ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
- stakasa
#51 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Sta se je desilo sa sarajevskim Srbima, gdje su zavrsili nakon sto su razgulili na pocetku rata ili nakon Daytona - je li to ostatak RS-a, Srbija ili trece zemlje? I imate li koliko kontakta sa njima, vi prijeratne Sarajlije
-
dalje
#52 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Pa to je zato sto institucije BiH koje su smjestene u Sarajevu kao glavnom gradu države ne mogu funkcionisati bez Srba.jahtas wrote:Medjutim bilo bi zanimljivo vidjeti koliko zaparavo tih Srba danas radi u Sarajevu, a zivi u genocidnom Sarajevu, koje je bilo sastavni dio Sarajeva 1991 godine, s obzirom na geografski polozaj, tacnije kolikom broju Srba danasnje federalno Sarajevo daje kruh u ruke i ako zive u genocidnoj?
Ako i oni smetaju onda finu izmjestite glavni grad u npr. Tuzlu ili Banja Luku, Brčko pa vise necete sretati Srbe u Sarajevu.
Last edited by dalje on 05/11/2014 11:59, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#53 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Kanada uglavnom, nešto Srbija, nešto Pale, Mokro , Sokolac. Ovi zadnji proklinju majku Krajišniku svaki dan i često siđu u Sarajevu na ćevape. I ne kriju da pate za Sarajevom.stakasa wrote:Sta se je desilo sa sarajevskim Srbima, gdje su zavrsili nakon sto su razgulili na pocetku rata ili nakon Daytona - je li to ostatak RS-a, Srbija ili trece zemlje? I imate li koliko kontakta sa njima, vi prijeratne Sarajlije
-
dalje
#54 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Zar postoji čovjek koji ne pati za rodnom grudom?KatarinaKosaca wrote:Kanada uglavnom, nešto Srbija, nešto Pale, Mokro , Sokolac. Ovi zadnji proklinju majku Krajišniku svaki dan i često siđu u Sarajevu na ćevape. I ne kriju da pate za Sarajevom.stakasa wrote:Sta se je desilo sa sarajevskim Srbima, gdje su zavrsili nakon sto su razgulili na pocetku rata ili nakon Daytona - je li to ostatak RS-a, Srbija ili trece zemlje? I imate li koliko kontakta sa njima, vi prijeratne Sarajlije
Nije on otišao što voli nego što je morao. I nije da neće da se vrati nego ne može.
- stakasa
#55 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Sarajevskih Srba ima i po Trebinju. I djeluju mi zadovoljno. Doduse nije neki aman velik broj
-
dalje
#56 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Bijeljina najviše. Naravno nakon Istočnog Sarajeva.dalje wrote:Zar postoji čovjek koji ne pati za rodnom grudom?KatarinaKosaca wrote:Kanada uglavnom, nešto Srbija, nešto Pale, Mokro , Sokolac. Ovi zadnji proklinju majku Krajišniku svaki dan i često siđu u Sarajevu na ćevape. I ne kriju da pate za Sarajevom.stakasa wrote:Sta se je desilo sa sarajevskim Srbima, gdje su zavrsili nakon sto su razgulili na pocetku rata ili nakon Daytona - je li to ostatak RS-a, Srbija ili trece zemlje? I imate li koliko kontakta sa njima, vi prijeratne Sarajlije
Nije on otišao što voli nego što je morao. I nije da neće da se vrati nego ne može.
Svaki drugi Bijeljinac iz Sarajeva.
Last edited by dalje on 05/11/2014 12:04, edited 1 time in total.
-
Innovation
#57 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
danas je nas 8 i jedna divna gospođa, čiji su roditelji ubijeni na Kazanima, stajalo ispred sarajevske katedrale punih pola sata. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa,
Na Bistriku desio se 26. juna 1993. - Granata ispaljena sa srpskih položaja ubila je sedmero djece
Masakr u Bakarevoj ulici na Bistriku
Pricalo se da je bila dojava.
Taj dan odvedeni su roditelji "divne godpodje" /Slobodanka-Bobana/ iz te zgrade.
