Ante u sirem konktekstu za prostor cijele BiH i sire ima nautralan izgled i moze biti bilo ko. Ali u jednoj odredjenoj sredini je njegov izgled mozda prepoznatljiviji.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Super. I kakvu praktičnu vrijednost ima to što možeš pogoditi (ako pogađaš onda možeš i fuliti) ko je nacije osoba po izgledu? Meni Anto po izgledu, a da ne znam da je Hrvat, može izgledati i kao Bošnjak, Srbin, Rus, Nijemac, Francuz...itd.
I na to se fokusiram - na odredjene sredine. Meho iz Bratunca svojim izgledom koji je tipican za njegovu familiju i mahalu, selo,.. dakle svjetliji - u sirem konteksu moze biti bilo ko, a nerjetko i u skandinaviji takvi izgledom podsjecaju na domace.
Ali ako cemo samo o Bratuncu - tu je veca sansa da se odmah pogodi sta je.
U mojoj Banjalci konkreno uska lica sa povijenim nosom, visok stas,... ili nabijena gradja, siroko lice,... vec imaju asocijaciju na naciju. Van Banjaluke iste face - vec ne.
Interesantno je ustvari da sam to o pogadjanju sta je ko najvise cuo od Sarajlija koji vecinm tvrde da su uvijek znali provaliti po izgledu sta je ko.