Bas, ocito je da se sve vrti oko nekog imaginarnog bica i neke historijske licnosti, robovskom polozaju svojih pripadnika. Jos samo nedostaje "knjiga" ! Da li je to Iluzija o bogu, koja ima svoje skole tumacenja ili neka druga ostaje otvoreno pitanjeS4mpion wrote:Djeluje k`o neka religija?Novak20 wrote:ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart).
Još u studenom, poznati "razbijač mitova" Adam Savage najavio je da će biti sudac, a poznati je voditelj privukao toliku količinu posjetitelja da se službena stranica natjecanja srušila.
Savage je bio samo jedan od 13 sudaca koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10 tisuća dolara.
Uglavnom, ovo je novih deset zapovijedi:
1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima
2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina
3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta
4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo
5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život
6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost
7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište
8. Naša je odgovornost brinuti o drugima, a to uključuje i buduće generacije
9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja
10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli
ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
- sigh
#51 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
- S4mpion
#52 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
sigh wrote:
Bas, ocito je da se sve vrti oko nekog imaginarnog bica i neke historijske licnosti, robovskom polozaju svojih pripadnika. Jos samo nedostaje "knjiga" ! Da li je to Iluzija o bogu, koja ima svoje skole tumacenja ili neka druga ostaje otvoreno pitanje
Organizovana skupina - tuATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi
Ideologija - tu
Ne fali više ništa.
- skupljac_zeljeza
#53 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Ali bar neka forumu promijene ime. Zalutaju ljudi pa se krste lijevom i donose istigfare.S4mpion wrote: Organizovana skupina - tu
Ideologija - tu
Ne fali više ništa.
- travar
- sigh
#55 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Pa nije zar to samo religija, inace mozemo mnogo toga uporediti sa religijomS4mpion wrote:sigh wrote:
Bas, ocito je da se sve vrti oko nekog imaginarnog bica i neke historijske licnosti, robovskom polozaju svojih pripadnika. Jos samo nedostaje "knjiga" ! Da li je to Iluzija o bogu, koja ima svoje skole tumacenja ili neka druga ostaje otvoreno pitanjeOrganizovana skupina - tuATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi
Ideologija - tu
Ne fali više ništa.
- zgembomaratonac
#56 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
16.01.2014
"Ugroženi" sarajevski ateista poziva Banjalučane na borbu protiv muslimanski neistomišljenika:
http://saff.ba/sokantan-poziv-na-borbu- ... Llx4iwtFjo
http://banjalukain.com/clanak/124738/is ... ih-komsija
"Ugroženi" sarajevski ateista poziva Banjalučane na borbu protiv muslimanski neistomišljenika:
http://saff.ba/sokantan-poziv-na-borbu- ... Llx4iwtFjo
http://banjalukain.com/clanak/124738/is ... ih-komsija
Potpuno mimo društvenog mainstreama, međunarodnih i domaćih institucija i njihovih proklamovanih vrijednosti, oni su danas tu sa svojim medijima, ideolozima i sljedbenicima. Oni, kojima su na srcu vrijednosti Muslimanske braće a neprijateljske one u ime kojih su poginuli novinari Charlieja, danas su velika i opasna društvena armija koja se neće moći vječno držati na distanci. Ako želimo biti u stanju liječiti ovaj problem, najprije sebi konačno moramo priznati da smo kao društvo bolesni, ozbiljno bolesni. Jer ta ideologija je tu - u našem sokaku, u umovima i srcima naših komšija.
- Kikibombona
#57 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Kakva svetinja, sta ti je svetinja?Miss_E25 wrote: Nebuloza se u nasem zargonskom govoru koristi kao sinonim za pricanje besmislice. Inace, termin bukvalno potice od latinske rijeci "nebula", sto znaci magla. Jasnije?
Sta je sveto ateistima? Interesantno pitanje, vjerovatno svi imaju razlicitu svetinju? Mozda Charles Darwin?![]()
![]()
![]()
![]()
Sta je tebi konkretno sveto? Vrijedjanje religioznih ljudi?
Cuj svi imaju svetinju.
- NIN
#58 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Recimo, otac, mati, braca, sestre, djeca, ... pisac, reziser, slikar, fotograf, ... profesor, ...Miss_E25 wrote: Nebuloza se u nasem zargonskom govoru koristi kao sinonim za pricanje besmislice. Inace, termin bukvalno potice od latinske rijeci "nebula", sto znaci magla. Jasnije?
Sta je sveto ateistima? Interesantno pitanje, vjerovatno svi imaju razlicitu svetinju? Mozda Charles Darwin?![]()
![]()
![]()
![]()
Cuj sta je sveto nekom ko ne vjeruje u neki od religijskih nauka!? Boze sacuvaj!
