Omladina
-
Juliuscezar
#1 Omladina
Potaknut pisanjem jednog formuaša ovdje da je danas omladina gluplja nego prije odlucih da otvorim temu.
Je li omladina gluplja nego prije rata i par godina poslije rata ?
Licno mislim da je prvo tesko govoriti o omladini jer svi prvo vide one sto im je zivotni zadatak otic u kladionicu, tako da se samo o njima govori dok mnogi vrijedni mladi ljudi se ne spominju. Generalno se ima previse pesimistican i crn pogled na svijet.
Licno mislim da je prvo tesko govoriti o omladini jer svi prvo vide one sto im je zivotni zadatak otic u kladionicu, tako da se samo o njima govori dok mnogi vrijedni mladi ljudi se ne spominju. Generalno se ima previse pesimistican i crn pogled na svijet.
- kokuz_sa
#2 Re: Omladina
drugaciji je obrazovni sistem..
manje se uci..sada ih zanimaju druge stvari a manje znanje..
jednostavno
u vrijeme tite je bilo puno vece obrazovanje..tj kvalitetnije..
kad zavrsis FAX onda si uvijek bio vrhunski obucen za svoj posao..
a sada
imas magistarski a pises i dalje NEZNAM, kuČa itd
jednostavno
a sada
- zavezata-vreca
#4 Re: Omladina
Kod nas je generalno problem sto vecina misli da je prije sve bolje bilo
- HAVANA
#5 Re: Omladina
Jah eto mi smo pametniji bili.Ima fine omladine ali lose je in,o losem se pise,lose se forsira...Mi jesmo snalazljiviji bili,takvo vrijeme bilo,od malih nogu se snalazio,na cemu ces se vozat,kako ces loptu iz vira izvadit,na cemu stoni tenisa igrat,na vratima,cuj na cemu,il kuhinjskom stolu,kako ces starkama boju promijenit varikinom,sangajke obojit,otic na more i potrosit sve pare za 3 dana a ostat mjesec...Snalazili se pa se to prenijelo i na danasnji zivot.Sad sve na dohvat ruke a sve se fol nema...Mi smo bili sretniji sa manje,sad nikad dosta,samo daj,daj,nove zajebancije,trka,prestiz,bolesno drustvo.Mi smo ga napravili,nisu djeca kriva.A ima jako bistre djece ,al haj ti budi pametan u ovom ludilu.Tesko je biti fin,sto bi glava reko...Nego djeco svojim putem,ucite,radite,skidajte ova govna,kako god bolje cete...Mi ocito nismo znali,htjeli,smjeli...zlo je pobijedilo.Ne dajte da vas formira kao naopake licnosti...Jes da me nekad nervirate al hajd,i ja sam svoje nerviro... 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6 Re: Omladina
Druga vremena, drugi izazovi. Omladina uvijek ista. Ima luksuz da bude ravnodusna spram posljedica, sto je najveca snaga mladosti.
-
Juliuscezar
#7 Re: Omladina
Ne zaboravimo da su upravo generacije koje su prethodile ovoj su razjebale jednu drzavu i to bas pofino (ona racunajte na nas generacija), i drugu su izgradili da ne lici ni na sto.
- radiša
#8 Re: Omladina
Jes a sve uceni i obrazovani ljudi 
- HAVANA
#9 Re: Omladina
Kao sto sada ne ubrajamo svu omladinu u budale,tako i prije nisu bile sve budale...Budale su nas pobijedile,pazite da i vas vase ne pobijede...a sve su prilike da hoce.bhnapoleon1 wrote:Ne zaboravimo da su upravo generacije koje su prethodile ovoj su razjebale jednu drzavu i to bas pofino (ona racunajte na nas generacija), i drugu su izgradili da ne lici ni na sto.
