Nepropisno parkiranje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

shandrprcSA

#51 Re: Nepropisno parkiranje

Post by shandrprcSA »

tempuser wrote:
shandrprcSA wrote:
nalog se moze prepraviti...drot je zaboravio da upise tacku prekrsaja na pomenutom nalogu
Trc Milojka, moglo bi da nema crvenog i zutog papira koji je ostavljen vlasniku! Dodjes na sudsko odlucivanje, kod drota pise, kod tebe ne pise i to x 2.
bilo trc ili ne ,nalog se moze prepraviti a sve po zakonu :D
nightvision

#52 Re: Nepropisno parkiranje

Post by nightvision »

blago ljudima pa zive u pravnoj drzavi. ja zivim u bosni i hercegovini.
tempuser

#53 Re: Nepropisno parkiranje

Post by tempuser »

shandrprcSA wrote:
tempuser wrote:
shandrprcSA wrote:
nalog se moze prepraviti...drot je zaboravio da upise tacku prekrsaja na pomenutom nalogu
Trc Milojka, moglo bi da nema crvenog i zutog papira koji je ostavljen vlasniku! Dodjes na sudsko odlucivanje, kod drota pise, kod tebe ne pise i to x 2.
bilo trc ili ne ,nalog se moze prepraviti a sve po zakonu :D
Prosvijetli nas kako, pogotovo kako se moze prepraviti u CIPS-ovom registru?!
tempuser

#54 Re: Nepropisno parkiranje

Post by tempuser »

nightvision wrote:blago ljudima pa zive u pravnoj drzavi. ja zivim u bosni i hercegovini.
I upravo zato sto u BiH svako misli da je pravnik!
nightvision

#55 Re: Nepropisno parkiranje

Post by nightvision »

U bosni ti napisu izjavu i potpisaju te a onda to sve uredno prodje na sudu. Ne pricaj bogati o pravu i pravdi u ovoj kvazidrzavi. I dalje tvrdim da se varas ako mislis da nije ostavljeno prostora policiji da napravi gresku i da preformulira nalog tokom suocenja ako postoje elementi krivice. Ovaj gracanlija neka prvo utvrdi da nije pocinio nikakav prekrsaj prije nego zatrazi suocenje.
mojusername

#56 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mojusername »

Milsim da cu ipak da platim kaznu jer na osnovu vasih komentara sam shvatio da stvarno oni mogu reci bilo sta na sudu i da ce im sudija povjerovati, prije nego meni. Iako, i dalje tvrdim da po clanu 74 ni u kom slucaju nisam kriv, nebitno koji stav. Ta ulica je siroka svega 3 metra na vecini, ljudi je svojim ogradama stisnuli, a tu gjde sam ja bio parkiran ima jedno 7 metara. Nigdje nema znaka da je jednosmjerna, niti da neki smjer ima prednost u odnosu na drugi. Jednostavno ako vidis da neko ide tom ulicom vratis se nazad u raskrsnicu i pustis ga da izadje, ili ako si ti prije usao on se vrati nazad da ti prodjes. Dvosmjerna sa jednom saobracajnom trakom, ne znam sta nije tu jasno, cak i zakon jasno pravi razlike, pa tako u zakonu stoji (clan 74, broj 6) da ni u kom slucaju nije dozvoljeno parkirati na ulici sa dvije s. trake (smijes se zaustaviti na 5 min, sa ukljucena 4 zmigavca), gdje se saobracaj odvija u oba smjera. Ovo je nesto kao neki put kroz neki zaseok, nije uopste prometno, prodje jedno vozilo u sat vremena.
supercali

#57 Re: Nepropisno parkiranje

Post by supercali »

Kako je moguca dvosmjerna sa jednom saobracajnom trakom?
To sto se ljudi vracaju u raskrsnicu da bi propustili ovog iz suprotnog smjera ne znaci da ste po zakonu cisti sto se tice pravila
nadžak

