ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Locked
Ferein

#1 ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Ferein »

Tekst koji je u rekordnom roku pročitan na hiljade puta, od toga stotine komentara. Ogromnu je pažnju izazvao.. na fejsbuku živi rat u komentarima što se tiče ovog teksta...

Haris Jusufović: Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu
Neću da govorim o opsadi Sarajeva, ne želim. Svaki pristojan čovjek duboko je svjestan i potresen šta se desilo mom gradu od 1992-1995 godine. Neko drugi treba da se suoči sa tim, neko drugi treba svojoj djeci reći istinu da je samo za vrijeme opsade ubijeno 1600 njihovih vršnjaka, ali ja ne.

Ja sam sretnik koji je preživio opsadu grada, to mi je dovoljno.

Neću da govorim o manipulacijama brojem srpskih žrtava u Sarajevu sa jedne i druge strane. Neću da slušam priče o "sistematskom zločinu u kome je pobijeno 6500 Srba" i "svega 30-tak ubijenih Srba od odmetnutog ludaka".

Ja hoću da govorim istinu. Ja hoću da čujem istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu? Želim da znam ko je odgovoran za zločine, ko je naredbodavac, a ko izvršilac, i kakva je politička pozadina ratnog zločina koji se desio u Sarajevu? Želim da znam zašto su odvedene moje komšije u gluho doba noći? Želim da znam ko je ubio dvije djevojčice na Grbavici dok su se igrale? Želim da znam broj ubijenih Srba u Sarajevu? Kažu nije važan broj ubijenih ljudi, važan je čin zločina. Ne slažem se, pored samog čina zločina i te kako je važan broj ubijenih.

Kako govoriti o tome, kako se suočiti sa ratnim zločinom nad Srbima u Sarajevu, ako ne možemo nakon 19 godina od završenog rata utvrditi osnovne činjenice o naredbodavcima zločina i broju žrtava? Zašto se šapuće od uha do uha da se broj srpskih žrtava u Sarajevu kreće između 600-700? Zašto se konačno ne izađe u javnost sa tim podacima pa da počnemo čistiti svoje dvorište? Kakav se to zavjet šutnje uvukao u ovaj grad?

Upravo zbog svih ovih pitanja, na koji nemam odgovor, danas je nas 8 i jedna divna gospođa, čiji su roditelji ubijeni na Kazanima, stajalo ispred sarajevske katedrale punih pola sata. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer želimo da se prekine zavjet šutnje u ovom gradu. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer danas je godišnjica ratnog zločina na Kazanima. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa da saperemo ljagu da je 20 000 Sarajlija došlo na dženazu ratnom zločincu Mušanu Topaloviću Caci na mezarju Kovači.

Stajali smo i za sve druge koji nisu izašli sa nama iz straha ili nelagode, ali će doći iduće godine. Doći će siguran sam u to, jer čast je biti sa ljudima koji drže transparent ispred sarajevske katedrale. Doći će da pogledamo u suzne oči toj divnoj gospođi koja je izgubila roditelje. Ne, nije naš problem genocid u Srebrenici, nije naš problem ni masovna grobnica Tomašica. Neko drugi mora da pogleda u suzne oči nane Have Tatarević i hiljada srebreničkih majki, ali to nismo mi.

Mi treba da iskopamo kosture naše prošlosti da bi imali budućnost. Ja neću da nosim teret ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, jer moja savjest je čista.

U Sarajevu, 25.10. 2014
Izvor:
http://www.6yka.com/novost/66798/haris- ... u-sarajevu
Last edited by Ferein on 05/11/2014 02:14, edited 1 time in total.
Ferein

#2 Re: Šta se desilo Srbima u Sarajevu? Progovorio je Haris...