- radiša
#10 Re: Omladina
Prije nisu bile sve budale ali su ti pametni (pod znacima navoda)ispratili te budale u njihovim nakanama i desilo se sto se desilo.Hajde svima se jednom omakne pa pogrijesi ali evo mi od kad se zavrsio taj rat i dalje pratimo te budale a sve smo kao pametni.Cinjenica je da su nas budale jebale uzduz i poprijeko i ako nas iko moze izvadit (jer smo mi previse pametniHAVANA wrote:Kao sto sada ne ubrajamo svu omladinu u budale,tako i prije nisu bile sve budale...Budale su nas pobijedile,pazite da i vas vase ne pobijede...a sve su prilike da hoce.bhnapoleon1 wrote:Ne zaboravimo da su upravo generacije koje su prethodile ovoj su razjebale jednu drzavu i to bas pofino (ona racunajte na nas generacija), i drugu su izgradili da ne lici ni na sto.
-
mario001
#11 Re: Omladina
Jedan od glavnih problema je sto je negdje, nekada u njih ugradjen cip koji kaze kako je neko duzan da im nadje posao nakon sto zavrse fakultet..kokuz_sa wrote:drugaciji je obrazovni sistem..
jednostavno
a sada
- vješalica
#12 Re: Omladina
Jedan od glavnih problema je kod pojedinaca,a imaju ugradjen cip,je taj da lupaju svasta.mario001 wrote:Jedan od glavnih problema je sto je negdje, nekada u njih ugradjen cip koji kaze kako je neko duzan da im nadje posao nakon sto zavrse fakultet..kokuz_sa wrote:drugaciji je obrazovni sistem..
jednostavno
a sada
Naravno da ljudi koji zavrse bilo sta od skole,ocekuju da budu trazeni na trzistu rada a ne samo da beneficirani sloj drustva sa planom da plati radno mjesto ili ima nekoga od famElije da ga ubaci, ima pravo da zivi i radi.
Nek drzava ponudi omladini da rade i stvori takvu atmosferu i okruzenje da imaju perspektivu i da to ima neku svrhu,a ne da neko glumi i fali nekog jadnika sa faxom koji riba hale i haustore kao veliki trud u zivotu a da sjedi retard u nekoj drzavnoj dojci i krade bogu dane.
Ili da izrabljuje za novokomponovane komplesase da zgrcu miliona a njemu kinta da se odrzava u zivotu i njemu bude rob
Takvi koji tako misle trebaju biti eliminisani sa Zemlje.
-
mario001
#13 Re: Omladina
To i jeste vas problem, vecina upisuje ono sto voli i ono sto ce najlakse da zavrsi, mislis da neko gleda sta trzistu treba, da prati trziste rada????Jedan od glavnih problema je kod pojedinaca,a imaju ugradjen cip,je taj da lupaju svasta.
Naravno da ljudi koji zavrse bilo sta od skole,ocekuju da budu trazeni na trzistu rada a ne samo da beneficirani sloj drustva sa planom da plati radno mjesto ili ima nekoga od famElije da ga ubaci, ima pravo da zivi i radi.
Nek drzava ponudi omladini da rade i stvori takvu atmosferu i okruzenje da imaju perspektivu i da to ima neku svrhu,a ne da neko glumi i fali nekog jadnika sa faxom koji riba hale i haustore kao veliki trud u zivotu a da sjedi retard u nekoj drzavnoj dojci i krade bogu dane.
Ili da izrabljuje za novokomponovane komplesase da zgrcu miliona a njemu kinta da se odrzava u zivotu i njemu bude rob
Takvi koji tako misle trebaju biti eliminisani sa Zemlje.
A poslije svi budu krivi, od roditelja, do drzave, svako ko je uspjesniji, pa to ide do glorificiranja Tita..
Sta mislis da nekoga u Kini ili Americi drzava ima za obavezu da zaposli???..mislim da to prosjecam Kinez ili Amerikanac ocekuju???
Takvi debili se jos samo na Balkanu zive
- Alfons Kauders
#14 Re: Omladina
Jeste.bhnapoleon1 wrote:Potaknut pisanjem jednog formuaša ovdje da je danas omladina gluplja nego prije odlucih da otvorim temu.
Bahatiji, gluplji, nesposobniji, crnji.