- KatarinaKosaca
#58 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Pa, ne može kad je prodao imovinu. Inače, ne vidim da im itko brani. Imala sam prilike razgovarati sa ljudima koje sam znala prije rata i koji žive sad u nedođijama oko Sarajeva. Ja im obično kažem kako je lijepo uživati u prirodi, oni pate. Pitam ih onda "Pa zašto ste otišli", odgovore "Pa, išlo 300.000 ljudi, šta ću se ja pravit pametan i ostajati" I to razumijem.dalje wrote:Zar postoji čovjek koji ne pati za rodnom grudom?
- stakasa
#59 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Ako je islo tristo hiljada ljudi normalno da ce otici i on. Da je osto zajebo bi se. Druga je stvar sto su prodavali imovinu na vrat na nosKatarinaKosaca wrote:Pa, ne može kad je prodao imovinu. Inače, ne vidim da im itko brani. Imala sam prilike razgovarati sa ljudima koje sam znala prije rata i koji žive sad u nedođijama oko Sarajeva. Ja im obično kažem kako je lijepo uživati u prirodi, oni pate. Pitam ih onda "Pa zašto ste otišli", odgovore "Pa, išlo 300.000 ljudi, šta ću se ja pravit pametan i ostajati" I to razumijem.dalje wrote:Zar postoji čovjek koji ne pati za rodnom grudom?
-
hizo ramidovic
#60 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
ovo je obicna laz.dalje wrote: Zar postoji čovjek koji ne pati za rodnom grudom?
svako ko je htio da se vrati, mogao je, bez obzira na nacionalnost.
u stvarnosti, najveci broj njih je prodao svoju imovinu u sarajevu (za masne pare) pa se vratio na tudju.
-
dalje
#61 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Pa ne brani. Ne brani niko ni Bošnjacima da se vrate u Bijeljinu al nema života kod tuđina.KatarinaKosaca wrote:Pa, ne može kad je prodao imovinu. Inače, ne vidim da im itko brani. Imala sam prilike razgovarati sa ljudima koje sam znala prije rata i koji žive sad u nedođijama oko Sarajeva. Ja im obično kažem kako je lijepo uživati u prirodi, oni pate. Pitam ih onda "Pa zašto ste otišli", odgovore "Pa, išlo 300.000 ljudi, šta ću se ja pravit pametan i ostajati" I to razumijem.dalje wrote:Zar postoji čovjek koji ne pati za rodnom grudom?
Da li bi ti preselila u Bijeljinu i poslala dijete da uči srpski jezik i istoriju? Naravno da ne bi a to je samo jedan od segmenata života. Ne bi ni Srbi na suprotnoj strani.
Ko god je nagulio iz sredine u kojoj je manjina učinio je najpametniji potez u životu, još je pametnije prošao onaj ko je pobjegao iz ove nesrecne države.
A patetične priče su samo priče. Ko fol ovo ono... multikulti...
- Havatar
#62 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Čini mi se da nije slučajno što se u zadnje vrijeme koordinisano pojavljuju ovakve izjave raznih bilo o nekoj zavjeri, šutnji o onome šta se dešavalo iako se sve zna i iako su odgovorni za to odgovarali još u ratu. Možda je i to dio pritisaka na bošnjačke političare.
- KatarinaKosaca
#63 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Sarajevo je još uvijek multi kulti.. Tuzla naročito. Da sam iz Bijeljine, možda bih se vratila, možda ne bih, ne znam.. Da li bi poslala dijete da uči srpski jezik? Naravno da bih. Svaki jezik, svako pismo je znak znanja. Moje dijete u školi nije dobro naučilo ćirilicu. Pošto mu otac ne zna, ja sam ga učila kući i davala mu što moje knjige, što kupovala ćirilićne, jer je jedno pismo bogatstvo kulture i plus u obrazovanju, nikako nacionalna exluziva. Dakle, nema nikakvog fol ovo fol ono, i pored svog zla koje se desilo još uvijek postoji multi kulti elemenat, a 300.000 ljudi nije otjerao Alija, nego nadigao Krajišnik. To i oni sami kažu, a to znamo svi. Da loi bi se zajebali da su ostali? Ne znam, valjda kako ko.dalje wrote:A patetične priče su samo priče. Ko fol ovo ono... multikulti...
