Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
choxnox

#51 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by choxnox »

prenosnik wrote: kao sto vjerujes da vjerujem da sam evolucijom nastao od majmuna, tako vjerujes i u allaha. posto ja ne vjerujem da sam evolucijom nastao od majmuna, tj. dokazao si da imas manjkava vjerovanja, tu manjkavost induktivno primjenjujem i na tvoje vjerovanje u allaha, koje se time ispostavlja pogresnim. tj. ti si prosto osoba sa proizvoljnim i nedokazivim vjerovanjima.

ali sa veeeelikim i lako ranjivim nefsoooom...
Bilo bi lijepo kada bi naucio jezik koji se govori na ovim prostorima. Tada bi znao da "pretpostavka" (citiram sebe: "...iz tvog pisanja mogu da pretpostavim...") nije isto sto i "vjerovanje" (dakle nisam rekao "da vjerujem" kako ti tvrdis da jesam).

Uzimajuci navedeno u obzir, cijeli tvoj navedeni post je apsolutno besmislen pokusaj da u nedostatku validnih argumenata kazes bilo sta kako bi skrenuo paznju sa cinjenice da ti diskusija na ovu temu nije jaca strana. Na tvoju zalost, neuspjesan pokusaj. Sada tebe i tvoje ostavljam na miru.
RNG_25

#52 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

choxnox wrote:@RNG_25: Bojim se da sam jos uvijek u pravu kada kazem da nisi shvatio poentu. Ne moras ti meni nista odgovarati, nisam dosao ovdje da trosim svoje ili necije vrijeme uzalud. Samo ti pokusavam reci da ti hadis (a izgleda i zbirku hadisa) smatras neistinitim samo zato sto si prevod (koji se moze tumaciti na vise nacina) shvatio na bukvalan nacin pri cemu tebi hadis dolazi u kontradikciju sa naucnim otkricima. Eto, stvarno ne moze krace.
Slažem se, uglavnom. Mada, u kojem smislu je hadis "istinit". U smislu tačnosti navoda, ili u smislu iskrenosti govora, ili u smislu tačnosti navoda i iskrenosti govora? Jer, neko može reći iskreno nešto, ali ne i tačno. Pretpostavljam da misliš na tačnost navoda i iskrenost govora.

Ipak, imam još štošta da o ovome kažem, mada ne sada, ali bih umjesto one stavke 8. Ostalo, možda ipak stavio da je rečeno iskreno i tačno. Što nije isto kao i stav kojeg ne zastupam, a to je da je do prevoda. A možda je i do prevoda. Ostavit ću prostora da je prevod manjkav, mada moj lični stav po tom pitanju ostaje neizmjenjen.
prenosnik

#53 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

choxnox wrote: Bilo bi lijepo kada bi naucio jezik koji se govori na ovim prostorima. Tada bi znao da "pretpostavka" (citiram sebe: "...iz tvog pisanja mogu da pretpostavim...") nije isto sto i "vjerovanje" (dakle nisam rekao "da vjerujem" kako ti tvrdis da jesam).

Uzimajuci navedeno u obzir, cijeli tvoj navedeni post je apsolutno besmislen pokusaj da u nedostatku validnih argumenata kazes bilo sta kako bi skrenuo paznju sa cinjenice da ti diskusija na ovu temu nije jaca strana. Na tvoju zalost, neuspjesan pokusaj. Sada tebe i tvoje ostavljam na miru.
onda ti je sigurno na tecnom bosanskom lako objasniti razliku izmedju "vjerovati" i "pretpostavljati" ("znati" cemo izostaviti, da te postedimo ;))

a tvoj post u kojem si me, ocito povrijedjenog ega, uporedio sa zivotinjom i pripadnikom copora je bio samo ad hominem, vidi ironije...a vidi i sebe...
lacrima

#54 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by lacrima »

salik79 wrote:
lacrima wrote:Na kojem smo mi stepenu razvoja, Bože sačuvaj. Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava. Mene zanima ima li bar 10 muslimana sa Nobelovom nagradom u historiji? NAravno, znajući muslimansku logiku, to će biti da je razlog što smo muslimani, a ne što smo ostali u srednjem vijeku.