Izuzetaka ima, ali kao sto kazes, slabo se prica o njima, niti se eksponiraju, niti ce vecina ostati u drzavi. Ne krivim ih, jer je kod mladje raje danas cool biti luzer, pa se i oni jadni pokusavaju uklopit. Sta ce im to u zivotu, da im neko jebe mater sto zavrse skolu, ispeku zanat, pocnu mlatit pare? Bolje im je da se ispale.
- muha_sa
#15 Re: Omladina
hocel ko na zanat
fatajte se zanata a ne da mi peMzioneri po stare dane rintamo jer vecina mladih nece ruke da uprlja
svi bi da budete IT strucnjaci il faks da ne bi ništa radili
jesam vas naružiJo
fatajte se zanata a ne da mi peMzioneri po stare dane rintamo jer vecina mladih nece ruke da uprlja
svi bi da budete IT strucnjaci il faks da ne bi ništa radili
jesam vas naružiJo
- Alfons Kauders
#16 Re: Omladina
To je druze ogromna razlika.HAVANA wrote:Jah eto mi smo pametniji bili.Ima fine omladine ali lose je in,o losem se pise,lose se forsira...Mi jesmo snalazljiviji bili,takvo vrijeme bilo,od malih nogu se snalazio,na cemu ces se vozat,kako ces loptu iz vira izvadit,na cemu stoni tenisa igrat,na vratima,cuj na cemu,il kuhinjskom stolu,kako ces starkama boju promijenit varikinom,sangajke obojit,otic na more i potrosit sve pare za 3 dana a ostat mjesec...Snalazili se pa se to prenijelo i na danasnji zivot.Sad sve na dohvat ruke a sve se fol nema...Mi smo bili sretniji sa manje,sad nikad dosta,samo daj,daj,nove zajebancije,trka,prestiz,bolesno drustvo.Mi smo ga napravili,nisu djeca kriva.A ima jako bistre djece ,al haj ti budi pametan u ovom ludilu.Tesko je biti fin,sto bi glava reko...Nego djeco svojim putem,ucite,radite,skidajte ova govna,kako god bolje cete...Mi ocito nismo znali,htjeli,smjeli...zlo je pobijedilo.Ne dajte da vas formira kao naopake licnosti...Jes da me nekad nervirate al hajd,i ja sam svoje nerviro...
Mi smo tako naucili, da se za ceif mora oznojiti i mozgati. Oni nisu, pa cekaju da im padne s neba.
Neki dan se vidim s covjekom kod kojeg sam radio prije 15 godina, trazim ljudi da zaposlim, kaze da mi nema koga preporuciti - kaze mi da bi jedino mogao preporuciti dva momka koja su radila kod njega u tih 15 godina (a kroz firmu je proslo par desetina ljudi). I niko od te dvojice vise nije u BiH, pametni ljudi.
A bolje je da ne pominjem njegove komentare o radnim navikama i razmisljanju omladine, da se ko ne uvrijedi.
