Pa i ima ajet, zapravo više ajeta koji govore o Ehli bejtu a.s., pa i Aliji...Kur'an je šifra, pa protabiri, ali trebaš biti Čist.kritichar wrote: da je trebao biti bio bi u Kur'anu, kao što je slučaj i sa Alijom, da je trebao biti poslanik ili halifa prije Ebu Bekra, bio bi. Allah određuje sudbinu
Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
- asurbanipal
#51 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
- zagortenej
#52 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Znaci taj ajet je derogiran (izbačen) a propis je ostao. Ne vidim potrebu da ga se izbaci iz Kur'ana ako je ostao na snazi. Mada ne fali samo ovaj ajet, ima i onaj o dojenju, i on je nestao, ne znam jel safet o tome šta pricao.kritichar wrote:da je trebao biti bio bi u Kur'anu...zagortenej wrote:u kojoj je onda suri ovaj navodni ajet:"Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.”?
- Kroksica
#53 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Nisam jos vidjela konkretni demant s vase strane. Ne pamtim da je iko ikad i pokusao. Sve se svodi na ismijavanje i vehabisanje. Nije to Cisto, brato.asurbanipal wrote:Pa i ima ajet, zapravo više ajeta koji govore o Ehli bejtu a.s., pa i Aliji...Kur'an je šifra, pa protabiri, ali trebaš biti Čist.kritichar wrote: da je trebao biti bio bi u Kur'anu, kao što je slučaj i sa Alijom, da je trebao biti poslanik ili halifa prije Ebu Bekra, bio bi. Allah određuje sudbinu
I de nam tih ajeta pa da skupa tabirimo, bas me zanima.
- kritichar
#54 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
jest mi pričao o onom od 17 000 ajeta koji će Mehdi donijetizagortenej wrote:Znaci taj ajet je derogiran (izbačen) a propis je ostao. Ne vidim potrebu da ga se izbaci iz Kur'ana ako je ostao na snazi. Mada ne fali samo ovaj ajet, ima i onaj o dojenju, i on je nestao, ne znam jel safet o tome šta pricao.kritichar wrote:da je trebao biti bio bi u Kur'anu...zagortenej wrote:u kojoj je onda suri ovaj navodni ajet:"Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.”?
- kritichar
#55 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ibn Tejmije je čist od takvih stvari, i upravo se borio protiv takvih stvari, poput nepogrešivosti Imama koju vi zagovarateasurbanipal wrote:kritichar wrote: U indeksu knjige Nurul ajni fil-meshi ila zijareti kabri Husejn nalaze se sljedeća poglavlja:
- Allah se pokazuje posjetiteljima Husejnovog kabura i s njima direktno razgovara,
- Allah posjećuje Husejnov mezar svake sedmice uoči petka,
- Ko posjeti Husejnov kabur kao da je posjetio Allaha iznad Arša,
Ja sam mislio da se Allah može pokazati samo Ibn Tejmijji.![]()
Očito je da se ovi citati kupe sa vehabijskih stranica i da se radi o iskrivljenom prevodu, jer je antropomorfizam svojstven samo njima...
-
prenosnik
#56 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
pa ima ono o ehli bejtu gdje posredno govori da su prljavi, tj. da allah zeli da ih ocisti...Kroksica wrote:Nisam jos vidjela konkretni demant s vase strane. Ne pamtim da je iko ikad i pokusao. Sve se svodi na ismijavanje i vehabisanje. Nije to Cisto, brato.asurbanipal wrote:Pa i ima ajet, zapravo više ajeta koji govore o Ehli bejtu a.s., pa i Aliji...Kur'an je šifra, pa protabiri, ali trebaš biti Čist.kritichar wrote: da je trebao biti bio bi u Kur'anu, kao što je slučaj i sa Alijom, da je trebao biti poslanik ili halifa prije Ebu Bekra, bio bi. Allah određuje sudbinu
I de nam tih ajeta pa da skupa tabirimo, bas me zanima.
- kritichar
#57 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
kako se to čisti, malo u halku, malo glavom, probadanje....?asurbanipal wrote:Pa i ima ajet, zapravo više ajeta koji govore o Ehli bejtu a.s., pa i Aliji...Kur'an je šifra, pa protabiri, ali trebaš biti Čist.kritichar wrote: da je trebao biti bio bi u Kur'anu, kao što je slučaj i sa Alijom, da je trebao biti poslanik ili halifa prije Ebu Bekra, bio bi. Allah određuje sudbinu
- zagortenej
#58 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ja sam od tebe čuo više o "siizmu" nego o onom što ti slijediš, u stvari kad bolje razmislim nisi mi dao nijedan odgovor, samo trunis sije ovo, sije ono, da te nije kakav sija istukao kad si bio mali pa imaš traume? :winkkritichar wrote:jest mi pričao o onom od 17 000 ajeta koji će Mehdi donijetizagortenej wrote:Znaci taj ajet je derogiran (izbačen) a propis je ostao. Ne vidim potrebu da ga se izbaci iz Kur'ana ako je ostao na snazi. Mada ne fali samo ovaj ajet, ima i onaj o dojenju, i on je nestao, ne znam jel safet o tome šta pricao.kritichar wrote: da je trebao biti bio bi u Kur'anu...
imas li kakav izvor osim minbera?
