Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Rasprave o vjerskim temama.
HadiRa

#51 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by HadiRa »

šarf wrote:
Biblija pokazuje da se u mnogim prilikama Bog nije poslužio svojom sposobnošću predviđanja budućnosti. Naprimjer, kad je njegov vjerni sluga Abraham htio prinijeti svog sina na žrtvu, Bog mu je rekao: “SADA ZNAM da se bojiš Boga kad mi nisi uskratio sina svojega, jedinca svojega” (1. Mojsijeva 22:12). Dakle prije nego što je Abraham prinio sina na žrtvu Bog nije znao što će Abraham učiniti,tačnije nije htio da zna.Zato kaže,"SADA znam".Osim toga ponekad su ga loši postupci nekih ljudi znali jako ražalostiti. Bi li se Bog tako osjećao da je već odavno znao kako će ti ljudi postupiti?

Bogu nije stalo da On upozna tebe i to sam sebi potvrdi, jer On te poznaje prije no si bio kap babinog ti sjemena, u mosnjama, .. Njemu je stalo da ti upoznas sam sebe i svoje granice.. zrtve ili nesposobnosti za zrtvu.

:)
RNG_25

#52 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

A možda Bogu nije stalo ni do čega i sve je ovo samo iluzija i Njegova obmana. Uvijek je (pre)lako posezati za romantičnim i emotivnim, "lijepim" tumačenjima i viđenjima nečega ili nekoga. Istina, pak, ne mora biti ništa ni blizu tome.
HadiRa

#53 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by HadiRa »

RNG_25 wrote:A možda Bogu nije stalo ni do čega i sve je ovo samo iluzija i Njegova obmana. Uvijek je (pre)lako posezati za romantičnim i emotivnim, "lijepim" tumačenjima i viđenjima nečega ili nekoga. Istina, pak, ne mora biti ništa ni blizu tome.
dobrim dijelom si u pravu.

vidis i ovo, sto ti i ja sad ovdje zapisujemo ili citamo, je iluzija, jer pripada povijesti vec sad. ovo se sve vec davno odigralo, .. ti i ja se samo prisjecamo, tj. nasa svijest se prisjeca, ovih recenica .

zelim ti jos reci, da podjednako nemogu dokazati nepostojanje Boga ni filozofija, ni astronomija a niti moja romanticna tumacenja, sve i kad bih ja pozeljela zanijekati Boga.

i na kraju da ti kazem, stvar je sasvim jednostavna. samo prihvatis cinjenicu da je duhovnost rezervisana samo za covjeka. Meleki bi davno popadali na zemlju, kad bi samo imali mogucnost da grijese, kao sto ju covjek ima. i to ti je kljuc Tajne. :D
šarf

#54 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by šarf »

Oprostite što se ponavljam ali opet govorimo o možda ovom i možda onom.Volio bih zaista,ako već komentiramo religioznu temu da to potvrdimo nekim autoritetom u koji vjerujemo,Kuran ili Biblija.Ima ovdje jedna krasna rasprava o hadisima gdje je momak koji se predstavio kao Muttazille,kuranskim dokazima pokazao da hadis nema nikakvo uporište u Kuranu,nego šta više Kuran osuđuje hadise.
Ali ovdje pričamo ajetima 51:56 i 37:96,držimo se toga.Momak koji je postavio ovo pitanje očekuje sigurno neki argument kojim ćemo ga podržati ili uvjeriti da je u krivu.Nagađanjem možemo obeshrabriti i sebe i druge.

A da meleci zaista imaju slobodnu volju to pokazuje sura 2 ajet 34 gdje stoji:A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.
Iblis NIJE HTIO da se pokloni,ON nije htio.Imao je slobodnu volju hoću ili neću se pokloniti.ON je odlučio da neće.
Towelie

#55 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by Towelie »

A da meleci zaista imaju slobodnu volju to pokazuje sura 2 ajet 34 gdje stoji:A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.
Iblis NIJE HTIO da se pokloni,ON nije htio.Imao je slobodnu volju hoću ili neću se pokloniti.ON je odlučio da neće.
Drug, Iblis je dzin, a ne melek.
RNG_25

#56 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

šarf wrote:Ali ovdje pričamo ajetima 51:56 i 37:96,držimo se toga.Momak koji je postavio ovo pitanje očekuje sigurno neki argument kojim ćemo ga podržati ili uvjeriti da je u krivu.Nagađanjem možemo obeshrabriti i sebe i druge.
U biti, već sam demantovan po pitanju određenih zaključaka. Bar na osnovu tvrdnji koje sam iznio. Što se tiče onih koje bih mogao iznijeti, a još nisam, nemam trenutno volje da ih elaboriram. Tako da tema do daljnjeg, sa moje strane, ostaje pauzirana.

