Nije se odbijao porez?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

modem33

#51 Re: Nije se odbijao porez?

Post by modem33 »

prof. wrote:
modem33 wrote:
prof. wrote:meni se desila slična ako ne i potpuno ista stvar. obratio se svom poslodavcu sa zahtjevom za izmjenu koeficijenta i dostavio sve potrebne papire, dobio odgovor da je to to i sljedeće 4 godine mi je koeficijent bio 1.6 da bi tek onda ovi iz porezne vidjeli da njima nije prijavljena izmjena koeficijenta! na kraju se ispostavi da blagajnik u mojoj firmi (osnovna škola) nije znao da radi svoj posao pa me nije uputio da donesem zahtjev za izmejnu koeficijenta u poresku, mislio da može po zahtjevu a nije moglo poslije 1. januara 2010. elem, nabralo se nekih 900 KM duga. pričao sa advokatima, računovođama, prijateljima iz poreske i zaključak je bio: valja ti platiti a onda ganjaj blagajnika i dokazuj se na sudu. na kraju malo pritisnem školu i direktora i napravimo kompromis - pola oni pola ja. tako na kraju ni kriv ni dužan izvisim pet stoja zbog nesposobnjakovića koji nije pratio izmjene zakona i rokove :oops: :run:

Nikad i nije bila "izmjena i dopuna zakona" .... nego taj blagajnik nije nikad procitao nijedan zakon i pravilnik.
jest bila promjena, do 1. januara 2010. godien se poreska kartica mogla mijenjati po zahtjevu, znači u svojoj firmi podneseš zahtjev za izmjenu i priložiš dokaze da imaš pravo i to jt to jer je tad bio prelazni period zbog toga što su se tek izdavale poreske kartice. od 1. januara više nije moglo po zahtjevu nego si morao da u poresku dostaviš papire. moj blagajnik to nije znao pa izmjenio koeficijent i tako poslao u trezor. sljedeće 4 godine ja uredno primam platu sa novim koeficijentom dok se u poreznoj nisu sjetili da bi mogli malo raditi svoj posao. na neki način su i oni krivi jer da su reviziju radili na vrijeme radilo bi se o mnogo manjoj sumi pa bi se lakše i riješilo.

Uvijek se trazili dostava papira prilikom koeficijenta kod poreske kartice ... nego blagajnik ne zna propise. :thumbup:

A poreska nema nikakve evidencije , oni samo primaju "obrasce propisane zakonom" .... uvjerio se licno u vise lokacija.
foton

#52 Re: Nije se odbijao porez?

Post by foton »

prof. wrote:
foton wrote:
prof. wrote:meni se desila slična ako ne i potpuno ista stvar. obratio se svom poslodavcu sa zahtjevom za izmjenu koeficijenta i dostavio sve potrebne papire, dobio odgovor da je to to i sljedeće 4 godine mi je koeficijent bio 1.6 da bi tek onda ovi iz porezne vidjeli da njima nije prijavljena izmjena koeficijenta! na kraju se ispostavi da blagajnik u mojoj firmi (osnovna škola) nije znao da radi svoj posao pa me nije uputio da donesem zahtjev za izmejnu koeficijenta u poresku, mislio da može po zahtjevu a nije moglo poslije 1. januara 2010. elem, nabralo se nekih 900 KM duga. pričao sa advokatima, računovođama, prijateljima iz poreske i zaključak je bio: valja ti platiti a onda ganjaj blagajnika i dokazuj se na sudu. na kraju malo pritisnem školu i direktora i napravimo kompromis - pola oni pola ja. tako na kraju ni kriv ni dužan izvisim pet stoja zbog nesposobnjakovića koji nije pratio izmjene zakona i rokove :oops: :run:
Pa nisi ti "izvisio pet stoja" nego nenadano i bez narocitog truda zaradio pet stoja. Jer ti si te pare (oko 900KM) od poreza dobio, koristio, potrosio, a kad ih je trebalo vratiti, neko drugi je uskocio. Ja bih volio da meni neko plati 500KM poreza. Tu je skola zaplatila jer je uposlila nesposobnjakovica.