- salik79
#59 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Mlatis praznu slamu, kao i Safet sto mlati, samo sto je on jos i placen za to. Pricate o necemu sto nikada niste ni drzali u rukama, a kamoli procitali. Da li si svjestan da namjerno, ili nenamjerno, iznosis nagnusnije lazi, kojima je jedina svrha stvaranje fitne medju muslimanima?!kritichar wrote:piše ti na onom vikipedijinom linku "volume 8"salik79 wrote: Dje ti nadje 8 tomova?!!!! Bujrun, izaberi, to je sve sto postoji po pitanju El-Kafi:
http://www.shiaislamiclibrary.com/Searc ... spx#search
Precesljaj sve, ako nadjes bilo sta od ovog tvog copy-paste Tulic&co "dokaza", vjerovat cemo ti. Jos jednom te pozivam da na ovoj stranici pronadjes knjige i "citate" koje nam postavljas. Sto @asur rece - jesi li barem jednu ikada u ruci drzao?
neću ti tražiti, svakako ako i imaju neke knjige, onda su na perzijskom ili arapskom, kao ova od homeinija što ima
vi ste prvi pozvani od Safeta Kuduzovića da se odreknete ovakvih izjava i ko god ih je napisao, pa niste
Last edited by salik79 on 08/04/2015 17:31, edited 1 time in total.
- zagortenej
#60 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
I jest im cilj da zavadjaju, safet je plaćenik, a ovaj je pjesadinac i ne konta o cem se radi, samo izvršava.
Ne znam samo kako je uspio spojiti ibn tejmiju i Lj&s gdje je najaktivniji
Edit: ma znam, sa ibn tejmijom je sve moguce
Ne znam samo kako je uspio spojiti ibn tejmiju i Lj&s gdje je najaktivniji
Edit: ma znam, sa ibn tejmijom je sve moguce
Last edited by zagortenej on 08/04/2015 17:42, edited 1 time in total.
- kritichar
#61 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
znači vi se odričete ovih izjava, i svako ko ovakvo nešto izjavi nije musliman?
- salik79
#62 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Kojih ba izjava? Odrices li se ti onih koji su iskrivljavali i izmisljali necije "izjave"?
- asurbanipal
#63 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
kritichar wrote: kako se to čisti, malo u halku, malo glavom, probadanje....?
Neke ne mogu ni Neretva, Drina i Bosna zajedno oprati. Naravno, ne mislim na tebe lično...
- kritichar
#64 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Evo priče gdje vaš šabar nije ništa konkretno odgovorio
ko je plaćenik će da se vidi, koga Iran plaća, čija je fondacija Mulla Sadr, institut Ibn Sina, Perzijski koledž
ko to sve plaća?
a što se tiče zbližavanja, šejh Jusuf Karadavi predsjednik Svjetske federacije islamskih učenjaka je potrošio pola života na tim pokušajima približavanja, i sada je rekao da od toga nema ništa jer šije samo žele da rašire šiizam na ostali islamski svijet
ko je plaćenik će da se vidi, koga Iran plaća, čija je fondacija Mulla Sadr, institut Ibn Sina, Perzijski koledž
ko to sve plaća?
a što se tiče zbližavanja, šejh Jusuf Karadavi predsjednik Svjetske federacije islamskih učenjaka je potrošio pola života na tim pokušajima približavanja, i sada je rekao da od toga nema ništa jer šije samo žele da rašire šiizam na ostali islamski svijet
- kritichar
#65 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
ko god je šta namjerno izmislio, potvorio, odričem ga se, hajde sad tisalik79 wrote:Kojih ba izjava? Odrices li se ti onih koji su iskrivljavali i izmisljali necije "izjave"?
- salik79
#66 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rZlN2Kn552Y [/youtube]
A evo kako sijske tekfirdzije, sljedbenici onog Jasira kojeg si spominjao, karakterisu izjasnjavanje sejha Nasrullaha po pitanju hz Aise i ashaba:
A evo kako sijske tekfirdzije, sljedbenici onog Jasira kojeg si spominjao, karakterisu izjasnjavanje sejha Nasrullaha po pitanju hz Aise i ashaba:
- salik79
#67 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Takodjer. A Sabara u fondaciji Mulla Sadra niko ne poznaje, to ti odgovorno tvrdim.kritichar wrote:ko god je šta namjerno izmislio, potvorio, odričem ga se, hajde sad tisalik79 wrote:Kojih ba izjava? Odrices li se ti onih koji su iskrivljavali i izmisljali necije "izjave"?