Naravno, slobodan je svako drugi da diskutuje o temi.
RNG_25

#57 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
Drug, Iblis je dzin, a ne melek.
Znaš, zanimljivo je da ajet 2:34

[quote]I kad rekosmo melecima: “Učinite sedždu Ademu!” Tad padoše na sedždu, izuzev Iblisa. Odbi i uzoholi se i bi od nevjernika.[/quote]

implicira kako je Iblis melek. Mislim, to je očito tako ako se gleda značenje prevoda ovog ajeta.

Reci mi, obzirom da sam zaboravio i nisam siguran više, gdje tačno se spominju tvrdnje da je Iblis nešto drugo osim meleka? Znam da ima negdje u Kur'anu tvrdnja da je Iblis stvoren "od vatre", ali gdje je tvrdnja da su meleci stvoreni od "svjetlosti"? Također, da li sam izraz "melek" nužno podrazumijeva entitet stvoren "od svjetlosti" ili može značiti i poziciju među stvorenjima, ili oboje?
Towelie

#58 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by Towelie »

Znaš, zanimljivo je da ajet 2:34

[quote]I kad rekosmo melecima: “Učinite sedždu Ademu!” Tad padoše na sedždu, izuzev Iblisa. Odbi i uzoholi se i bi od nevjernika.

implicira kako je Iblis melek. Mislim, to je očito tako ako se gleda značenje prevoda ovog ajeta.

Reci mi, obzirom da sam zaboravio i nisam siguran više, gdje tačno se spominju tvrdnje da je Iblis nešto drugo osim meleka?[/quote]

Radi se o ovom ajetu "A kad smo rekli melekima: „Poklonite se Ademu!“ – svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džinnova i zato se ogriješio o zapovijest Gospodara svoga." ( El-Kehf,50) Sto se tice ajeta 2:34 radi se o arapskom, gramatickom pravilu taglib, koje podrazumeva da kada se obraca vecini, onda bude i manjima ukljucena. Sto je Iblis kao dzin medju melekima u datoj situaciji bio.
Znam da ima negdje u Kur'anu tvrdnja da je Iblis stvoren "od vatre", ali gdje je tvrdnja da su meleci stvoreni od "svjetlosti"? Također, da li sam izraz "melek" nužno podrazumijeva entitet stvoren "od svjetlosti" ili može značiti i poziciju među stvorenjima, ili oboje?
Sto se tice stvaranja meleka od svetlosti, ima hadis:
U hadisu kojeg prenosi Aiša, radijallahu anha, (od svoga oca Ebu-Bekra), se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao : «Meleki su stvoreni od svjetlosti, džini od usplamtjele vatre, a Adem od onoga sto vam je već opisano.»

Melek u spoljasnjem znacenju podrazumeva samo bica stvorena od svetlosti i nista vise. Medjutim, moze se koristiti u alegorijskom znacenju, kada se kaz za coveka da je poput meleka, tj. skoro da i ne cini grehe i stalno je u pokornosti Allahu swt.
šarf

#59 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by šarf »

Molim vas pogledajmo ponovo ajet 51:56-A stvorio sam ljude i džinne jedino da Me obožavaju.
I ljudi i džini su stvoreni da obožavaju Boga. Znači džini su bar u početku bili pozitivno u božanskom stvaralaštvu.Kao i ljudi.Ljudi su zgriješili,mnogi su nevjernici.Ali nisu svi.Džini su zgriješili,mnogi su nevjernici ali nisu svi.Dokaz je ajet u kom se kaže da su džini bili u službi kralja Sulejmana.