O ovome sam vec pisao na temi "Muslimani i Nobel" - nije bas da vjersko opredjeljenje nije imalo uticaja pri dodjeli ove nagrade. Za to je dokaz i profesor sa ETH - Zürich, porijeklom Bosnjak, musliman, clan Svicarske Akademije nauka, koji je cetiri puta nominiran za Nobelovu nagradu, ali je kao musliman nikada nije i dobio. Ovo je slucaj za koji licno znam, a mozes misliti koliko je takvih za koje ni ne znamo...Nisu svi Bin Baz :D
Ok Nobelova nagrada, čisto materijalna satisfakcija za neko postignuće. Ali šta su to muslimani postigli? Zanimljiva bi to bila tema. Eto taj iz Ciriha, svaka čast. Ja sam iz medicinske struke, nemam pojma ni za jednog muslimana koji je i blizu nekom brake through otkriću u medicini. Još jedna stvar upada u oči- ETF Cirih, zašto nije iz Meke, Medine, Dubaija, Kaira? Znam za sigurnu informaciju da su 90% profesora na saudijskim medicinskim fakutletima stranci- zato što njihova gospoda neće da uči i napreduje. Isti problem ima Švicarska. Jako je malo Švicaraca zainteresovano da idu na fakutlete zato što se kod njih veoma dobro živi i kao stolar i pekar, ili mesar. Znači, šta su to muslimani postigli, koji se musliman bavi fizikom čestica, koji se bavi crnim rupama, koji se bavi nanotehnologijom, koji se bavi genetikom, koji se bavi tumorskom imunologijom? Mi smo stoka. To je odgovor.
statixx

#55 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by statixx »

A hvale se kako je osnovni postulat ikre. :D
choxnox

#56 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by choxnox »

prenosnik wrote:onda ti je sigurno na tecnom bosanskom lako objasniti razliku izmedju "vjerovati" i "pretpostavljati" ("znati" cemo izostaviti, da te postedimo ;))

a tvoj post u kojem si me, ocito povrijedjenog ega, uporedio sa zivotinjom i pripadnikom copora je bio samo ad hominem, vidi ironije...a vidi i sebe...
Ma pricaj ti sta hoces i vadi se koliko hoces, ostaje cinjenica da si ovdje pokazao da si apsolutni laik u diskusijama vezanim za monoteisticke religije i oportunist koji vreba priliku kako bi se ismijavao na ovakvim i slicnim temama. (http://forum.klix.ba/hadis-i-o-izlasku- ... #p10898841)

Osoba koja nijece postojanje Boga i koja ismijava vjerovanje u istog po pravilu je strogi zagovornik teorije evolucije koja nalaze da je covjek nastao evolucijom nize vrste bica (npr. majmuna), pa si u skladu sa tim i dobio navedenu etiketu. Ali nije problem, ako smatras da si nastao od amebe ili neceg treceg, ja cu to postovati. Samo se nemoj odmah ljutiti. Ionako smo ovdje da diskutujemo i sirimo vidike.
salik79

#57 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

lacrima wrote:
salik79 wrote:
lacrima wrote:Na kojem smo mi stepenu razvoja, Bože sačuvaj. Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava. Mene zanima ima li bar 10 muslimana sa Nobelovom nagradom u historiji? NAravno, znajući muslimansku logiku, to će biti da je razlog što smo muslimani, a ne što smo ostali u srednjem vijeku.

