja ocekujem da cu na prvom poslu raditi u struci, voziti sluzbeni auto, i biti tebi sef.
Imao sam i slicnih situacija, nije pomagalo ni to sto ja prvi ne radim u svojoj struci, dzaba pricat. Sjecam se cak i genijalaca koji su kukali kako je nama zapravo bilo lakse "jer je bio rat"... To je zalosno, i bolesno. Dosta njih fakat misli da je sad gore nego u ratu, a ne znam kako to opisati nego neki psihicki poremecaj.100% se slazem sa tvojim upisom.
Nije lako, to sve stoji, ali to nije nikakvo opravdanje i izgovor. Ne radim ni ja u struci, mozda nekada nisam sretan zbog toga, ali sve dok mi moj posao placa racune, hranu i ceifove, ja sam presretan i zahvalan. Uzmi posao koji se nudi, pokazi zelju, volju za ucenjem, bori se, siguran sam da ce sef kakav god da je cijeniti to, na kraju krajeva, naucis se poslu van struke, a to moze biti samo plus veliki i dobitak, nikako lose. Jedna cinjenica koja je 100% tacna, a za mlade moze puno znaciti, a to je da je uvijek lakse naci novi posao kad vec imas posao. Mali milion razloga ima zasto. I da, posla ima, samo da li ima spremnih da ga se prihvate, to je pitanje...
- uglavnomja
#54 Re: Omladina
ExNihilo wrote:Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
svaki gimnazijalac iz onog sistema je tito za danasnje mr dr hize ramidovice
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#55 Re: Omladina
Svemirski nije, solidan jeste.ExNihilo wrote:Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
I meni bodu oči gramatička svetogrđa, ali suština je bitna, ne forma.
Naši inžinjeri i ljekari su traženi i poštovani širom globusa.
-
FreakyStyley
#56 Re: Omladina
Ja ne znam u kakvom paralelnom univerzumu ovi nostalgicari zive. Ako su svi tako mocni, sposobni i obrazovani, sto nam je drustvo u rasulu i dan danas, a te su ga upravo generacije napravile?ExNihilo wrote:Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
- Steph
#57 Re: Omladina
Koliko puta smo im samo spomenuli ovaj nepobitan argument, al' naravno, uvijek ga vješto izbjegnu.FreakyStyley wrote:Ja ne znam u kakvom paralelnom univerzumu ovi nostalgicari zive. Ako su svi tako mocni, sposobni i obrazovani, sto nam je drustvo u rasulu i dan danas, a te su ga upravo generacije napravile?ExNihilo wrote:Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
Gospodo od ~50 godina, VI STE KREIRALI DANAŠNJE DRUŠTVO!!!
-
FreakyStyley
#58 Re: Omladina
Ma jok, kriv si ti sto pusis i kladis se.Steph wrote:Koliko puta smo im samo spomenuli ovaj nepobitan argument, al' naravno, uvijek ga vješto izbjegnu.FreakyStyley wrote:Ja ne znam u kakvom paralelnom univerzumu ovi nostalgicari zive. Ako su svi tako mocni, sposobni i obrazovani, sto nam je drustvo u rasulu i dan danas, a te su ga upravo generacije napravile?ExNihilo wrote:Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
Gospodo od ~50 godina, VI STE KREIRALI DANAŠNJE DRUŠTVO!!!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#59 Re: Omladina
A na omladini je da ga mijenja. Ako stigne izmedju provlacenja slike kroz instagram filter i probavanje majice u Pull and Bearu 
- piupiu
#60 Re: Omladina
Omladina je ogledalo društva iz kojeg su iskorijenjeni solidarnost, etika, red, rad i disciplina.
- Steph
#61 Re: Omladina
Pa kako da mijenjam kad je većina njih starih debila odgojila novu, poboljšanu, generaciju debila._BataZiv_0809 wrote:A na omladini je da ga mijenja. Ako stigne izmedju provlacenja slike kroz instagram filter i probavanje majice u Pull and Bearu
A i nisam zainteresovan za mijenjanje, meni je sasvim dobro.
