Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dileja

#1 Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

dolaze minusi, mnogi će verglat uprazno, pogotovo dizeli, jer se na muci poznaju junaci, a akumulatori na minusima...tj. kakvo je njihovo stanje

ja odlučih da po savjetu stručnjaka to predupredim, tj. da na vrijeme dopunim aku, te kupih neki punjač koji ima regulaciju jačine struje, jer kažu da automatski nisu dobri
a kupih i unimer da bi mjerio voltažu
te prije punjenja izmjerim i vidim da je 12,4 V što znači da je bio poluprazan, jer stručnjaci kažu da je minimum 12,5 V a idealno naravno famoznih 12,78 V

spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V :-)
stoga smanjim na 1A punjenje ali i dalje ostao napon na 15 a onda i dalje lagano raste te se ustalio na 15,3 V
da li je ovo prevelik napon za punjenje i da li je dobro i dovoljno pri 1A

nešto sam guglao ali sve je nabacano, nejasno ili opširnoa zbrda s dola, te bi molio nekog ko poznaje materiju da ukratko opiše kako pravilno dopunit aku
sa kojom jačinom struje
sa kolikim naponom
i koliko sati da traje punjenje
Ned071

#2 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by Ned071 »

Da vozis nit bi ti aku bio prazan nit bi ti gume trajale osam godina... :skoljka:
dileja

#3 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

po običaju nemaš bolan pojma
dopunjavanje akumulatora se preporučuje kod svih vozila bar 2 puta godišnje,
a ona koja imaju samo gradsku vožnju čak i mjesečno

čik izmjeri voltažu svog aku, ali poslije 24 sata mirovanja, jer je to relevantno mjerenje

btw: ne mogu ja vozikat auto bezveze i bez potrebe,
vozim prema potrebama gdje 80% čini gradska vožnja i godišnje 6 do 8.000 km
insomnia78

#4 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by insomnia78 »

Sto si kupio punjac, unimjer i sto potrosis struje plus zajebavanje sa tim svim mog'o si nov akumulator uzeti :D

PS ne zaboravi i tecnost, mozda treba dosuti
Ned071

#5 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by Ned071 »

Opa... Osam milja godisnje... Cijelih 20 km dnevno... A da ubacis plin :mrgreen:
dileja

#6 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

insomnia78 wrote:Sto si kupio punjac, unimjer i sto potrosis struje plus zajebavanje sa tim svim mog'o si nov akumulator uzeti :D

tečnost pregledana naravno, sve ok
aku je star 3 godine, znači dobar
punjač platio 40 KM unimer 8 KM :D :D

i nov aku je potrebno dopunjavat bar 2 puta godišnje, samo što mnogi to ne znaju
dakle punjač je potrebna investicija i trebo bi ga svako imat ako želi da mu aku potraje što duže
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mk ultra »

baterije se pune u 2 faze, konstantna struja pa konstantni napon...

taj napon nije visok pri punjenju u periodu konstantne struje, samo ne bi valjalo da ostane tako kad se akku napuni

to što ti govoriš mi nema smisla
može se desiti problem ukoliko se baterija isprazni komplet, e onda se mora puniti malo drugačije
KB9

#8 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by KB9 »

Ned071 wrote:Da vozis nit bi ti aku bio prazan nit bi ti gume trajale osam godina... :skoljka:
:mrgreen:
nightvision

#9 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by nightvision »

Ned071 wrote:Da vozis nit bi ti aku bio prazan nit bi ti gume trajale osam godina... :skoljka:
eh, voze ljudi i puno vise pa im gume traju i po deset godina. :mrgreen:
dileja

#10 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

mk ultra wrote:baterije se pune u 2 faze, konstantna struja pa konstantni napon...

taj napon nije visok pri punjenju u periodu konstantne struje, samo ne bi valjalo da ostane tako kad se akku napuni

može se desiti problem ukoliko se baterija isprazni komplet, e onda se mora puniti malo drugačije
šta nema smisla

ono što sam uspio naguglat kaže da bi struja punjenja kod dobrih aku trebala biti 10% kapaciteta kod sulfatizovanih 5% pri naponu od 14,4 do 14,7 V a pri nekoj ekvalizaciji na kraju punjenja može i 15 do 16 V ali treba smanjit jačinu na 1A
evo ovdje sam najviše pokupio link
samo je nabacano s brda s dola, pa ko se snađe svaka mu čast
Ci-Nick