Mislim da je normalna stvar da svako sebi obracunava porez jednom godisnje. To dugujes sebi ako hoces jednog dana da se penzionises...
čuj zaradio pet stoja? pa ja sam imao zakonsko pravo na taj odbitak, nisam nikoga prevario ni slagao, dostavio sve tražene dokumente i ostvario pravo na veći koeficijent! kako sam zaradio ako sam na kraju morao da vratim pola onoga što mi zakonski pripada?! :-) :-)

a što se tiče obračunavanja poreza ne znam kako zamišljaš da ga sam sebi obračunam kada obavljam nesamostalnu djelatnost, i da hoću ne mogu ništa, zakonom je regulisano da poerz uplaćuje poslodavac na osnovu mog zahtjeva i mojih dokaza. misliš da bi škola pristala da plati pola da sam ja zeznuo?
Ako si imao pravo na odbitak koji ti nije obracunat, onda nisi bio duzan poreskoj nego su oni ostali duzni tebi po toj osnovi i nisu mogli traziti naknadu. Ako si, s druge strane, dobijao vise para nego sto si trebao jer racunovodja nije prijavio porez kako treba, onda se nagomilao dug - novac koji ti je isplacen u plati. Ako je slicna ili potpuno ista stvar kao kod postavljaca teme, onda je drugi slucaj. Znaci DOBIJAO si novac koji je trebao ici u porez. I tako 900KM... Onda kad je taj novac trebalo vratiti, neko drugi plati pola toga. Nisi ti zeznuo, to smo ustanovili, ali nisi ni ostecen za 500KM nego si cak pocascen sa toliko zbog greske u administraciji.

Svako ko radi dobija jednom godisnje obracun u kojem je navedeno koliko je para uplaceno kao plata, pa za porez, za penziono, za ovo, ono... To mozes pregledati - treba 10 minuta max. i onda si miran. Ako ne reagujes onda se podrazumijeva da se slazes sa obracunom. Ako uvidis gresku, ides prvo kod racunovodje pa onda u poresku. E na to mislim kad kazem da svako sebi moze jednom godisnje obracunati porez. Vecina ljudi samo vjeruje da je sve OK.
modem33

#53 Re: Nije se odbijao porez?

Post by modem33 »

foton wrote: "]meni se desila slična ako ne i potpuno ista stvar. obratio se svom poslodavcu sa zahtjevom za izmjenu koeficijenta i dostavio sve potrebne papire, dobio odgovor da je to to i sljedeće 4 godine mi je koeficijent bio 1.6 da bi tek onda ovi iz porezne vidjeli da njima nije prijavljena izmjena koeficijenta! na kraju se ispostavi da blagajnik u mojoj firmi (osnovna škola) nije znao da radi svoj posao pa me nije uputio da donesem zahtjev za izmejnu koeficijenta u poresku, mislio da može po zahtjevu a nije moglo poslije 1. januara 2010. elem, nabralo se nekih 900 KM duga. pričao sa advokatima, računovođama, prijateljima iz poreske i zaključak je bio: valja ti platiti a onda ganjaj blagajnika i dokazuj se na sudu. na kraju malo pritisnem školu i direktora i napravimo kompromis - pola oni pola ja. tako na kraju ni kriv ni dužan izvisim pet stoja zbog nesposobnjakovića koji nije pratio izmjene zakona i rokove :oops: :run:

Pa nisi ti "izvisio pet stoja" nego nenadano i bez narocitog truda zaradio pet stoja. Jer ti si te pare (oko 900KM) od poreza dobio, koristio, potrosio, a kad ih je trebalo vratiti, neko drugi je uskocio. Ja bih volio da meni neko plati 500KM poreza. Tu je skola zaplatila jer je uposlila nesposobnjakovica.

Mislim da je normalna stvar da svako sebi obracunava porez jednom godisnje. To dugujes sebi ako hoces jednog dana da se penzionises...

čuj zaradio pet stoja? pa ja sam imao zakonsko pravo na taj odbitak, nisam nikoga prevario ni slagao, dostavio sve tražene dokumente i ostvario pravo na veći koeficijent! kako sam zaradio ako sam na kraju morao da vratim pola onoga što mi zakonski pripada?! :-) :-)

a što se tiče obračunavanja poreza ne znam kako zamišljaš da ga sam sebi obračunam kada obavljam nesamostalnu djelatnost, i da hoću ne mogu ništa, zakonom je regulisano da poerz uplaćuje poslodavac na osnovu mog zahtjeva i mojih dokaza. misliš da bi škola pristala da plati pola da sam ja zeznuo?

Ako si imao pravo na odbitak koji ti nije obracunat, onda nisi bio duzan poreskoj nego su oni ostali duzni tebi po toj osnovi i nisu mogli traziti naknadu. Ako si, s druge strane, dobijao vise para nego sto si trebao jer racunovodja nije prijavio porez kako treba, onda se nagomilao dug - novac koji ti je isplacen u plati. Ako je slicna ili potpuno ista stvar kao kod postavljaca teme, onda je drugi slucaj. Znaci DOBIJAO si novac koji je trebao ici u porez. I tako 900KM... Onda kad je taj novac trebalo vratiti, neko drugi plati pola toga. Nisi ti zeznuo, to smo ustanovili, ali nisi ni ostecen za 500KM nego si cak pocascen sa toliko zbog greske u administraciji.