#58 Re: Nepropisno parkiranje

Post by nadžak »

mojusername wrote:Milsim da cu ipak da platim kaznu jer na osnovu vasih komentara sam shvatio da stvarno oni mogu reci bilo sta na sudu i da ce im sudija povjerovati, prije nego meni. Iako, i dalje tvrdim da po clanu 74 ni u kom slucaju nisam kriv, nebitno koji stav. Ta ulica je siroka svega 3 metra na vecini, ljudi je svojim ogradama stisnuli, a tu gjde sam ja bio parkiran ima jedno 7 metara. Nigdje nema znaka da je jednosmjerna, niti da neki smjer ima prednost u odnosu na drugi. Jednostavno ako vidis da neko ide tom ulicom vratis se nazad u raskrsnicu i pustis ga da izadje, ili ako si ti prije usao on se vrati nazad da ti prodjes. Dvosmjerna sa jednom saobracajnom trakom, ne znam sta nije tu jasno, cak i zakon jasno pravi razlike, pa tako u zakonu stoji (clan 74, broj 6) da ni u kom slucaju nije dozvoljeno parkirati na ulici sa dvije s. trake (smijes se zaustaviti na 5 min, sa ukljucena 4 zmigavca), gdje se saobracaj odvija u oba smjera. Ovo je nesto kao neki put kroz neki zaseok, nije uopste prometno, prodje jedno vozilo u sat vremena.
Krenuo bih od ovog što sam izdvojio gore u tvom tekstu. Nema ni znaka da je parking zar ne? :wink: Kolovoz je kolovoz i tu rasprave nema što je i logično. Da je kojim slučajem od te dvosmjerne napravljen parking bio bi fino znak na početku ulice i gotovo. Druga je stvar što ste vi gore napravili od te ceste parking pa ste sada u situaciji da se morate sklanjat jedan drugom. Navikli mnogi tu da ostave bez razmišljanja jer vidjeli da i drugi to rade pa sad čudno kad je došla kazna. Razumijem iznenađenje ali bilo bi korektno da prihvatiš krivicu kad skontaš da nisi u pravu.

Ograde koje navodiš su druga priča...

Drugo, baš sam pitao jednog kolegu sudiju koji radi između ostalog i takve slučajeve i objasnio mu ovu stvar i čovjek kaže da on lično takve slučajeve obara i da okrivljeni ne plaća kaznu. Do službenog lica je koji je pogrešno napisao. Po njemu tu nema zakonskog osnova za prepravljanje naloga na ročištu i sl.

Nisam mislio ni ovo napisat ali bezveze je stvarno kad se krenete šutat objašnjavanjima a niko da napiše čvrst argument za ili protiv. Samo se bezveze svađate. Evo vam info iz prve ruke od MJERODAVNE osobe pa vi vidite.
Sodom1

#59 Re: Nepropisno parkiranje

Post by Sodom1 »

mojusername wrote:Milsim da cu ipak da platim kaznu jer na osnovu vasih komentara sam shvatio da stvarno oni mogu reci bilo sta na sudu i da ce im sudija povjerovati, prije nego meni. Iako, i dalje tvrdim da po clanu 74 ni u kom slucaju nisam kriv, nebitno koji stav. Ta ulica je siroka svega 3 metra na vecini, ljudi je svojim ogradama stisnuli, a tu gjde sam ja bio parkiran ima jedno 7 metara. Nigdje nema znaka da je jednosmjerna, niti da neki smjer ima prednost u odnosu na drugi. Jednostavno ako vidis da neko ide tom ulicom vratis se nazad u raskrsnicu i pustis ga da izadje, ili ako si ti prije usao on se vrati nazad da ti prodjes. Dvosmjerna sa jednom saobracajnom trakom, ne znam sta nije tu jasno, cak i zakon jasno pravi razlike, pa tako u zakonu stoji (clan 74, broj 6) da ni u kom slucaju nije dozvoljeno parkirati na ulici sa dvije s. trake (smijes se zaustaviti na 5 min, sa ukljucena 4 zmigavca), gdje se saobracaj odvija u oba smjera. Ovo je nesto kao neki put kroz neki zaseok, nije uopste prometno, prodje jedno vozilo u sat vremena.
E jesi smokljo,danima tu cmizdris po forumu i na kraju kazes ja cu platiti.
Pa idi na sud i vidi sta ce reci,pa i ako budes kriv nisu sudski troskovi hiljadu maraka,a plus to je jedno iskustvo da vidis kako to fercera
sparky

#60 Re: Nepropisno parkiranje

Post by sparky »

supercali wrote:Kako je moguca dvosmjerna sa jednom saobracajnom trakom?
To sto se ljudi vracaju u raskrsnicu da bi propustili ovog iz suprotnog smjera ne znaci da ste po zakonu cisti sto se tice pravila
Jesi li ti ikad vozio ili prošao nekim ulicama u starom gradu? Vjerovatno se čovjek pogrešno izrazio. Možda je mislio, dvosmjerna, ali toliko široka da izgleda kao jedna traka.
nightvision

#61 Re: Nepropisno parkiranje

Post by nightvision »

nadžak wrote:Drugo, baš sam pitao jednog kolegu sudiju koji radi između ostalog i takve slučajeve i objasnio mu ovu stvar i čovjek kaže da on lično takve slučajeve obara i da okrivljeni ne plaća kaznu. Do službenog lica je koji je pogrešno napisao. Po njemu tu nema zakonskog osnova za prepravljanje naloga na ročištu i sl.