O ovome sam vec pisao na temi "Muslimani i Nobel" - nije bas da vjersko opredjeljenje nije imalo uticaja pri dodjeli ove nagrade. Za to je dokaz i profesor sa ETH - Zürich, porijeklom Bosnjak, musliman, clan Svicarske Akademije nauka, koji je cetiri puta nominiran za Nobelovu nagradu, ali je kao musliman nikada nije i dobio. Ovo je slucaj za koji licno znam, a mozes misliti koliko je takvih za koje ni ne znamo...Nisu svi Bin Baz :D
Ok Nobelova nagrada, čisto materijalna satisfakcija za neko postignuće. Ali šta su to muslimani postigli? Zanimljiva bi to bila tema. Eto taj iz Ciriha, svaka čast. Ja sam iz medicinske struke, nemam pojma ni za jednog muslimana koji je i blizu nekom brake through otkriću u medicini. Još jedna stvar upada u oči- ETF Cirih, zašto nije iz Meke, Medine, Dubaija, Kaira? Znam za sigurnu informaciju da su 90% profesora na saudijskim medicinskim fakutletima stranci- zato što njihova gospoda neće da uči i napreduje. Isti problem ima Švicarska. Jako je malo Švicaraca zainteresovano da idu na fakutlete zato što se kod njih veoma dobro živi i kao stolar i pekar, ili mesar. Znači, šta su to muslimani postigli, koji se musliman bavi fizikom čestica, koji se bavi crnim rupama, koji se bavi nanotehnologijom, koji se bavi genetikom, koji se bavi tumorskom imunologijom? Mi smo stoka. To je odgovor.
Ovaj, o kome sam pisao, je jos davne '87 otisao u penziju. Inace 1919. Rodjen, preselio 2005. . U tom vaktu su rijetki stranci mogli zauzimati tako visoke pozicije na ETH, najprestiznijoj visokoskolakoj ustanovi u Svicarskoj, a Bogami i u svijetu. To znaci da je morao barem duplo bolji biti od domacih atomskih fizicara, a i od ostalih koji su imali "prednost" zbog svog Europskog (krscanskog) porijekla. Uz sve to, bio je i sef (1951-1984) odsjeka za "Visokovakuumsku tehnologiju i elektronsku optiku" pri "Odjelu za industrijsko istrazivanje" skraceno AfiF. Za ovog covjeka je najveci zivi slovenacki naucnik prof.dr. Alojz Paulin, u svom in memoriam-u, u strucnom listu Vakuumist 25/1-2 (2005), IEVT ( INSTITUTE OF ELECTRONIC AND VACUUM TECHNIQUE), povodom njegove smrti (na strani 15) napisao doslovno: "Zelo opravičeno ga lahko štejemo med tiste velikane človeške zgodovine, ki so v stoletjih človeštvo odpeljali od petrolejke do vsemirja." (Izuzetno opravdano ga mozemo ubrajati u one velikane ljudske historije koji su kroz stoljeca covjecanstvo vodili od petrolejke do svemira).

Vidis, ovo je primjer muslimana kojeg sam licno poznavao, a siguran sam da takvih u svijetu ima koliko hoces, samo sto nemamo priliku cuti o njima. A sto se pobrojanih grana nauke tice, sa sigurnoscu mogu tvrditi da su iranski naucnici u samom svjetskom vrhu (sto potvrdjuje i ugledni casopis "The new scientist", ubrajajuci ga u svjetsku naucnu velesilu). Usput, kada spomenu "tumorsku imunologiju", da ti kazem da je jedan od vodecih svjetskih naucnika u tom polju i sin pomenutog bh fizicara (doduse, on je "mjesanac"- majka mu je bila Njemica :) ), a jos jedan od vodecih (prije ovog rata, u SAD-u, br.1) onkologa je i prof. dr. Hamza Mujagic.

A da moze puuuuuno bolje, tu se slazem. :)
L u c i f e r

#58 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

teorije evolucije koja nalaze da je covjek nastao evolucijom nize vrste bica (npr. majmuna), pa si u skladu sa tim i dobio navedenu etiketu. Ali nije problem, ako smatras da si nastao od amebe ili neceg treceg, ja cu to postovati.
Đe li ste vi ljudi išli u školu i šta li ste učili kad ovako pojma nemate o teoriji evolucije...? :-)
HadiRa

#59 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by HadiRa »

hmm, interesantna diskusija.

no, bez Allaha dz.s. ne bi bilo ni evolucije, niti drveta s kojega je sishao majmun, niti vode iz koje je izasla ameba :-)
L u c i f e r

#60 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

A bez ljudske mašte ne bi bilo ni božanstava... :)
prenosnik

#61 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

choxnox wrote:
prenosnik wrote:onda ti je sigurno na tecnom bosanskom lako objasniti razliku izmedju "vjerovati" i "pretpostavljati" ("znati" cemo izostaviti, da te postedimo ;))

Ma pricaj ti sta hoces i vadi se koliko hoces, ostaje cinjenica da si ovdje pokazao da si apsolutni laik u diskusijama vezanim za monoteisticke religije i oportunist koji vreba priliku kako bi se ismijavao na ovakvim i slicnim temama. (http://forum.klix.ba/hadis-i-o-izlasku- ... #p10898841)

Osoba koja nijece postojanje Boga i koja ismijava vjerovanje u istog po pravilu je strogi zagovornik teorije evolucije koja nalaze da je covjek nastao evolucijom nize vrste bica (npr. majmuna), pa si u skladu sa tim i dobio navedenu etiketu. Ali nije problem, ako smatras da si nastao od amebe ili neceg treceg, ja cu to postovati. Samo se nemoj odmah ljutiti. Ionako smo ovdje da diskutujemo i sirimo vidike.