27:17.-„ I sakupiše se Sulejmanu vojske njegove, džini, ljudi i ptice, sve četa do čete, postrojeni,“

27:38. "O dostojanstvenici, ko će mi od vas donijeti njezin prijesto prije
nego što oni dođu da mi se pokore?"
39. "Ja će ti ga donijeti" - reče Ifrit, jedan od džina- "prije nego iz ove
sjednice svoje ustaneš, ja sam za to snažan i pouzdan."

U 17-om ajetu džine se čak naziva dostojanstvenicima,jedan se spominje i po imenu Ifrit.

U suri 6:130 stoji napisano "O skupe džinski i ljudski, zar vam iz redova vas samih poslanici
nisu dolazili koji su vam ajete Moje kazivali i upozoravali vas da ćete ovaj
vaš dan dočekati?"

Poslanici koji su prenosili poruke džinima bili su džini,baš kao što su ljudima prenosili ljudi.

Dakle,iako se danas općenito smatra da džini imaju negativan prizvuk.Negativni su taman toliko koliko i ljudi.

Istina u mnogim surama ima napisano ovo:
7:38- "Ulazite u Džehennem s narodima, sa džinima i ljudima
7:179- Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili
11:120-Napuniću, zaista, Džehennem džinima i ljudima - zajedno!"

Kao što smo sigurni da neće SVI LJUDI ići u džehenem,možemo biti sigurni da neće ni SVI DŽINI biti u džehenemu.
U 7:179 se kaže MNOGI će u džehenem,mnogi da ali neće svi.

Moji preci,roditelji,su prihvatili vjerovanje svojih roditelja a da nisu ispitali da li to vjerovanje ima temelj u nečem napisanom.Moji djedovi su to isto učinili ,prihvatili taj skup vjerovanja bez pažljivog ispitivanja
Nemojmo i mi upasti u istu zamku te prihvatiti zdravo za gotovo ono što nam drugi govore da trebamo vjerovati.Budimo kritični,otvorimo Knjige te ih pažljivo čitajmo i donesimo zaključke na temelju pažljivog ,osobnog ispitivanja.Budimo objektivni,nepristrani.Kao zreli ,obrazovani ljudi znamo da mnoga tumačenja koja nam se guraju pod nos,su naslijeđena i ako ih iole „propustimo“ kroz Knjige,ta vjerovanja neće izdržati,pokazat će se da su manjkava,nemaju temelja.

Prvi korak koji bi nas trebao voditi do toga da dobijemo istinit odgovor jeste pitanje–GDJE TO PIŠE?
Primjer: svi džini su loši,gdje to piše? Meleci nemaju slobodnu volju,gdje to piše?...

Drugi korak je da se uzmu u obzir svi ajeti koji govore o tome.Baš svi!

Treći korak,provjerimo to u više prijevoda.

Četvrti,budimo spremni na to da će ono što otkrijemo biti u mnogome različito od onoga u što se danas vjeruje.

Peto,ako nisi spreman prihvatiti istinu koju bi mogao otkriti ne kreći u istraživanje.
RNG_25

#60 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

Samo da kažem kako je u Islamu jasno i podrazumijevano da su neki Džini muslimani, a neki nisu - baš kao i ljudi. Zajedno sa svime što to podrazumijeva.

Niko sa dovoljno znanja o Islamu ne može tvrditi da su svi Džini nemuslimani.
nasa

#61 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by nasa »

RNG_25 wrote:A možda Bogu nije stalo ni do čega i sve je ovo samo iluzija i Njegova obmana. Uvijek je (pre)lako posezati za romantičnim i emotivnim, "lijepim" tumačenjima i viđenjima nečega ili nekoga. Istina, pak, ne mora biti ništa ni blizu tome.
Treba biti lako:
„ Gospodaru moj - reče Musa - učini prostranim prsa moja, i olakšaj zadatak moj, odveži uzao sa jezika mog, da bi razumjeli govor moj „
Kad je tesko onda je to obicno znak da treba sve ispocetka....bar kad govorimo o individualnom shvatanju...
RNG_25

#62 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

nasa wrote:
Treba biti lako:
„ Gospodaru moj - reče Musa - učini prostranim prsa moja, i olakšaj zadatak moj, odveži uzao sa jezika mog, da bi razumjeli govor moj „
Kad je tesko onda je to obicno znak da treba sve ispocetka....bar kad govorimo o individualnom shvatanju...
Ajet koji citiraš nema veze sa mojom tvrdnjom, smatram. "Obično znak" možda jeste pravilo, ali ne mora biti uvijek slučaj.
nasa

#63 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by nasa »

Ima veze jer vidis kako Musa smatra da nije u stanju da "izvrsi zadatak", smatra da je tesko i moli da mu olaksa...
A ti si napisao
Uvijek je (pre)lako
kao da treba da bude tesko da bi bilo ispravno.

