Nacionalna tekstura lica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hAZNADAR

#51 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Super. I kakvu praktičnu vrijednost ima to što možeš pogoditi (ako pogađaš onda možeš i fuliti) ko je nacije osoba po izgledu? Meni Anto po izgledu, a da ne znam da je Hrvat, može izgledati i kao Bošnjak, Srbin, Rus, Nijemac, Francuz...itd.
Ante u sirem konktekstu za prostor cijele BiH i sire ima nautralan izgled i moze biti bilo ko. Ali u jednoj odredjenoj sredini je njegov izgled mozda prepoznatljiviji.

I na to se fokusiram - na odredjene sredine. Meho iz Bratunca svojim izgledom koji je tipican za njegovu familiju i mahalu, selo,.. dakle svjetliji - u sirem konteksu moze biti bilo ko, a nerjetko i u skandinaviji takvi izgledom podsjecaju na domace.

Ali ako cemo samo o Bratuncu - tu je veca sansa da se odmah pogodi sta je.

U mojoj Banjalci konkreno uska lica sa povijenim nosom, visok stas,... ili nabijena gradja, siroko lice,... vec imaju asocijaciju na naciju. Van Banjaluke iste face - vec ne.

Interesantno je ustvari da sam to o pogadjanju sta je ko najvise cuo od Sarajlija koji vecinm tvrde da su uvijek znali provaliti po izgledu sta je ko.
Pismonosa

#52 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

Možda treba imati razvijeno to neko šesto čulo, ili u najmanju ruku moraš imati isztančan taj umjetnički damar potreban za razlikovanje nacionalne teksture lica.

Najvjerovatnije je to do mene nešto pa ne kontam razliku.
safran

#53 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by safran »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:Posto genetski nema neke razlike, tesko da ima smisla tema. :D
Ne radi se o genetici vec o nasljednim osobinama koje su u odredjenim izolovanim grupama izrazenije.
Guglati "genetika", puno guglati, i pročitati, više puta, makar wikipedia
hAZNADAR

#54 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

iz zadnje klupe wrote:Meni da je neko Antu pokazao prije i pitao me da li je Anto :

1) Jasmin iz Srebrenika
2) Anto iz Posušja
3) Nikola iz Trebinja

moj bi odgovor bio 85% Anto iz Posušja, 15% Nikola iz Trebinja, Jasmin 0%

Kad bi tražili da to obrazložim, rekao bi ne znam, jednostavno znam !!!
U pravu si - njegovo lice i gradja - sa sirem podrucju i samo za sebe ne asocira na nesto specijalno.

Ali mozda u Mostaru vec ima asocijacija. Mozda je Antu lakse provaliti u Mostaru gdje uglavnom imas samo dvije opcije.
Pismonosa

#55 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

:lol: :lol: :lol:
safran

#56 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by safran »

madner wrote:Pa sta mislis kako se zove nauka o nasljednim osobinama kod ljudi? Botanika? :D
:thumbup:
hAZNADAR

#57 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Pismonosa wrote:Možda treba imati razvijeno to neko šesto čulo, ili u najmanju ruku moraš imati isztančan taj umjetnički damar potreban za razlikovanje nacionalne teksture lica.

Ne kontam ni ja ako cemo o tome generalno - odrediti neciju nacionalnost samo na osnovu teksture lica i gradje. To je nemoguce jer ne postoje kriteriji toga, niti je ikada takvo sto bilo antropoloski istrazeno i dokazano.

Ali ako imas samo dvije opcije u nekom gradu gdje dominiraju dvije nacije - tu je veca sansa da "osjetis" sta je ko. Nemoj reci da nisi nikada skontao ako imas samo dvije opcije.
Pismonosa

#58 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

hAZNADAR wrote:
Pismonosa wrote:Možda treba imati razvijeno to neko šesto čulo, ili u najmanju ruku moraš imati isztančan taj umjetnički damar potreban za razlikovanje nacionalne teksture lica.

Ne kontam ni ja ako cemo o tome generalno - odrediti neciju nacionalnost samo na osnovu teksture lica i gradje. To je nemoguce jer ne postoje kriteriji toga, niti je ikada takvo sto bilo antropoloski istrazeno i dokazano.

Ali ako imas samo dvije opcije u nekom gradu gdje dominiraju dvije nacije - tu je veca sansa da "osjetis" sta je ko. Nemoj reci da nisi nikada skontao ako imas samo dvije opcije.
Nikad. Čak sam nekoliko puta debelo promašio u procjeni, kad sam na taj način pokušao da svrstam par žena.