Post by Ferein »

Nema više one naše Grbavice i onog nekadašnjeg Sarajeva. Iz daleka dođeš nekad opet, jer je red, vidjeti svoje.. jer je to i dalje na neki način tvoje, ali osjećaja pripadnosti više nema, iako si tu rođen, stekao prva prijateljstva, ljubavi, školovao se, živio, radio..... Nikad to više neće biti ona Grbavica i ono Sarajevo.. Odeš i na Željinu utakmicu, kojeg si nekad zdušno bodrio, ali nije više to taj Željo.. jer se sve promjenilo..
Ripicipi

#3 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Ripicipi »

Steta sto u Sarajevu niko nema hrabrosti da postavi spomenik tim mucki ubijenim sugradjanima.
TheMule

#4 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by TheMule »

Nisam svijestan da je bilo ikakvog drugog zlocina osim onog na Kazanima, a zivio sam tokom rata u nekoliko naselja. Da se nesto veliko desilo, znalo bi se isti dan.
dustaban

#5 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by dustaban »

Hvala Harisu !
Drvosjeca iz Dejcica

#6 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Đaba Harisu na iskrenim i časnim željama ali zna se ko ne želi istinu, zna se ko godinama Skenderiju podmeće pod Dobrovoljačku (iako je Kukanjac jasno imenom i prezimenom rekao ko su žrtve u Dobrovoljačkoj), zna se koga nije briga za stvarne žrtve na Kazanima i koga nije briga za dirigovani egzodus Srba sa teritorija koje su pripale F.BiH a malo prije reintegracije.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#7 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by UltrasNaBaterije »

Stići će vas naša ruka i u Smrdiji.
SaraFina

#8 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by SaraFina »

U opkoljenom gradu pod opsadom govoriti o nekoj većoj cifri Srba koji su nestajali preko noći i mučki ubijani po kojekakvim zamišljenim kazamatima je ludilo.

Valjda bi se do sad negdje pronašla masovna grobnica odnosno više njih koje bi tu brojku od 6500 hiljada ili 3000 opravdalo

Ovako mislim da se radi o klasičnom pokušaju prekrajanja povijesti.

Brojka 6500 nije slucajna.. Povlači se zbog Srebrenice i preko 8000 ubijenih Bo.
Nema tu puno filozofije.
salik79

#9 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by salik79 »

Lavovi?

Pored lavova postojali su i sumnjaci koji su svakodnevno zasipali grad svim kalibrima i vrstama oruzja. A, posto znamo da ti kalibri i oruzja ne raspoznaju ljude po krvnim zrncima odgovor nam se sam namece. Sjecam se i med. sestre Jagode, koja je brutalno zaklana na cetnickom check-pointu na Ilidzi...ako vam to sta znaci.
Dr. Kuca

#10 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Dr. Kuca »

Desilo se to da kad se rat zavrsio i kad su prestali biti 5 kolona i ubice sa brda dobili poslove, zasticeni ko medjedi i imaju veca prava od mene.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#11 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by -LIBERO- »

Ko je prestao biti 'peta kolona'?
Drinski

#12 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Drinski »

Bezze tema.
Stjui

#13 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Stjui »

Želim da znam ko je odgovoran za zločine, ko je naredbodavac, a ko izvršilac?
naredbodavac,a često i izvršilac je već odavno iza rešetaka,g.harise.neznam šta hoćete više? :?

Image
BiH38

#14 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by BiH38 »