- Kikibombona
#59 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Meni je Muhamed svetinja, lider islamaNIN wrote:
Recimo, otac, mati, braca, sestre, djeca, ... pisac, reziser, slikar, fotograf, ... profesor, ...
Cuj sta je sveto nekom ko ne vjeruje u neki od religijskih nauka!? Boze sacuvaj!
Buhari prenosi u svome Sahihu od Ebu Hurejrea, radijallahu anha, da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada muž pozove svoju suprugu u postelju, pa ona odbije da dođe, proklinju je meleki dok ne svane.” (Buhari: 293/9, br. 5193.)
- It_is_a_Leclerc
#60 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Nisam ateista, niti agnostik, ali smatram da su ateisti izuzetno ugroženi u našem društvu, i da zbog svog vjerskog izbora trpe.
- NIN
#61 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Ne ulazi mi se u raspravu o beduinskim etickim kodeksima, od prije par milenija, jer su semiti kulturoloski daleko od nas, ali me sikira neukost i bahatost koja prati to prvo na svakom koraku i u svakoj prilici naseg kvazi-drustva, u 21. vijeku, kao i pomodarstvo i naivnost sto je posljedica inertnosti i nepismenosti nase svjetine.Kikibombona wrote:Buhari prenosi u svome Sahihu od Ebu Hurejrea, radijallahu anha, da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada muž pozove svoju suprugu u postelju, pa ona odbije da dođe, proklinju je meleki dok ne svane.” (Buhari: 293/9, br. 5193.)
-
ušće
#62 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Čitajuči komentare nikako se nemogu oteti utisku da se ovdje uopšte ne radi o atesitima ...bar ono mojih prijatelja ateista koje poznajem nikada nebi izreklo da ima problem samo sa jednom religijom ... Ljude koji ne vjeruju ni u jednog boga i koje na zanima vjera vrlo rijetko čete ćuti da hule na bilo koju vjeru i bilo koje vjerovanje ili će to učiniti spominjući sve uopšteno ...Prije bih rekao da se ovdje radi o forumašima koji nemaju muda da kažu da mrze islam kao vjeru pa to svoje pokušavaju umotati u bar malo blažu varijantu ...
- apsidejzi
#63 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Jel govoris o vjerniku koji je ubijen na radnom mjestu u Parizu jer je bio policijski sluzbenik ili govoris o vjerniku koji je sakrio 15 ljudi i tako im sacuvao zivote?Kinesko prkno wrote: Sa logikom vjernika smo se mogli detaljnije upoznati ovih dana,gdje oni svojim vjerovanjem impliciraju privilegiju da su u pravu jer iza njih stoji ni manje ni vise nego sami Bog,dok su validni argumenti i rasudjivanje odlika zlih ateista i komunjara .
Da nije smijesno ,bilo bi zalosno.
- titinho
#64 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Bit abrahamskih religija je da od covjeka naprave bolje bice, a ne da njime upravljaju
nazalost kao sto i po neki samoprozvani ateista pomisli da religija upravlja covjekom, da religija treba unistiti covjekovu slobodu, misljenje itd. tako i u neobrazovanima i nenaucenim "vjernicima" postoje idioti koji umjesto da budu bolji prema sebi,drustvu i Bogu postaju najgori olos drustva kao ovi iz Pariza npr.
Prvi post ima dosta mudrosti, tipa S kojim pravom Iranci smiju kritikovati Francusku kada u Iranu nijedna ucenica ne smije na nastavu doci otkrivene glave, gdje je tu sloboda za koju se kao bore. Ipak je Zapadna Evropa daleko ispred svih drugih zemalja svijeta u slobodama ljudi i jos dugo ce biti orijentir za sve drzave koje zele postati bolje demokratsko i slobodno drustvo.
S druge strane, Islam samo budala moze posmatrati kroz par drzava i njihove represije, posebno kroz terorizam jer je on protivan Islamu i Kuran-u. Svak ko je dobronamjeran citajuci Kuran, istrazivajuci o Islamu i Muhamedu AS naci ce nevjerovatno pozitivne stvari koje ce siguran sam i najokorjelijeg ateistu navesti na misli o tome da li Bog postoji i da li je Kuran knjiga podarena covjecanstvu od Boga.
nazalost kao sto i po neki samoprozvani ateista pomisli da religija upravlja covjekom, da religija treba unistiti covjekovu slobodu, misljenje itd. tako i u neobrazovanima i nenaucenim "vjernicima" postoje idioti koji umjesto da budu bolji prema sebi,drustvu i Bogu postaju najgori olos drustva kao ovi iz Pariza npr.
