Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nightvision

#51 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by nightvision »

Nisam strucnjak, ali neko generalno znanje i brza pretraga po internetu kaze da punjenje akumulatora zavisi i koliko je "pun" tj od njegove voltaze SoC (State Of Charge) sto se moze utvrditi mjerenjem i shodno izmjerenom naponu moze biti
Image

evo tabela koja ima malo detaljnije podatke o SoC i padu napona iliti "napunjenosti" pri nizim temperaturama.

Image

A vrijeme punjenja (navodno) je ovako nekako.

(odnosi se na akumulatore cija je kapacitet izrazen u CCA)

Image

(vrijeme punjenja preporuceno za ispraznjen akumulator)

Image

In order to calculate the amount of amp-hours in a battery, the rule of thumb is to multiply the reserve capacity by 0.6. For example, if you have an automotive/flooded battery with 100 minutes reserve capacity, multiplied 100 by 0.6 = your battery would have approximately 60 amp-hours (at the 20-hour rate).
Primjer:
If the voltmeter shows a voltage reading of 12.2 volts then the battery is approximately 50% charged. Since the battery is 50% charged, this means that there is approximately half of the 60 amp-hours in the battery or 30 amp-hours. Therefore it is necessary to put about 30 amp hours plus 20% more to compensate for the internal resistance in the battery for a total of 30 amps x 0.2 = 36 amp-hours to fully charge your battery.
If you charge your battery at a 10-amp rate and you need to replace 36 amp-hours in the battery. To determine how long (in hours) you will need to charge your battery, divided 36 by 10 = 3.6 or 3.6 hours to recharge your battery.

Meni je interesantan ovaj drugaciji standard za oznacavanje kapaciteta akumulatora izrazen u CCA, CA i RC, ili cak HCA. Nisam ovo kod nas vidio, ali opet, nemam dodira sa tim i ne razmisljam o tome dok mi ne zatreba novi akumulator.

Hot Cranking Amps (HCA) or Cranking Amps (CA)
Products that display HCA or CA ratings are tested at higher temperatures, in the case of HCA — 80 degrees — so the resulting numbers appear higher. (CAs are tested at 30°F.)

* Amp Hour Rating (A/H) This rating is not used much any more. It measures low current draw for 20 hours while maintaining a minimum post voltage of 10.5 Volts at 70 degrees F. (Example: a drain of 3 amps for 20 hours = 60 A/H rating).

Cold Cranking Amps (CCA) This is the most common battery capacity rating. The rating is the number of amps the battery can deliver for 30 seconds at 0 degrees F. while maintaining post voltage of 7.2 Volts. For reliable cold weather starting, most vehicles require 400 to 600 cold cranking amps. Larger displacement engines require more cranking amps. Some batteries are rated up to 1000 CCA, but may sacrifice reserve capacity to achieve high short term outputs.

Cranking Amps (CA) This is a less meaningful rating. It is the same as CCA except it is measured at 32 degrees F. A battery's CA rating can be converted to CCA by dividing the number by 1.28 (Example: a CA rating of 500 amps becomes 390 CCA).

Reserve Capacity (RC) Think of this as the battery's staying power. This is the number of minutes the battery will deliver 25 amps and still maintain a post voltage of 10.5 Volts. The higher the reserve capacity rating, the longer the battery will last if the charging system fails.

Ili malo detaljnije.

Image

Koliko sam razumio, ne postoji pouzdan nacin pretvaranja A/H u CCA zbog konstrukcijskih karakteristika akumulatora koji se koriste za racunanje ovih vrijednosti tako da veci kapacitet izrazen u A/H ne mora da znaci i veci kapacitet izrazen u CCA i obratno.
direstraits0078

#52 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by direstraits0078 »

Danguba wrote:...i ne zaboravite ljetni zrak u zimske gume. :D
Valjda je pravilno prvo ispustiti ljetnji zrak iz guma, pa onda napuniti zimskim zrakom. A moze i vazduhom, ako nema zraka. :zoka:
dileja

#53 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

victom wrote:
kakva bolan sad snaga ? brkaš jabuke i kruške, takva veličina ne postoji u oovm slučaju
Ne miješam. Snaga je napon puta struja. Ako ti je na punjaču napon fixan, a imaš opciju podešavanja struje, onda automatski podešavaš i snagu uređaja
P= U*I (Watt)
ama koji vati i snaga čovječe kod kapaciteta aku
ta veličina ne postoji
vrte se jačina struje i amperi, napon i volti i kapacitet i ampersati