Nisam mislio ni ovo napisat ali bezveze je stvarno kad se krenete šutat objašnjavanjima a niko da napiše čvrst argument za ili protiv. Samo se bezveze svađate. Evo vam info iz prve ruke od MJERODAVNE osobe pa vi vidite.
mi se ne svadjamo, goran se svadja. :lol:
lijepo je sto imamo informaciju iz prve ruke :thumbup:, medjutim ja se bojim onoga boldanog.
mojusername

#62 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mojusername »

Image

Slika je s interneta, ali situacija je ista. Sirina puta je takva da nije moguce da ima dvije trake, ali se saobracaj odvija iz oba pravca. Ja sam bio parkiran na mjestu gdje je put dosta siri, uz desnu ivicu, tako da sa moje lijeve strane ima vise od 3 metra. I da, ta ulica o kojoj se radi nije ovoliko siroka cijelom duzinom, nego samo na tom jednom mjestu, a dalje je siroka jedva tri metra.
supercali

#63 Re: Nepropisno parkiranje

Post by supercali »

sparky wrote:
Jesi li ti ikad vozio ili prošao nekim ulicama u starom gradu? Vjerovatno se čovjek pogrešno izrazio. Možda je mislio, dvosmjerna, ali toliko široka da izgleda kao jedna traka.
Daj ba ne zajebaji
I ja sam ti mislio nabaciti rihanu al sam ti nabacio majkicku
tempuser

#64 Re: Nepropisno parkiranje

Post by tempuser »

Mogao si naci kakvu drugu lokaciju osim dalmatinskog prkna od ulice u turistickoj sezoni.
Zakon jasno propisuje gdje je parkiranje dozvoljeno, a gdje zabranjeno cak i bez znaka, sve ostalo je tolerantnost policije, ali vjeruj, svaki drot je ispisao na svom rejonu toliko naloga da u cm zna gdje je zabrana tako da su sanse za zajeb minimalne.
Nije to atomska fizika ni Rimsko pravo, drotovi pisu vecinu naloga za 10-ak osnovnih prekrsaja (parking, crveno, prekoracenje, nevezivanje, mobitel, prednost, neregistrovan isl) i znaju clanove ZOBS-a za te prekrsaje ko tablicu mnozenja, za sve drugo uzmu ZOBS pa citaju na licu mjesta.
mojusername

#65 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mojusername »

tempuser wrote:Mogao si naci kakvu drugu lokaciju osim dalmatinskog prkna od ulice u turistickoj sezoni.
Zakon jasno propisuje gdje je parkiranje dozvoljeno, a gdje zabranjeno cak i bez znaka, sve ostalo je tolerantnost policije, ali vjeruj, svaki drot je ispisao na svom rejonu toliko naloga da u cm zna gdje je zabrana tako da su sanse za zajeb minimalne.
Nije to atomska fizika ni Rimsko pravo, drotovi pisu vecinu naloga za 10-ak osnovnih prekrsaja (parking, crveno, prekoracenje, nevezivanje, mobitel, prednost, neregistrovan isl) i znaju clanove ZOBS-a za te prekrsaje ko tablicu mnozenja, za sve drugo uzmu ZOBS pa citaju na licu mjesta.
Ovo prkno najbolje odgovara mojoj situaciji, zato sam ga stavio. Na onom papiricu sto je bio zakacen na sajbi uopste nema po kom clau sam prekrsio zakon, toliko o njihovom poznavanju zakona, a oni su se tu nasli po pozivu vjerovatno neke babe kojoj sam ja zauzeo parking mjesto ispred kuce. (tako su mi rekli, da su postupili po pozivu, nisu bili u patroli). Ali to sto sam babi zauzeo mjesto ne znaci da je bilo nepravilno parkirano, ali eto valjda kad vec izadju iz stanice moraju nesto uraditi.
nadžak