Prvi post ima dosta mudrosti, tipa S kojim pravom Iranci smiju kritikovati Francusku kada u Iranu nijedna ucenica ne smije na nastavu doci otkrivene glave, gdje je tu sloboda za koju se kao bore. Ipak je Zapadna Evropa daleko ispred svih drugih zemalja svijeta u slobodama ljudi i jos dugo ce biti orijentir za sve drzave koje zele postati bolje demokratsko i slobodno drustvo.
S druge strane, Islam samo budala moze posmatrati kroz par drzava i njihove represije, posebno kroz terorizam jer je on protivan Islamu i Kuran-u. Svak ko je dobronamjeran citajuci Kuran, istrazivajuci o Islamu i Muhamedu AS naci ce nevjerovatno pozitivne stvari koje ce siguran sam i najokorjelijeg ateistu navesti na misli o tome da li Bog postoji i da li je Kuran knjiga podarena covjecanstvu od Boga.
- NIN
#65 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Vrlo moguce ali kako ti nije palo na pamet da ti tvoji malobrojni prijatelji ateisti i nemaju neku pretjeranu korist od galame protiv religijskog pomodarstva - pa niko nije budala da se stavlja u nezavidnu situaciju u drustvu u kojem vlada religijsko pomodarstvo, kako islamsko, tako i katolicko i pravoslavno.ušće wrote:Čitajuči komentare nikako se nemogu oteti utisku da se ovdje uopšte ne radi o atesitima ...bar ono mojih prijatelja ateista koje poznajem nikada nebi izreklo da ima problem samo sa jednom religijom ... Ljude koji ne vjeruju ni u jednog boga i koje na zanima vjera vrlo rijetko čete ćuti da hule na bilo koju vjeru i bilo koje vjerovanje ili će to učiniti spominjući sve uopšteno ...Prije bih rekao da se ovdje radi o forumašima koji nemaju muda da kažu da mrze islam kao vjeru pa to svoje pokušavaju umotati u bar malo blažu varijantu ...
Ateisti kod nas zive u drustvu u kojem je religija drustveno dominantan faktor, u skoro pa svim sferama, i oni su demode, to je cinjenica - nije svejedno se deklarirati kao isti, sto radi posla, sto radi prijateljstva.
Takodjer, nisam ni za ovu glupost da se trebaju potrazivati toboznja prava, mislim, daj ba!
A sto se tice zadnje misli u tvom postu, pazi, kad me neko pita i ako dodje do neke price, vazda sam u po face govorio da sam ateist! I nije ovdje samo rijec o islamu, bosnjo, nego o religijama generalno, i o tome koliko iste utjecu na drustvo u kojem kohabitiraju vjernici i ini - ne mrzim ja islam, daleko od toga, volim ga, kao i ostale religije jer da nije tako ne bih citao i informisao se o njima, ali me nerviraju njihovi pripadnici koji su se nafurali da su favorizirani, bez imalo mozga!
- Kinesko prkno
#66 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Ni o jednom,mislio sam na domace .apsidejzi wrote:Jel govoris o vjerniku koji je ubijen na radnom mjestu u Parizu jer je bio policijski sluzbenik ili govoris o vjerniku koji je sakrio 15 ljudi i tako im sacuvao zivote?Kinesko prkno wrote: Sa logikom vjernika smo se mogli detaljnije upoznati ovih dana,gdje oni svojim vjerovanjem impliciraju privilegiju da su u pravu jer iza njih stoji ni manje ni vise nego sami Bog,dok su validni argumenti i rasudjivanje odlika zlih ateista i komunjara .
Da nije smijesno ,bilo bi zalosno.
- titinho
#67 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Cinjenica je da nije lako reci ja sam ateista. To sa sobom nosi odredjenu tezinu, ne samo prema drustvu nego i prema sebi samom. Vecina osoba za koje mozemo reci da nisu vjernici, nece cak ni sami sebi reci da su ateisti. Ateizam te iskljucuje iz religije a to je daleko teze nego biti bar vjernik i formalno na papiru.NIN wrote:Vrlo moguce ali kako ti nije palo na pamet da ti tvoji malobrojni prijatelji ateisti i nemaju neku pretjeranu korist od galame protiv religijskog pomodarstva - pa niko nije budala da se stavlja u nezavidnu situaciju u drustvu u kojem vlada religijsko pomodarstvo, kako islamsko, tako i katolicko i pravoslavno.ušće wrote:Čitajuči komentare nikako se nemogu oteti utisku da se ovdje uopšte ne radi o atesitima ...bar ono mojih prijatelja ateista koje poznajem nikada nebi izreklo da ima problem samo sa jednom religijom ... Ljude koji ne vjeruju ni u jednog boga i koje na zanima vjera vrlo rijetko čete ćuti da hule na bilo koju vjeru i bilo koje vjerovanje ili će to učiniti spominjući sve uopšteno ...Prije bih rekao da se ovdje radi o forumašima koji nemaju muda da kažu da mrze islam kao vjeru pa to svoje pokušavaju umotati u bar malo blažu varijantu ...