Ustvari u zivotu, za onog koji zna bude lako.Automehanicaru je lako sastaviti motor, meni je tesko i sl.

Mislim da si se pogresno izrazio, mozda da si rekao ne treba posezati za gotovim rjesenjima bez razmisljanja o istim, ne treba ogranicavati istinu itd.
RNG_25

#64 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

Može biti da sam se pogrešno izrazio, a u biti i jesam mislio prevashodno na to što si napisala u zadnjoj rečenici.
nasa

#65 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by nasa »

To se slazem jer jako cesto je u svim religijama prisutno da se neka pitanja odgovore ili da vaze kao odgovor zvanicnih institucija i tu se sve zatvori, ogranici kao da istina ne moze imati vise perspektiva ili u skladu s onim sto je aktualno se potencira neki odgovor ili....
Pogotovo za ono sto ne mozemo znati kao sto su pitanja o Bogu, onom svijetu itd. jeste problematicno ogranicavati na odredjene predstave.
šarf

#66 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by šarf »

Ako dopustite uključit ću se u vaš dijalog.NASA napisala si da "istinu ne treba ograničavati"
te da " u religijama prisutno da se neka pitanja odgovore ili da vaze kao odgovor zvanicnih institucija i tu se sve zatvori, ogranici kao da istina ne moze imati vise perspektiva ili u skladu s onim sto je aktualno se potencira neki odgovor ili...."
obzirom da je ovdje riječ o religiji zaista bih volio na nekom vjerskom primjeru da objasniš što pod ovim podrazumijevaš da istina ima više perspektiva,i što bi ti učinila da istina,kako ti kažeš,ne bude ograničena.hvala
nasa

#67 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by nasa »

Ima niz primjera u svakodnevnim pitanjima kao npr.pokrivanje i nacin pokrivanja zena gdje nikako ne vidim nikakvu potrebu da se to odredjuje do detalja i zasto vise primjera istovremeno nije prihvatljivo i istinito ispravno do filozofije gdje je se raspravlja o pitanjima Bozijeg izgleda, onog svijeta itd.
U svim religijama postoji ta potreba da se iz prakticnih razloga definise prema nekim pitanjima i to je ok kada govorimo o potrebama organizacije vjernika u skladu s potrebama izvrsavanja nekih propisa itd. ali cemu definisanje i ogranicavanje i to ponekad na vrlo iskljuciv nacin pitanja koje ne mozemo znati sa sigurnoscu.
Npr.pitanje onog svijeta za pripadnika razlicitih religija nije bas tako iskljucivo, kokretno i konacno preneseno kao Bozija rijec ni u Bibliji ni u Kur'anu ali ipak zvanicni stav je jako iskljuciv.
Ako je Sud individualan onda ce se i tom pitanju pristupati individualno sto znaci da istina moze biti koliko i ljudi.
Da sad ne ulazim u niz tumacenja pojedinih ajeta kao sto su recimo ovi o Ademmu koji imaju vise tumacenja i koji sasvim komotno mnogi istovremeno mogu biti ispravni.
šarf

#68 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by šarf »

Možda te nisam baš najbolje razumio,pokušat ću objasniti što sam mislio, odnosno što mislim pod istinom.
Istina je jedna,nemoj molim te da ulazimo u raspravu tipa koliko ljudi toliko istina,ili istina danas nije istina i sutra,to su trabunjanja i šuplja priča.Kad govorimo o religioznim pitanjima istina je jedna
Dakle istina je jedna,primjer:Bog postoji ili ne postoji,dženet postoji ili ne postoji,dženet je ili na nebu ili na zemlji itd.
Ako želimo da znamo što je istina od više ponuđenih stvari vodimo se logikom i razumom,te onim što je zapisano.
Tradicija,nasljeđe,emocije moraju biti isključeni.

