Sta lupetas? Kakve veze ima Air Bosna/Bh airlines sa ovom kompanijom?razonoda wrote:bih airlines ,stara kompanijadrndalo wrote:S kim si letila? Ko je nestao, kad su ovi valjda tek postali...?
Boze, ko se sve zna registrovati na forum..
Sta lupetas? Kakve veze ima Air Bosna/Bh airlines sa ovom kompanijom?razonoda wrote:bih airlines ,stara kompanijadrndalo wrote:S kim si letila? Ko je nestao, kad su ovi valjda tek postali...?
Biraj rijecnik.Opetja033 wrote:Sta lupetas? Kakve veze ima Air Bosna/Bh airlines sa ovom kompanijom?razonoda wrote:bih airlines ,stara kompanijadrndalo wrote:S kim si letila? Ko je nestao, kad su ovi valjda tek postali...?
Boze, ko se sve zna registrovati na forum..
jel i arapsko osoblje?karanana wrote:ne kontam.
kako je vode isti ljudi? mozda znas nesto sto mi ne znamo, ali koliko ja kontam ovo drzi neki arap.
koliko sam vidio i cuo, piloti su grci a ostalo osoblje je iz bih.razonoda wrote:jel i arapsko osoblje?karanana wrote:ne kontam.
kako je vode isti ljudi? mozda znas nesto sto mi ne znamo, ali koliko ja kontam ovo drzi neki arap.
Kolicina gluposti u par postova je fakat nezamisliva.razonoda wrote:ne vjeruju bih pilotima.
imas nesto kontra, letila sam sa air bosna NIKAD VISE. sa nasom komp a ti izvoli.jefferson wrote:Kolicina gluposti u par postova je fakat nezamisliva.razonoda wrote:ne vjeruju bih pilotima.
ali kakve veze air bosna ima sa ovom novom kvazi kompanijom?razonoda wrote:imas nesto kontra, letila sam sa air bosna NIKAD VISE. sa nasom komp a ti izvoli.jefferson wrote:Kolicina gluposti u par postova je fakat nezamisliva.razonoda wrote:ne vjeruju bih pilotima.
Vec su ti ljudi postavili pitanje a ti ne odgovaras. Kakve veze Air Bosna ima sa BWA?razonoda wrote:imas nesto kontra, letila sam sa air bosna NIKAD VISE. sa nasom komp a ti izvoli.jefferson wrote:Kolicina gluposti u par postova je fakat nezamisliva.razonoda wrote:ne vjeruju bih pilotima.
Opetja033 wrote:![]()
![]()
![]()
Zar je moguce znati registrovati se na forum a istovremeno biti ovoliko glup?
Secer_033 wrote:Ja sam prije par godina letina air bosnom, i to 11.09.
Poletili i sletili bez problema.
Zar BiH ima svojih pilota?
BiH ima 131 pilota aviona i 37 profesionalnih pilota helikoptera
Objavljeno 18.11.2010 u 07:20
U Registru Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine - BHDCA, upisan je ukupno 131 pilot aviona i 37 profesionalnih pilota helikoptera, potvrdio je Aleksandar Lalović, portparol Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.
Dozvole za pilote aviona, kako ističe Lalović, podijeljene su u nekoliko kategorija.
"Imamo posebno dozvole za saobraćajnog pilota aviona i u registru BHDCA upisano je 27 pilota sa ovom dozvolom, dok dozvolu profesionalnog pilota aviona posjeduje 28 pilota. Kada je u pitanju dozvola privatnog - sportskog pilota aviona, u BiH sa tom dozvolom imamo za sada 76 pilota", rekao je Lalović, piše San.
On naglašava da saobraćajni piloti aviona uglavnom rade u operatorima, čija je djelatnost prevoz putnika, robe i pošte.
"Sa druge strane, profesionalni piloti angažovani su u raznim organizacijama, institucijama i firmama koje posjeduju avion ili helikopter, te na taj način obavljaju poslove prevoza za sopstvene potrebe ili pružaju usluge iz vazduha", ističe Lalović.
Posebna priča su sportski piloti aviona, a Lalović tvrdi da oni svoje aktivnosti u oblasti letenja sprovode kroz aero-klubove koji egzistiraju na teritoriji BiH.
"Dosta je i pilota koji obavljaju privatne letove i oni obično saobraćaju vlastitim avionima. No, ono najvažnije, svi moraju imati dozvolu za letenje", kaže Lalović.
Kada je u pitanju školovanje bh. pilota, ono se obavlja u ovlaštenim organizacijama za obuku vazduhoplovnog letačkog osoblja.
"Međutim, dozvola je validna ukoliko se prođu one organizacije koje rade po pravilima, procedurama i preporučenoj praksi međunarodnih civilnih vazduhoplovnih organizacija, tako da je ta procedura vrlo stroga i zahtjevna", naglasio je Lalović.
U BiH je moguće proći obuku za dobijanje dozvole privatnog i sportskog pilota, a te obuke uglavnom sprovode aero-klubovi i škole za obuku koje djeluju u sastavu aero-klubova.
"U zavisnosti od vrste obuke zavisi i složenost zahtjeva koje mora ispuniti kandidat u toku svog školovanja. Ali, obuka za saobraćajnog pilota i profesionalnog pilota za građane BiH može biti izvršena samo u organizacijama za obuku u zemljama u okruženju ili bilo kojoj drugoj državi, ali samo pod uslovom da rade po pravilima, procedurama i preporučenoj praksi međunarodnih civilnih vazduhoplovnih organizacija, nikako drugačije", naglasio je Lalović, piše San.
Kada su u pitanju Oružane snage BiH, iz Ministarstva obrane BiH kažu kako u ovoj instituciji radi sedam pilota, koji su raspoređeni u različitim sektorima Ministarstva odbrane.
Školovanje pilota za potrebe Oružanih snaga BiH vrši se u inostranstvu, i to prije svega u zemljama članicama NATO-a i drugim prijateljskim zemljama. Školovanje i obuka, ovisno od tipa zrakoplovstva, traju od tri do četiri godine.
Postojeći piloti u Ministarstvu odbrane BiH vrše svoje redovne letačke aktivnosti u skladu sa godišnjim planom obuke, a bave se i nizom drugih poslova poput kreiranja programa obuke za pilote i letače mehaničare, planiranje i remontiranje zrakoplova u sustavu OS BiH, sudjelovanje u radu BHDCA, a u vezi kreiranja zračnog prostora iznad BiH.
Mne svake godine 10-tak puta neka kompanija izradi u necemu. Kasne, akazu ne kasne, otkazu let i kazu: jbg sta ces. itdrazonoda wrote:@jeff
dovoljno BIH, a ti znas da nemaju veze?? zivis u Bosni.
Jednom me 'nasamarila' BiH kompanija , meni dovoljno , vise im nedam sansu. A, vi izvolite uzivajte u letovima.
Naravno da ima, i to vrhunskih.Secer_033 wrote:Ja sam prije par godina letina air bosnom, i to 11.09.
Poletili i sletili bez problema.
Zar BiH ima svojih pilota?
jefferson wrote:Mne svake godine 10-tak puta neka kompanija izradi u necemu. Kasne, akazu ne kasne, otkazu let i kazu: jbg sta ces. itdrazonoda wrote:@jeff
dovoljno BIH, a ti znas da nemaju veze?? zivis u Bosni.
Jednom me 'nasamarila' BiH kompanija , meni dovoljno , vise im nedam sansu. A, vi izvolite uzivajte u letovima.
Sljedeci put kada budes letio/la, posalji preporuceno pismo da ce tvoja malenkost letti i da se ne zajebavaju previse.