Ateisti kod nas zive u drustvu u kojem je religija drustveno dominantan faktor, u skoro pa svim sferama, i oni su demode, to je cinjenica - nije svejedno se deklarirati kao isti, sto radi posla, sto radi prijateljstva.
Takodjer, nisam ni za ovu glupost da se trebaju potrazivati toboznja prava, mislim, daj ba!
A sto se tice zadnje misli u tvom postu, pazi, kad me neko pita i ako dodje do neke price, vazda sam u po face govorio da sam ateist! I nije ovdje samo rijec o islamu, bosnjo, nego o religijama generalno, i o tome koliko iste utjecu na drustvo u kojem kohabitiraju vjernici i ini - ne mrzim ja islam, daleko od toga, volim ga, kao i ostale religije jer da nije tako ne bih citao i informisao se o njima, ali me nerviraju njihovi pripadnici koji su se nafurali da su favorizirani, bez imalo mozga!
one osobe koje i teze prema sekularnom drustvu, sekluranoj drzavi mislim da nema potrebe da povlace pitanje ateizam, jer kakvog bi znacaja bilo biti ateista u drustvu koje religiji ne pridaje nikakav znacaj.
zapitaj se da li ti malo pretjerano zelis da se ljudi olako izjasnjavaju kao ateisti.
Treba biti malo realan, ipak ima mnogo ljudi koji vjeurju u Boga, cak i onih koji cesto odlutaj od religije
- Kikibombona
#68 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
A sta napisano govori o vjernicima, o religiji uopste?NIN wrote:Vrlo moguce ali kako ti nije palo na pamet da ti tvoji malobrojni prijatelji ateisti i nemaju neku pretjeranu korist od galame protiv religijskog pomodarstva - pa niko nije budala da se stavlja u nezavidnu situaciju u drustvu u kojem vlada religijsko pomodarstvo, kako islamsko, tako i katolicko i pravoslavno.ušće wrote:Čitajuči komentare nikako se nemogu oteti utisku da se ovdje uopšte ne radi o atesitima ...bar ono mojih prijatelja ateista koje poznajem nikada nebi izreklo da ima problem samo sa jednom religijom ... Ljude koji ne vjeruju ni u jednog boga i koje na zanima vjera vrlo rijetko čete ćuti da hule na bilo koju vjeru i bilo koje vjerovanje ili će to učiniti spominjući sve uopšteno ...Prije bih rekao da se ovdje radi o forumašima koji nemaju muda da kažu da mrze islam kao vjeru pa to svoje pokušavaju umotati u bar malo blažu varijantu ...
Vjernik ima pravo vaziti o nevjernicima i govoriti sta je nemoralno vodeci se religijskim propisima......
Nevjernik nema pravo uzvratiti na napad i izvor napada okarakterisati kao glupost.....
Sto vise vjere - to manje slobode! To je pravilo a ne izuzetak!
- Miss_E25
#69 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
NIN wrote:Recimo, otac, mati, braca, sestre, djeca, ... pisac, reziser, slikar, fotograf, ... profesor, ...Miss_E25 wrote: Nebuloza se u nasem zargonskom govoru koristi kao sinonim za pricanje besmislice. Inace, termin bukvalno potice od latinske rijeci "nebula", sto znaci magla. Jasnije?
![]()
![]()
![]()
Ne treba previse bukvalno dozivljavati taj termin. Znas kako Miroslav Skoro kaze u pjesmi Svetinja: "...ljubav i domovina". Ne mora se odnositi iskljucivo samo na religiju, osim ako nisi narrow-minded.
-
Bodkin
#70 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
ušće wrote:Čitajuči komentare nikako se nemogu oteti utisku da se ovdje uopšte ne radi o atesitima ...bar ono mojih prijatelja ateista koje poznajem nikada nebi izreklo da ima problem samo sa jednom religijom ... Ljude koji ne vjeruju ni u jednog boga i koje na zanima vjera vrlo rijetko čete ćuti da hule na bilo koju vjeru i bilo koje vjerovanje ili će to učiniti spominjući sve uopšteno ...Prije bih rekao da se ovdje radi o forumašima koji nemaju muda da kažu da mrze islam kao vjeru pa to svoje pokušavaju umotati u bar malo blažu varijantu ...
- MyTao
#71 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Miss_E25 wrote:Nebuloziras. Svako moze da se izjasni kako zeli, ali to sto si ateista, ne znaci da treba da vrijedjas i pljujes po vjernicima i onome sto je njima sveto.