Ono što si napisala tiče jednog vrlo važnog pitanja, a to je da li su sve religije od Boga,(uzmimo za primjer one koje postoje kod nas),da li su obje knjige Kuran i Biblija knjige od Boga? A istina je ili jesu li nisu?

Ako su sve religije samo različiti putevi do Boga onda bi to trebalo negdje da piše u knjigama u Kuranu ili Bibliji?
Ako nisu sve koja je od njih prava,kako to saznati?

Nasljeđe ili emocije nam kažu moja je prava,ali razum pita odkud to znaš?

Sad dolazimo do onog o čemu si pisala.Vodimo se razumom.
Uređenje unutar PRAVE RELIGIJE također mora biti uređeno na temelju PRAVE KNJIGE i ona tad postaje PRAVA RELIGIJA od Boga postavljena.Ako religija,svoje unutarnje uređenje ne temelji na PRAVOJ KNJIZI uvijek će nešto žuljat,i ona se ne može nazvati religijom koju vodi Bog..Ako neka religija određuje nešto,u ovom slučaju način odijevanja,a o tome nigdje NE PIŠE U KNJIZI,onda ona svoje uređenje ne temelji na Knjizi.Nameće se logično pitanje,kako Bog gleda na to što ljudi nameću nešto drugima (unutar religije) ,a on o tome nije ništa rekao?Šta Bog misli o toj religiji?

Molim te napiši svoja slaganja ili ne slaganja sa ovim,da diskusija može ići dalje. Hvala.
Towelie

#69 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by Towelie »

Ja zelim da ti odgovorim na neke stavke, nadam se da se nasa nece ljutiti sto ovako upadam u vasu konverzaciju.
Istina je jedna,nemoj molim te da ulazimo u raspravu tipa koliko ljudi toliko istina,ili istina danas nije istina i sutra,to su trabunjanja i šuplja priča.Kad govorimo o religioznim pitanjima istina je jedna
Dakle istina je jedna,primjer:Bog postoji ili ne postoji,dženet postoji ili ne postoji,dženet je ili na nebu ili na zemlji itd
Ovo je tacno, ali samo na nivou fundamentalnih pitanja, gde se ulema slaze i gde postoji konsenzus. Neke od stavki si gore naveo. Medjutim, postoje pitanja oko kojih se ulema razilazi, i gde moze postojati "vise istina" shodno tome koji deo uleme poslusas, odnosno kojem se mezhebu priklonis.
Da li je nikab obaveza ili nije, na sta se sve daje zekat, da li ostavljanje namaza izvodi iz vere, kada se u namazu donosi tekbir, da li nevernicima cestitati njihove praznike su samo neka od pitanja na koja ulema nema jasan odgovor i gde postoji razilazenje. U ovim situacijama je jako tesko pogoditi onu jednu istinu, narocito uzevsi u obzir znanje sa koji prosecan musliman barata.
Ovo je u danasnjem svetu prakticno nemoguce.
Ono što si napisala tiče jednog vrlo važnog pitanja, a to je da li su sve religije od Boga,(uzmimo za primjer one koje postoje kod nas),da li su obje knjige Kuran i Biblija knjige od Boga? A istina je ili jesu li nisu?
Ovde cu reci ne.
Istrazujes, pratis unustrasnji osecaj, trazim ono sto ti je srcu blisko i sto osecas kao istinu. Apsolutno siguran ne mozes biti nikada.
Uređenje unutar PRAVE RELIGIJE također mora biti uređeno na temelju PRAVE KNJIGE i ona tad postaje PRAVA RELIGIJA od Boga postavljena.Ako religija,svoje unutarnje uređenje ne temelji na PRAVOJ KNJIZI uvijek će nešto žuljat,i ona se ne može nazvati religijom koju vodi Bog..Ako neka religija određuje nešto,u ovom slučaju način odijevanja,a o tome nigdje NE PIŠE U KNJIZI,onda ona svoje uređenje ne temelji na Knjizi.
U Islamu nije Knjiga jedini izvor derivacije propisa, ima i jos. I hadis kao Poslanikov saws govor, a kasnije i konsenzus i analogija, sluze da se izvuce propis. U samom Kur'anu stoji da nam je osim njega dato "jos nesto slicno", ciljajuci na hadis. Uostalom, i sam hadis, bez da ovde ulazim u verodostojnost istih jer nije to sad tema, je indirektan Boziji govor, jer dolazi od onoga "koji ne govori po hiru svome".
Nameće se logično pitanje,kako Bog gleda na to što ljudi nameću nešto drugima (unutar religije) ,a on o tome nije ništa rekao?Šta Bog misli o toj religiji?
Smatra je potrebnom za coveka, jer je u suprotnom ne bi propisao.
nasa

