lacrima wrote:salik79 wrote:lacrima wrote:Na kojem smo mi stepenu razvoja, Bože sačuvaj. Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava. Mene zanima ima li bar 10 muslimana sa Nobelovom nagradom u historiji? NAravno, znajući muslimansku logiku, to će biti da je razlog što smo muslimani, a ne što smo ostali u srednjem vijeku.
O ovome sam vec pisao na temi "Muslimani i Nobel" - nije bas da vjersko opredjeljenje nije imalo uticaja pri dodjeli ove nagrade. Za to je dokaz i profesor sa ETH - Zürich, porijeklom Bosnjak, musliman, clan Svicarske Akademije nauka, koji je cetiri puta nominiran za Nobelovu nagradu, ali je kao musliman nikada nije i dobio. Ovo je slucaj za koji licno znam, a mozes misliti koliko je takvih za koje ni ne znamo...Nisu svi Bin Baz

Ok Nobelova nagrada, čisto materijalna satisfakcija za neko postignuće. Ali šta su to muslimani postigli? Zanimljiva bi to bila tema. Eto taj iz Ciriha, svaka čast. Ja sam iz medicinske struke, nemam pojma ni za jednog muslimana koji je i blizu nekom brake through otkriću u medicini. Još jedna stvar upada u oči- ETF Cirih, zašto nije iz Meke, Medine, Dubaija, Kaira? Znam za sigurnu informaciju da su 90% profesora na saudijskim medicinskim fakutletima stranci- zato što njihova gospoda neće da uči i napreduje. Isti problem ima Švicarska. Jako je malo Švicaraca zainteresovano da idu na fakutlete zato što se kod njih veoma dobro živi i kao stolar i pekar, ili mesar. Znači, šta su to muslimani postigli, koji se musliman bavi fizikom čestica, koji se bavi crnim rupama, koji se bavi nanotehnologijom, koji se bavi genetikom, koji se bavi tumorskom imunologijom? Mi smo stoka. To je odgovor.
Ovaj, o kome sam pisao, je jos davne '87 otisao u penziju. Inace 1919. Rodjen, preselio 2005. . U tom vaktu su rijetki stranci mogli zauzimati tako visoke pozicije na ETH, najprestiznijoj visokoskolakoj ustanovi u Svicarskoj, a Bogami i u svijetu. To znaci da je morao barem duplo bolji biti od domacih atomskih fizicara, a i od ostalih koji su imali "prednost" zbog svog Europskog (krscanskog) porijekla. Uz sve to, bio je i sef (1951-1984) odsjeka za "Visokovakuumsku tehnologiju i elektronsku optiku" pri "Odjelu za industrijsko istrazivanje" skraceno AfiF. Za ovog covjeka je najveci zivi slovenacki naucnik prof.dr. Alojz Paulin, u svom in memoriam-u, u strucnom listu Vakuumist 25/1-2 (2005), IEVT ( INSTITUTE OF ELECTRONIC AND VACUUM TECHNIQUE), povodom njegove smrti (na strani 15) napisao doslovno: "Zelo opravičeno ga lahko štejemo med tiste velikane človeške zgodovine, ki so v stoletjih človeštvo odpeljali od petrolejke do vsemirja." (Izuzetno opravdano ga mozemo ubrajati u one velikane ljudske historije koji su kroz stoljeca covjecanstvo vodili od petrolejke do svemira).
Vidis, ovo je primjer muslimana kojeg sam licno poznavao, a siguran sam da takvih u svijetu ima koliko hoces, samo sto nemamo priliku cuti o njima. A sto se pobrojanih grana nauke tice, sa sigurnoscu mogu tvrditi da su iranski naucnici u samom svjetskom vrhu (sto potvrdjuje i ugledni casopis "The new scientist", ubrajajuci ga u svjetsku naucnu velesilu). Usput, kada spomenu "tumorsku imunologiju", da ti kazem da je jedan od vodecih svjetskih naucnika u tom polju i sin pomenutog bh fizicara (doduse, on je "mjesanac"- majka mu je bila Njemica

), a jos jedan od vodecih (prije ovog rata, u SAD-u, br.1) onkologa je i prof. dr. Hamza Mujagic.
A da moze puuuuuno bolje, tu se slazem.