- ExNihilo
#62 Re: Omladina
Tu priču o svemirskom obrazovnom sistemu stavljam u istu fasicklu kao i priču o najčišćem moru, najžućem žitu, najljepšim ženama i najboljim proizvodima. Drugim riječima, Juga je imala strašno efikasnu patriotsku propagandu koja ljude (odrasle u tom sistemu) drži i danas.
Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada u namjeri da eliminiraju konkurenciju naših kompanija. Ljudi fakat vjeruju u to jer su ubjeđeni da su naše kompanije bile nebeski giganti pred kojim je Zapad drhtao.
Razlog solidnog broja stručnjaka poniklih u tom sistemu treba više tražiti u činjenici da su mladi ljudi odmah po obrazovanju zapošljavali se, "upadali u mašinu" i gradili kroz praksu, a ne u kvaliteti obrazovnog sistema.
Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada u namjeri da eliminiraju konkurenciju naših kompanija. Ljudi fakat vjeruju u to jer su ubjeđeni da su naše kompanije bile nebeski giganti pred kojim je Zapad drhtao.
Razlog solidnog broja stručnjaka poniklih u tom sistemu treba više tražiti u činjenici da su mladi ljudi odmah po obrazovanju zapošljavali se, "upadali u mašinu" i gradili kroz praksu, a ne u kvaliteti obrazovnog sistema.
-
FreakyStyley
#63 Re: Omladina
Ovo je jako cesta pojava.ExNihilo wrote:Tu priču o svemirskom obrazovnom sistemu stavljam u istu fasicklu kao i priču o najčišćem moru, najžućem žitu, najljepšim ženama i najboljim proizvodima. Drugim riječima, Juga je imala strašno efikasnu patriotsku propagandu koja ljude (odrasle u tom sistemu) drži i danas.
Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada u namjeri da eliminiraju konkurenciju naših kompanija. Ljudi fakat vjeruju u to jer su ubjeđeni da su naše kompanije bile nebeski giganti.
Rastavili su nas jer smo previse mocni bili, kao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#64 Re: Omladina
Steph wrote:Pa kako da mijenjam kad je većina njih starih debila odgojila novu, poboljšanu, generaciju debila._BataZiv_0809 wrote:A na omladini je da ga mijenja. Ako stigne izmedju provlacenja slike kroz instagram filter i probavanje majice u Pull and Bearu
A i nisam zainteresovan za mijenjanje, meni je sasvim dobro.
-
Juliuscezar
#65 Re: Omladina
Da da ljudi su uvjereni Npr da je m84 najbolji tenk a ono cesto i ne znaju da je potekao od t 72 ili da su orlovi galebovi najbolji avioni. Dobro danas ne mozemo napravit frezu ali ljude i dalje drma ta propaganda. Imamo i ono 4. Vojna sila u europi.FreakyStyley wrote:Ovo je jako cesta pojava.ExNihilo wrote:Tu priču o svemirskom obrazovnom sistemu stavljam u istu fasicklu kao i priču o najčišćem moru, najžućem žitu, najljepšim ženama i najboljim proizvodima. Drugim riječima, Juga je imala strašno efikasnu patriotsku propagandu koja ljude (odrasle u tom sistemu) drži i danas.
Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada u namjeri da eliminiraju konkurenciju naših kompanija. Ljudi fakat vjeruju u to jer su ubjeđeni da su naše kompanije bile nebeski giganti.
Rastavili su nas jer smo previse mocni bili, kao.
- uglavnomja
#66 Re: Omladina
FreakyStyley wrote:Ja ne znam u kakvom paralelnom univerzumu ovi nostalgicari zive. Ako su svi tako mocni, sposobni i obrazovani, sto nam je drustvo u rasulu i dan danas, a te su ga upravo generacije napravile?ExNihilo wrote:Najbolja mi ova priča kako je obrazovni sistem u Jugi bio svemirski. Ja tek trebam sresti čovjeka sa 50+ godina da zna odvojiti rječcu "ne" od glagola. Toliko o bazičnom obrazovanju u Jugoslaviji.
vidis, od moje raje najmanje 70% je vani. sve ljudi sa vss, pozavrsavalai teske fakultete u onom sistemu. bez stele. i ne pada im na pamet da se vracaju. ovi sto su ostali su apsolutna manjina, uklopili su u sivilo, u stele, utopili se u sistem podobnost prije sposobnosti,
a ovi koji su zauzeli mjesto ovih sto su vani nisu ni blizu tog nivoa. sorry, cinjenica.