Ne znam sta se desilo sa srbima u Sarajevu ali znam i bio sam licno svjedok kad su ispred mog ulaza odveli nekoliko mojih "komsija" srba. Odveli su ih jer je neko od tih mojih "komsija" dojavio granatu koja je ubila i ranila desetke djece koji su se tada igrali ispred ulaza. Dokaz? Dokaz je četnik koji je pobjegao u Lukavicu iz mog ulaza javio se nekome poslje i rekao da se sklonimo jer imaju dojavu da se tu okuplja raja i da ce ih gadjati vjerovatno mu je savjest proradila cuvsi da je taj dan poginulo i ranjeno dosta djece. Te iste "komsije" srbi koji su tada odvedeni skupljali su se na 9tom spratu moje zgrade i dernecili svaku noc uz rakiju i slaninu koju su dobijali putem kojekakvih kanala i karitasa dok smo mi gladovali do humanitarne pomoci koju smo dobijali na kaskice. Nikad niko se nije popeo na taj 9ti sprat i rekao im bilo sta lose. Sjecam se da su ih vratili isti dan bez dlaka da im je falila. Kao cudili su se sta su oni uradili kao zasto su ih privodili. Nekoliko dana poslje sjecam se kad je u ulaz upao Jusuf Prazina i trazio svesku u kojem smo pisali brojeve kad je neko zvao jer je postajao samo jedna telefon za koji je bio zaduzen dezurni u zgradi. Onako ljutito je trazio svesku i opsovao mater trazivsi jednog "komsiju" srbina kojeg su za minutu doveli. Broj je pocinjao sa 6xx-xxx pa ga je pitao ko je zvao Ilidzu? Kaze taj uzorni komsija ja sam zvao firmu na Ilidzi da pita nesto u vezi posla ( kraj '92 ). I tu je samar popio. Iskreno ja bih ga danas zgazio nogama ... samar bi mu bila mala kazna. Te iste "komsije" srbi su se razbjezali do '95 diljem republike srpske sa mnostvom informacija za koje vjerujem da su i vrijeme dok su bili u sarajevu uredno azurirali zlocincima na brdima. Cuo sam da je upravo taj koji je zvao Ilidziu negdje na romaniji gdje sada zivi hvalio se kako je svako jutro brojao mrtve bralije na zadnjim stranicama novina. I onda dodlje neko poput ovog Harisa i kaze mi kako on nije duzan da objasnjava bilo kome sta se dogadjalo u Sarajevu u toku rata i da je on sretnik koji je prezivio golgotu. Harise ko je god bio ovdje '92-'95 duzan je da prepricava pravu istinu sta je bilo ovdje jer zbog takvih kao što si to izjednacava se zlocin koji su pocinili srpski zlocinci. Ne znam je li vam to cilj ili ste toliko naivni ali sto se mene tice sto nekad rahmetli prof. Nijaz Durakovic rece jednom srbinu u parlamentu ".... dobro ste prošli šta ste sve radili...". U Sarajevu se dogodio zlocin od srpske ruke . Ta ruka je podpomagana na razne nacine i od srba koji su zivjeli u Sarajevu u tom trenutku. Prama njima smo se ponasali krajnje korektno jer nismo bili tako odgajani da stvaramo mrznju prema komsijama sa kojima smo odrastali . U 99,9% slucajeva nije im falila ni dlaka sa glave. TO JE PRAVA ISTINA O SRBIMA U SARAJEVU! Cast izuzetcima jer ima i danas komsija srba za koje mogu staviti ruku u vatrdu da su prezivljavali sa nama ratnu golgotu i dozivljavali je isto onako kao i mi.
alchak.ba

#15 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by alchak.ba »

Mislim da su oni izvrsili samoubistva i da su na glavu skakali sa Kazana.

Isto kao sto smo mi sami sebe ubijali na Markalama i na Kapiji.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#16 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by pici »

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

alchak.ba wrote:Mislim da su oni izvrsili samoubistva i da su na glavu skakali sa Kazana.

Naravno da nisu ali u tim kazanima su završavali i nepodobni Bošnjaci. Poenta je da brojka kojom licenciraju o broju ubijenih Srba u Sarajevu ni približno ne odgovara istini.
mO k3

#18 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by mO k3 »

pici wrote:Image
a cek dok mali lion naraste 'ta ce biti onda :| :mrgreen:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#19 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by -LIBERO- »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
alchak.ba wrote:Mislim da su oni izvrsili samoubistva i da su na glavu skakali sa Kazana.

Naravno da nisu ali u tim kazanima su završavali i nepodobni Bošnjaci. Poenta je da brojka kojom licenciraju o broju ubijenih Srba u Sarajevu ni približno ne odgovara istini.
Zasto onda nismo, i nebi, razrijesili i rasvijetili, napokon, sa tim brojkama....pa automatizmom izbili iz ruku mogucnost zloupotrebe i licitacije?
Sarajevo ima snage za to? Potrebe?