Al opet kažem, možda je do mene nešto. Jednostavno nemam taj dar.
Itakoto

#59 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Itakoto »

Joj teme...
Nisam jos siguran da li bih plakao ili se grohotom smijao :-)
raoul duke

#60 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by raoul duke »

Jos jedan naslov na klix forumu koji pokazuje kako idiotizam nema granica, i to narocito ovdje na Balkanu.
ruzavjetrova

#61 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by ruzavjetrova »

Evo sta o genetici BiH naroda kaze Prof Marjanovic. I prije nego se neko usudi da omalovazi misljenje da naglasimo da je gospodin Marjanovic
šef Laboratorije za forenzičku genetiku pri Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju Sarajevo te profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Komentirajući koliko se genetički razlikuju konstitutivni narodi u BiH međusobno, odnosno da li se ovim istraživanjem moglo utvrditi različito genetičko porijeklo Srba, Hrvata i Bošnjaka na ovim prostorima, Marjanović naglašava da je takvo promišljanje rezultat upravo onog "mitskog i senzacionalističkog" pristupa u interpretaciji znanstvenih rezultata ovih istraživanja.

- Ponekada sam imao dojam da su pojedinci išli tako daleko da su tražili različito planetarno porijeklo za Bošnjake, Hrvate i Srbe, te da su se trudili da dokažu da su Hrvati s Plutona, Bošnjaci s Venere, a Srbi s Jupitera. Upravo zbog toga smo još prije deset godina jasno prezentirali da genetika ne ispituje nacije nego populacije i da je stanovništvo ovog regiona, za nas genetičare, samo jedna jako zanimljiva populacija- navodi.

Naglašava da se prilikom ispitivanja bh. stanovništva svakako vodilo računa o formiranju reprezentativnog uzorka za analizu i da je pri tome vođeno računa o podjednakoj zastupljnosti svih etničkih grupa u BiH.

Podvlači da su određene razlike detektovane (ne postoje dvije genetički identične grupe), ali da te razlike nisu tog karaktera i nivoa da bi se moglo govoriti o tri odvojene populacije, a posebno da bi se govorilo o nekom različitom genetičkom naslijeđu za svaku etničku grupu.

- Dakle, genetika ne determinira nacije, jer ta nauka ne svrstava varijante gena i genetičkih markera na bošnjačke, hrvatske ili srpske. No, da ne bi bilo greške, genetika nije tu niti da bi negirala postojanje nacija. Jednostavno rečeno, genetika nije "dovoljno moćna" da se može koristiti u bilo kakvoj "genetičkoj determinaciji nacije" na ovim prostorima. Svatko tko je koristi u tom pravcu ili ne razumije osnovne genetičke postulate ili ga oni ne zanimaju - naglasio je Marjanović.
hAZNADAR

#62 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

safran wrote:
madner wrote:Pa sta mislis kako se zove nauka o nasljednim osobinama kod ljudi? Botanika? :D
:thumbup:
Pogresno sam se izrazio i bilo bi glupo ispravljati. Hvala vam obojici na jako kulturnom ucestvovanju na temi i naravno da ste puno pametniji od mene - sta ces - botanika. Ima li mozda koja gramaticka greska u mom pisanju da ste primijetili - hebo temu?
Pismonosa wrote:
Nikad. Čak sam nekoliko puta debelo promašio u procjeni, kad sam na taj način pokušao da svrstam par žena.
Al opet kažem, možda je do mene nešto. Jednostavno nemam taj dar.
Mozda zato sto ti necija nacionalnost nista ne znaci?
Itakoto

#63 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Itakoto »

Ali ovo nije tema o genetici vec o nasljednim osobinama i 'teksturama' (valjda 'konturama', majke mu stare!) lica... :oops: :run:
John Cleese

#64 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote:"Tekstura lica" je posudjeno od Ante iz Mostara o kojem vec ima tema na politici - mentalne barijere u Mostaru.
Ili da nazovem antropoloski izgled nasih nacija po regijama.
Tekstura bi bila osobina neke povrsine, cije su krajnosti - hrapavo i glatko.

Helem, nazovi kako hoces... ako bas moras, ali nemoj ovako kako si nazvao, jer...
hAZNADAR wrote: Spomenuti Ante iz zapadnog Mostara je ispljuvan po portalima i prozvan pomalo neopravdano. Prvo sto nije sam po sebi neki patoloski negativac i samo je dio jednog standarda drustva u kojem je odrastao i zivi. A drugo i sto je najbitnije - ipak je moguce po izgledu pogoditi kod nas nacionalnost. Razlog tomu nije nikakav rasizam i sl. vec specificne historijske okolnosti u regijama gdje su neke nacije zadrzale ili objedinile specifican izgled. Koji nije pravilo jer uvijek ima izuzetaka, ali vecinski je naslijedjen slican look. Tako da sam i ja u vecini slucajeva uvijek mogao pogoditi koje je nacije neko kome neznam ime. Za pojedine regije je tesko utvrditi jer se radi o dinamicnim regijama u historiji gdje je bilo migracija, mijesanja,. poput velikog dijela Bosanske Krajine i zapadne Hercegovine. Medjutim, neke regije su bile postedjene toga i tu se putem zenidbenih veza samo sa svojima kroz vijekova zadrzao odredjeni izgled.