- Sokol31
#67 Re: Omladina
Poznajem lika koji je završio kriminalistiku i sjedi kući, iako živi na selu i ima dosta zemlje, roditelji mu se ono sa strane bave poljoprivredom, on neće da ništa da zna po tom pitanju, uopće ga ne zanima. Ono bio je ko student nafuran na devetke desetke i sad kaže "neću da radim ko volonter, ko pripravnik" iako je imao priliku da radi u općini i plaćeno je ali on je stava "ja čekam odmah pravi posao i pravi radni odnos". Po meni vrhunac oholosti, ali i nepromišljenosti, nezrelosti
S druge strane sistem vrijednosti je totalno poremećen bauk je vidjeti nekoga da nosi, a kamoli čita knjigu, ljudi se ibrete kada vide da još postoji neko ko koristi biblioteku 
-
dezurni_ucenik
#68 Re: Omladina
Nekad imam dojam da oni koji nisu zavrsili fakultete nasladjuju se sa sudbinom onih osoba koji su diplomirali i koji su nezaposleni.
- Sokol31
#69 Re: Omladina
Time opravdavaju vlastiti neuspjeh ili nedostatak kapaciteta da se upuste u "čari studiranja". Ali ima istine u tome što tvrdišdezurni_ucenik wrote:Nekad imam dojam da oni koji nisu zavrsili fakultete nasladjuju se sa sudbinom onih osoba koji su diplomirali i koji su nezaposleni.
- Thorgerson
#70 Re: Omladina
Mi smo bili zatvorena zemlja, o cemu ovi nostalgicari pricaju, halo ba? Imali diktiranu ekonomiju.
Jah eto znali matematiku i maternji, dobri bili u gramatici...
Pa ne kontaju ljudi da su u to vrijeme ostale drzave bile ispred nas - debelo! Isto kao i sada. I da nije bilo rata mi bi i dalje bili u gabuli, tj. opet bi zaostajali za ostalim drzavama zapadne evrope. Bili bi mozda malo ispred rumuna, bugara i to je to.
Tako da, ajmo manje hvalisanja...
Tadasnja omladina nam je pripremila rat. Ajmo pustite nas da vidimo sta cemo uraditi.
Dajte nam priliku. Sere se, a mladima se ne daje prilika - nikakva. Il tipa ono zavrsi masinski fakultet, elektrotehniku il sta ja znam, on ti kaze nece da radi, vidi koliko ima posla eno kopat krompir, brat maline...al nece ba da rade...HAALOOOO, DA JE NEKO HTIO BRAT MALINE I KOPAT KROMPIR sigurno ne bi spuco 4-5 godina zivota da bude inzinjer.
Dajte tom priliku da radi u struci, pa cete vidjeti hoce li ili nece radit. Jok, od nas se ocekuje da svi kopamo kropmir i da budemo super zadovoljni.

Jah eto znali matematiku i maternji, dobri bili u gramatici...
Pa ne kontaju ljudi da su u to vrijeme ostale drzave bile ispred nas - debelo! Isto kao i sada. I da nije bilo rata mi bi i dalje bili u gabuli, tj. opet bi zaostajali za ostalim drzavama zapadne evrope. Bili bi mozda malo ispred rumuna, bugara i to je to.
Tadasnja omladina nam je pripremila rat. Ajmo pustite nas da vidimo sta cemo uraditi.
Dajte nam priliku. Sere se, a mladima se ne daje prilika - nikakva. Il tipa ono zavrsi masinski fakultet, elektrotehniku il sta ja znam, on ti kaze nece da radi, vidi koliko ima posla eno kopat krompir, brat maline...al nece ba da rade...HAALOOOO, DA JE NEKO HTIO BRAT MALINE I KOPAT KROMPIR sigurno ne bi spuco 4-5 godina zivota da bude inzinjer.
Dajte tom priliku da radi u struci, pa cete vidjeti hoce li ili nece radit. Jok, od nas se ocekuje da svi kopamo kropmir i da budemo super zadovoljni.