- JThomas
#64 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
samo što su sarajevski srbi u velikoj većini u sarajevu i dočekali kraj rata, za razliku od bijeljinskih muslimana. i da nisu poslušali krajišnika, maltene ne bi ni bili manjina. znači ta priča "sarajevo neće srbe" je šuplja i izjednačavanje vrlo različitih stvari. pozvali ih njihovi demokratski izabrani predstavnici i oni otišli. trebalo je pasti na koljena da ostanu? a i da jeste, ne bi pomoglo...dalje wrote:
Pa ne brani. Ne brani niko ni Bošnjacima da se vrate u Bijeljinu al nema života kod tuđina.
Da li bi ti preselila u Bijeljinu i poslala dijete da uči srpski jezik i istoriju? Naravno da ne bi a to je samo jedan od segmenata života. Ne bi ni Srbi na suprotnoj strani.
Ko god je nagulio iz sredine u kojoj je manjina učinio je najpametniji potez u životu, još je pametnije prošao onaj ko je pobjegao iz ove nesrecne države.
A patetične priče su samo priče. Ko fol ovo ono... multikulti...
- Havatar
#65 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Oni koji su krili Mladića po kasarnama , ubijali njihove gardiste da ne bi to otkrili, davali ratnim zločincima stanove, automobile, pare da bi se "dobrovoljno" predali Hagu 10-15 godina nakon rata , pričaju o onima koji su za zločine kažnjavali još u toku rata i još traže "čišćenje svog dvorišta"stayfocused wrote:Potpis_mufljuz_ wrote:BTW mene bi bilo stvarno stid ista vise pisnut nakon ovakve ratnohuskacke planirane propagandisticke fekalizacije ..... o nekim zlocinima suprostavljene strane.....
ovo je antologija cetnistva i cetnicke lazi o ratu i izvrtanja cinjenica - tako da im normalan covjek nema vise sta vjerovat cak ni kad pricaju istinu - a obzirom da su se desetinama godina pretvarali u "dobre susjede" i folirali iste sa arsenalom u kuci "kad kucne cas" i instantno se povampirili..... nevjerovatan je to fenomen koji bi stvarno bilo potrebno analizirati od strane eminentnijih strucnjaka psihopatologije....
Eto Harise - jebo ti svu familiju svoju degensku, onako od srca da ti kazem, sta se desilo sa napacenim jadnim srpskim zivljem "kojeg nema puno".....
Eto Srbi priznali sve zlocine I danas zive pognute glave pa dosao red na nas da "pocistimo svoje dvoriste"
Mrs Harise u 3pm
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#66 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Upravo radi toga da se stavi tacka na pokusaje relativizacije treba otvoriti ovu temu i pokusati doci do svih zrtava ali mi kao drzava ne mozemo da se obracunamo sa poslovnim aferama a ne da se otvaraju ovakve teme. Ako neko misli da se radi o 20-30 Srba vara se, ta brojka je na zalost veca. Naravno da su potpune nebuloze onih 6500 a ovih 700 koje spominju teoretski mogu biti sve Srpske zrtve u Sarajevu ali ih je veci dio poginuo od granata i snajpera sa brda.
Ja mogu da pricam o onome sto sam svojim ocima gledao u mom haustoru. Komsiju srbina su odveli iz ulaza sa povezom na ocima i nikada vise nije vidjen. Za njim u stanu su ostale dvije cerkice i zena. Kasnije je bila prica da je nadjena clanska knjizica SDS-a ili neki pistolj ali sve i da jeste, to nije nikakvo opravdanje za klasicnu ekzekuciju. Taj komsija da je mislio da nesto radi, ne bi imao dvije cerke i zenu u stanu na cije oci im je otac pretucen pa odveden sa povezom na ocima. Medjutim, znam 100% jer je pricao mom ocu kojem je vjerovao, da je imao para. Duboko sam ubjedjen da je to ono sto mu je presudilo.