- sema911s
#17 Re: Omladina
situacija na bivsem poslu(prije nekih 3god),.,
nestalo struje, kompjutori crkli,., dosadno, pocnemo radit i racunanje papir olovka,., mi stari piskaramo ovi mladji sjede kazu nisu nikada tako radili nemaju pojma,.,
slicna situacija,.,
pokvari se lift( nestalo struje) ,., neki mladji momak trci trazi generator kako da pokrene,., a ciko pomagaaaa,., neki dedica otrca na krov(to trcanje je trajalo i trajalo),., kurblu sa par havera njegovih godina vinta i spusti lift.,,.,
ovaj mladji struju doveo 2 sata poslije,
prije rata ljudi su malo drugacije razmisljali,. nas ove kutije habaju previse se uzdamo u njihakaa,.,
nestalo struje, kompjutori crkli,., dosadno, pocnemo radit i racunanje papir olovka,., mi stari piskaramo ovi mladji sjede kazu nisu nikada tako radili nemaju pojma,.,
slicna situacija,.,
pokvari se lift( nestalo struje) ,., neki mladji momak trci trazi generator kako da pokrene,., a ciko pomagaaaa,., neki dedica otrca na krov(to trcanje je trajalo i trajalo),., kurblu sa par havera njegovih godina vinta i spusti lift.,,.,
ovaj mladji struju doveo 2 sata poslije,
prije rata ljudi su malo drugacije razmisljali,. nas ove kutije habaju previse se uzdamo u njihakaa,.,
- Alfons Kauders
#18 Re: Omladina
Nece ba Muha ni to.muha_sa wrote:hocel ko na zanat![]()
fatajte se zanata a ne da mi peMzioneri po stare dane rintamo jer vecina mladih nece ruke da uprlja![]()
svi bi da budete IT strucnjaci il faks da ne bi ništa radili![]()
jesam vas naružiJo
Eto na tom poslu koji sam maloprije pomenuo se isaltala masa ljudi, mahom tehnicara, i samo par je valjalo. Vecina je i tu trazila precice i pokusavala da sto manje radi i uci, a imaj u vidu da je i to zanat, da u to znanje valja ulagati, usavrsavati se itd. Ja nisam mogao, glup sam za toga, ali dok sam radio bio sam solidan, cak i dobio par nagrada.
Danas mog radnog mjesta nema u mojoj bivsoj firmi, a u gradu nema ljudi koji se bave tim mojim zanatom, previse egzotican (a meni prije 20 godina nije bio). Taj blentavi mentalitet je prisutan i u IT-u, gdje je masa klinaca pomislila da je dovoljno dici template u WordPressu, naskrabati par linija koda i napraviti "logo" u Photoshopu da bi zaradili hiljade i hiljade mjesecno.
Poznanik u drugoj firmi trazio programera, nafato covjek sve sto je mogao priustit i sto je zadovoljavalo kriterije. Dodje lik koji se u startu krene svadjati za lovu i govoriti kako mu je satnica od 30-40 dolara preniska, i kako on radi za 60 ili vise. Ok, kazu mu ako zadovolji, da moze raditi i za te pare odredjene stvari, momak pristupi testu i osvoji pet od mogucih sto bodova. Strucnjak koji smatra da njegovo znanje vrijedi 200,000 godisnje, a za te pare mozes naci Amerikanca da radi isti jebeni posao, i to koji fakat zna posao, za razliku od naseg derista.
- KB9
#19 Re: Omladina
nije gluplja samo je drasticno vise iskljucena u odnosu na normalni (stvarni) svijet
- muha_sa
#20 Re: Omladina
ima vrijedne omladine
posebno ženske omladine
neki dan u kafe slasticarni gdje sjedim dvije mlade djevojke služe
obje završile fakultet a rade to što rade--šta cu neg ih pohvalit
sad drugi primjer koji sam vec piso na ovom forumu
radio ja konstrukciju i pokrivanje teniskih igrališta, gazda mi reko da dovedem trojicu cetvoricu radnika koji ce mi/nam pomagat---njihovo je samo da dodaju šta treba, pridrže i oko skele nešto---ništa pretjerano teretli
dnevnica za 8 sati rada 40 maraka i jedan obrok
otvorio temu ovdje i ovo isto napiso---javio se jedan forumaš koji je pošteno odradio poso--decko mlad i vrijedan