Vezano za Mostar i pricu o Anti - tu sam i ja primijeto da je vecina sa istocne strane ipak tamnija negoli sa zapadne i ima uze lice. Razlog tomu je sto je zapadni Mostar vise primio doseljenika negoli istocna strana gdje je vecina bosnjackih familija ipak tu generacijama - poput enklave.
Hrvati zapadne Hercegovine mi opcenito izgledaju kao najkorpulentniji u BiH, vecinski su tamnoputi i krupni. Razlog korpulentnosti je mozda najvise u biologiji i vecem udjelu Kalcjuma u vodi i hrani sto je kroz vjekove i vjekove rezultiralo mozda jacim i vecim kosturom iz uz to i sve ostalo. Slicno je i sa Bosnjacima, ali je kod Bosnjaka vjerovatno bilo manje zenidbenih veza na sirokom podrucju - jer se vecina zenila u okviru jednog grada i time dala veca sansa da se jedan izgled sacuva.

Ubjedljivo najsvjetliji su Bosnjaci istocne Bosne. Ne samo u odnosu sa drugim nacijama - vec i u okviru bosnjackog korpusa gdje se isticu svijetlijom puti, svjetlijom kosom i ocima. Prije rata kada je regija bila mijesana - je bilo moguce pogoditi sta je ko po izgledu sa visokim procentom. Razlog tome su zenidbene veze kroz vijekove gdje se zenilo u okviru svojih i sto je predio bio postedjen vecih migracija i doseljavanja. Tu se najvise zadrzao slavenski antgropoloski tip a citao sam da su du doseljavani i njemacki rudari Sasi koji su se poslije asimilirali.

Bez daljih objasnjavanja zasto - po mojoj licnoj procjeni rekao bih da su:

Hrvati srednje Bosne svjetliji od Bosnjaka i Srba,
Srbi Sarajeva i regije korpulentniji i tamniji, velikih glava i spicastih noseva,
Bosnjaci Bijeljine i Semberije opcenito tamniji,

U Banjaluci gdje sam odrastao sam pred rat znao pogoditi - Bosnjaci su visi i mrsaviji a posebno stariji imaju pergamentnu boju lica, - izgled slican Tunji Filipovicu i rahmetli glumcu Zaimu Muzaferiji. Zelena boja ociju je bila najcesca u par naselja sa muslimanskom vecinom i veci nos, dok je kod Srba i Hrvata preovladavalo siroko lice i zdepasta gradja.

Unsko sanski kanton je historijski gledano podrucje sa najvecim procentom doseljavanja, mijesanja, promjena vjere, kretanja stanovnistva,.. opcenito najdinamicniji dio,.. i tu je tesko pogoditi sta je ko jer su svi slicni,.. ali istovremneo moram priznati da su ljudi iz tih krajeva nekako bar meni najljepsi po izgledu, stasu i drzanju.

Tako da se ipak mora priznati da postoji tu i tamo odredjena "tekstura lica" i boja,.. koja nas za nijanse razlikuje a vjerujem da je vecina isto cesto pogodila sta je ko - pa da cujem i druga iskustva. Naravno ima uvijek izuzetaka i drugih primjera tako da postiranje slika nekog drugacijeg primjera iz nabrojanog ne dokazuje puno. Samo bez prozivki o fasizmu, rasizmu, nacizmu,.. molim.
...o teksturi, zapravo i ne pises...
ruzavjetrova

#65 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by ruzavjetrova »

Itakoto wrote:Ali ovo nije tema o genetici vec o nasljednim osobinama i 'teksturama' (valjda 'konturama', majke mu stare!) lica... :oops: :run:

A kako se zove nauka koja proucava sve to sto si nabrojao? :)
hizo ramidovic

#66 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hizo ramidovic »

ja sam po boji koze crnce uvijek prepoznavao od prve. i nikad mi se nije desilo da pogrijesim...
Itakoto

#67 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Itakoto »

ruzavjetrova wrote:
Itakoto wrote:Ali ovo nije tema o genetici vec o nasljednim osobinama i 'teksturama' (valjda 'konturama', majke mu stare!) lica... :oops: :run:
A kako se zove nauka koja proucava sve to sto si nabrojao? :)
pitaj prvog autora teme :D
Ja ne znam :?
hAZNADAR

#68 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Itakoto wrote:Joj teme...
Nisam jos siguran da li bih plakao ili se grohotom smijao :-)
raoul duke wrote:Jos jedan naslov na klix forumu koji pokazuje kako idiotizam nema granica, i to narocito ovdje na Balkanu.
Ali ipak ovdje ucestvujete, zar ne?

