Vjerski fanatizam
- madner
#52 Re: Vjerski fanatizam
Ja podrzavam svakoga ko u ISISu vidi rjesenje te sam spreman i novcano pomoci za kartu u jednom smjeru.
- SaraFina
#53 Re: Vjerski fanatizam
Na forumu koji je većinski posjećen od strane Bošnjaka svi sa rezervom staju na stranu koja je protivna, odnosno koja osudjuje neke stvari koje se rade pod krinkom islamske vjere.
Mozda se ljudi boje da će biti izopćeni, napadnuti od drugih ili jednostavno prećutno im takve priče nisu ni odbojne...- pitanje je za milion KM.
Šizifov je posao ubjedjivati bilo koga u suprotno, a traziti i podršku čini mi se.
Mozda se ljudi boje da će biti izopćeni, napadnuti od drugih ili jednostavno prećutno im takve priče nisu ni odbojne...- pitanje je za milion KM.
Šizifov je posao ubjedjivati bilo koga u suprotno, a traziti i podršku čini mi se.
- Kikibombona
#54 Re: Vjerski fanatizam
Ja sam potpuno suprotnog misljenja. Ne bih niposto pomogao nekog fanatika iz BiH da kolje i pljacka u drugim drzavama. I sve to da bi meni bilo bolje!?madner wrote:Ja podrzavam svakoga ko u ISISu vidi rjesenje te sam spreman i novcano pomoci za kartu u jednom smjeru.
A upitno je da li bi mi uopste bilo bolje. Mislim da ne, naprotiv.
Neka je u Siriji i Irak otislo 200 fanatika....... Uvjeren sam da je tih 200 regrutovalo najmanje 10 puta toliko novih fanatika. Koliko ih se samo primilo na izvjestaje Mirze Ganica sa ratista?
-
statixx
#55 Re: Vjerski fanatizam
Ako stavimo politiku na stranu, ISIS je brutalan nacin da se Zemlja ocisti od vjerskih fanatika (ukljucujuci one sa psihickim poremecajima) iz cijelog svijeta tj. onih koji su podobni takvoj vrsti manipulacija. Nacin da se okupe i poginu na jednom mjestu, prava tragikomedija.madner wrote:Ja podrzavam svakoga ko u ISISu vidi rjesenje te sam spreman i novcano pomoci za kartu u jednom smjeru.
- madner
#56 Re: Vjerski fanatizam
Pa cistis tako drustvo od tog sloja ljudi. Bolje da ginu i ubijaju u Siriji nego u Bosni.
Tamo ce ih docekati realnost, sto je najbolja antidota svakoj ideologiji.
Tamo ce ih docekati realnost, sto je najbolja antidota svakoj ideologiji.
-
statixx
#57 Re: Vjerski fanatizam
Jedini nacin da se boris jeste da ih ubijedis u jednu od sljedece dvije opcije:Kikibombona wrote:Ja sam potpuno suprotnog misljenja. Ne bih niposto pomogao nekog fanatika iz BiH da kolje i pljacka u drugim drzavama. I sve to da bi meni bilo bolje!?madner wrote:Ja podrzavam svakoga ko u ISISu vidi rjesenje te sam spreman i novcano pomoci za kartu u jednom smjeru.
A upitno je da li bi mi uopste bilo bolje. Mislim da ne, naprotiv.
Neka je u Siriji i Irak otislo 200 fanatika....... Uvjeren sam da je tih 200 regrutovalo najmanje 10 puta toliko novih fanatika. Koliko ih se samo primilo na izvjestaje Mirze Ganica sa ratista?
- Kuran nije rijec Allaha.
- Pogresno si razumio i protumacio Kuran.
Ova druga djeluje izazovno, ali samo pokusaj.