Svako ko radi dobija jednom godisnje obracun u kojem je navedeno koliko je para uplaceno kao plata, pa za porez, za penziono, za ovo, ono... To mozes pregledati - treba 10 minuta max. i onda si miran. Ako ne reagujes onda se podrazumijeva da se slazes sa obracunom. Ako uvidis gresku, ides prvo kod racunovodje pa onda u poresku. E na to mislim kad kazem da svako sebi moze jednom godisnje obracunati porez. Vecina ljudi samo vjeruje da je sve OK.

Ne znaju citati ljudi "svoje platne liste" .... to je za njih spanjolsko selo. 8-)
Dobijem vecinom "telece poglede".
prof.

#54 Re: Nije se odbijao porez?

Post by prof. »

foton wrote:

a što se tiče obračunavanja poreza ne znam kako zamišljaš da ga sam sebi obračunam kada obavljam nesamostalnu djelatnost, i da hoću ne mogu ništa, zakonom je regulisano da poerz uplaćuje poslodavac na osnovu mog zahtjeva i mojih dokaza. misliš da bi škola pristala da plati pola da sam ja zeznuo?[/quote]

Svako ko radi dobija jednom godisnje obracun u kojem je navedeno koliko je para uplaceno kao plata, pa za porez, za penziono, za ovo, ono... To mozes pregledati - treba 10 minuta max. i onda si miran. Ako ne reagujes onda se podrazumijeva da se slazes sa obracunom. Ako uvidis gresku, ides prvo kod racunovodje pa onda u poresku. E na to mislim kad kazem da svako sebi moze jednom godisnje obracunati porez. Vecina ljudi samo vjeruje da je sve OK.[/quote]

ti baš ne kontaš šta ti se govori. imao sam koeficijent 1 a onda su oba roditelja ostala bez posla u mjesec dana. po zakonu imam pravo da ih dodam kao olakšicu i to sam i uradio, pitao blagajnika šta treba, on rekao potvrde s biroa, kućnu listu i zahtjev. to donio i dobio odgovor da je to to. već na sljedećoj listi koeficijent stoji 1.6 i tako na svakoj sljedećoj 4 godine!! ja nisam računovođa, ja radim onako kako mi kažu a ako nije u redu onda su iz porezne trebali da reaguju pravovremeno i da me na vrijeme obavijeste. kako sam ja mogao znati da nešto nije u redu kada je udovoljeno mom zahtjevu i na platnoj listi kao i na godišnjem izvješaju je sve bilo ok?! na kraju krajeva i šef porezne a i nekoliko advokata i računovođa sui mi rekli da nije moja krivica i da trebam tužiti školu, što na kraju nisam uradio jer mislim da moji živci i mentalno zdravlje vrijedi više od tih 5 stoja, a znajući u kakvom sistemu živimo mislim da bi ostao bez oboje. prema tome nisam ja ništa zaadio, ja sam morao da vratim pare koje sam dobio po zajkonu i na koje sam imao pravo što se vrlo lako moglo dokazati daživimo u uređenijem sistemu. na kraju krajeva u zakonu i piše da je za uplatu poreza na dohodak odgovoran poslodavac a ne radnik, ja sam odgovoran za tačnost podataka koje sam poslodavcu dostavio a to uopšte nije upitno, na kraju krajeva poslodavac je i pristao da plati pola sume upravo jer su se posavjetovali sa advokatima i saznali da će kad-tad morati da plate punu sumu i još rizikuju da budu kažnjeni.
prof.

#55 Re: Nije se odbijao porez?

Post by prof. »

modem33 wrote:
foton wrote: "]meni se desila slična ako ne i potpuno ista stvar. obratio se svom poslodavcu sa zahtjevom za izmjenu koeficijenta i dostavio sve potrebne papire, dobio odgovor da je to to i sljedeće 4 godine mi je koeficijent bio 1.6 da bi tek onda ovi iz porezne vidjeli da njima nije prijavljena izmjena koeficijenta! na kraju se ispostavi da blagajnik u mojoj firmi (osnovna škola) nije znao da radi svoj posao pa me nije uputio da donesem zahtjev za izmejnu koeficijenta u poresku, mislio da može po zahtjevu a nije moglo poslije 1. januara 2010. elem, nabralo se nekih 900 KM duga. pričao sa advokatima, računovođama, prijateljima iz poreske i zaključak je bio: valja ti platiti a onda ganjaj blagajnika i dokazuj se na sudu. na kraju malo pritisnem školu i direktora i napravimo kompromis - pola oni pola ja. tako na kraju ni kriv ni dužan izvisim pet stoja zbog nesposobnjakovića koji nije pratio izmjene zakona i rokove :oops: :run:

Ne znaju citati ljudi "svoje platne liste" .... to je za njih spanjolsko selo. 8-)
odgovorio sam iznad, nema potrebe za vrijeđanjem, vidim da si iz te struke pa se malo osjećaš prozvanim ali ako iz onoga što sam napisao nisi shvatio ko je odgovoran za propust onda si ti taj koji ima problema sa čitanjem i španskim selima :kiss:
memx

#56 Re: Nije se odbijao porez?

Post by memx »

prof. wrote:
modem33 wrote:

odgovorio sam iznad, nema potrebe za vrijeđanjem, vidim da si iz te struke pa se malo osjećaš prozvanim ali ako iz onoga što sam napisao nisi shvatio ko je odgovoran za propust onda si ti taj koji ima problema sa čitanjem i španskim selima :kiss:
Ja ne mogu da shvatim da vi još niste shvatili suštinu poreza na dohodak. To je vaša i samo vaša obaveza, isto kao što je vaša obaveza da predate svake godine porezne prijave tako je isto vaša obaveza da izvadite svoju poreznu karticu. U svijetu svaki čovjek za sebe predaje godišnje porezne prijave. Ako to ne znate onda niste dovoljno informisani i za svoje greške optužujete blagajnike, računovođe... Njegova je dužnost bila da vas obavjesti da ste dužni da donesete vašu poreznu karticu. Ako nije znao da mu to trebate donijeti onda možete reći da nije sposoban da obavlja taj posao.
Ali generalno nijedan računovođa nije dužan u vaše ime da vadi poreznu karticu i predaje godišnju poreznu prijavu. Piše u članu 2. Zakona o porezu na dohodak: (1) Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije i nerezident koji ostvaruje dohodak, i to:
rezident koji ostvaruje dohodak na teritoriju Federacije i izvan teritorija Federacije, ......
(3) Rezidentom Federacije u smislu ovoga zakona smatra se:
fizička osoba koja ima prebivalište na teritoriju Federacije
, fizička osoba koja na teritoriju Federacije neprekidno ili s prekidima boravi 183 ili više
dana u bilo kojem poreznom razdoblju,......
modem33

#57 Re: Nije se odbijao porez?

Post by modem33 »

prof. wrote:

:D :D :D :D :D :D :D :D

Ne osjecam se prozvanim, nego si ti u pravu totalno. Nego komentarisem tvoj slucaj onako malo na saljiv nacin .....da mnogi ljudi vole da pricaju ...a "ne razumiju" o "cemu se prica" :D :D :D :D :izet: :izet:

:thumbup:

Najveci problem nastane kad radnik prebaci na sebe na karticu "clanove porodice" ... i slucajno taj neki clan porodice pocne raditi .... a ne skine se sa "koeficijenta" ... Poreska ne reaguje ..... jer oni fakat nemaju evidneciju .... Mislim oni evidentiraju .. ali reagovanje je kao kad slon treba da zaokrene u zavoju ... Treba im 4 godine ... :D
prof.

#58 Re: Nije se odbijao porez?

Post by prof. »

memx wrote:
Ja ne mogu da shvatim da vi još niste shvatili suštinu poreza na dohodak. To je vaša i samo vaša obaveza, isto kao što je vaša obaveza da predate svake godine porezne prijave tako je isto vaša obaveza da izvadite svoju poreznu karticu. U svijetu svaki čovjek za sebe predaje godišnje porezne prijave. Ako to ne znate onda niste dovoljno informisani i za svoje greške optužujete blagajnike, računovođe... Njegova je dužnost bila da vas obavjesti da ste dužni da donesete vašu poreznu karticu. Ako nije znao da mu to trebate donijeti onda možete reći da nije sposoban da obavlja taj posao.
Ali generalno nijedan računovođa nije dužan u vaše ime da vadi poreznu karticu i predaje godišnju poreznu prijavu. Piše u članu 2. Zakona o porezu na dohodak: (1) Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije i nerezident koji ostvaruje dohodak, i to:
rezident koji ostvaruje dohodak na teritoriju Federacije i izvan teritorija Federacije, ......
(3) Rezidentom Federacije u smislu ovoga zakona smatra se:
fizička osoba koja ima prebivalište na teritoriju Federacije
, fizička osoba koja na teritoriju Federacije neprekidno ili s prekidima boravi 183 ili više
dana u bilo kojem poreznom razdoblju,......
opet netačno, poreznu prijavu podnose fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost ili su dohodak ostvarila kod više poslodavaca. fizička lica koja obavljaju nesamostalnu djelatnost kod samo jednog poslodavca nisu dužna podnositi poreznu prijavu već to u njihovo ime čini poslodavac.sad mi je malo kasno da tražim konkretan član zakona ali sutra ćete ga dobiti :D nažalost zbog tuđih grešaka bio sam prinuđen da se vrlo detaljno upoznam sa važećim odredbama istog
O'zone
Globalni moderator

#59 Re: Nije se odbijao porez?

