prof. wrote:jest bila promjena, do 1. januara 2010. godien se poreska kartica mogla mijenjati po zahtjevu, znači u svojoj firmi podneseš zahtjev za izmjenu i priložiš dokaze da imaš pravo i to jt to jer je tad bio prelazni period zbog toga što su se tek izdavale poreske kartice. od 1. januara više nije moglo po zahtjevu nego si morao da u poresku dostaviš papire. moj blagajnik to nije znao pa izmjenio koeficijent i tako poslao u trezor. sljedeće 4 godine ja uredno primam platu sa novim koeficijentom dok se u poreznoj nisu sjetili da bi mogli malo raditi svoj posao. na neki način su i oni krivi jer da su reviziju radili na vrijeme radilo bi se o mnogo manjoj sumi pa bi se lakše i riješilo.modem33 wrote:prof. wrote:meni se desila slična ako ne i potpuno ista stvar. obratio se svom poslodavcu sa zahtjevom za izmjenu koeficijenta i dostavio sve potrebne papire, dobio odgovor da je to to i sljedeće 4 godine mi je koeficijent bio 1.6 da bi tek onda ovi iz porezne vidjeli da njima nije prijavljena izmjena koeficijenta! na kraju se ispostavi da blagajnik u mojoj firmi (osnovna škola) nije znao da radi svoj posao pa me nije uputio da donesem zahtjev za izmejnu koeficijenta u poresku, mislio da može po zahtjevu a nije moglo poslije 1. januara 2010. elem, nabralo se nekih 900 KM duga. pričao sa advokatima, računovođama, prijateljima iz poreske i zaključak je bio: valja ti platiti a onda ganjaj blagajnika i dokazuj se na sudu. na kraju malo pritisnem školu i direktora i napravimo kompromis - pola oni pola ja. tako na kraju ni kriv ni dužan izvisim pet stoja zbog nesposobnjakovića koji nije pratio izmjene zakona i rokove![]()
Nikad i nije bila "izmjena i dopuna zakona" .... nego taj blagajnik nije nikad procitao nijedan zakon i pravilnik.
Uvijek se trazili dostava papira prilikom koeficijenta kod poreske kartice ... nego blagajnik ne zna propise.
A poreska nema nikakve evidencije , oni samo primaju "obrasce propisane zakonom" .... uvjerio se licno u vise lokacija.