#11 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by Ci-Nick »

Ja kad trebam dopuniti akumulator ja odem na kafu do Beča, popijem kafu da se baterija ohladi i onda nazad.
Kad se vratim puna puncata. :-) Šalim se,.....
Razgovarao sam s čovjekom koji drži autodjelove i dopunjava akumulatore za 10 KM i on kaže da bi bilo ispravno pred zimu dopuniti.
Danguba

#12 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by Danguba »

...i ne zaboravite ljetni zrak u zimske gume. :D
dileja

#13 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

nightvision wrote:
eh, voze ljudi i puno vise pa im gume traju i po deset godina. :mrgreen:
nisi skonto njegov cinizam
znaš to su "gazde" koje kupuju nove gume svake 3-4 godine makar presli 10k km jer tobože su stare a oni frajeri koji nece da vozaju takve gume
ali znaš, to je samo prdenje i glumljenje gazdi po forumu, inače u stvarnosti vozaju ko zna kakve kalašture
dileja

#14 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

Ci-Nick wrote: Razgovarao sam s čovjekom koji drži autodjelove i dopunjava akumulatore za 10 KM i on kaže da bi bilo ispravno pred zimu dopuniti.
jos da si ti zainteresovan bio za tu problematiku pa se malo raspito o postupku punjenja iako oni uzimaju samo lovu za punjenje i to dobru i čisto sumnjam da su raspoloženi objašnjavat postupak
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mk ultra »

dileja wrote:
mk ultra wrote:baterije se pune u 2 faze, konstantna struja pa konstantni napon...

šta nema smisla

ono što sam uspio naguglat kaže da bi struja punjenja kod dobrih aku trebala biti 10% kapaciteta kod sulfatizovanih 5% pri naponu od 14,4 do 14,7 V a pri nekoj ekvalizaciji na kraju punjenja može i 15 do 16 V ali treba smanjit jačinu na 1A
evo ovdje sam najviše pokupio link
samo je nabacano s brda s dola, pa ko se snađe svaka mu čast
nema smisla za ovo neko naknadno dopunjavanje
razumijem da većina alternatora nema dovoljnu izlaznu snagu da napuni bateriju, ali mislim da na kraju krajeva, ako se auto ispravno koristi, baterija će biti napunjena dovoljno

akumulator se najviše uništava čestim paljenjem vozila, jer je u tom trenutku akumulator u kratkom spoju
više paljenja -> više kratkih spojeva baterije

za boldirano, samo ću ti reći da je struja posljedica napona, i da se struja ne može regulisati direktno :run:
dileja

#16 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

a ja ti ponavljam da po ovome sto sam nakratko isčito je savjet da se dopunjava akumulator sa PUNJAČEM i nije to samo puko pojačavanje kapaciteta koje je takođe potrebno nego i drugi procesi poput desulfatizacije, a koji su poželjni a sve u svrhu produženja životnog vijeka aku i njegovog dobrog funkcionisanja
sto se drugog tiče, regulacije jačine i napona takođe nisi u pravu jer skupi i dobri punjači koji zbog toga i jesu takvi imaju takve regulacije !!!
evo pokupljeno sa linka koji sam gore postavio
lijepo se vidi potenciometar i displej plave boje za jačinu struje i potencimetar i crveni displej za napon

Image
Image
Image
Last edited by dileja on 21/11/2015 21:07, edited 3 times in total.
direstraits0078