- Ali Kemal
#58 Re: Vjerski fanatizam
Npr BiH je aplicirala za prijem u EU. EU ima svoje standarde i ako zelis biti dio tog drustva moras da usvojis i sprovedes te standarde.RNG_25 wrote:Zato ne vidim kako se mogu neke... karakteristike liderskih društava uzeti kao standard koji govori kako nešto treba biti.
Ako ne zelis, nije problem, furaj svoj fazon.
Sad ako ces biti gladan i zedan i ako ce narod kopat rukama i nogama da se dokopa EU onda ti to valjda nesto govori kako treba biti.
Prije svega oni ne vide nista, niti znaju. Milioni ljudi zive u izolaciji, ne idu u prave skole, nego ih obrazuju iskljucivo vjerski fanatici i od malih nogu ih zasipaju glupostima, samo da bi opstali na vlasti.statixx wrote:Treba razumiti da ono sto mi vidimo kao blagodati demokratskog sistema, oni vide kao nakaradne pojave i uopste nam ne zavide.
Rezultat je da Izrael sa 7-8 miliona stanovnika lupa nekoliko stotina miliona Arapa u okruzenju.
Imam utisak da su Islamisti dosli do tacke biti ili ne biti i idu na sve ili nista. Svijet ce pustati ovu klaonicu i pokusace da je kontrolise samo u tom segmentu da niko ne pobijedi i da sto duze traje.
Pitanje je da li ce ISIS da se okrene protiv bogatih dinastija u regionu, sto nije nemoguce, i to bi mogao da bude kraj te price.
Sasvim je moguce da poslije svega Islam udje u neku novi fazu prociscenje i okretanja ka miroljubivosti.
IZ sve nijemo posmatra i tako precutno odobrava. Svi ovi domaci fanatici su prosli ispiranje mozga zahvaljujuci prije svega vjerskim sluzbenicima.Kikibombona wrote:Ma realno, ne moze ni IZ sama nista napraviti. Mora imati podrsku drustva i medija.
Sve propagandne portale treba zatvoriti i autore procesirati, a IZ da to podrzi. Nema razloga da to ne bi trebali uraditi. Sve po zakonu, raspirivanje vjerske mrznje.
- Ali Kemal
#59 Re: Vjerski fanatizam
Mislim da brkas malo pojmove. Rijec je o vlasti pod stegom religije. Bas me briga sta pricaju teolozi, ali ne smiju da imaju pravo da teolozi procesiraju nekoga zato sto zivi sa momkom.Black swan wrote:eh ta što živi s momkom prije braka... i tako 3-4 momka do tridesete( kasnije nije udata nikad bila
)
nije joj dovoljno što živi s momkom nego želi da i religiozni dostojanstvenici prilagode teologiju njezinom slučaju
Pa to je teski primitivizam za tako nesto suditi ljude. Cura radi, zaradjuje, placa svoje racune, ima pravo da zivi kako hoce i sa kim hoce, da se uda ili ne uda, sta to briga bilo kog drugog?
-
RNG_25
#60 Re: Vjerski fanatizam
Pazi, ja ne tvrdim da ne može bolje biti. Neovisno od uređenja. I ne tvrdim da je uređenje npr. EU gore od Egipatskog. Samo tvrdim da, npr. Egipat, ne mora kopirati EU u uređenju, već može biti i bolje. Toliko o ovome.Ali Kemal wrote:Npr BiH je aplicirala za prijem u EU. EU ima svoje standarde i ako zelis biti dio tog drustva moras da usvojis i sprovedes te standarde.RNG_25 wrote:Zato ne vidim kako se mogu neke... karakteristike liderskih društava uzeti kao standard koji govori kako nešto treba biti.
Ako ne zelis, nije problem, furaj svoj fazon.![]()
Sad ako ces biti gladan i zedan i ako ce narod kopat rukama i nogama da se dokopa EU onda ti to valjda nesto govori kako treba biti
- Challenger__
#61 Re: Vjerski fanatizam
Razumijem potrebu da se danas i ovdje piše o "vjerskom fanatizmu", ali mislim da je uvodni tekst vrlo loš jer za primjere uzima antagonizme koji su primarno političke i nacionalne prirode (Englezi-Irci, Srbi-Albanci), a ne religijske.Kikibombona wrote:Jedan kratak komentar na koji sam slucajno naisao i koji me ponukao da otvorim temu......