šta ti imam odgovorit na 15,5 V kad si profulo temu i govoriš o tome da ne valja punjač, a ja lijepo napiso (ali ne čitaš) da sve zavisi od aku kako će se šetat napon, pa kod onih pravih sjebanih zna skočit i do 20 V !!!!
ali ti pričaš o punjaču, što je niđe veze, punjači osim onih najboljih NE REGULIŠU napon, on sam oscilira po gore datoj šemi

to što je meni odma skočio na 15,5 V znači da mi je aku lošiji i da nisam trebo starta punjenje sa 4 A koliko sam podesio nego sa nižom strujom kako i preporučuju stručnjaci, sa 2 A te bi ograničena struja direktno uticala da i napon ne skoči u visine
inače 15,5 V je preporučljivo ali na kraju punjenja za fazu ekvalizacije
u normalnoj fazi treba da se stabilizira od 14,4 do 14,7 pa i do 15 V
victom

#54 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

ma tip reklamira punjače, nemojte se previše truditi :idea:

odmah u startu mi je bio sumnjiv.. akumulator mu je pun, al eto on bi ko malo dopunio.... :o
direstraits0078

#55 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

dileja wrote:
victom wrote:
ovo što on kaže da štima 1A, to je snaga punjača (max. izlazna struja)... vec sam mu rekao, ako punjač valja, napon mora uvjek biti isti, bez obzir koliko snagu punjenja podesio .. znači ovo sa 15,5 ne radi kako treba, zato sam i rekao, da mu je "prejako" = pogrešno konstruisano uslučaju da nema potenciometra za napon. a čak i da ima, napon treba biti fixan ..
kakva bolan sad snaga ? brkaš jabuke i kruške, takva veličina ne postoji u oovm slučaju
i ništa nije fiksno osim podešene izlazne jačine struje na punjaču, a druga je stvar koliko će stvarno jačinu struje da aku prihvati, kao i napon, veličine koje su promjenljive i zavise kako od stanja aku, tako i od faze punjenja
evo šema punjenja jednog od najboljih automatskih punjača CTEKa ili FOREXa

CTEK
http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/ ... tek-mxs-38
MXS 3.8 12V
Opis proizvoda:
• Potpuno automatski punjač u 8 faza
• Namenjen za punjenje 12V olovnih akumulatora (WET, MF, GEL i AGM) od 1,2 Ah do 140 Ah
• NOVA FUNKCIJA - uklanjanje štetne naslage olovnog sulfata sa ćelija pre početka punjenja
• Impulsno punjenje u svhu održavanja produžuje vek trajanja akumulatora.
• Puni čak i potpuno ispražnjene akumulatore.
• Poseduje tri jedinstvena načina punjenja za upotrebu na malim akumulatorima, velikim akumulatorima i poseban način punjenja pri niskim temperaturama, takodje pogodan za AGM akumulatore
• Niska struja pražnjenja, neosetljiv na nestabilnost napona (radi na naponu od 220-240 V)
• Visoka efikasnost: 85 %
• Isporučuje se sa dva izmenjiva konektora, klješta i CTEK brzi konektor
• Punjač može biti spojen na akumulator mesecima - idealan za sezonska vozila (motocikli, skuteri, plovila itd.)
• Kompaktnog dizajna sa rupama za trajnu montažu

• Garancija: 5 godina

1. KORAK - uklanja štetne naslage olovnog sulfata
2. KORAK - ispitivanje akumulatora, punjenje će započeti ako je sa akumulatorom sve u redu
3. KORAK - glavno punjenje, akumulator se puni do 80% napunjenosti
4. KORAK - apsorpcijsko punjenje, vaše vozilo možete upaliti nakon ovog koraka
5. KORAK - ispituje da li akumulator može držati napunjenost
6. KORAK - obnavlja duboko ispražnjene akumulatore
7. KORAK - potpuno napunjeni akumulator, vrši se održavanje akumulatora konstantnim naponom
8. KORAK - pulsno punjenje u svrhu održavanja, akumulator dobija pulsni napon kada napon akumulatora padne ispod zadane vrednosti.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Radni napon:170-260VAC, 50-60Hz
Napon punjenja:Nominalni napon punjenja; 12V; 14,4V; 14,7V
Struja pražnjenja <1Ah/mjesečno
Stabilnost napona Max 50m V rms, max 0,13 A
Struja:0,8A max; 3,6 A
Radna temperatura:-20°C do +50°C, snaga se automatski smanjuje kod povećanja okolišnje temperature
Hlađenje:prirodnim zračenjem
Ciklus punjenja:CTEK MXS 3.6 je višefazni automatski punjač
Tip akumulatora:Svi tipovi 12V olovnih akumulatora (WET, MF, AGM i GEL)
Kapacitet akumulatora:7-75Ah do 120Ah punjenje
Dimenzije:165×61×38 mm (D׊×V)
Izolacija:IP65
Težina:0,5 kg

http://www.ctek.com/Archive/ProductManu ... 3.8_EN.pdf

Forex
http://forex.hu/webshop/akkutoltok/fore ... atortoltok
http://en.forex.hu/index.php/component/ ... Itemid=105
Image