Par spratova iznad, moj drug sa kojim sam odrastao, srbin, stariji od mene godinu dana, je odveden kao maloljetnik jer mu je pronadjeno i skolskoj svesci 4 S nacrtano. Sjecam se kako ga majka brani a on place i govori kako mu je to nacrtao neki drug u razredu a ne on. Vratio se to vece pretucen. Oca mu nisu dirali, tada. Poslije je poginuo na kopanju rovova na koje je otisao pretucen ali u svadji sa drugim komsijom oko neke gluposti.
Negdje augusta 92, ispred zgrade je samo naletio golf i sve ljudi sto je bilo radi nekog problema sa garazom od ranije je kalasom ispred sebe otjerao u obliznji stab. Radilo se o 15-ak osoba. Sta se desava u stabu je vise tih ljudi pricalo mom ocu. Dio muskaraca, bosnjaka uglavnom ali ne bas svi, dvq-tri su ostala, se izvukao pricom, a jednom komsiji za kojeg ne znam ni sta je ali nije bio srbin (cini mi se makedonac) je przio ruke na ulju na tavi dok mu nije potpisao neki papir da donira svog novog golfa Armiji BH ili njemu licno, ne znam detalje. Ostali su klecali i to gledali, poredani u kolonu a on je poslije izvadio kitu i mahao im ispred glava i govorio da ce is sada pregledati i ko ne bude osunecen da mu ode glava. Tu je bilo staraca od preko 70 godina. Svi su dobili po cizmu u glavu ali niko nije poginuo.
To su svi slucajevi maltretiranja za koje ja znam iz prve ruke i ovo je moj haustor i okolo zgrade desavanja. Nemojte me pitati za imena ili detalje jer ih necu reci a ko misli da izmisljam ili lazem, njegova stvar.
Sto se tice ovog Harisa, ja smatram da je u pravu i da treba da se zna da li je to 30-50-70 ili 700 srba i da se na to stavi tacka. Ovako im se samo daje vjetar u ledja da se zlocini relativiziraju. Al jbg, naravno da nismo svi isti i ne moramo svi isto razmisljati. Mene je isto sramota kao Sarajliju kada vidim koliko se zlikovac kakav je bio Caco i dan danas velica. Onog Batka se njegovi stide, barem ja nisam nikada u kontaktima naletio niti na jednog srbina (cak ni na netu - ne racunajuci ove potpuno anonimne komentare kojima je cilj samo da isprovociraju- a kamoli u zivoj konverzaciji) koji bi imalo opravdavao njegove zlocine a za Cacu sam i uzivo i na netu a i sad cu na komentarima ispod ovog mog, vidjeti razne pokusaje opravdanja. Ja mislim da je to ono o cemu Haris prica.
Ja mogu da pricam o onome sto sam svojim ocima gledao u mom haustoru. Komsiju srbina su odveli iz ulaza sa povezom na ocima i nikada vise nije vidjen. Za njim u stanu su ostale dvije cerkice i zena. Kasnije je bila prica da je nadjena clanska knjizica SDS-a ili neki pistolj ali sve i da jeste, to nije nikakvo opravdanje za klasicnu ekzekuciju. Taj komsija da je mislio da nesto radi, ne bi imao dvije cerke i zenu u stanu na cije oci im je otac pretucen pa odveden sa povezom na ocima. Medjutim, znam 100% jer je pricao mom ocu kojem je vjerovao, da je imao para. Duboko sam ubjedjen da je to ono sto mu je presudilo.
Par spratova iznad, moj drug sa kojim sam odrastao, srbin, stariji od mene godinu dana, je odveden kao maloljetnik jer mu je pronadjeno i skolskoj svesci 4 S nacrtano. Sjecam se kako ga majka brani a on place i govori kako mu je to nacrtao neki drug u razredu a ne on. Vratio se to vece pretucen. Oca mu nisu dirali, tada. Poslije je poginuo na kopanju rovova na koje je otisao pretucen ali u svadji sa drugim komsijom oko neke gluposti.