Fanatizam koji je izazvan nekakvim čudnim nagonom u čovjeku da vjeruje da su njegova loša djela blagoslovljena od Boga u kojeg vjeruje. Ne ulazeći u to ko u kakvog Boga vjeruje, vjerski fanatik je uvijek uvjeren da je “suprotni” Bog neprijateljski. Posebno je karakterističan u mjestima u svijetu gdje veći, jači i moćniji nisu sposobni postići određeni balans s manjima. Primjer su križarski ratovi, Englezi s Ircima, Izraelci s Palestincima ili Srbi s Kosovarima. Često se dešava da se uloge teroriste i vlasti pomješaju, pa se nekad vlast ponaša kao terorist a terorist kao vlast u određenom području. Kako slabija strana nema određeni politički prostor u kojem bi se samoodredio jer ga jači tiskaju i guraju, poziva se na nered, nasilje ili terorizam. Svaki iole inteligentniji vođa terorističke skupine upotrebljava i religiozni efekt kojim uvjerava teroristu da je Bog na “njihovoj” strani. Za nagradu terorist dobija Raj i život vječni.
Ako pozornije pročitate samo dijelove iz pojedinih monoteističkih religija uvjerite će se da sve one mahom pozivaju na ljubav, opraštanje, milosrđe i nadu. Tek u malim fragmentima naći ćete i nasilje, ali prije kao dio života tadašnjih ljudi nego kao poziv u rat.
Stoga zaključujemo da je vjerski fanatizam samo vrlo loše interpretirana prenesena vjerska poruka, vrlo često namjerno loše interpretirana kako bi se postigao željeni cilj, a to je strah.
No, OK, potreban je nekakav uvod pa makar bio i loš.
- Kikibombona
#62 Re: Vjerski fanatizam
Jeste....... Al je u oba primjera nacionalizam koketirao sa vjerskim fanatizmom.Challenger__ wrote:
Razumijem potrebu da se danas i ovdje piše o "vjerskom fanatizmu", ali mislim da je uvodni tekst vrlo loš jer za primjere uzima antagonizme koji su primarno političke i nacionalne prirode (Englezi-Irci, Srbi-Albanci), a ne religijske.
No, OK, potreban je nekakav uvod pa makar bio i loš.
Pitanje je da li bi rat bio moguc da su narodi o kojim je rijec pripadnici iste religije.
Recimo, zasto Srbija nije napala Makedoniju?
Dakle, komentar uopste nije promasen.
- Challenger__
#63 Re: Vjerski fanatizam
Primjer Srba i Bugara (ista religija, mnoštvo ratova) kazuje da nije tako. Dalje, mnogi zvaničnici današnje Albanije su pravoslavne vjere pa im to nije nikakva prepreka da se prepucavaju sa vlastima u Srbiji u vezi incidenta na utakmici, itd.
____
Hoću reći nešto drugo. Ono što se uzima kao predmet razmatranja ("vjerski fanatizam") treba da bude potkrepljeno primjerima u kojima je taj fenomen primaran, fundamentalan, a ne gdje je trećerazredan, sasvim sporedan kao u britanskom i kosovskom primjeru.
____
Nebitno, tema se zakotrljala i to je to. U tom smislu je uvod ispunio svrhu.
____
Hoću reći nešto drugo. Ono što se uzima kao predmet razmatranja ("vjerski fanatizam") treba da bude potkrepljeno primjerima u kojima je taj fenomen primaran, fundamentalan, a ne gdje je trećerazredan, sasvim sporedan kao u britanskom i kosovskom primjeru.