Post by O'zone »

prof. wrote:
modem33 wrote:

Evo ja nikad nisam u osam godina kako radim u firmi dobio ni platnu listu ni godišnji obračun. Čak ni kad mi je trebala platna lista poslodavac mi je nije želio da da.
modem33

#60 Re: Nije se odbijao porez?

Post by modem33 »

O'zone wrote:
prof. wrote:
modem33 wrote:

Evo ja nikad nisam u osam godina kako radim u firmi dobio ni platnu listu ni godišnji obračun. Čak ni kad mi je trebala platna lista poslodavac mi je nije želio da da.

To govori o tvom poslodavcu i "njegovom petljanju" kao i krsenju zakona. Preporucujem ti da skines sebi Zakon o porezu na dohodak najnoviji i Pravilnik .... Cisto da budes informisan ... da te netko ne pravi budalom. Razumijem te sto nisi informisan .... nije te imao tko obavijestiti. Ali na tebi je da li ces "prosiriti vidike".

:thumbup:
supercali

#61 Re: Nije se odbijao porez?

Post by supercali »

Čudna sorta wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Čudna sorta wrote:Otkrilo se tek nakon 3 godine zbog Obrasca MIP-1023 koji sad "veže" i poreznu karticu, i odmah prikazuje grešku ukoliko se koeficijent ličnog odbitka na MIP-u ne slaže sa poreznom karticom.

Da li si razgovarao sa poslodavcem, u većini slučajeva su oni ti koji isplate tu razliku (na tvoj matični broj, jer će se na tvoj JMBG i zadužiti kroz GPD-1051).

I da uzmeš advokata ne znam šta bi se moglo promijeniti, jer zaista je došlo do korištenja olakšice koja nije prijavljena kroz poreznu karticu.

Što se rata tiče, ne znam o kojem iznosu se radi, ali može se izdati nalog za plaćanje, koji se proslijedi prinudnoj naplati ako ne platiš u roku od 10 dana od dana prijema, pa onda sa njima možeš sklapati Sporazum o odgođenom plaćanju ili Sporazum o plaćanju u ratama.

Ali još jednom, ne bi bilo loše da vidiš sa poslodavcem...

Izgleda da smo u istoj bransi :postar:

Nedavno sam bas slao prijave za platu i vidim izbacuje mi gresku za jednog uposlenika, istekla mu porezna kartica :zid: reko sta je ovo :-)
Izgleda :-D

Pa bar sada javlja na vrijeme, odmah vidiš da nije uredu, nezgodno je ovo kada ustanoviš grešku nakon 2-3 godine
I ja sam u istoj bransi
Forumas
Ajmo na kafu
foton

#62 Re: Nije se odbijao porez?

Post by foton »

prof. wrote:
ti baš ne kontaš šta ti se govori.
Da. Sad si objasnio i slazem se s tobom da nisi ti kriv, nisam ni tvrdio da jesi. Ali sad vidim da zaista jesi platio tudji nemar ili neznanje. Ja vjerovatno ne bih bio zadovoljan s takvim ishodom i trazio bih od poslodavca da plati sve. Ali kako kazes, odose zivci... Tvoj slucaj se u principu znacajno razlikuje od ostalih ovdje opisanih.
hurmasica:D

#63 Re: Nije se odbijao porez?

Post by hurmasica:D »

HITNO POMOC

prijavljena sam na poresku kartcu od oca, s tim da sam ja vanredan student, nasla sam posao..da bih izvadila svoju poresku, otac me mora odjaviti ali da li neko zna moze li se bez njegove odjave ? samo da mene prijave u poreskoj u Sarajevu ?

citala sam da on ima na stranici poreske da on ima na osnovu mene ( drugo dijete) poresku olaksicu 210 KM ..mene sad zanima, je li on ima vecu platu u tom iznosu ili placa na osnovu te cifre porez ? koliko iznosi ?
supercali

#64 Re: Nije se odbijao porez?

Post by supercali »

na kafu
Post Reply