Ja idiotske, glupe,.. teme jednostavno zaobidjem. Nemam potrebu siroj javnosti prezentirati kako sam iznad toga.
desni

#69 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by desni »

Pošto je neko pominjao Istočnu Bosnu kao kraj gdje nije bilo značajnijeg doseljavanja , da i ja dam skroman doprinos temi,iz porodičnih predanja na prostoru od Bijeljine i Janje preko Kalesije i Zvornika pa do Vlasenice i Srebrenice gotovo i nema starosjedilaca među Bošnjacima,sve je ovo doseljeno iz Užica,Požege u Srbiji i Mađarske tako su govorili stariji ljudi u ovom kraju.Pa imamo prezimena Užičanin,Valjevac,Budimlija,Nišić,Čačković,Šabačkić,Loznica itd.
    Mi iz Istočne Bosne imamo te neke nordijske face,očekujem da nam Norveška dodijeli pasoše na osnovu vikinškog porijekla naših čukundjedova 8-)
    Last edited by desni on 23/02/2015 18:35, edited 1 time in total.
    Itakoto

#70 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Itakoto »

Sorry kolega ali idiote treba svaki dan ismijavati a ne ignorisati. :D
    Pismonosa

#71 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

Mogu prihvatiti da se priča o razlikovanju lica ljudi sa sela, lica težaka, od lica gospode iz grada. Mada je i ovo klizav teren.

Prihvatam priču o razlikovanju lica homoseksualaca od onih hetero. Mada opet, jako, jako, klizav teren.

Razlikovati lica umno poremećenih od lica pametnih, ok.

Razlikovati lica bolesnih od lica zdravih, ok.

Ali razlikovati lica po tome koliko ko jede krmetine. Ne kontam.
    chupacabra

#72 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by chupacabra »

Idiotizam stvarno nema granica. Cuj oni mogu prepoznati odredjene narode po fizickim karakteristikama. Genetski pool odredjuje karakteristike na odredjenom podrucju a genetski pool ovih naroda u BiH je isti. Ko je imao prilike da zivi u inostranstvu oslobodjen predrasuda lokalne sredine mogao je iskusiti da se nikad ne moze na prvi pogled pogoditi odakle je ko iz bivse Jugoslavije a kamoli koje je etnije. Ja se susrecem sa svim narodima u BiH i dok mi ne kaze ime nikad ne mogu znati ko je ko. To sto mi svom prikrivenom nacionalizmu pokusavamo provuci genetske karakteristike je samo dokaz propasti naseg skolstva. Ako koga interesuje, te vrste teorija su pobijene davno u naucnim krugovima. Sjetimo se samo naucnog pokusaja Nijemaca da fizicki definiraju Zidove po duzim nosovima i ostalim nebulozama. Ovo je nesto kao onaj mit o propuhu i tesko ce se iskorijeniti na Balkanu sve dok nasa plemena pokusavaju da svojoj zajednickoj genetici nadju nacionalne razlike. Jadno.
    tandmand

#73 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by tandmand »

Predrasuda i previse.
    Sta bi rekli po teksturi lica kojem narodu pripada ovaj:

Image

Ne izgleda nista vise arijevski niti njegov kolega Joseph Goebbels. Crn, taman, ruzan, malen i smlaćen.
    U stvari citavo rukovodstvo III Reich_a uopce nije izgledalo arijevski.
    Tako isto neki u BiH upiru prstom u druge a u stvari pricaju o sebi.
    hAZNADAR

#74 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Odustajem,... poslije sumiranja svih odgovora,.. - mozda je jednostavno do mene i spustam koplje.

Nije mi bila namjera nekoga uvrijediti - jednostavno svi ljudi sa kojima se druzim tvrde da u svom kraju mogu skontati po izgledu sta je ko i da se to da na neki nacin provaliti, skontati,.. tako da je i mozda do njih.

Predlazem da moderator izbrise ovu temu, dalji nastavak na ovaj nacin nema smisla.
    svako dobro
    ruzavjetrova

#75 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by ruzavjetrova »

Podvlači da su određene razlike detektovane (ne postoje dvije genetički identične grupe), ali da te razlike nisu tog karaktera i nivoa da bi se moglo govoriti o tri odvojene populacije, a posebno da bi se govorilo o nekom različitom genetičkom naslijeđu za svaku etničku grupu.

Pametnom dosta.
    Locked