Il' da se pravimo, k'o neki, da takvih stvari nije bilo...ili kao sto neki, cak i na temi, u 'celofan' upakujemo...da je eto bilo i djelimicno prihvatljivo. :roll:
Alfons Kauders

#21 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by Alfons Kauders »

Ferein wrote:Tekst koji je u rekordnom roku pročitan na hiljade puta, od toga stotine komentara. Ogromnu je pažnju izazvao.. na fejsbuku živi rat u komentarima što se tiče ovog teksta...

Neću da govorim o opsadi Sarajeva, ne želim. Svaki pristojan čovjek duboko je svjestan i potresen šta se desilo mom gradu od 1992-1995 godine. Neko drugi treba da se suoči sa tim, neko drugi treba svojoj djeci reći istinu da je samo za vrijeme opsade ubijeno 1600 njihovih vršnjaka, ali ja ne.

Ja sam sretnik koji je preživio opsadu grada, to mi je dovoljno.

Neću da govorim o manipulacijama brojem srpskih žrtava u Sarajevu sa jedne i druge strane. Neću da slušam priče o "sistematskom zločinu u kome je pobijeno 6500 Srba" i "svega 30-tak ubijenih Srba od odmetnutog ludaka".

Ja hoću da govorim istinu. Ja hoću da čujem istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu? Želim da znam ko je odgovoran za zločine, ko je naredbodavac, a ko izvršilac, i kakva je politička pozadina ratnog zločina koji se desio u Sarajevu? Želim da znam zašto su odvedene moje komšije u gluho doba noći? Želim da znam ko je ubio dvije djevojčice na Grbavici dok su se igrale? Želim da znam broj ubijenih Srba u Sarajevu? Kažu nije važan broj ubijenih ljudi, važan je čin zločina. Ne slažem se, pored samog čina zločina i te kako je važan broj ubijenih.

Kako govoriti o tome, kako se suočiti sa ratnim zločinom nad Srbima u Sarajevu, ako ne možemo nakon 19 godina od završenog rata utvrditi osnovne činjenice o naredbodavcima zločina i broju žrtava? Zašto se šapuće od uha do uha da se broj srpskih žrtava u Sarajevu kreće između 600-700? Zašto se konačno ne izađe u javnost sa tim podacima pa da počnemo čistiti svoje dvorište? Kakav se to zavjet šutnje uvukao u ovaj grad?

Upravo zbog svih ovih pitanja, na koji nemam odgovor, danas je nas 8 i jedna divna gospođa, čiji su roditelji ubijeni na Kazanima, stajalo ispred sarajevske katedrale punih pola sata. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer želimo da se prekine zavjet šutnje u ovom gradu. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa, jer danas je godišnjica ratnog zločina na Kazanima. Stajalo je nas 8 i jedna divna gospođa da saperemo ljagu da je 20 000 Sarajlija došlo na dženazu ratnom zločincu Mušanu Topaloviću Caci na mezarju Kovači.

Stajali smo i za sve druge koji nisu izašli sa nama iz straha ili nelagode, ali će doći iduće godine. Doći će siguran sam u to, jer čast je biti sa ljudima koji drže transparent ispred sarajevske katedrale. Doći će da pogledamo u suzne oči toj divnoj gospođi koja je izgubila roditelje. Ne, nije naš problem genocid u Srebrenici, nije naš problem ni masovna grobnica Tomašica. Neko drugi mora da pogleda u suzne oči nane Have Tatarević i hiljada srebreničkih majki, ali to nismo mi.

Mi treba da iskopamo kosture naše prošlosti da bi imali budućnost. Ja neću da nosim teret ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, jer moja savjest je čista.