#70 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by nasa »

šarf wrote:Možda te nisam baš najbolje razumio,pokušat ću objasniti što sam mislio, odnosno što mislim pod istinom.
Dakle istina je jedna,primjer:Bog postoji ili ne postoji,dženet postoji ili ne postoji,dženet je ili na nebu ili na zemlji itd.
Ako želimo da znamo što je istina od više ponuđenih stvari vodimo se logikom i razumom,te onim što je zapisano.

Ako su sve religije samo različiti putevi do Boga onda bi to trebalo negdje da piše u knjigama u Kuranu ili Bibliji?

Nasljeđe ili emocije nam kažu moja je prava,ali razum pita odkud to znaš?

Sad dolazimo do onog o čemu si pisala.Vodimo se razumom.
Uređenje unutar PRAVE RELIGIJE također mora biti uređeno na temelju PRAVE KNJIGE i ona tad postaje PRAVA RELIGIJA od Boga postavljena.Ako religija,svoje unutarnje uređenje ne temelji na PRAVOJ KNJIZI uvijek će nešto žuljat,i ona se ne može nazvati religijom koju vodi Bog..Ako neka religija određuje nešto,u ovom slučaju način odijevanja,a o tome nigdje NE PIŠE U KNJIZI,onda ona svoje uređenje ne temelji na Knjizi.Nameće se logično pitanje,kako Bog gleda na to što ljudi nameću nešto drugima (unutar religije) ,a on o tome nije ništa rekao?Šta Bog misli o toj religiji?

Molim te napiši svoja slaganja ili ne slaganja sa ovim,da diskusija može ići dalje. Hvala.
5 slikara ima temu realan prikaz neke kuce ali stoje na razlicitim pozicijama na terenu i svi se trude da je preslikaju vjerodostojno, a dobijemo 5 razlicitih slika koja je istina? Ovo su istina/e o kojim sam ja pricala.

Dok su tvoji primjeri takvi da ti moram reci da se mozes odmah proglasiti ateistom jer nista od toga sto postavljas kao pitanje nije dokazivo istina.Boga ne mozes dokazati,porijeklo Biblije i Kur'ana itd. Naravno da su to pitanja koja imaju odgovor kakav zahtjevas ali gledaj cuda :D ipak zahtijevaju vjeru u istinitost individualne procjene.

Krscanstvo priznaje spoznaju Isusa/Boga bez Biblije, ne znam sad kao se to zove ali ima primjera ljudi koji su tvrdili da su spoznali bez poznavanja krscanstva, sve monoteisticke uce o licnom odnosu s Bogom itd.Znaci, moze bez religija uopce...koja ironija, moze kad vodi mlin na "nasu" vodu...
Covjek moze do Boga i na pustom ostrvu, to je istina bez perspektiva.
Iz prakticnih razloga organizacije drustva, zivota pojedinca u drustvu, olaksavanja izbora i odluka, pomoci u dostizanju onog, boljeg svijeta, radi spoznaje da nismo sami sa sobom, potrebe covjeka da ima nesto opipljivo, same prirode covjeka itd.imamo religije koje dalje mogu sadrzavati i neistina.

Sve religije nesto zulja i takvom analogijom niti jedna nije prava.

A kako Bog gleda na to sto ljudi namecu nesto sto On nije propisao, ne znam ali Gleda...
šarf

#71 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by šarf »

Navela si krasan primjer sa slikarima.Oni su dobili pet slika iste kuće i iz njihovih radova možemo dobiti potpuno jasnu sliku,o izgledu,boji itd.kuće.
Današnje religije "slikaju"opisuju Boga ne sa raznih strana pa da dobiju jasnu sliku,nego potpuno različito.
Evo primjer:neki vjeruju da je Bog trojstvo,da li je to jedna strana slike Boga po Islamu?Sigurno nije.