Ateistima je sveto da pljuju po religijama i njihovim "dokazima", sta sad???
-
Bodkin
#72 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
da to se zove agnostik. ja prvi ne vjerujem i nervira me organizovana religija. dakle prvi razluciti vjeru od religije. religija je po knjigama pisanim u sred pustinje prije 2000 godina. vjera je nesto drugo. mislis da postoji omnipotentno bice? ok. svemir je ogroman. vrlo lako je moguce. mislis da postoji osvetoljubljivo omnipotentno bice koje prati samo ljude i samo na ovoj planeti i pazi ovo, ne jedno nego tri omnipotentna bica koja imaju svoj dio ljudi? i uz to jos imaju neka smijesna pravila koja se sukobljavaju medjusobno?titinho wrote:Cinjenica je da nije lako reci ja sam ateista. To sa sobom nosi odredjenu tezinu, ne samo prema drustvu nego i prema sebi samom. Vecina osoba za koje mozemo reci da nisu vjernici, nece cak ni sami sebi reci da su ateisti. Ateizam te iskljucuje iz religije a to je daleko teze nego biti bar vjernik i formalno na papiru.NIN wrote:Vrlo moguce ali kako ti nije palo na pamet da ti tvoji malobrojni prijatelji ateisti i nemaju neku pretjeranu korist od galame protiv religijskog pomodarstva - pa niko nije budala da se stavlja u nezavidnu situaciju u drustvu u kojem vlada religijsko pomodarstvo, kako islamsko, tako i katolicko i pravoslavno.ušće wrote:Čitajuči komentare nikako se nemogu oteti utisku da se ovdje uopšte ne radi o atesitima ...bar ono mojih prijatelja ateista koje poznajem nikada nebi izreklo da ima problem samo sa jednom religijom ... Ljude koji ne vjeruju ni u jednog boga i koje na zanima vjera vrlo rijetko čete ćuti da hule na bilo koju vjeru i bilo koje vjerovanje ili će to učiniti spominjući sve uopšteno ...Prije bih rekao da se ovdje radi o forumašima koji nemaju muda da kažu da mrze islam kao vjeru pa to svoje pokušavaju umotati u bar malo blažu varijantu ...
one osobe koje i teze prema sekularnom drustvu, sekluranoj drzavi mislim da nema potrebe da povlace pitanje ateizam, jer kakvog bi znacaja bilo biti ateista u drustvu koje religiji ne pridaje nikakav znacaj.
zapitaj se da li ti malo pretjerano zelis da se ljudi olako izjasnjavaju kao ateisti.
Treba biti malo realan, ipak ima mnogo ljudi koji vjeurju u Boga, cak i onih koji cesto odlutaj od religije
- bogoljub
#73 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Znanstveno gledano ovih deset tačaka je u velikoj koliziji kada se pogleda i traži smisao ovih zapovijedi.Novak20 wrote:ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart).
Još u studenom, poznati "razbijač mitova" Adam Savage najavio je da će biti sudac, a poznati je voditelj privukao toliku količinu posjetitelja da se službena stranica natjecanja srušila.
Savage je bio samo jedan od 13 sudaca koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10 tisuća dolara.
1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima
2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina
6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost
7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište
Krenimo redom:
1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima,
Ovo je direktna kontradiktornost. U prvoj zapovijedi se nalaže da budemo otvorenog uma i voljni mijenjati uvjerenja sa novim dokazima da bi u 5. zapovijedi kazali kako Bog nije nužan da biste živjeli smislen život. Dakle, čovjek se rađa i radi crnči, pati se i sve budalaštinje radi da bi na kraju nestao, ko ovdje vidi smisao? Kakvog smisla ima život onda uopće. Zašto bi neko bio dobar bezveze? Šta ga tjera da bude dobar? ? Ili zašto ne bi radio neko zlo ako neće biti kažnjen za njega. Pitanje dobra i zla je veliko pitanje. Ako isključimo Boga i ugasimo ga OFF nije isključeno to da ja ne mogu biti dobra osoba raditi dobro i dalje živjeti život pozeći na svoje postupke ali se itekao postavlja smisao tog mog rada ili smisao izbjegavanja zla apstinencije zbog čega to radim, koji mi je dokaz da je to to?
Ova zapovijed je sama po sebi proturječna. Zašto? Zato što se težnja ka razumijevanju stavlja naspram vjerovanja u nešto.