javila se i sestra jednog decka koji je došo iz Zavidovica (cini mi se) i odradio poso i pošteno isplacen
još neke svijecom tražio al ne nadjoh
neki dan u kafe slasticarni gdje sjedim dvije mlade djevojke služe
sad drugi primjer koji sam vec piso na ovom forumu
radio ja konstrukciju i pokrivanje teniskih igrališta, gazda mi reko da dovedem trojicu cetvoricu radnika koji ce mi/nam pomagat---njihovo je samo da dodaju šta treba, pridrže i oko skele nešto---ništa pretjerano teretli
otvorio temu ovdje i ovo isto napiso---javio se jedan forumaš koji je pošteno odradio poso--decko mlad i vrijedan
- medjutim
#21 Re: Omladina
Moj muha, ja nekada imam osjecaj da je omladini ispod casti raditi kao zanatlija, konobar, fizikaner. Ono u fazonu:" Dje cu ba jarane radit na skeli, sta treba oca mi da me neko vidi". Taj neki kompleks nize vrijednosti ljude satra. Edo majka je dobro rekao:"Ovdje mi je neugodno, al' kod vas cu da prosim". Na zapadu omladina radi sta god, nema ofirnog posla, nema bruke i sramote. Sramota je uzimat od staraca pare za kafice, cigara i kladionice, nije sramota raditi kao konobar ili u nekom magacinu npr. Stav tipa:"Zavrsio sam ekonomiju, nemam posla, hocu da radim u banci ili u bh telecomu ili nista", je totalno pogresan. Bolje 400 maraka plus baksis kao konobar, nego cekati imaju li otac i majka petaka da daju.muha_sa wrote:radio ja konstrukciju i pokrivanje teniskih igrališta, gazda mi reko da dovedem trojicu cetvoricu radnika koji ce mi/nam pomagat---njihovo je samo da dodaju šta treba, pridrže i oko skele nešto---ništa pretjerano teretlidnevnica za 8 sati rada 40 maraka i jedan obrok
![]()
otvorio temu ovdje i ovo isto napiso---javio se jedan forumaš koji je pošteno odradio poso--decko mlad i vrijedanjavila se i sestra jednog decka koji je došo iz Zavidovica (cini mi se) i odradio poso i pošteno isplacen
![]()
- velikibrnjo
#22 Re: Omladina
bhnapoleon1 wrote:Potaknut pisanjem jednog formuaša ovdje da je danas omladina gluplja nego prije odlucih da otvorim temu.
Ne znam da li su gluplji, ali ove generacije od 92- pa naovamo su strasno neodgojene, bezobrazne, nemaju nikakvog postovanja prema drugima, ne trude se, odrastaju na Relji Popovic i Nikoliji, Farmama, sanjaju o utokama i velikoj lovi "nabrzinu", nikakve ambicije, tipa da postanu uspjesni poslovni obrazovani ljudi, da streme ka boljem, neko ce reci da pretjerujem, ali ja sam u zivotu sreo pet ljudi koji spadaju u ovu kategoriju da mogu reci da su normalni
Za mene licno jedno veliko razocarenje
Istina za volju nisam neki starohan (33g) ali gledajuci starije generacije (one prije mene), moju generaciju i ovu danasnju omladinu
mogu samo reci da moje lajicko oko vidi jednu kataklizmu drustva
Zao mi je sto nisam rodjen u ono vrijeme kada su moji roditelji rodjeni, sto nisam bio dio sistema kada su sa fakulteta dolazili obrazovani ljudi, kada se cijenilo ucenje, rad, i da ti je za uspjeh bilo potrebno samo da zelis, hoces i da se potrudis
Neko ce reci da idealiziram, ali ja samo gledam kroz svoju porodicu, gdje su ljudi iako se poslije onog rata zivjelo jako siromasno, sve postigli zahvaljujuci svom trudu i radu
- Alfons Kauders
#23 Re: Omladina
