slazem se sa vecinom, samo ovo za bolnice i doktore ... ne znam bas. ja srecom nemam iskustava, ali ovo sto pise u novinama i sto cujem od ljudi koji rade zdravstvu - liste cekanja su gore nego u bosni, i za domace i za strane.hAZNADAR wrote:Nije potrebna drzavna statistika ili podaci o tome - dovoljna su sopstvena iskustva. Svi mi imamo prijatelje Svede, Dance,.. koji i sami priznaju da je mnog otoga lakse kada nisi stranac. Rasmus ce poslati 10 aplikacija za posao, stan,... pa ce mu se jedna posreciti. Rasimu traba bar 5 vise.sinuhe wrote:
Zavisi ko ima pristup statistici i kako se na nju gleda. Ne vjerujem da se u Danskoj tako lako dolazi do medicinskih podataka.
Evo ti jedan sitan primjer. Kolegica iz Armenije dakle hriscanka(iako nebitno al hajd) je procitala da se negdje dijele dzabe karte za pozoriste na telefonski poziv i nazvala, prica sa naglaskom i ima cudno ime,... i dobila kulturan odgovor da su karte razgrabljene i mnogo srece drugi put gdje je glas sa druge strane zie bio mnogo prijatan. Pa je zamolila kolegicu koja je domaca da isti broj nazove i ta je dobila karte. Sitan primjer naravno, ali kada neki Somalci godinama i godinama poslije zavrsene skole poslije hiljadu poslanih molbi nisu dobili ni poziv na razgovor - ne treba im drzavna statistika ili rasisticki rijecnik da zakljuce da je u pitanju diskriminacija. Diskriminaciju dozivljavaju u tom kulturnom obliku svi stranic bez obzira na vjeru. Samo uvijek postoji mala suptilna razlika i stepenovanje. Cak i medju Balkancima i istocnim evropljanima neki bolje a neki gore prolaze. Biti musliman je samo dodatni minus. Zdravstvo sam spomenuo jer je bilo mnogo tuzbi i protesta od nekih stranaca koje u samoj hitnoj pomoci nisu uzeli tako ozbiljno kao neke druge. Kada ti dijete slomljene ruke ceka u cekaonici na red a pijani tinejdjer odma bude primljen i proslijedjen na ispiranje - sta bi ti sam pomislio?
a to hitna, prica od prije dvije gpodine, bracni par sa djetetom od 2 godine koje je palo i slomilo ruku je citavu noc na - 15 saltano iz jedne u drugu bolnicu, hitnu, preselili se iz komune u komunu, nema pedijatra, blabla .. mislim izvorni domaci.
ono, zdravstvo im je