- salik79
#68 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Karadavi govori samo i iskljucivo ono sto mu Al-Thani naredi, ili (presutno) odobri.
- basar
#69 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Najvažnije šiitska knjiga je Kur´an. Poslije njega preporučujem ti Sahifu Sedžadiju. Nehdžul Belagu (Stazu Rječitosti) Hadiske zbirke Mizan ul Hikme (Mjera Mudrosti). To ti je za početak dovoljno, i više od početka.
Sve ovo imaš prevedeno na Bosanski.
Ako kome treba, postavit ću negdje na internet pa može skinuti.
Sve ovo imaš prevedeno na Bosanski.
Ako kome treba, postavit ću negdje na internet pa može skinuti.
Last edited by basar on 08/04/2015 18:18, edited 1 time in total.
- kritichar
#70 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Pa vi ćete odbaciti svakog učenjaka ehli sunneta jer je svaki rekao nešto protiv šiizma, tako da ostaju samo vaši ispravnisalik79 wrote:Karadavi govori samo i iskljucivo ono sto mu Al-Thani naredi, ili (presutno) odobri.
Uvaženog šejha je u Bosnu doveo reis Kavazović, pa i njega morate odbaciti, pa kad njega odbacite, morate i islamsku zajednicu u BiH
i dođemo do toga da islamsku zajednicu trebaju šije preuzeti
- basar
#71 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Ako vas zanimaju razlike između šiija i sunnija. Evo ova knjiga: http://ehlulbejt.awardspace.com/onda_sam_krenuo.shtml
Evo na ovoj stranici imate te pobrojane knjige, pa bujrum.
Evo na ovoj stranici imate te pobrojane knjige, pa bujrum.
- salik79
#72 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
kritichar wrote:Pa vi ćete odbaciti svakog učenjaka ehli sunneta jer je svaki rekao nešto protiv šiizma, tako da ostaju samo vaši ispravnisalik79 wrote:Karadavi govori samo i iskljucivo ono sto mu Al-Thani naredi, ili (presutno) odobri.
Uvaženog šejha je u Bosnu doveo reis Kavazović, pa i njega morate odbaciti, pa kad njega odbacite, morate i islamsku zajednicu u BiH
Reis Kavazovic je dovodio, te primao u posjete i masu sijskih ucenjaka. I to kao najrodjenije. Sta sad?! Ocito da ne poznajes dovoljno islamskih ucenjaka, cim ti je Kuduzovic reper bh uleme (doduse on i nije zvanicna ulema) . Usput, pogleda li ova dva video isjecka koja sam postavio?
- nasa
#73 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
Uvijek ste vise raspolozeni da se svadjate...hm...kako god, tema je jasna, preporucite knjigu, ostavite svoj osvrt na neku knjigu, prokomentarisete malo ...ne morate se medjusobno optuzivati...
Evo @asur ja se ne slazem da tako bitnu stvar zbog koje smo vec dugo podijeljeni i koja je izgleda jasna milionima sija ja kao treba da citam izmedju redova pa, bar preporuci koji su to redovi...
Evo @asur ja se ne slazem da tako bitnu stvar zbog koje smo vec dugo podijeljeni i koja je izgleda jasna milionima sija ja kao treba da citam izmedju redova pa, bar preporuci koji su to redovi...
- kritichar
#74 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
koje je to dovodio?salik79 wrote:kritichar wrote:Pa vi ćete odbaciti svakog učenjaka ehli sunneta jer je svaki rekao nešto protiv šiizma, tako da ostaju samo vaši ispravnisalik79 wrote:Karadavi govori samo i iskljucivo ono sto mu Al-Thani naredi, ili (presutno) odobri.
Reis Kavazovic je dovodio, te primao u posjete i masu sijskih ucenjaka. I to kao najrodjenije. Sta sad?! Ocito da ne poznajes dovoljno islamskih ucenjaka, cim ti je Kuduzovic reper bh uleme (doduse on i nije zvanicna ulema) . Usput, pogleda li ova dva video isjecka koja sam postavio?
Evo šta misli islamska zajendica i reis o širenju šijskog učenja i djelovanju fondacije Mulla Sadra
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
Ti ne znaš ko je meni reper, ali Safet Kuduzović je ulema jer ima ilm i poštuje ga kao učenjaka značajan broj ljudi
Kojeg god bi ti naveo učenjaka, ne bi vam ni jedan odgovarao jer vas ne podržava i širenje vašeg učenja
A što se tiče videa, pogledao sam, ništa posebno i ništa novo, da je izjava ovakva pa hajd, to bi već bilo nešto
https://www.youtube.com/watch?v=IIj5GbwZlK0
Da se sve naše razlike završavaju na tome da li je Alija trebao biti prvi halifa ili ne, ne bi bilo ovih podjela.
Naše razlike su u akidi, da bi se ujedinili, akida mora biti ista.
- zagortenej
#75 Re: Najvažnija Šiitska pisana djela/knjige
nije akida nego aQida