Negdje augusta 92, ispred zgrade je samo naletio golf i sve ljudi sto je bilo radi nekog problema sa garazom od ranije je kalasom ispred sebe otjerao u obliznji stab. Radilo se o 15-ak osoba. Sta se desava u stabu je vise tih ljudi pricalo mom ocu. Dio muskaraca, bosnjaka uglavnom ali ne bas svi, dvq-tri su ostala, se izvukao pricom, a jednom komsiji za kojeg ne znam ni sta je ali nije bio srbin (cini mi se makedonac) je przio ruke na ulju na tavi dok mu nije potpisao neki papir da donira svog novog golfa Armiji BH ili njemu licno, ne znam detalje. Ostali su klecali i to gledali, poredani u kolonu a on je poslije izvadio kitu i mahao im ispred glava i govorio da ce is sada pregledati i ko ne bude osunecen da mu ode glava. Tu je bilo staraca od preko 70 godina. Svi su dobili po cizmu u glavu ali niko nije poginuo.
To su svi slucajevi maltretiranja za koje ja znam iz prve ruke i ovo je moj haustor i okolo zgrade desavanja. Nemojte me pitati za imena ili detalje jer ih necu reci a ko misli da izmisljam ili lazem, njegova stvar.
Sto se tice ovog Harisa, ja smatram da je u pravu i da treba da se zna da li je to 30-50-70 ili 700 srba i da se na to stavi tacka. Ovako im se samo daje vjetar u ledja da se zlocini relativiziraju. Al jbg, naravno da nismo svi isti i ne moramo svi isto razmisljati. Mene je isto sramota kao Sarajliju kada vidim koliko se zlikovac kakav je bio Caco i dan danas velica. Onog Batka se njegovi stide, barem ja nisam nikada u kontaktima naletio niti na jednog srbina (cak ni na netu - ne racunajuci ove potpuno anonimne komentare kojima je cilj samo da isprovociraju- a kamoli u zivoj konverzaciji) koji bi imalo opravdavao njegove zlocine a za Cacu sam i uzivo i na netu a i sad cu na komentarima ispod ovog mog, vidjeti razne pokusaje opravdanja. Ja mislim da je to ono o cemu Haris prica.
-
Nomo
#67 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Srbi se ubise i pojedose sto sva zlodjela , klanja , silovanja , masovne grobnice , genocidi , mucenja komsija i prijatelja pripadaju njima . Sva zla ovog svijeta , sve monstroznosti i bestijalnosti koje nije svijet vidio od adama i eve pripadaju cetnicima . ovo pismo je obicno smece koje je napisao cetnik i nije vrijedno nikakvog komentara osim zajebancije sa lavovima . ( iskreno i duboko zalim za nevinim Srbima , ljudima koji su ubijeni ) ali ovo je samo hiljaditi pokusaj da se pokusa rat relativizirati i podijeliti sa 3 . cilj nije samo relativizacija nego je cilj otcjepljenje ukradene i okupirane teritorije na kojoj je izvrsen genocid .Amerikanci su japance stavili u logor kada je japan napao ameriku . Da je na mjestu bih muslimana bio bilo koji drugi narod na svijetu svi srbi bi bili likvidirani s obzirom sta su cetnici radili sarajevu sa oklnih brda . Samo zahvaljujuci velikodusnosti i neobjasnjivoj dobroti i merhamtu tih ljudi , bosnjaka , srbi danas zive u canadi americi , svedskoj , bijeljini , beogradu , sarajevu itd .zlocina je nazalost bilo ( kazani ) to je za osudu i za zeljenje . ne u moje ime . zlikovci su odgovarali . ako neko nije ima vremena da odgovara . ali napuhavanje nece proci . ovo pismo je tariguz .