niti ti objasni razliku izmedju "vjerovati" i "pretpostavljati", niti otvaracu objasni zasto je prevod pogresan, nisi ponudio ispravan...nikakve argumente, osim ad hominema ne nudis, a radis to jos sa visine. strasno.

rekao si mi:
Sada tebe i tvoje ostavljam na miru.
a onda si ipak odgovorio, netolerantno i neargumentovano, po obicaju, na moj post, iako si rekao da me ostavljas na miru.

time si potvrdio istinitost kur'ana, pa se vjernici mogu radovati. naime, kur'an vjernike opisuje, za sva vremena i vjecno, kao one koji ne stoje iza svojih rijeci. pravi si vjernik.
'' O vjernici, zašto jedno govorite, a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!'' (Es-Saff, 2-3)
Towelie

#62 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

'' O vjernici, zašto jedno govorite, a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!'' (Es-Saff, 2-3)
[/quote]
Kontekst, po ko zna koji put.

The commentators while explaining the background of the revelation of these verses have mentioned the different forms of the weaknesses to which exception has been taken here. Ibn 'Abbas says that before the fighting was proscribed, there were some people among the Muslims who said: "Would that we could know the act that is most lovable in the sight of Allah, so that we would perform the same." But when they were told that it was fighting in the cause of Allah, it became most difficult for them to carry out their promise. Muqatil bin Hayyan has stated that in the Battle of Uhud these very people were put to the test, and they abandoned the Holy Prophet (upon whom be Allah's peace) and fled Ibn Zaid says that many of the people made the Holy Prophet (upon whom be peace) believe that they would go out with him to fact the enemy whenever it was so required, but when the time of the test came their promises proved false. Qatadah and Dahhak say that if some people did take pan in the battle, they accomplished nothing. but on their return from the battlefield they boasted and bragged, saying. "We put up a brave fight and we achieved such and such a victory." It is such people who have been rebuked by Allah in these verses.
HadiRa

#63 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by HadiRa »

L u c i f e r wrote:A bez ljudske mašte ne bi bilo ni božanstava... :)

ooo polahko, polahko Lucifer

bez Stvoritelja svega stvorenog nebi bilo ljudske maste .. dakle obrnuto je ispravno :-)
L u c i f e r

#64 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

HadiRa wrote:

bez Stvoritelja svega stvorenog nebi bilo ljudske maste .. dakle obrnuto je ispravno :-)
Image
salik79

#65 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

Image
HadiRa

#66 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by HadiRa »

L u c i f e r wrote:
HadiRa wrote:

Image
nije losa zamisao i razmisljanje Ajnstajnovo Lucifer..

ali ko je on naspram Jednog Boga, pa da mu pronalazi "slabosti" ? Ajnstajn nije znao dokle mu je vlastiti mozak sirok, a kamoli kolika je sirina i Moc Mocnog, zar ne :)
HadiRa

#67 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by HadiRa »

salik79 wrote:Image

ovdje je vec malo bio prosvijetljen :D

:thumbup:
L u c i f e r

#68 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

Deda mraz je stvorio sva božanstva. :)

Ja vjerujem u to, a moje vjerovanje nosi istu težinu kao i tvoje... ;-)
HadiRa

#69 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by HadiRa »

haha, kontam :)

deda mraz je stvorio sam sebe pa onda sve ostalo.. i bas mu hvala i za vaj forum koji nam je omogucio :D
L u c i f e r

#70 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

HadiRa wrote:haha, kontam :)

deda mraz je stvorio sam sebe pa onda sve ostalo.. i bas mu hvala i za vaj forum koji nam je omogucio :D
Amin. :evil:
nasa

#71 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by nasa »

Jesi i ti nekad djetinjast :D
Ako stvarno vjerujes u to onda za tebe to jeste nesto sto ima tezinu odnosno posljedice.
Takvih primjera u zivotu ljudi imas na stotine, bilo da se iskazuju kroz vjeru u nesto ili njegovanje nekih vrijednosti ili stav koji vecina osporava itd.
L u c i f e r

#72 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

nasa wrote:Jesi i ti nekad djetinjast :D
Ako stvarno vjerujes u to onda za tebe to jeste nesto sto ima tezinu odnosno posljedice.
Takvih primjera u zivotu ljudi imas na stotine, bilo da se iskazuju kroz vjeru u nesto ili njegovanje nekih vrijednosti ili stav koji vecina osporava itd.
Čitav post ti je tačan. :D
choxnox