Image

E pa tooooooooooooo, malo grafova, tabelica, da se vidi lijepo, bravo memo, dobar je memo. :lol:

P.S. Ko ne zna naseg memu s golfom 6 1.4 beMzin s visegodisnjecjelogodisnjimzarotiranim gumama i optimisticnimoptima uljem, taj bi ovo i zaozbiljno uzeo. :D
dileja

#56 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

nightvision wrote:Nisam strucnjak, ali neko generalno znanje i brza pretraga po internetu kaze da punjenje akumulatora zavisi i koliko je "pun" tj od njegove voltaze SoC (State Of Charge) sto se moze utvrditi mjerenjem i shodno izmjerenom naponu moze biti
Image
to sam na početku i ja napisao
mjeri se napon poslije 24 sata mirovanja i ako je ispod 12,5 V smatra se da je aku poluprazan
što je niže od 12,5 V sve je gore dok se 11,8 V smatra skroz ispražnjenim

treba uzet u obzir i temperaturu na kojoj se mjeri jer na 0 stepeni kapacitet spadne za 20%

Image
dileja

#57 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

victom wrote:ma tip reklamira punjače, nemojte se previše truditi :idea:

odmah u startu mi je bio sumnjiv.. akumulator mu je pun, al eto on bi ko malo dopunio.... :o
kakve punjače jadan ne bio
gdje imaš uopšte kupit taj CTEK i FOREX u BH da bi se reklamirali
kakve gluposti izvaljuješ

na početku sam lijepo napisao da sam izmjerio 12,4 V što znali da je aku poluprazan

i ne lupaj više gluposti, ako nemaš šta pametno reći
direstraits0078

#58 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

dileja wrote:
nightvision wrote:Nisam strucnjak, ali neko generalno znanje i brza pretraga po internetu kaze da punjenje akumulatora zavisi i koliko je "pun" tj od njegove voltaze SoC (State Of Charge) sto se moze utvrditi mjerenjem i shodno izmjerenom naponu moze biti
Image
to sam na početku i ja napisao
mjeri se napon poslije 24 sata mirovanja i ako je ispod 12,5 V smatra se da je aku poluprazan
što je niže od 12,5 V sve je gore dok se 11,8 V smatra skroz ispražnjenim

treba uzet u obzir i temperaturu na kojoj se mjeri jer na 0 stepeni kapacitet spadne za 20%

Image

Je li ovo vazi i ako je kuciste akOmulatora sive boje?
victom

#59 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

dileja wrote:

na početku sam lijepo napisao da sam izmjerio 12,4 V što znali da je aku poluprazan

spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V :-)
stoga smanjim na 1A punjenje ali i dalje ostao napon na 15 a onda i dalje lagano raste te se ustalio na 15,3 V
Eto šta si napisao.A rekoh ti preko 15V nije OK.

Hajd se presaberi, pa fino formuliši pitanje, bez externih linkova...
Danguba

#60 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by Danguba »

zadnji put akumulator sam punio u ratu.
mi sve radimo sto je svijet prevazisao ili izbacio iz prakse.
sada punjac koristim samo da sta okrece na raznju. :D
dileja

#61 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

victom wrote:
dileja wrote:

spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V :-)
stoga smanjim na 1A punjenje ali i dalje ostao napon na 15 a onda i dalje lagano raste te se ustalio na 15,3 V
Eto šta si napisao.A rekoh ti preko 15V nije OK.

Hajd se presaberi, pa fino formuliši pitanje, bez externih linkova...
saberi se ti
jel to do punjača (što ti tvrdiš) ili do aku što je odma skočio na 15V i što sam ja dakle pogrešno postavio početnu jačinu punjenja na 1/10 a što preporučuju za dobre, polunove aku, a trbao sam krenut sa 1/20 kao što je preporuka za loše sulfatizirane, odnosno sa 2A pa vjerovatno i ne bio skočlo na 15V,
pišem OVO i u novom postu ovo, ali ti NE ČITAŠ
supercali

#62 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by supercali »

Dileja internet strucnjak za gume i akumulatore

Jbt ako ti je auto ok mozes mirno voziti bar 5 godina i da ne razmisljas o akumulatoru uopste
victom

#63 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

otkud ćemo mi to znat... po meni si samo opsjednut akumulatorima... stavi ga u auto.. upali .. vozi dan dva... izmjeri napon na suho, ako je 12,5 do 12,8 V vozi dalje, dobro je...

ako nije, a pali i dalje, opet je dobro.. pa ja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#64 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mk ultra »

mahalas505 wrote: Znaci okrenes kljuc,tj. zadas "kontakt" i tako ostavis,ele. motor sto startuje motor u autu, za koju sekundu akumulator prazan?Jer kazes da je u kratkom spoju?