Last edited by Nomo on 05/11/2014 12:35, edited 1 time in total.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#68 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Najgore je u svemu sto ljudi poistovjecuju znanje sa zlocinom. Bas kao sto si rekla svako pismo i svaki jezik je dodatno bogatstvo. Sarajevo jeste u odnosu na masu drugih gradova u BiH i te kako multi-kulti. Moje dijete je svake godine u osnovnoj skoli imalo izbor izmedju tri jezika i tri vjeronauke tj. da li zeli ici na vjeronauku i naravno koju sto u Banja Luci recimo cisto sumnjam da ima. Mogao je uciti Bosanski, Srpski ili Hrvatski jezik a cirilica je normalno bila dio nastavnog plana nesto manje nego sto se ucilo u moje vrijeme ali sasvim dovoljno da se savlada.KatarinaKosaca wrote:Sarajevo je još uvijek multi kulti.. Tuzla naročito. Da sam iz Bijeljine, možda bih se vratila, možda ne bih, ne znam.. Da li bi poslala dijete da uči srpski jezik? Naravno da bih. Svaki jezik, svako pismo je znak znanja. Moje dijete u školi nije dobro naučilo ćirilicu. Pošto mu otac ne zna, ja sam ga učila kući i davala mu što moje knjige, što kupovala ćirilićne, jer je jedno pismo bogatstvo kulture i plus u obrazovanju, nikako nacionalna exluziva. Dakle, nema nikakvog fol ovo fol ono, i pored svog zla koje se desilo još uvijek postoji multi kulti elemenat, a 300.000 ljudi nije otjerao Alija, nego nadigao Krajišnik. To i oni sami kažu, a to znamo svi. Da loi bi se zajebali da su ostali? Ne znam, valjda kako ko.dalje wrote:A patetične priče su samo priče. Ko fol ovo ono... multikulti...
Sa Grbavice su ljudi otjerani od srpskih ekstremista pod prijetnjom (naravno ne svi) ali to recimo nije bio razlog da bukvalno devastiraju mjesta svog stanovanja jer kad izbijes instalacije iz zidova i vodovodne cijevi i devastiranje je preblaga rijec.
Danas u Sarajevu uglavnom zaboli vecinu kako se zoves i taj neki prijeratni smek polako iz dana u dan dobija te prijasnje obrise. Neki dan sam procitao rezultate nekog istrazivanja u kojem veterani rata sa sve tri strane danas imaju puno puno manje problema sa ponovnim suzivotom od danasnjih generacija i mladih narastaja nadojenih od ne znam ti koga vec zestokim nacionalizmom i to jeste ziva istina.
-
Breathless
#69 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Haris je, pretpostavljam, jedan od profesionalnih aktivista iz Brkanovog kruga?
- hrasno38
#70 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
LAZE KAO PAS!!!!jahtas wrote:Kadar HDZ-a Marinko Cavara neku noc na FTV u emisiji "Posteno", par puta ponovi da Srbi i Hrvati u Sarajevu ne mogu uciti srpski i hrvatski nego da su prisiljeni uciti bosanski?
Pitanje, da li je to tacno ili Cavaar laze? Prema tvojoj prici, laze.
-
Nomo
#71 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Haris Jusufović: Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu
jeftina cetnicka propagnda . ko nadje harisa jusupovica u telefonskom imeniku , u opcini sa rodnim listom , ja cu sebi odrezati ruku .
Neću da govorim o opsadi Sarajeva, ne želim. Svaki pristojan čovjek duboko je svjestan i potresen šta se desilo mom gradu od 1992-1995 godine. Neko drugi treba da se suoči sa tim, neko drugi treba svojoj djeci reći istinu da je samo za vrijeme opsade ubijeno 1600 njihovih vršnjaka, ali ja ne.
Ja sam sretnik koji je preživio opsadu grada, to mi je dovoljno.
Neću da govorim o manipulacijama brojem srpskih žrtava u Sarajevu sa jedne i druge strane."sistematskom zločinu u kome je pobijeno 6500 Srba" iNeću da slušam priče o."svega 30-tak ubijenih Srba od odmetnutog ludaka"
Ja hoću da govorim istinu. Ja hoću da čujem istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu? Želim da znam ko je odgovoran za zločine, ko je naredbodavac, a ko izvršilac, i kakva je politička pozadina ratnog zločina koji se desio u Sarajevu? Želim da znam zašto su odvedene moje komšije u gluho doba noći? Želim da znam ko je ubio dvije djevojčice na Grbavici dok su se igrale? Želim da znam broj ubijenih Srba u Sarajevu? Kažu nije važan broj ubijenih ljudi, važan je čin zločina. Ne slažem se, pored samog čina zločina i te kako je važan broj ubijenih.