#73 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by choxnox »

L u c i f e r wrote:
teorije evolucije koja nalaze da je covjek nastao evolucijom nize vrste bica (npr. majmuna), pa si u skladu sa tim i dobio navedenu etiketu. Ali nije problem, ako smatras da si nastao od amebe ili neceg treceg, ja cu to postovati.
Đe li ste vi ljudi išli u školu i šta li ste učili kad ovako pojma nemate o teoriji evolucije...? :-)
Je li ovo sve sto si imao da prokomentarises? Upravo zato i stoji "npr." ispred majmuna jer je on samo primjer. Hoces da nas ovdje prosvjetlis i dokazes da teorijom evolucije covjek nije nastao od nize vrste? Da nije mozda nastao od neke onda vise? Mislim, bilo bi fino da procitas ono sto napises prije nego posaljes. Bolje se povuci kad ostanes bez validnih argumenata, nego samo lupati bezveze da bi neko mislio da vodis smislenu konverzaciju...
prenosnik wrote:niti ti objasni razliku izmedju "vjerovati" i "pretpostavljati", niti otvaracu objasni zasto je prevod pogresan, nisi ponudio ispravan...nikakve argumente, osim ad hominema ne nudis, a radis to jos sa visine. strasno.
Da nisi tako previse arogantan i ignorantan, vidio bi da sam ja OP-u fino u najkracem objasnio zbog cega ja smatram da nije u pravu i covjek se donekle slozio sa recenim. Razliku pojmova "vjerovati" i "pretpostavljati" bih ti rado pojasnio ali s obzirom da si ti zaslijepljen mrznjom i pokusavas konverzaciju, kada vidis da ti ne ide od ruke, okrenuti u drugom pravcu nevezano za temu, onda ti necu priustiti to zadovoljstvo.
prenosnik wrote:a onda si ipak odgovorio, netolerantno i neargumentovano, po obicaju, na moj post, iako si rekao da me ostavljas na miru.

time si potvrdio istinitost kur'ana, pa se vjernici mogu radovati. naime, kur'an vjernike opisuje, za sva vremena i vjecno, kao one koji ne stoje iza svojih rijeci. pravi si vjernik.
Evo da stavim slag na tortu. S obzirom da si prvi poceo sa vrijedjanjem, mozda da pokusas shvatiti sljedeci ajet (znam da trazim previse, ali nikad se ne zna):
Sura El-Bekara, ajet 190 wrote:I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
Kada prestanes da dijelove Kur'ana izvlacis iz konteksta, mozda ces progledati da ono sto namjerno cinis samo donosi stetu tebi. Sa svakim novim postom samo pokazujes koliko plitko razmisljas sto nije bas za pohvalu i kalja ti ugled u ocima drugih citalaca teme.
L u c i f e r

#74 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by L u c i f e r »

Je li ovo sve sto si imao da prokomentarises? Upravo zato i stoji "npr." ispred majmuna jer je on samo primjer. Hoces da nas ovdje prosvjetlis i dokazes da teorijom evolucije covjek nije nastao od nize vrste? Da nije mozda nastao od neke onda vise? Mislim, bilo bi fino da procitas ono sto napises prije nego posaljes. Bolje se povuci kad ostanes bez validnih argumenata, nego samo lupati bezveze da bi neko mislio da vodis smislenu konverzaciju...
Stvarno se prosipaš.
Džaba ti je izvlačiti se na bezobrazluk.
Devet si postova u guicu sprco, a još se redu nisi naučio.

Teorija evolucije ne tvrdi da je čovjek nastao od majmuna, već da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka.

Toliko od mene.
Nemam te ni najmanju namjeru učiti pameti, jer valja sutra na poso, a i krivu drinu niko ne ispravi... :zzzz:
salik79

#75 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

L u c i f e r wrote:
Stvarno se prosipaš.
Džaba ti je izvlačiti se na bezobrazluk.
Devet si postova u guicu sprco, a još se redu nisi naučio.

Teorija evolucije ne tvrdi da je čovjek nastao od majmuna, već da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka.

Toliko od mene.
Nemam te ni najmanju namjeru učiti pameti, jer valja sutra na poso, a i krivu drinu niko ne ispravi... :zzzz:
Reci: “Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali – njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s Pravoga puta odlutali.”(5:60)
Post Reply