____
- Kikibombona
#64 Re: Vjerski fanatizam
Mogao se navesti bolji primjer, al ni ovaj svakako nije pogresan. Netrepeljivost u S. Irskoj ima snazan religijski uticaj, mada se slazem da su nacionalizam i politika pokretacka snaga. Religija je tu da prouzrokuje jos vecu mrznju i fanatizam. Zbog toga nacionalizmi cesto rabe religiju, jer odlicno motivise glupe glave.Challenger__ wrote:Primjer Srba i Bugara (ista religija, mnoštvo ratova) kazuje da nije tako. Dalje, mnogi zvaničnici današnje Albanije su pravoslavne vjere pa im to nije nikakva prepreka da se prepucavaju sa vlastima u Srbiji u vezi incidenta na utakmici, itd.
____
____
- Ali Kemal
#65 Re: Vjerski fanatizam
Ili religija nacionalizam!? Kako-kad. Mislim da to cesto ide u paketu. Generalno nacionalizam jako tesko uspijeva bez religije.Kikibombona wrote:Zbog toga nacionalizmi cesto rabe religiju, jer odlicno motivise glupe glave.
U svakom slucaju glupave glave se isto motivisu da pocine najgora zlodjela.
- Leo_alfa
#66 Re: Vjerski fanatizam
Poena je sto Islam nije savrsen. A covjek da li moze bolje ili ne uvijek je opet pitanje o samim pojmovima sta znaci bolje i sta znaci uvijek, limit itd. (kad vec spomenu da je pojam normalno veoma relativan). Medjutim nije poenta filozofirati do besmislenosti, nego skrenuti paznju na to da upravo ne gledamo svi istim ocima na stvari koje se ticu svih nas u ovom slucaju Islam. Nekom je mozda savrsen, meni ne moze biti nikako. Meni je jedino logicno da sam Islam dozivi neki oblik reforme kako bi mogao uopste opstati, trenutna ekspanzija Islama (a i to je diskutabilno, mada diskusije radi recimo da se ipak desava) je toliko prividna stvar da je to smijesno.RNG_25 wrote:Ako je Islam savršen - ili bar najbolje moguće - onda je "progres" kako ga ti vjerovatno shvaćaš nemoguć, već je ustvari taj "progres" degradacija.Leo_alfa wrote:Izvini, ali kako to da se ne treba priagodjavati i da je normalno da je uvijek isti? Ne kontam fakat. Ako nema progresa onda je to cisti konzervatizam, mislim da uvijek mozemo bolje bez obzira na vjerska ubjedjenja i da nista manje ne treba ocekivati od bilo koga nego sto zaista moze uraditi. Valjda je logicno ocekivati napredak i u Islamu. Mozda sam sve pogresno protumacio, sorry jos jednom...Black swan wrote:mislim da nije problem što se islam teže prilagođava ( ne treba da se prilagođava i normalno je da je uvijek isti)
I čovjek (svojevoljno) ne može "uvijek" bolje. Ima limit, granicu, preko koje preći ne može. A sam taj limit je daleko od savršenstva...
A pojam "normalno" je toliko relativan da ga je suvišno upotrebljavati, u ovim pričama oko (ne)vjerskih pitanja.
-
RNG_25
#67 Re: Vjerski fanatizam
Kad govorimo o Islamu, o čemu zapravo govorimo? O načinu uređenja društva? O samoj suštini vjerovanja? O nekim principima, naredbama, zabranama?Leo_alfa wrote:Poena je sto Islam nije savrsen. A covjek da li moze bolje ili ne uvijek je opet pitanje o samim pojmovima sta znaci bolje i sta znaci uvijek, limit itd. (kad vec spomenu da je pojam normalno veoma relativan). Medjutim nije poenta filozofirati do besmislenosti, nego skrenuti paznju na to da upravo ne gledamo svi istim ocima na stvari koje se ticu svih nas u ovom slucaju Islam. Nekom je mozda savrsen, meni ne moze biti nikako. Meni je jedino logicno da sam Islam dozivi neki oblik reforme kako bi mogao uopste opstati, trenutna ekspanzija Islama (a i to je diskutabilno, mada diskusije radi recimo da se ipak desava) je toliko prividna stvar da je to smijesno.