Šta znači težnja ka razumijevanju najvjerovatnije istine? Pa upravo je vjera puna tih težnji ka razumijevanju najvjerovatnije istine, gdje se iz dana u dan sa naučne strane donose dokazi o metafizičkoj sili koja djeluje i isključenosti slučajnosti nastanka svijeta samog od sebe. Dokazi koji se danas otkrivaju jagodice prsta koje su različite kod ljudi, čovjekov razvoj u maternici i različiti stadijumi njegovog razvoja, najniža tačka ( depresija) na kopnu zemljine kugle, stvaranje planina i struktura planine, plutanje nebeskih tijela i Sunca i Mjeseca itd SVE OVO NABROJANO NIJE NAJVJEROVATNIJE ISTINA, VEĆ JE 100% istina dokazana naučnom metodom. Iste ove činjenice donio je Kur'an prije 1400 god. u Kur'anu su dokazi za to, ko želi može ponaosob svaku ovu tematiku detaljno istražiti. Zar nije onda vjera ta najvjerovatnija istina. Kako je moguće da se ovo zna prije 1400 god. Nauka to danas dokazuje i dodaje da bez mikroskopa, teleskopa i mnoge druge opreme to je sasvim nemoguće uraditi. Možda je Muhammed ipak imao mikroskop, teleskop i specijalne naprave sagledao to i odmah sve to uništio, možda!
u ovoj 4. zapovijedi imam pravo kontrolirati vlastito tijelo i raditi što god hoću,
u 6. treba da vodim brigu o posljedicama svojih postupaka i biti odgovoran za njih,
Pitanje se nameće zašto bi bio odgovoran za postupke? Kome? Zašto bi iko u nastojanju da se domogne resursa, blagostanja bio obazriv prema slabima i zašto uopće da preuzima odgovornost za to? Kome treba polagati račune? Bogu? Bog nije nužan, nema ga! Nekoj metafizičkoj sili koju savjest zovu? Ne, ona nije dokaziva niti jednom znastvenom metodom, (3.Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta)
Ako postoji savjest, ona nije materija i nije dokaziva,a postoji, onda je to dobar početak za mijenjanje svojih uvjerenja jer: (1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima)
Ko je propisao tu odgovornost? I zašto bi se brinuli uopće. Kakvu ću imati satisfakciju ako potrošim dio svog života na druge a ne na sebe. Ja treba da živim i iskoristim maximalno svoj život, jer kada umrem nestajem i nema me. Stoga je apsurdno i veoma glupo raditi nešto zalagati se za nekoga. Jer i onaj ko se žrtvovao i onaj ko je živio na račun drugih i nije se žrtvovao ni za koga obojica će umrijeti i ne trebaju bit koreni ni zbog čega jer (4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo)
Ovo je sama vjera i postulat vjere. Kakve veze ima moje postupanje prema nekome i nekoga prema meni? Ako vjerujem da ako uradim nekome nešto dobro i pomognem mu, da će mi se to nekada negdje vratiti ( u što mnogi ljudi vjeruju) Onda ja vjerujem u nešto, u neku silu koja to poravnava i sudi. Ako vjerujem u to, pa to je potpuno metafizička stvar koja ni do dan danas nije objašnjena nikakvom naučnom metodom.(3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta) Kako to da takvo jedno vjerovanje nas tjera da budemo dobri prema nekome tj. vjerujemo u njega a uopće nema nikakvog dokaza za to s naučne strane.(1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima) Dakle,trebali bi imati nekakav dokaz za to i to znanstveni kako nam veli 3. zapovijed. jer je znanstvena metoda najpouzdanija
DAkle svako može imati svoj način življenja i da vjeruje u Boga, u čemu je problem? Ali problem nastaje onda ako iz ove zapovijesti neko podrazumijeva da je svaki način života ispravan. Takođe se može postaviti pitanje kojom naučnom metodom su došli do zaključka da ne postoji samo jedan način življenja, i ako znaju da nam obrazlože i imenuju nekoliko ispravnih načina življenja? Posebno bi volio čuti da li vjernički način življenja podrazumijevaju pod ispravni način življenja. Ako da, zašto? Ako ne, zašto?
HVALA NA ČITANJU!
- titinho
#74 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
osnvno je napraviti razliku izmedju institucionalne religije i istinske religije (one koja pise u svetim knjigama i koja je u srcima vjernika)Bodkin wrote:da to se zove agnostik. ja prvi ne vjerujem i nervira me organizovana religija. dakle prvi razluciti vjeru od religije. religija je po knjigama pisanim u sred pustinje prije 2000 godina. vjera je nesto drugo. mislis da postoji omnipotentno bice? ok. svemir je ogroman. vrlo lako je moguce. mislis da postoji osvetoljubljivo omnipotentno bice koje prati samo ljude i samo na ovoj planeti i pazi ovo, ne jedno nego tri omnipotentna bica koja imaju svoj dio ljudi? i uz to jos imaju neka smijesna pravila koja se sukobljavaju medjusobno?titinho wrote:Cinjenica je da nije lako reci ja sam ateista. To sa sobom nosi odredjenu tezinu, ne samo prema drustvu nego i prema sebi samom. Vecina osoba za koje mozemo reci da nisu vjernici, nece cak ni sami sebi reci da su ateisti. Ateizam te iskljucuje iz religije a to je daleko teze nego biti bar vjernik i formalno na papiru.NIN wrote:
Vrlo moguce ali kako ti nije palo na pamet da ti tvoji malobrojni prijatelji ateisti i nemaju neku pretjeranu korist od galame protiv religijskog pomodarstva - pa niko nije budala da se stavlja u nezavidnu situaciju u drustvu u kojem vlada religijsko pomodarstvo, kako islamsko, tako i katolicko i pravoslavno.