"Zavrsio sam fakultet, nema posla u struci, kriva mi je drzava, odo sad zapalit zgradu"medjutim wrote:Moj muha, ja nekada imam osjecaj da je omladini ispod casti raditi kao zanatlija, konobar, fizikaner. Ono u fazonu:" Dje cu ba jarane radit na skeli, sta treba oca mi da me neko vidi". Taj neki kompleks nize vrijednosti ljude satra. Edo majka je dobro rekao:"Ovdje mi je neugodno, al' kod vas cu da prosim". Na zapadu omladina radi sta god, nema ofirnog posla, nema bruke i sramote. Sramota je uzimat od staraca pare za kafice, cigara i kladionice, nije sramota raditi kao konobar ili u nekom magacinu npr. Stav tipa:"Zavrsio sam ekonomiju, nemam posla, hocu da radim u banci ili u bh telecomu ili nista", je totalno pogresan. Bolje 400 maraka plus baksis kao konobar, nego cekati imaju li otac i majka petaka da daju.muha_sa wrote:radio ja konstrukciju i pokrivanje teniskih igrališta, gazda mi reko da dovedem trojicu cetvoricu radnika koji ce mi/nam pomagat---njihovo je samo da dodaju šta treba, pridrže i oko skele nešto---ništa pretjerano teretlidnevnica za 8 sati rada 40 maraka i jedan obrok
![]()
otvorio temu ovdje i ovo isto napiso---javio se jedan forumaš koji je pošteno odradio poso--decko mlad i vrijedanjavila se i sestra jednog decka koji je došo iz Zavidovica (cini mi se) i odradio poso i pošteno isplacen
![]()
To je to razmisljanje, sjeti se samo prica po forumu nakon onih protesta? Ono u fazonu:
"Jebem ti ovu drzavu, nemam posla, perspektive, gladan sam!" - sent from my iPhone 5
A kad takvim ponudis posao, gledaju te kao din dusmanina. Dje ces mi nuditi posao van moje struke?! Sram da te bude, ti bi da ti ja radim SSS posao, a ja diplomirao ekonomiju. Ja sam menadzer, ja ocekujem da cu na prvom poslu raditi u struci, voziti sluzbeni auto, i biti tebi sef.
Imao sam i slicnih situacija, nije pomagalo ni to sto ja prvi ne radim u svojoj struci, dzaba pricat. Sjecam se cak i genijalaca koji su kukali kako je nama zapravo bilo lakse "jer je bio rat"... To je zalosno, i bolesno. Dosta njih fakat misli da je sad gore nego u ratu, a ne znam kako to opisati nego neki psihicki poremecaj.
-
Seyfo
#24 Re: Omladina
Što se tiče teme, da parafraziram:
"narod koji ima ovakvu omladinu, treba da se mnogo brine za svoju budućnost!"
Rezultat ovakve omladine je da će se ista mnogo napatiti u životu...kad umru roditelji, nema njihovih penzija, nema kladionica, paljenje zgrada će postati besmisleno, ...
"narod koji ima ovakvu omladinu, treba da se mnogo brine za svoju budućnost!"
Rezultat ovakve omladine je da će se ista mnogo napatiti u životu...kad umru roditelji, nema njihovih penzija, nema kladionica, paljenje zgrada će postati besmisleno, ...
- muha_sa
#25 Re: Omladina
ma jaštamedjutim wrote:Moj muha, ja nekada imam osjecaj da je omladini ispod casti raditi kao zanatlija, konobar, fizikaner. Ono u fazonu:" Dje cu ba jarane radit na skeli, sta treba oca mi da me neko vidi". Taj neki kompleks nize vrijednosti ljude satra. Edo majka je dobro rekao:"Ovdje mi je neugodno, al' kod vas cu da prosim". Na zapadu omladina radi sta god, nema ofirnog posla, nema bruke i sramote. Sramota je uzimat od staraca pare za kafice, cigara i kladionice, nije sramota raditi kao konobar ili u nekom magacinu npr. Stav tipa:"Zavrsio sam ekonomiju, nemam posla, hocu da radim u banci ili u bh telecomu ili nista", je totalno pogresan. Bolje 400 maraka plus baksis kao konobar, nego cekati imaju li otac i majka petaka da daju.muha_sa wrote:radio ja konstrukciju i pokrivanje teniskih igrališta, gazda mi reko da dovedem trojicu cetvoricu radnika koji ce mi/nam pomagat---njihovo je samo da dodaju šta treba, pridrže i oko skele nešto---ništa pretjerano teretlidnevnica za 8 sati rada 40 maraka i jedan obrok
![]()
![]()
elem--za ovaj poso oko pokrivanja terena pricam sa jaranicom a ona ce meni--Hajd molim te sina mog primi nek radi (imo sam odriješene ruke da dovedem koga ja hocu) oženjen, ima djete a nigdje ne radi
šta cu neg kažem da dodje da radi
i dan danas mi gazda prigovara za lopova
jebi ga--nema više preporuke i vozdra