Jer, neke od tih stvari nisu jednoznačno definisane, prihvatljive su različite interpretacije (nekad vrlo široke), u ovisnosti od faktora. Dok neke druge se, koliko ja znam, mogu samo jednoznačno interpretirati, ili je vrlo uzak raspon dozvoljene interpretacije.
Na kraju, ako je Islam jedina Allahova vjera, čak i ako nije "savršen" (šta god to značilo), ipak jeste potpun i najbolje što će ikad biti. Nestanak Islama, u konačnici nužna stvar, ne poništava i ne mijenja takve njegove osobine.
- Leo_alfa
#68 Re: Vjerski fanatizam
Pricamo o religiji posto Islam to jeste.
Ja smatram da nije savrsen, sad mozemo diskutovati o pojedinim stvarima, ali opet bi dosli do razlicitog nacina tumacenja. Savrsen ne moze biti jer je savrsenstvo bilo kojeg drustvenog sistema nemoguce, jednostavno je previse varijabli u igri da bi sve funkcionisalo kao svicarski sat. Ono sto samo moze potvrditi moj stav jeste da su ljudi mimo Islama uspjeli razviti odredjene slobode i prava u uredjenju drustva koje prevazilaze Islamske propise. Tako da Islam ostaje kao nesto sto zastarijeva, ukoliko ne dozivi reformu.
Ja smatram da nije savrsen, sad mozemo diskutovati o pojedinim stvarima, ali opet bi dosli do razlicitog nacina tumacenja. Savrsen ne moze biti jer je savrsenstvo bilo kojeg drustvenog sistema nemoguce, jednostavno je previse varijabli u igri da bi sve funkcionisalo kao svicarski sat. Ono sto samo moze potvrditi moj stav jeste da su ljudi mimo Islama uspjeli razviti odredjene slobode i prava u uredjenju drustva koje prevazilaze Islamske propise. Tako da Islam ostaje kao nesto sto zastarijeva, ukoliko ne dozivi reformu.
- asurbanipal
#69 Re: Vjerski fanatizam
Vjerski fanatizam - Mnogo se priča o posljedicama, vrlo malo i periferno o uzrocima...
- Kikibombona
#70 Re: Vjerski fanatizam
Ti bi mogao bolje elaborirati kroz prizmu vjere.asurbanipal wrote:Vjerski fanatizam - Mnogo se priča o posljedicama, vrlo malo i periferno o uzrocima...
Meni se cini da je glavni uzrok siromastvo i nepismenost.
Aj Danca motivisi da vodi vjerski rat, obrazovanog i dobro situiranog. Nema sanse....... osim ako mu ne fali u glavi, ako nije imao traumaticno djetinjstvo i sl.
-
RNG_25
#71 Re: Vjerski fanatizam
Islam ne definiše egzaktno kako društvo treba da je organizovano niti se Islam (vjera) bavi tolikim detaljisanjem pa da daje odgovor na svako pitanje, uključujući i pitanja društvenog uređenja. Neke stvari po pitanju društvenog uređenja jesu tačno definisane kakve bi trebale da budu - ako se želi dobro (relativno jeste, ali da ne ulazim u detalje) - ali mnoge nisu, jer Islam je dosta otvoren i fleksibilan. Makar se nemuslimanima, ili muslimanima, to doimalo drugačije.Leo_alfa wrote:Pricamo o religiji posto Islam to jeste.
Slobode i prava u uređenju društva koje "prevazilaze" Islamske propise? U kom smislu prevazilaze? Šta znači to prevazilaze, da su "bolji"? Ako su bolji, zašto su bolji? U kom smislu, sa kojeg aspekta posmatrano su bolji?