Kako govoriti o tome, kako se suočiti sa ratnim zločinom nad Srbima u Sarajevu, ako ne možemo nakon 19 godina od završenog rata utvrditi osnovne činjenice o naredbodavcima zločina i broju žrtava?Zašto se konačno ne izađe u javnost sa tim podacima pa da počnemo čistiti svoje dvorište? Kakav se to zavjet šutnje uvukao u ovaj grad?Zašto se šapuće od uha do uha da se broj srpskih žrtava u Sarajevu kreće između 600-700?
Upravo zbog svih ovih pitanja, na koji nemam odgovor, danas je nas 8 i jedna divna gospođa, čiji su roditelji ubijeni na Kazanima, stajalo ispred sarajevske katedrale punih pola sata. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer želimo da se prekine zavjet šutnje u ovom gradu. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer danas je godišnjica ratnog zločina na Kazanima. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa da saperemo ljagu da je 20 000 Sarajlija došlo na dženazu ratnom zločincu Mušanu Topaloviću Caci na mezarju Kovači.
Stajali smo i za sve druge koji nisu izašli sa nama iz straha ili nelagode, ali će doći iduće godine. Doći će siguran sam u to, jer čast je biti sa ljudima koji drže transparent ispred sarajevske katedrale. Doći će da pogledamo u suzne oči toj divnoj gospođi koja je izgubila roditelje. Ne, nije naš problem genocid u Srebrenici, nije naš problem ni masovna grobnica Tomašica. Neko drugi mora da pogleda u suzne oči nane Have Tatarević i hiljada srebreničkih majki, ali to nismo mi.
U Sarajevu, 25.10. 2014Mi treba da iskopamo kosture naše prošlosti da bi imali budućnost. Ja neću da nosim teret ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, jer moja savjest je čista.
- Henry Chinaski
#72 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Raznim "Harisima" bi bilo od velike pomoći da prilože nekakvu listu sa relevantnim podacima pa da znamo koliki je to "zločin" bio u uslovima kad je svako mislio da smije nekažnjeno raditi šta hoće.
Ovakve naivne pokušaje relativizacije niko ne ozbiljan ne može uzeti u razmatranje.
Ovakve naivne pokušaje relativizacije niko ne ozbiljan ne može uzeti u razmatranje.
- hrasno38
#73 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
Ha kakve veze ima telefonski imenik???? Nema mase ljudi u telefonskom imeniku jer su presli na telefone kablovskih operatera.Nomo wrote:Haris Jusufović: Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu
Neću da govorim o opsadi Sarajeva, ne želim. Svaki pristojan čovjek duboko je svjestan i potresen šta se desilo mom gradu od 1992-1995 godine. Neko drugi treba da se suoči sa tim, neko drugi treba svojoj djeci reći istinu da je samo za vrijeme opsade ubijeno 1600 njihovih vršnjaka, ali ja ne.
Ja sam sretnik koji je preživio opsadu grada, to mi je dovoljno.
Neću da govorim o manipulacijama brojem srpskih žrtava u Sarajevu sa jedne i druge strane."sistematskom zločinu u kome je pobijeno 6500 Srba" iNeću da slušam priče o."svega 30-tak ubijenih Srba od odmetnutog ludaka"
Ja hoću da govorim istinu. Ja hoću da čujem istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu? Želim da znam ko je odgovoran za zločine, ko je naredbodavac, a ko izvršilac, i kakva je politička pozadina ratnog zločina koji se desio u Sarajevu? Želim da znam zašto su odvedene moje komšije u gluho doba noći? Želim da znam ko je ubio dvije djevojčice na Grbavici dok su se igrale? Želim da znam broj ubijenih Srba u Sarajevu? Kažu nije važan broj ubijenih ljudi, važan je čin zločina. Ne slažem se, pored samog čina zločina i te kako je važan broj ubijenih.