#66 Re: Nepropisno parkiranje

Post by nadžak »

mojusername wrote:
tempuser wrote:Mogao si naci kakvu drugu lokaciju osim dalmatinskog prkna od ulice u turistickoj sezoni.
Ovo prkno najbolje odgovara mojoj situaciji, zato sam ga stavio. Na onom papiricu sto je bio zakacen na sajbi uopste nema po kom clau sam prekrsio zakon, toliko o njihovom poznavanju zakona, a oni su se tu nasli po pozivu vjerovatno neke babe kojoj sam ja zauzeo parking mjesto ispred kuce. (tako su mi rekli, da su postupili po pozivu, nisu bili u patroli). Ali to sto sam babi zauzeo mjesto ne znaci da je bilo nepravilno parkirano, ali eto valjda kad vec izadju iz stanice moraju nesto uraditi.
Hoćeš molim te da ti ja uplatim tih 20km da te ne slušamo kako valjaš gluposti molim te?
starii

#67 Re: Nepropisno parkiranje

Post by starii »

sta te briga parkiraj gdje hoces, vidis da je sve otislo u pm :D
mahalas505

#68 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mahalas505 »

nadžak wrote: Drugo, baš sam pitao jednog kolegu sudiju koji radi između ostalog i takve slučajeve i objasnio mu ovu stvar i čovjek kaže da on lično takve slučajeve obara i da okrivljeni ne plaća kaznu. Do službenog lica je koji je pogrešno napisao. Po njemu tu nema zakonskog osnova za prepravljanje naloga na ročištu i sl.
A da li to znaci da je moguce prepraviti nalog na rocistu? Ako je moguce i po kojem zakonskom osnovu?
nadžak

#69 Re: Nepropisno parkiranje

Post by nadžak »

mahalas505 wrote:
nadžak wrote: Drugo, baš sam pitao jednog kolegu sudiju koji radi između ostalog i takve slučajeve i objasnio mu ovu stvar i čovjek kaže da on lično takve slučajeve obara i da okrivljeni ne plaća kaznu. Do službenog lica je koji je pogrešno napisao. Po njemu tu nema zakonskog osnova za prepravljanje naloga na ročištu i sl.
A da li to znaci da je moguce prepraviti nalog na rocistu? Ako je moguce i po kojem zakonskom osnovu?
Znaš kako ti je u pravu. 4 pravnika 5 tumačenja :D On je kategoričan da to ne može i on lično to obara. NIje mi rekao da zna da to neko radi i koji je eventualni osnov. Nisam ga to ni pitao s obzirom na način kako mi je kategorički rekao da to ne može.

OSL pogriješio i zdravo. Case closed! To je bio zaključak.
sparky

#70 Re: Nepropisno parkiranje

Post by sparky »

supercali wrote:
sparky wrote:
Daj ba ne zajebaji
I ja sam ti mislio nabaciti rihanu al sam ti nabacio majkicku
Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
Image
Nisu, ali je dvosmjerna ulica.
mahalas505

#71 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mahalas505 »

nadžak wrote:
mahalas505 wrote:
Znaš kako ti je u pravu. 4 pravnika 5 tumačenja :D On je kategoričan da to ne može i on lično to obara. NIje mi rekao da zna da to neko radi i koji je eventualni osnov. Nisam ga to ni pitao s obzirom na način kako mi je kategorički rekao da to ne može.

OSL pogriješio i zdravo. Case closed! To je bio zaključak.
Haj kad ga vidis slijedeci put kad ga vidis, ako ne zaboravis, upitaj ga, pa da rjesimo i ovi pravno/forumsku dilemu :D .
sparky wrote:Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
Ovo je jos siroko kakve su ulice na Sedreniku i Vratniku :-D .
sparky

#72 Re: Nepropisno parkiranje

Post by sparky »

mahalas505 wrote:
sparky wrote:Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
Ovo je jos siroko kakve su ulice na Sedreniku i Vratniku :-D .
Ovo je "prekoputa" :) jedna od najsirih na Širokači :)
mojusername

#73 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mojusername »

sparky wrote: Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
Image
I je li prekrsaj biti parkiran skroz uz desnu stranu, uz zid?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#74 Re: Nepropisno parkiranje

Post by konektovan »

mojusername wrote:
sparky wrote: Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
Image
I je li prekrsaj biti parkiran skroz uz desnu stranu, uz zid?
Jeste. :wink:
mojusername

#75 Re: Nepropisno parkiranje

Post by mojusername »

To je to onda. Case closed. Znaci na putu nikako, ni u kom slucaju, samo ako ima Image

:-D
Post Reply