religija nikada i nije trebala postati institucionalizovana i ispolitizirana jer je to vise nastetilo istinskoj religiji nego donijelo dobra. ovakva zloupotrebljena religija vidimo da moze postati i opravdanje za terorizam, a svi znamo da se svaka religija protivi terorizmu i nasilju.
za mene je svaka iskljucivost debilna, debilno je vjernika ismijavati zato sto vjeruje u svete knjige, zato sto ne zivi samo od danas do sutra, vec trazi bit svog postojanja na svijetu, bit svijeta.
razumijem da na forumu ima iskomplekiranih 16-ogodisnjaka kojima mozak jos ne moze dostici neke nivoe razumjevanja.
Tvoju teoriju ne treba iskljuciti, kao ni svaku drugu, samo treba traziti dokaze, argumente.
Ako cemo se vec praviti pametni i zalaziti u postojanje svijeta, onda Tvoja teorije napsram svetih knjiga mislim da ima male sanse da bude tacna. uzmimo primjer Kurana i dokaza iz Kurana a o koje je nauka tek nakon 1000 godina istrazila, a sada uzmimo ove tvoje predocene teorije i necemo naci nista osim ponekog sci-fi filma.
- sigh
#75 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava
Nema tu kontradiktornosti, samo ih ti vidis jer ne razumijes napisano. To sto si ti toliko egoistican pa ne vidis da je i tebi zivot poklonjen besplatno ne mora znaciti da svi tako gledamo. Lijepo je brinuti o ovom svijetu i buducnosti iako znas da neces biti vjecno dio tog svijeta. Neki ateista poput mene moze na to gledati kao odgovoran odnos prema necemu sjajnom sto je dobio besplatno.bogoljub wrote:Znanstveno gledano ovih deset tačaka je u velikoj koliziji kada se pogleda i traži smisao ovih zapovijedi.Novak20 wrote:ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart).
Krenimo redom:
1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima,
Ovo je direktna kontradiktornost. U prvoj zapovijedi se nalaže da budemo otvorenog uma i voljni mijenjati uvjerenja sa novim dokazima da bi u 5. zapovijedi kazali kako Bog nije nužan da biste živjeli smislen život. Dakle, čovjek se rađa i radi crnči, pati se i sve budalaštinje radi da bi na kraju nestao, ko ovdje vidi smisao? Kakvog smisla ima život onda uopće. Zašto bi neko bio dobar bezveze? Šta ga tjera da bude dobar? ? Ili zašto ne bi radio neko zlo ako neće biti kažnjen za njega. Pitanje dobra i zla je veliko pitanje. Ako isključimo Boga i ugasimo ga OFF nije isključeno to da ja ne mogu biti dobra osoba raditi dobro i dalje živjeti život pozeći na svoje postupke ali se itekao postavlja smisao tog mog rada ili smisao izbjegavanja zla apstinencije zbog čega to radim, koji mi je dokaz da je to to?
Ova zapovijed je sama po sebi proturječna. Zašto? Zato što se težnja ka razumijevanju stavlja naspram vjerovanja u nešto.
Šta znači težnja ka razumijevanju najvjerovatnije istine? Pa upravo je vjera puna tih težnji ka razumijevanju najvjerovatnije istine, gdje se iz dana u dan sa naučne strane donose dokazi o metafizičkoj sili koja djeluje i isključenosti slučajnosti nastanka svijeta samog od sebe. Dokazi koji se danas otkrivaju jagodice prsta koje su različite kod ljudi, čovjekov razvoj u maternici i različiti stadijumi njegovog razvoja, najniža tačka ( depresija) na kopnu zemljine kugle, stvaranje planina i struktura planine, plutanje nebeskih tijela i Sunca i Mjeseca itd SVE OVO NABROJANO NIJE NAJVJEROVATNIJE ISTINA, VEĆ JE 100% istina dokazana naučnom metodom. Iste ove činjenice donio je Kur'an prije 1400 god. u Kur'anu su dokazi za to, ko želi može ponaosob svaku ovu tematiku detaljno istražiti. Zar nije onda vjera ta najvjerovatnija istina. Kako je moguće da se ovo zna prije 1400 god. Nauka to danas dokazuje i dodaje da bez mikroskopa, teleskopa i mnoge druge opreme to je sasvim nemoguće uraditi. Možda je Muhammed ipak imao mikroskop, teleskop i specijalne naprave sagledao to i odmah sve to uništio, možda!