U Sarajevu, 25.10. 2014
Izvor:
http://www.6yka.com/novost/66798/haris- ... u-sarajevu
naivan 'ko nas bre zavadi' tekst

o kazanima se vec sve zna, kao i o sadistima koji su odgovorni za najvecu mrlju u odbrani grada sarajeva... nema nikakvog "zavjeta sutnje" i zavjere - psihopate pobile ljude, drzava poslala muriju, pobili muriju, i na kraju drzava presudila Caci... to sto mu je toliko sarajlija bilo na dzenazi - vama na cast

juce prolazim kroz park kraj grobova policajaca koje su pobili... sin avde hebiba, rodjen 1969... i njegovi vrsnjaci... nije bas da se ne zna sta se tu desavalo i da postoji neka zavjera

cifra o 700 ljudi ne stoji, srecom dosta je niza
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

-LIBERO- wrote:

Zasto onda nismo, i nebi, razrijesili i rasvijetili, napokon, sa tim brojkama....pa automatizmom izbili iz ruku mogucnost zloupotrebe i licitacije?
Sarajevo ima snage za to? Potrebe?

Il' da se pravimo, k'o neki, da takvih stvari nije bilo...ili kao sto neki, cak i na temi, u 'celofan' upakujemo...da je eto bilo i djelimicno prihvatljivo. :roll:
Eh zašto. Zašto do danas nismo normalna država sa normalnim ustavom, zašto nismo još izgradili autoput, zašto nismo riješili 1001 problem koji se za ovih 18 godina trebao riješiti. Nemam odgovor na ova pitanja ali znam da ću prvi otići gore i pokloniti se tim žrtvama kada (ako ikada) naprave spomenik.
alchak.ba

#23 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by alchak.ba »

Vidi, više srba je poginulo granatom i snajperom od strane srba sa okolnih planina i dolina.
Smatram da se Bosnjacima koji su god ubili ijednog nevinog Srbina, i ne samo Srbina, treba suditi i osuditi ih.
leo karan

#24 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

Post by leo karan »

Silom nesrtetnih prilika sam u ratu živio na 3 lokacije u Sarajevu, jer je moj dio grada bio okupiran (pretpostavljate o kojem dijelu grada se radi).

Ma skoro da ni verbalnih provokacija nije bilo prema Srbima. Ne kazem da nije bilo, ali mahom od dosljaka koji su izbjegli u Sarajevo. Ali od dojucerasnjih komsija, garantujem zivotom da nije bilo.
O nekom fizickom maltretiranju i sistemskom ugnjetavanju je smijesno pricati.
Petokolonasi koji su ostali, ostali su prvih par mjeseci jer su mislili da ce njihovi uci i grad. Oni su pobjegli poslije nekoliko mjeseci ili su pohapseni pa razmijenjeni.

Kopaca rovova je bilo, istina. Ali zna se da su na kopanje rovova vodjeni svi koji se zateknu na nekoj lokaciji. Strah i trepet podrumasa, bez obzira na nacionlanost je bio Caco :)

Nisu Srbi imali taj eksluzivitet.

Svako zeljan istine nek me kontaktira uputit cu ga na 10 prijatelja/poznanika koji su bili ovdje u ratu i isto sto i ja prozivljavali sa svojim porodicama.
Tu su i danas. Niko nit ih je pobio nit znaju ikoga ko je ubijen.
Drvosjeca iz Dejcica

#25 Re: ŠTA SE DESILO SRBIMA U SARAJEVU? Progovorio je Haris...

stayfocused wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Eh zašto. Zašto do danas nismo normalna država sa normalnim ustavom, zašto nismo još izgradili autoput, zašto nismo riješili 1001 problem koji se za ovih 18 godina trebao riješiti. Nemam odgovor na ova pitanja ali znam da ću prvi otići gore i pokloniti se tim žrtvama kada (ako ikada) naprave spomenik.
Koji spomenik?

Mislis na provokatorski krst o kojem cetnici sanjaju?
Ne kontaš ti vidim ja. Kazani su jedno onaj krst sasvim druga stvar.
Locked