Kako govoriti o tome, kako se suočiti sa ratnim zločinom nad Srbima u Sarajevu, ako ne možemo nakon 19 godina od završenog rata utvrditi osnovne činjenice o naredbodavcima zločina i broju žrtava?Zašto se konačno ne izađe u javnost sa tim podacima pa da počnemo čistiti svoje dvorište? Kakav se to zavjet šutnje uvukao u ovaj grad?Zašto se šapuće od uha do uha da se broj srpskih žrtava u Sarajevu kreće između 600-700?
Upravo zbog svih ovih pitanja, na koji nemam odgovor, danas je nas 8 i jedna divna gospođa, čiji su roditelji ubijeni na Kazanima, stajalo ispred sarajevske katedrale punih pola sata. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer želimo da se prekine zavjet šutnje u ovom gradu. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer danas je godišnjica ratnog zločina na Kazanima. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa da saperemo ljagu da je 20 000 Sarajlija došlo na dženazu ratnom zločincu Mušanu Topaloviću Caci na mezarju Kovači.
Stajali smo i za sve druge koji nisu izašli sa nama iz straha ili nelagode, ali će doći iduće godine. Doći će siguran sam u to, jer čast je biti sa ljudima koji drže transparent ispred sarajevske katedrale. Doći će da pogledamo u suzne oči toj divnoj gospođi koja je izgubila roditelje. Ne, nije naš problem genocid u Srebrenici, nije naš problem ni masovna grobnica Tomašica. Neko drugi mora da pogleda u suzne oči nane Have Tatarević i hiljada srebreničkih majki, ali to nismo mi.
U Sarajevu, 25.10. 2014Mi treba da iskopamo kosture naše prošlosti da bi imali budućnost. Ja neću da nosim teret ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, jer moja savjest je čista.
![]()
jeftina cetnicka propagnda . ko nadje harisa jusupovica u telefonskom imeniku , u opcini sa rodnim listom , ja cu sebi odrezati ruku .
-
hizo ramidovic
#74 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...
naravno da je najobicnija laz. no, na nju mu niko ili nije znao ili nije htjeo odgovoriti.jahtas wrote: Kadar HDZ-a Marinko Cavara neku noc na FTV u emisiji "Posteno", par puta ponovi da Srbi i Hrvati u Sarajevu ne mogu uciti srpski i hrvatski nego da su prisiljeni uciti bosanski?
Pitanje, da li je to tacno ili Cavaar laze? Prema tvojoj prici, laze.
dakle: u skolama kantona sarajevo uci se "bosanski, hrvatski, srpski jezik i knjizevnost". roditelji, ako zele. na kraju mogu birati koji naziv ce se upisati u dokumente učenika. u katolickom sc uci se "hrvatski jezik", a taj centar pohadja i veliki broj nehrvata.
ukoliko redovnu skolu pohadja potreban broj ucenika koji zele izucavati nacionalnu grupu predmeta, podnese se zahtjev ministarstvu i stvar bude rijesena.
-
Nomo
#75 Re: Šta se desilo Srbima u Sarajevu? Progovorio je Haris...
Ferein wrote:Nema više one naše Grbavice i onog nekadašnjeg Sarajeva. Iz daleka dođeš nekad opet, jer je red, vidjeti svoje.. jer je to i dalje na neki način tvoje, ali osjećaja pripadnosti više nema, iako si tu rođen, stekao prva prijateljstva, ljubavi, školovao se, živio, radio..... Nikad to više neće biti ona Grbavica i ono Sarajevo.. Odeš i na Željinu utakmicu, kojeg si nekad zdušno bodrio, ali nije više to taj Željo.. jer se sve promjenilo..
naravno da se promijenilo kada su bradate spodobe sa granatama i kamom sve promijenile . da je grbavica ostala u batkovim sapama danas bi bila tvoja . ni bijeljina uskoro nece biti tvoja . mucki provokatoru