u ovoj 4. zapovijedi imam pravo kontrolirati vlastito tijelo i raditi što god hoću,
u 6. treba da vodim brigu o posljedicama svojih postupaka i biti odgovoran za njih,
Pitanje se nameće zašto bi bio odgovoran za postupke? Kome? Zašto bi iko u nastojanju da se domogne resursa, blagostanja bio obazriv prema slabima i zašto uopće da preuzima odgovornost za to? Kome treba polagati račune? Bogu? Bog nije nužan, nema ga! Nekoj metafizičkoj sili koju savjest zovu? Ne, ona nije dokaziva niti jednom znastvenom metodom, (3.Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta)
Ako postoji savjest, ona nije materija i nije dokaziva,a postoji, onda je to dobar početak za mijenjanje svojih uvjerenja jer: (1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima)
Ko je propisao tu odgovornost? I zašto bi se brinuli uopće. Kakvu ću imati satisfakciju ako potrošim dio svog života na druge a ne na sebe. Ja treba da živim i iskoristim maximalno svoj život, jer kada umrem nestajem i nema me. Stoga je apsurdno i veoma glupo raditi nešto zalagati se za nekoga. Jer i onaj ko se žrtvovao i onaj ko je živio na račun drugih i nije se žrtvovao ni za koga obojica će umrijeti i ne trebaju bit koreni ni zbog čega jer (4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo)
Ovo je sama vjera i postulat vjere. Kakve veze ima moje postupanje prema nekome i nekoga prema meni? Ako vjerujem da ako uradim nekome nešto dobro i pomognem mu, da će mi se to nekada negdje vratiti ( u što mnogi ljudi vjeruju) Onda ja vjerujem u nešto, u neku silu koja to poravnava i sudi. Ako vjerujem u to, pa to je potpuno metafizička stvar koja ni do dan danas nije objašnjena nikakvom naučnom metodom.(3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta) Kako to da takvo jedno vjerovanje nas tjera da budemo dobri prema nekome tj. vjerujemo u njega a uopće nema nikakvog dokaza za to s naučne strane.(1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima) Dakle,trebali bi imati nekakav dokaz za to i to znanstveni kako nam veli 3. zapovijed. jer je znanstvena metoda najpouzdanija
DAkle svako može imati svoj način življenja i da vjeruje u Boga, u čemu je problem? Ali problem nastaje onda ako iz ove zapovijesti neko podrazumijeva da je svaki način života ispravan. Takođe se može postaviti pitanje kojom naučnom metodom su došli do zaključka da ne postoji samo jedan način življenja, i ako znaju da nam obrazlože i imenuju nekoliko ispravnih načina življenja? Posebno bi volio čuti da li vjernički način življenja podrazumijevaju pod ispravni način življenja. Ako da, zašto? Ako ne, zašto?
HVALA NA ČITANJU!
Drugo, post ti obiluje logickim greskama, preporucujem knjigu "50 logickih gresaka za koje treba da znate" od Stojadinovica, pa da uocis pogresno shvatanje sa tvoje strane.
Da me ne bi pogresno shvatio, evo ti primjer
Evo rekao si da su kontradiktorni, pa si umjesto da objasnis zasto su kontradiktorni poceo o tome kako za tebe zivot ne moze imati smisla bez boga.Ovo je direktna kontradiktornost. U prvoj zapovijedi se nalaže da budemo otvorenog uma i voljni mijenjati uvjerenja sa novim dokazima da bi u 5. zapovijedi kazali kako Bog nije nužan da biste živjeli smislen život. Dakle, čovjek se rađa i radi crnči, pati se i sve budalaštinje radi da bi na kraju nestao, ko ovdje vidi smisao? Kakvog smisla ima život onda uopće. Zašto bi neko bio dobar bezveze? Šta ga tjera da bude dobar? ? Ili zašto ne bi radio neko zlo ako neće biti kažnjen za njega. Pitanje dobra i zla je veliko pitanje.
Bog jednostavno nije potreban, ja mogu sebi odrediti sta je moj smisao zivota i da budem sretan s tim. I dobar sam jer ja to hocu, tebi je mozda bezveze biti dobar bez boga ali meni nije. I svaki dan ljudi sebi daju smisao bez boga, zive sretne i ispunjene zivote, mijenjaju uvjerenja bez ukljucivanja pitanja postojanja boga. Kako je to kontradiktorno ?