Pa ako je struja direktna posljedica razlike potencijala, kako onda ne mozes mjenjati direktno struju?

I ne mora se napon punjac prilagoditi bateriji. Slabo ti baratas sa ovim pojmovima.
neće se isprazniti akumulator jer se radi o manjoj snazi u kratkom vremenu, ali će dati struju kratkog spoja za neko kratko vrijeme dok se el. motor ne pokrene
trebalo bi ti siguno minut da držiš kontakte spojene da se baterija isprazni i ima napon ispod 4V

ne mora se prilagođavati napon punjača, ali ćeš onda slabo napuniti bateriju
stalan napon na punjaču, npr 13.7V će puniti bateriju dok napon na bateriji ne dostigne vrijednost 13.7V

ako ti je napon stalan u startu punjenja baterije, nema šanse da je puniš konstatnom strujom
dileja

#65 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

victom wrote:otkud ćemo mi to znat... po meni si samo opsjednut akumulatorima... stavi ga u auto.. upali .. vozi dan dva... izmjeri napon na suho, ako je 12,5 do 12,8 V vozi dalje, dobro je...

nevjerovatno
nije dobar, izmjerio i 12,4 V je, što znači da ga je potrebno dopunit
i stavio sam ga na punjač
preludezalude

#66 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

dileja wrote:
victom wrote:
Ne miješam. Snaga je napon puta struja. Ako ti je na punjaču napon fixan, a imaš opciju podešavanja struje, onda automatski podešavaš i snagu uređaja
P= U*I (Watt)
ama koji vati i snaga čovječe kod kapaciteta aku
ta veličina ne postoji
vrte se jačina struje i amperi, napon i volti i kapacitet i ampersati

šta ti imam odgovorit na 15,5 V kad si profulo temu i govoriš o tome da ne valja punjač, a ja lijepo napiso (ali ne čitaš) da sve zavisi od aku kako će se šetat napon, pa kod onih pravih sjebanih zna skočit i do 20 V !!!!
ali ti pričaš o punjaču, što je niđe veze, punjači osim onih najboljih NE REGULIŠU napon, on sam oscilira po gore datoj šemi

to što je meni odma skočio na 15,5 V znači da mi je aku lošiji i da nisam trebo starta punjenje sa 4 A koliko sam podesio nego sa nižom strujom kako i preporučuju stručnjaci, sa 2 A te bi ograničena struja direktno uticala da i napon ne skoči u visine
inače 15,5 V je preporučljivo ali na kraju punjenja za fazu ekvalizacije
u normalnoj fazi treba da se stabilizira od 14,4 do 14,7 pa i do 15 V
Mozda si bas trebao poceti sa vecom strujom, mozda sa 10A.
dileja

#67 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

mani sad sprdnju
budi ozbiljan, a ko jesi onda veze nemaš sa tematikom
preludezalude

#68 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

dileja wrote:
victom wrote:otkud ćemo mi to znat... po meni si samo opsjednut akumulatorima... stavi ga u auto.. upali .. vozi dan dva... izmjeri napon na suho, ako je 12,5 do 12,8 V vozi dalje, dobro je...

nevjerovatno
nije dobar, izmjerio i 12,4 V je, što znači da ga je potrebno dopunit
i stavio sam ga na punjač
Nista neces dobiti. Taj akumulator ne valja. Nije jos izdahnuo, ali je ostecen. Ali niko ne kaze da jos nece moci gurati godinu-dvije. To je macak u vreci. Obicno totalno umre u pola ljeta.
Last edited by preludezalude on 22/11/2015 12:48, edited 1 time in total.
supercali

#69 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by supercali »

Dileja idi kupi bridgestone akumulator i popusti nas
preludezalude

#70 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

dileja wrote:mani sad sprdnju
Moram malo. Pretjerujes totalno.
victom

#71 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

čoek ima fetiš za akumulatore

Image
dileja

#72 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

preludezalude wrote:
dileja wrote:mani sad sprdnju
Moram malo. Pretjerujes totalno.
u čemu,
o čemu ti
što želim da održavam aku u top formi za razliku od nekih koji možda i ne znaju gdje im se nalazi
sa 12,4 V kapacitetom na 11 stepeni celzija kolko je bilo juče prilikom mjerenja u autu koje je uglavnom voženo u gradskim kratkim relacijama, mislim da si se zajebo, dobar je on još, pogotovo što je u pitanju Topla, koja je na glasu kao dobar brand....uz redovno dopunjavanje koje imam namjeru radit potrajat će on još 3 godine
jer evo javiše se neki da imaju i po 8 godina stare aku
victom

#73 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

ako pali i ne isprazni se za 7 dana , dobar je...
mimo toga pošto ti je 45Ah, onda voziš nekog mini benzinca, kojeg i baba može pogurat za slučaju nužde
victom

#74 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

Image
victom

#75 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

Image
Locked