-
dezurni_ucenik
#71 Re: Omladina
Sokol31 wrote:Time opravdavaju vlastiti neuspjeh ili nedostatak kapaciteta da se upuste u "čari studiranja". Ali ima istine u tome što tvrdišdezurni_ucenik wrote:Nekad imam dojam da oni koji nisu zavrsili fakultete nasladjuju se sa sudbinom onih osoba koji su diplomirali i koji su nezaposleni.
I uvijek se vade primjeri "e znam ja jednog. zavrsio fakultet, nece nista da radi, hoce preko milje platu...". Svi znaju takvoj jednog
Ali ima istine u tome sto tvrdis da time neki opravdavaju vlastiti neuspjeh ili nedostatak kapaciteta
- velikibrnjo
#72 Re: Omladina
De ti meni reci jesi li ti ikad ista radio za vrijeme studija?Thorgerson wrote:Mi smo bili zatvorena zemlja, o cemu ovi nostalgicari pricaju, halo ba? Imali diktiranu ekonomiju.
Jah eto znali matematiku i maternji, dobri bili u gramatici...![]()
![]()
ne mooramo svi biti inzinjeri sudije vrhovnog suda i doktori nauka
najbogatiji ljudi vani (npr u austriji) su poljoprivrednici
sade maline, salatu, obradjuju njive, kukuruz, prodaju to i eno sve i jedan imaju po bengu novog ispred kuce
Eo ja bi da imam vremena i prostora zasadio maline pa od prodaje zaposlio druge da mi ih beru sta fali
ili krompir
Mos sad prodavat organsku hranu i zaradit od vlasiti ruku,a neces se osjecat menje gradjanin i vise seljak
sta fali i seljak, poljoprivrednik biti ako nema posla? pa ja, nego od matere trazit
Last edited by velikibrnjo on 13/04/2016 12:37, edited 1 time in total.
- Thorgerson
#74 Re: Omladina
Jesam. Dva-tri mjeseca preko jedno ljeta. A ovo ostalo ako neko zovne i pocasti. To je to. Svoj prvi posao sam radio za smijesne pare. Mozda sam cak i bio u minusu, dok dodjem do posla jedem, fakticki mi nije nista ostajalo. Ali sam radio i sutio.velikibrnjo wrote:De ti meni reci jesi li ti ikad ista radio za vrijeme studija?Thorgerson wrote:Mi smo bili zatvorena zemlja, o cemu ovi nostalgicari pricaju, halo ba? Imali diktiranu ekonomiju.
Jah eto znali matematiku i maternji, dobri bili u gramatici...![]()
![]()
Medjutim, ne govori se ovdje o tome.
Ovdje ljudi smatraju normalnim da osoba koja zavrsi fakultet, ako nema posla - ide obradjivat zemlju. To je odgovor na sve. To je odgovor nase drzave. Jebiga sine idi kopaj krompir.
Pa daj onda ukini fakultete koji qrac dzaba bacamo pare na to. Ukini sve, daj nam motike i da kopamo.
Last edited by Thorgerson on 13/04/2016 12:39, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#75 Re: Omladina
Jedan primjer, ne mora nista znaciti, ali moze biti ilustrativan: moj stari je dobio rukovodecu poziciju u jednoj velikoj firmi u zaljevskoj drzavi na konto cinjenice da je jugoslovenski inzinjer. Firma u kojoj radi je puna Jugoslovena na visokim pozicijama, rame uz rame,a počesto i nadređeni sa njemackim i francuskim inzinjerima, dok su inzinjeri iz Bangladesa, Pakistana i Indonezije zaposleni kao elektricari.ExNihilo wrote:Tu priču o svemirskom obrazovnom sistemu stavljam u istu fasicklu kao i priču o najčišćem moru, najžućem žitu, najljepšim ženama i najboljim proizvodima. Drugim riječima, Juga je imala strašno efikasnu patriotsku propagandu koja ljude (odrasle u tom sistemu) drži i danas.
Nase firme mozda nisu bile konkurencija u Njemackoj, Svicarskoj ili Americi, ali jesu sirom nesvrstanog svijeta. A to je ogroman komad ove zemaljske kugle