Na kraju, možda "bolji" jesu u materijalnom smislu i smislu osiguranja... ugode tokom života i ispunjenja svačijih želja, naravno u okviru limita da te želje ne ugrožavaju druge. Ali, a ovo je neizbježno u diskusiji o vjeri, postignuto ostvarenje neke želje na "ovom svijetu" može lako biti i postignuće propasti na budućem. O čemu ne očekujem da ti razmišljaš ili diskutuješ, a ni meni se neda dalje o tome...
Tako da vidim da se dalje nećemo složiti, vjerovatno, pa na ona gore pitanja ne moraš da odgovaraš, jer odesmo sa teme daleko.
- Leo_alfa
#72 Re: Vjerski fanatizam
Ne vidim ni jedan primjer fleksibilnosti i otvorenosti Islama, naprotiv upravim vidim more besmislenih propisa koji tacno odredjuju svaki covjekov postupak i dirigiraju, sto je najopasnije, nacin razmisljanja (lijepo receno).
Da, mislim da su bolji. U pogledu ljudskih prava i sloboda.
I u pravu si, ocigledno je da se ne slazemo, a idemo bez veze daleko od teme. Mozda pocnemo pricu na temu, ako bude materijala za to ubuduce, za sad time out
.
Da, mislim da su bolji. U pogledu ljudskih prava i sloboda.
I u pravu si, ocigledno je da se ne slazemo, a idemo bez veze daleko od teme. Mozda pocnemo pricu na temu, ako bude materijala za to ubuduce, za sad time out
- Joe McCarthy
#73 Re: Vjerski fanatizam
Plavoke junice su završile sa Europom i Bosnom. Okotiče malo svjetloputniji i kvalitetniji ljudski otpad za godinu ili dvije, koji će odrasti i biti indoktriniran u arapskoj vukojebini goroj od Afganistana. Šta mi možemo uraditi osim da zahvalimo bogovima što čiste bošnjački genetički bazen sa ovakvim rešetom u Siriji i Iraku.SaraFina wrote: Iz Beča su u aprilu otišle dvije djevojčice u Siriju stare 16 i 15 godina. Bez jake logisticke podrške one same takav poduhvat nisu mogle izvesti.
Dakle doći u Tursku na granici sa Sirijom i prebaciti se preko granice do pobunjenika, za DVA odrasla muškarca bio bi tezak i mukotrpan put.
Ta djeca su sad oznacena i nikad više neće moći normalno zivjeti ni u jednoj evropskoj zemlji.
I u BiH je pitanje njihovog zivota sporno.
A vrbovali su ih preko društvenih mreza i kasnijeg kontakta u tim svojim " prihvatilistima"
- asurbanipal
#74 Re: Vjerski fanatizam
Kikibombona wrote:Ti bi mogao bolje elaborirati kroz prizmu vjere.asurbanipal wrote:Vjerski fanatizam - Mnogo se priča o posljedicama, vrlo malo i periferno o uzrocima...
Meni se cini da je glavni uzrok siromastvo i nepismenost.
Za elaboraciju bi trebale godine, pošto je tema "vjerski fanatizam" općenito, mada se najviše do sada govorilo o fanatizmu u arapskom tj. muslimanskom miljeu. Od fanatizma i radikalizma nisu operisane ni druge kulture i tradicije.
