ExNihilo wrote:Živimo u globalizirajućem svijetu, granice se ruše. Današnja omladina predstavlja internet generaciju, globalno dijeli iste vrijednosti i stvara zajedničku kulturu. Sutrašnja omladina će, u punom smislu te riječi, biti "građani svijeta". Lokal-patiotizam postaje relikt prošlosti i rudiment zatvorenog, uskog, svijeta.
Metuzalemi, koji to još nisu shvatili, naročito metuzalemi oblikovani zatvorenim socijalističkim sistemima, ne mogu pojmiti da se voli strani bend, pored domaćih, ili navija za strani klub, pored domaćih. Zna se, domaće je najbolje. I kad nije.
Ne dozvoljavam da me determiniše činjenica da sam, igrom slučaja, rođen u tom i tom gradu, u toj i toj državi. Taj slučaj neće odrediti moje estetske preferencije, moju kulturu, moje simpatije. Nema potrebe da se zatvaramo u čahuru.
Govoriti kako neko ne može navijati za klub iz vana je otprilike kao govoriti kako Bosanac ne može biti musliman ili kršćan.

Čovjek se ne veže za kamen i krampon, veže se za vrijednosti.
A uostalom braniti nekom ili ga diskriminirati jer navija za neki klub mi djeluje kao zaostalo u vremenu, prošlostoljetno.