#17 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by direstraits0078 »

dileja wrote:dolaze minusi, mnogi će verglat uprazno, pogotovo dizeli, jer se na muci poznaju junaci, a akumulatori na minusima...tj. kakvo je njihovo stanje

ja odlučih da po savjetu stručnjaka to predupredim, tj. da na vrijeme dopunim aku, te kupih neki punjač koji ima regulaciju jačine struje, jer kažu da automatski nisu dobri
te prije punjenja izmjerim i vidim da je 12,4 V što znači da je bio poluprazan, jer stručnjaci kažu da je minimum 12,5 V a idealno naravno famoznih 12,78 V

spojim na punjač i zadam 4A (preporuka je 1/10 od kapacittea aku a kod mene je 45 Ah) i mjerim napon...počeo skakati i vrlo brzo pređe 15 V :-)
stoga smanjim na 1A punjenje ali i dalje ostao napon na 15 a onda i dalje lagano raste te se ustalio na 15,3 V

nešto sam guglao ali sve je nabacano, nejasno ili opširnoa zbrda s dola, te bi molio nekog ko poznaje materiju da ukratko opiše kako pravilno dopunit aku
sa kojom jačinom struje
sa kolikim naponom
Ima li kakav test i mene interesuje koliko i kako, ako je moguce u excel formatu, moze i neka tabela u bojama i sl.
mahalas505

#18 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mahalas505 »

mk ultra wrote:akumulator se najviše uništava čestim paljenjem vozila, jer je u tom trenutku akumulator u kratkom spoju
više paljenja -> više kratkih spojeva baterije
O kakvom kratkom spoju ti govoris ovdje?
mk ultra wrote:za boldirano, samo ću ti reći da je struja posljedica napona, i da se struja ne može regulisati direktno :run:
Procitas li ti sta napises?
mayab

#19 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by mayab »

dileja wrote:
insomnia78 wrote:Sto si kupio punjac, unimjer i sto potrosis struje plus zajebavanje sa tim svim mog'o si nov akumulator uzeti :D

i nov aku je potrebno dopunjavat bar 2 puta godišnje, samo što mnogi to ne znaju
dakle punjač je potrebna investicija i trebo bi ga svako imat ako želi da mu aku potraje što duže
Ja bih ovo gore označeno uzeo sa rezervom, tri godine star aku i koji se jos redovito maltretirao tim kratkim vožnjama ja nebih nikako nazvao dobrim, tako da se moze svasta ocekivati pogotovo sada kad ga počnu hladnoće hebavati! :thumbup:
Ovo pisem iz iskustva...
problemnatravunu

#20 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by problemnatravunu »

Iz nekog mog iskustva, akumulator ce ti trajati koliko i garancija, sve preko toga je cista premija ,jos ako se handri čestim startanjima, kratkim relacijama i hladnoćom , odeee ..........!
Mozda su jedino izuzeci akumulatori u novom autu, prva ugradnja!
victom

#21 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by victom »

jesi i našao kome ćeš pričati o amperima i voltima.

alternator puni akumulator od 13.8 do 14.5 V , zavisno od auta.
Ako samo dopunjavaš, 15,5 je OK. Malo previše, ali neće bateriji ništa biti, ako je kratkoročno.

vidi se da je punjač neki DIY,tako da ne čudi da je malo "prejak"
dileja

#22 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

mayab wrote:
dileja wrote:

Ja bih ovo gore označeno uzeo sa rezervom, tri godine star aku i koji se jos redovito maltretirao tim kratkim vožnjama ja nebih nikako nazvao dobrim, tako da se moze svasta ocekivati pogotovo sada kad ga počnu hladnoće hebavati! :thumbup:
Ovo pisem iz iskustva...
uglavnom sada većina daje garanciju od 3 godine, tako da :izet:
inače je u pitanju Topla aku a oni važe za jedne od najboljih tako da mislim da uz dobobro dalje održavanje koje podrazumjeva i ovo dopunjavanje mislim da im minimalno 5 godina nije nikakav problem
dileja

#23 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by dileja »

victom wrote:jesi i našao kome ćeš pričati o amperima i voltima.