Zašto smatraš da sam ateista ako sam postavio ova pitanja,i zašto misliš da su to nedokazive istine?

Volio bih kada bi na temelju Biblije ili Kurana (što već poznaješ) pokazala istinitost onoga što si navela:da bez organizovane religije je moguće upoznati Boga.Bilo bi korisno kada bismo citirali Knjige u koje vjerujemo,da bi pokazali kako ono što vjerujemo ima neki temelj,tako da ne ispadne moje mišljenje protiv tvog.Ako tako nastavimo nikud nećemo stići.Bilo bi plodnije kada bi se i još neko uključio u dijalog.Nasa hvala.
Towelie

#72 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by Towelie »

Sarf, ja se ukljucih, ali izgleda da si ti prevideo moj post gde sam ti replicirao.
stam

#73 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by stam »

Otkad se to vjera tumaci po forumima, a ne na halkama znanja?
I da li su pojedinci kompetentni da tumace neke ajete, bez da posjeduju znanje?
Za svaku stvar po pitanju vjere bi se trebao pitati ucen covjek, a ne kojekakav forumas s klixa
Selam
RNG_25

#74 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by RNG_25 »

stam wrote:Otkad se to vjera tumaci po forumima, a ne na halkama znanja?
I da li su pojedinci kompetentni da tumace neke ajete, bez da posjeduju znanje?
Za svaku stvar po pitanju vjere bi se trebao pitati ucen covjek, a ne kojekakav forumas s klixa
Selam
Kao da nisi ništa ni rekao.
šarf

#75 Re: Značenja ajeta 51:56 i 37:96

Post by šarf »

STAM. Žao mi je što te povrijedilo to što na forumu razgovaramo o vjeri.Ali znaš i sam ako ne budemo razgovarali o tome razgovarat ćemo onda o drugim stvarima koje nemaju trajnu vrijednost.
Ima na ovom forumu razne teme,np.politika no ona ima dnevnu vrijednost,ako ima i toliko vrijednosti,možda smo do podne.
Filozofija to je drugo ime za šuplju priču,iz poderanog u prazno...
Ne rađamo sa filozofijom ni sa politikom,već sa vjerom.
To bi bilo kao da kažeš da zatvorim oči i da ne gledam,jer ima onih koji bolje vide od mene.Ne može tako, rodio sam se sa očima i hoću da gledam.Rodio sam se sa vjerom,i onda ću da vjerujem i da pričam o tome.Ja ne gledam svijet očima učenih ljudi,već mojim.Ne živim po vjeri učenog čovjeka već po mojoj.

Međutim oni koji vide bolje od mene i koji znaju više od mene,često se boje reći šta to vide i šta to znaju.Često ne vide ništa i ne znaju ništa ,pa kažu to je tajna ,o tome ne treba postavljati pitanja,a još manje razmišljati o tome,jer ima onih koji misle i razbijaju glavu tim stvarima.Rodio sam se sa mozgom pa ću i da razmišljam,pa ću i da pitam,imam i prste pa ću i da tipkam. Evo jedan citat:

29:46. I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način ali ne i sa
onima među njima koji su nepravedni - i recite: "Mi vjerujemo u ono što se
objavljuje nama, a naš Bog i vaš Bog jeste - jedan, i mi se Njemu
pokoravamo."

Što misliš da li je ovaj ajet upućen samo učenim ljudima ili svima?
Iz njega vidimo da se govori o raspravljanju o vjeri.Ništa ne piše o mjestu gdje bi mogli a gdje ne, razgovarati o vjeri.

RNG_25 napisao sam,nisam previdio, samo se negdje izgubilo.Napisat ću.Oprosti.

Volio bih iz ove diskusije izaći bogatiji u znanju,pa kad već pričamo o vjeri pokušajmo ono o čemu pričamo potkrijepiti navodima iz Kurana ili Biblije,jer je cijela diskusija i počela sa dva ajeta.Hvala vam.
Post Reply