Kada kažeš da se elaborira kroz prizmu vjere, to je samo jedan segment. Možda bih to bolje mogao sagledati sa stanovišta historiografije, pošto mi je to struka, ali i to je samo još jedan segment. Ovo "kroz prizmu vjere" bi mogao sagledavati i elaborirati neko od teologa. Inače, teološko razumijevanje islama proučavano je posljednih 1400 godina. Ovo razumijevanje, međutim, ne može potpuno objasniti savremene društvene, političke i ekonomske transformacije u današnjem svijetu. U modernom svijetu imamo globalni finansijski sistem, nacionalnu državu, ekonomiju zasnovanu na nafti, neoliberalni kapitalizam, popularnu kulturu, urbanizaciju i društvene pokrete. Da bi razumijeli ove fenomene u odnosu na islam i muslimanska društva, moramo primjeniti sociološko razumijevanje islama kao što je to učinio Ibn Haldun u "Muqaddimi" u četrnaestom vijeku. Teološka interpretacija zbilje samo je jedna od brojnih, mogućih interpretacija zbilje u kojoj živimo. Uz nju su ekonomske, političke, filozofske, znanstvene, kulturno-antropološke, psihološke, profane, strateške i mnoge druge interpretacije.
Što se tiče uzroka vjerskog fanatizma, oni su mnogostruki, imamo vanjske i unutrašnje uzroke. Između ostalih ti si naveo siromaštvo što se također može smatrati jednim od uzroka fanatizma, siromaštvo materijalno koje dovodi do beznađa mladih ljudi, visok procenat nezaposlenosti, kvartovi na periferijama gradova sa milionima siromašnih, imamo i duhovno siromaštvo, siromaštvo u znanju.
Kada kažemo nepismenost, nekada se pod nepismenošću podrazumijevalo ako neka osoba ne zna čitati i pisati, ili jedno od to dvoje. Ali i tu stvari mogu biti relativne. Uzmimo samo naš primjer. Kada je Austro-Ugarska monarhija došla u BiH, oni su u svojim dokumentima navodili da su ovdje zatekli samo 3% pismenog stanovništva. Međutim pod tim se podrazumijevalo nepoznavanje latinice i njemačkog jezika. Ljudi su ovdje znali i pisati i čitati i ranije. Arapski je bio jezik vjere, učio se u mektebima, medresama, perzijski je bio jezik književnosti i poezije, a osmanski-turski je bio jezik administracije. U samostanima i crkvenim školama se također razvijala pismenost i znanje.
Granice i rasprave oko toga šta se danas podrazumijeva pod nepismenošću su pomjerene, pa se u obzir uzima poznavanje rada na računaru, poznavanje engleskog ili nekog drugog svjetskog jezika, da li je osoba fakultetski i akademski obrazovana ili ima "samo" osnovnu školu, premda i danas sigurno ima dosta onih koji ne poznaju osnovne stvari poput čitanja i pisanja.
Kada govorimo o muslimanskom miljeu na Bliskom i Dalekom Istoku i tu treba napraviti distinkciju. Od drugih zemalja što se tiče obrazovanja i pismenosti zasigurno tu odudaraju Turska i Iran, pa i Malezija. Kada je u pitanju arapski svijet, i tu postoje razlike. Tako Palestinci važe za jako obrazovane (iako ih irački kralj Fejsal I. nije smatrao Arapima) s obzirom na položaj i status u kojem žive, ali tu treba ubrojati i druge faktore (nizak standard, politčka kriza, državni terorizam cionista), Libanon je također zanimljiv, po kvalitetu školovanja i škola i univerziteta su 13.-i u svijetu, dok su po stopi pismenosti odraslih računajući kombinirano primarno, sekundarno i tercijarno, u ukupnom razmjeru, 88.-i u svijetu. U Saudijskoj Arabiji školski sistem se sastoji od osnovnih, intermedijarnih i srednjih škola. Veliki dio nastavnog plana i programa na svim razinama je posvećen islamu, a na sekundarnoj razini, studenti su u mogućnosti pratiti bilo vjerska ili npr. predavanja o tehnici i tehologiji. Stopa pismenosti je 90,4% kod muškaraca, a oko 81,3% kod žena. Ali tako to izgleda kada se stvari gledaju iz jednog segmenta zbilje, pa onda treba uzeti o obzir i mnoge druge faktore, (npr, vladajuću ideologiju koja kontroliše nastavni program, itd.)
Last edited by asurbanipal on 08/11/2014 10:43, edited 1 time in total.
- asurbanipal