Ako samo dopunjavaš, 15,5 je OK. Malo previše, ali neće bateriji ništa biti, ako je kratkoročno.

ne vladas ni ti tematikom, punjač može biti prejak ne u naponu, jer napon je promjenljuv i zavisi u prvom redu od stanja aku, ako je loš ima velike otpore i napon može skočit u najgorim slučajevima i do 20 volti,
nego se punjači određuju prema amperaži sa kojom pune i oni najlošiji nemaju nikakvu regulaciju i obično rokaju punjenje sa 12 A što je prejako za manje aku za gradska vozila tj. od 45 i 55 Ah jer je preporuka da se punjenje radi sa maximalno 1/10 kapaciteta tj. konkretno ove aku treba puniti sa strujom jačine 4,5 ili 5,5 A
a stručnjaci za loše aku preporučuju punjenje i sa 1/20 kapaciteta tj. ove spomenute aku sa 2,2 i 2,7 A tako da je vrlo važno imat regulaciju jačine struje a ovaj moj IMA tako da mogu sa potenciometrom zadat jačinu punjenja u rasponu od 1 do 12 A !!! pa ne bih baš rekao da je loš mada naravno ima boljih

jebote ja očekivo da se javi neko ko zna tematiku i meni pomogne, a ono dosad ispade da ja znam najviše
direstraits0078

#24 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by direstraits0078 »

dileja wrote:
victom wrote:jesi i našao kome ćeš pričati o amperima i voltima.

ne vladas ni ti tematikom, punjač može biti prejak ne u naponu, jer napon je promjenljuv i zavisi u prvom redu od stanja aku, ako je loš ima velike otpore i napon može skočit u najgorim slučajevima i do 20 volti,
nego se punjači određuju prema amperaži sa kojom pune i oni najlošiji nemaju nikakvu regulaciju i obično rokaju punjenje sa 12 A što je prejako za manje aku za gradska vozila tj. od 45 i 55 Ah jer je preporuka da se punjenje radi sa maximalno 1/10 kapaciteta tj. konkretno ove aku treba puniti sa strujom jačine 4,5 ili 5,5 A
a stručnjaci za loše aku preporučuju punjenje i sa 1/20 kapaciteta tj. ove spomenute aku sa 2,2 i 2,7 A tako da je vrlo važno imat regulaciju jačine struje a ovaj moj IMA tako da mogu sa potenciometrom zadat jačinu punjenja u rasponu od 1 do 12 A !!! pa ne bih baš rekao da je loš mada naravno ima boljih

jebote ja očekivo da se javi neko ko zna tematiku i meni pomogne, a ono dosad ispade da ja znam najviše
Daj kakav test, tabelu, graf, ovo nepregledno, ne može se čovjek snaći.
preludezalude

#25 Re: Aktuelno - punjenje akumulatora !!

Post by preludezalude »

dileja wrote:dolaze minusi, mnogi će verglat uprazno, pogotovo dizeli, jer se na muci poznaju junaci, a akumulatori na minusima...tj. kakvo je njihovo stanje

sa kojom jačinom struje
sa kolikim naponom
Ja se nesto slabo razumijem u to oko punjenja akumulatora. Ali logicno razmisljajuci, ako si dosao do zakljucka da ti je akumulator poluprazan onda je taj akumulator LOS i ima jako mali kapacitet. Starost i koristenje ga je vec unistilo. Sami podatak da tokom punjenje napon ti je otisao na preko 15v je pokazatelj da ima velik otpor. Najbolje ti je da odes nekom elektricaru i da ti izmjeri kapacitet akumulatora. To sa unimerom ne mozes izmjeriti. Taj test kapaciteta akumulatora ce ti dati informaciju o stvarnom stanju akumulatora. Ako on ovako redovnom upotrebom moze pasti na "poluprazan", onda bi te lako mogao izdati kad dodju debeli minusi. Dopunjavanjem akumulatora ne mozes mu povecati kapacitet. Ako je kapacitet pao na 50%, na debelom minusu imas snage za jedno verglanje, eventualno dva. Ja sam dvije godine vozio sa akumulatorom koji je imao 50% kapaciteta. Benzinac i pali na prvu i nikad nisam imao problem. I zadnje ljeto mi riknu akumulator odjednom. U jutro pali, poslije podne akumulator mrtav. Kupim nov i tek onda sam sa novim akumulatorom primjetio koliko brze vergla.
Locked